Egy helyen valamennyi rejtett utalás és meglepetés a WandaVision 9. részéből

2021. március 09. - Marvel Magyarország

Könnyes búcsú.

wandavision-episode9-still8.png

Végéhez ért a WandaVision, ahol bár végre választ kaptunk megannyi fennmaradt kérdésünkre, ám a készítők a Marveles hagyományokhoz hűen, most sem hagytak minket további útravaló teóriák nélkül.

Óz, a hatalmas

A finálé korábban beharangozott végső leszámolása, bár hagyott némi kívánnivalót maga után, ám szerencsére ez nem volt kihatással az itt elrejtett utalásokra. Az egyik ilyen rögtön a Doctor Strange folytatását rendező Sam Raimi egyik korábbi munkájára, az Óz, a hatalmasra utalt vissza a romok alatt hagyott csizmák képében, ahol Agathával ellentétben tényleg mindössze egy pár lábbeli maradt meg a helyi gonosz boszorkából. Ha pedig kellően szemfülesek vagyunk, akkor még egy jóval konkrétabb húsvéti tojás is kiszúrható, mely újfent az Óz, a hatalmashoz kapcsolódik: Westview mozijában a felirat szerint ugyanis nem más filmet játszanak, mint a szóban forgó klasszikust.

wandavision-oz.png

Szörnyek szörnyű könyve

Néhány héttel ezelőtt már volt egy tippem arra vonatkozólag, hogy Agatha féltve őrzött varázskönyve valóban az a bizonyos Darkhold, avagy Az elátkozottak könyve lehet, amellyel már találkozhattunk A S.H.I.E.L.D. ügynökeiben és a Runawaysben egyaránt. Az elmélet bár beigazolódott, de ez nem jelenti azt, hogy itt véget érnének a Darkholddal kapcsolatos teóriák: a könyv eredete akár a démonszerű Chthon elkerülhetetlen jelenlétét is előrevetítheti, akinek a képregényekben elég sok köze volt ahhoz a bizonyos káosz mágiához.

Káoszt hozó ősi istenség

Agatha Harkness habár figyelmezteti Wandát, hogy a jóslat szerint az ő végzete nem más, minthogy végül elpusztítsa a világot, ez talán mégsem fedi le teljesen a próféciában megjövendölt eseményeket. Sokkal reálisabbnak tűnik az a végkimenetel, melyben Wanda a tudtán kívül járul hozzá ahhoz, hogy a Darkholdot megalkotó Chthon végre áttörhessen a mi világunkba. Elképzelhető tehát, hogy Wanda káoszvarázslata idővel annyira meggyengíti a valóságot összetartó szövetet, hogy az immáron magába a multiverzumba vág lyukat, ezzel kvázi tálcán kínálva fel a világvégét Chthon számára.

chthon.jpg

Végtelen hatalom

Az immáron hivatalosan is Skarlát Boszorkánnyá váló Wanda elképesztő erejéből ugyan kaptunk ízelítőt az Agatha elleni küzdelem során, azt még maga Harkness is megjegyzi, hogy a Skarlát Boszorkány ereje magán a legfőbb varázslóén is túltesz. A vészjóslatú kijelentés fényében nem kizárt, hogy a Doctor Strange 2-ben valójában nem Wandának, hanem sokkal inkább kedvenc sebészünknek lesz szüksége segítségre az interdimenzionális fenyegetéssel szemben.

„Én vagyok Vízió.”

Miután a Thészeusz hajóját érintő elmeharcot követően Fehér Vízió visszakapta összes elfeledett emlékét, egy ismerős mondat hagyja el a száját az „Én vagyok Vízió” képében. A szállóige azért is bír nagy jelentőséggel, mivel több mint egy évtizetede az „Én vagyok Vasember” volt a Marvel Moziverzum egyik legelső cliffhangere, amikor Tony Stark ezzel zárta sajtótájékoztatóját a 2008-as Vasember végén. Fehér Vízió tehát még ha tudtán kívül is, de ezzel is tisztelgett egyik „megalkotója”, Tony Stark emléke előtt.

wandavision-episode9-whitevision.jpg

„Egy darabka ott él belőle... a lelkében.”

Wanda „Víziójának” eredete közel sem volt annyira meglepő, mint azt elsőre hinnénk. A Russo tesók még a Végjáték egyik spoileres kérdezz-felelekje során megerősítették azt a rajongói felvetést, hogy Thanos bár fizikailag sikeresen megsemmisítette a végtelen köveket, teljesen nem tudta őket eltüntetni, mivel azok atomi szinten továbbra is fennmaradtak az univerzumban. Hogy ez mit is jelent pontosan? Nos, nem kevesebbet, minthogy a végtelen kövek, vagy legalábbis maga az Elmekő még bőven visszatérhet a jövőben, hiszen Wanda lényegében magában hordozza a sárga végtelen kavics egy igen jelentős részét.

Az űr a legvégső határ

A finálé első stáblistás jelenete két olyan későbbi Marvel-produkciót is felvezet, amelyekben fontos szerephez juthat majd a frissen szuperképességekre szert tett Monica Rambeau. Mint az a látottakból kiderül, Monica titokzatos skrull látogatója egy üzenettel érkezett a hölgyhöz, miszerint az édesanyja egy régi barátja találkozni szeretne vele a csillagok között. Joggal merülhetne fel, miszerint az alakváltó idegen Marvel Kapitányra gondol, ám ezt a hímnemű névmás használata azonnal kizárja. Sokkal valószínűbb tehát, hogy itt a Pókember: Idegenben stáblistás jelenetében épp egy skrull anyahajón vakációzó Nick Fury-ról lehet szó. Már csak azért is, mivel a negyedik fázis során a Titkos Invázió című sorozatban Fury-nak is kiemelt szerep jut, másrészről van egy olyan sejtésem, hogy Carol Danversnek intergalaktikus rendfenntartóként ismét akadt némi halaszthatatlan elintéznivalója a pittyentés után.

wandavision-episode9-monica.jpg

Ismerős praktikák

Sokunk nagy bánatára Strange doki végül a feliratok utáni jelenetben sem tette tiszteletét, ám mentségére legyen mondva, hogy legalább a praktikái visszaköszöntek a képernyőn. A Wanda által alkalmazott asztrális kivetülés pontosan ugyanaz a trükk, amit még Strange használt a különböző varázskönyvek irtó gyors áttanulmányozására. Hogy Wanda végül milyen eredménnyel zárja boszorkányos tanulmányait, arra majd csak a Doctor Strange 2-ben kapunk válaszokat. Mindenesetre a gyermekei semmiből előbukkanó segélykiáltása alapján nincs kizárva, hogy a Maximoff lány máris olyan elfeledett tudáshoz jutott, melyeket még a Darkhold birtokában sem érthet meg igazán.

wandavision-wanda.jpg


A WandaVision korábbi epizódjainak érdekességei:

WandaVision S01E08
WandaVision S01E07

WandaVision S01E06
WandaVision S01E05
WandaVision S01E03-04
WandaVision S01E01-02

Összeállította: Gaál Alexander

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7316455692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása