Egy helyen valamennyi rejtett utalás és meglepetés a WandaVision 5. részéből

2021. február 10. - Marvel Magyarország

Sose bosszants fel egy már amúgy is sértett nőt.

wandavision-s01e05-still5.jpeg

A WandaVision legutóbbi epizódjának záró képsorai noha alaposan feladták a leckét az elméletgyárosoknak, így többek közt nekem is, ennek ellenére viszont ezúttal is kaptunk pár olyan húsvéti tojást, amelyeket bizonyos körülmények közt szintén érdemes továbbgondolni. 

A családi fotóalbum

Talán a sorozat egyik legérdekesebb elmélete közé tartozik az a felvetés, miszerint az egész sitcomosdi nem más, mint egyfajta öntudatlan vagy éppenséggel nagyon is tudatos terápia, ahol Wanda a korábban elszenvedett traumáit próbálja feldolgozni. Bár a felvetés valódiságát illetően egyre nagyobbak a kételyeim, az alkotók egyelőre nem szeretnének tiszta vizet önteni a pohárba: a nyolcvanas évek sitcomjait megidéző nyitányban az egyik pillanatban ugyanis elcsíphetünk egy nagyon is sokatmondó képsort, melyen Wanda mögött egy romokban álló város – feltehetően Szokóvia – körvonalait vehetjük ki.

wandavision-s01e05-still6.png

Photonisztikus felfedezés

Nem sok szépíteni való van azon, hogy Monica Rambue Westview-ban töltött vendégeskedése elég csúnyán ért véget. A S.W.O.R.D. tudósai azóta éjt-nappallá téve próbálnak rájönni, mégis miféle maradandó károsodást vagy egyéb jelenleg nem ismert nyavalyát – netán szuperképességet – szedhetett magára. A róla készült röntgenfelvétel szerint utóbbira igen nagy esély mutatkozik, mely nem is térne el nagyban a karakter képregényes eredetétől, ahol egy extradimenzionális energiával való találkozás után lett képes manipulálni az elektromágneses spektrumot. A szupererővel felruházott Monica ezután több hívójelet is felvett az évek során, Marvel Kapitánytól a Spectrumig, de a legismertebb ezek közül talán mégis az MCU-ban az édesanyjához kapcsolódó Photon.

wandavision-s01e05-still7.png

Geometriai alapismeretek

Vannak dolgok az életben, amiket nem érdemes túlcifrázni. Ezek közé tartoznak az olyan tudományosan megmagyarázhatatlan jelenségek is, mint a Westview köré felhúzott energiamező. Elvégre a hatóságok mégsem nevezhetik WandaVision néven (pedig nagyszerű negyedik falat ledöntő poén lehetne), így Darcy a józan paraszti észt bevetve szimplán csak a Hex nevet aggatja rá, mivel az avatatlan szemeknek az egész nem több, mint egy hexagon. Azonban ha képregényes ismereteinket latba vetve vizsgáljuk meg a formát, máris a Vasember 3-ban bemutatkozott Advanced Idea Mechanics, vagyis A.I.M. ugorhat be, hiszen leginkább hozzájuk köthetjük eme geometriai formát. Vagy a magyarázat ennél sokkal nyilvánvalóbb lesz, és a hatszög valójában a hat Végtelen követ hivatott jelképezni.

wandavision-s01e05-still8.jpeg

A házi kedvenc

A WandaVision számos ponton merít Tom King máris klasszikusként emlegetett A Vízió című képregényéből, amelyben a címszereplő szintezoid emberré szeretne válni, ezért saját családot teremt: feleségét, Virginiát, és gyermekeiket, Vivet és Vint. A kis család hamarosan egy négylábú, szőrös baráttal is kiegészül, Szikrával, a kutyával. A sorozat egy az egyben átemelte őt a képregényekből, de sajnos mindkét médiumban tragikus vég érte, így Vízió gyermekei testközelből élhették át az elmúlás és a gyász érzését. A forrásanyagban Vízió szintezoid teremtményként hozta vissza a kiskutyát, ám a sorozatban, ahol már állandó kétségekkel küzd a létezését és külvárosi életüket illetően, nem valószínű, hogy ilyen döntésre adná a fejét.

sparky.jpg

Ha kiborulna az ital

A sorozatban látott reklámok következetesen utalnak vissza Wanda Maximoff korábbi traumáira és fájdalmára, és mint ilyen, ez ezúttal sem volt másként. Talán a mostani volt a legegyértelműbb kikacsintás a Lagos nevű tisztítószer márkával, és a félreérthetetlen „ha véletlenül felfordulást okoznál” szlogennel. Ez az Amerika Kapitány: Polgárháború eseményeire utal, amikor Wanda nem tudta megakadályozni Crossbones öngyilkos merényletét, melynek számos halálos áldozata egyenesen a Szokóviai egyezmény megszületéséhez vezetett. Az általános vélekedéshez hasonlóan Wanda is önmagát hibáztatta a tragédiáért, ami láthatóan továbbra is mélyen bántja őt.

lagos_marka.png

A kivágott jelenetek titkos élete

Az energia nem vész el, csak átalakul. A Marvel stúdiónál valami nagyon hasonló elv mentén bánnak a filmekből végül kimaradt jelenetekkel, hiszen ki tudja, mikor jön el a pillanat, mikor éppen kapóra jön egy korábban a vágószoba padlóján maradt pillanat. Wanda anyatigris módjára való betörése a Vízió testét darabokra szedő titkos kormányzati laborba is egy ezek közül, amit anno még a Bosszúállók: Végjáték stáblistás jelenetéhez vettek fel, ám Kevin Feige akkor úgy érezte, a jelenet hangulata túlontúl is elütne a film többi részétől. Persze az előzetesek tanúsága szerint elképzelhető, hogy a kamerafelvételeken bemutatott jelenetet a hátralevő részekben még Wanda szemszögéből is átélhetjük majd.

Akcentus teszi a boszorkányt

Ha van olyan apróság, amit a nézők nem tudtak mai napig megemészteni, az Wanda szókoviai akcentusának az egyik filmről a másikra való eltűnése. Valószínűleg az írók is tisztában voltak ezzel, amikor Wanda az anyaországából hozott akcentussal adta a S.W.O.R.D. ügynökök tudtára, hogy bizony nekik kívül tágasabb. Furcsa módon a különleges kiejtés még egy alkalommal előkerül a Vízióval való parázsvita során, mely egy újabb ékes bizonyíték arra, miképpen Wanda egyre kevésbé uralja a körülötte zajló eseményeket.

wandavision-s01e05-still1.jpeg

Apja lánya

A szebb napokat is megélt X-Men franchise MCU-ba való integrálása körülbelül azóta foglalkoztatja a rajongókat, mióta a Disney hivatalosan is megvásárolta az egykori 20th Century Fox összes szellemi termékét. Konkrét bejelentésre a Deadpool harmadik részén kívül eddig nem került sor, ám egy apró kikacsintásnak, vagy éppenséggel csak bitang jól kinéző rendezői instrukciónak hála  viszont már kaptunk némi jelet arra, hogy Wanda bizony nem az, akinek vagy aminek hisszük. Wanda a legelső X-Men moziban látott Magneto-féle lefegyverzéses trükkhöz megszólalásig hasonló konfliktuskezelése, azt hiszem, máris megérdemelten került fel a Marvel Moziverzum legbadass-ebb és egyben legsokatmondóbb pillanatainak dicsőségfalára.

Nem számítottál rá?

Akik nem követik a szórakoztatóipari pletykákat, azok biztosan nagyot néztek az évad eddigi talán legnagyobb meglepetésvendégének bemutatkozásán, aki nem más volt, mint Pietro Maximoff. Csakhogy Higanyszál nem Aaron Taylor-Johnson, hanem Evan Peters megformálásában állt ott az ajtóban, aki a Fox X-Men-filmjeiben alakította a villámgyors mutánst. A hogyanra és a miértre van jó pár nagyszerű teória, de én most megmaradnék annál az egynél, amelyet már a kezdetek óta sejtetnek a készítők. Vagyis Evan Peters külsőre talán tényleg Wanda hőn szeretett ikertestvérének tűnhet, viszont a felszín alatt nem kizárt, hogy valóban a démoni Mephisto rejtőzik, aki látván az egyre gyülekező viharfelhőket, úgy dönt, kezébe veszi az irányítást. Az egyre instabilabb személyiségjegyeket mutató Wanda döntéseit legalábbis sokkal könnyebb a megfelelő irányba terelgetni, ha felkavarjuk az áldozat amúgy is épp kitörni készülő vulkánként fortyogó érzéseit.

wandavision-s01e05-still4.jpeg

Összeállította: Gaál Alexander

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7716421604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása