KRITIKA: A Sólyom és a Tél Katonája, 1. évad, 1. rész

2021. március 19. - Marvel Magyarország

Új világrend.

solyom_es_a_tel_katonaja_main_2.jpeg

Figyelem! Az alábbi írás SPOILEREKET tartalmaz A Sólyom és a Tél Katonája S01E01-re vonatkozóan! Csakis saját felelősségre olvasd tovább!

Nem sok időt hagyott pihenni a Marvel Studios, hiszen két héttel a WandaVision fináléja után robogunk is tovább a következő, Disney+-ra érkező sorozatukkal A Sólyom és a Tél Katonája személyében. A két sorozat jellegét és koncepcióját tekintve ég és föld: akiknek két hónappal ezelőtt keserű ízt hagyott volna a szájában pár fekete-fehér szitcom epizód és a bizarr twin peaks-i atmoszféra, azoknak most különösen üdítő lehet, hogy a stúdió ezúttal az Amerika Kapitány: A tél katonájánál bevált recepthez tért vissza, amire nem véletlenül tekintünk mai napig a Marvel Moziverzum egyik ékköveként.

A történet szerint Sam Wilson (Anthony Mackie) próbál visszatérni hétköznapi életébe Steve Rogers halála után, önként lemondva Amerika Kapitány pajzsáról és mindarról, amit a relikvia szimbolizál a világ, de különösképp az Egyesült Államok szemében. Hozzá köthető az epizód egyetlen nagyszabású, számos légijárműt és terroristát szerepeltető akciójelenete, ami a mozivásznon is bármikor megállta volna a helyét a maga kreatív harcmozdulataival és pofás rendezésével. Ráadásul egy fiatal hírszerző ügynök, Torres szemén át felfedezzük a hat részesre tervezett évad ellenfeleit is a Flagsmashers névre hallgató csoport személyében.

Ami talán még érdekesebb volt Sam-mel kapcsolatban, főleg a filmekhez képest, hogy hagyott időt a pilot epizód kibontani mélyebben a karakterét, a családi hátterét és a hétköznapi problémákat ebben a pittyenés utáni világban. Noha szerintem Sam húgának anyagi problémáira elég lett volna ennél egy picit kevesebb is, mindenesetre felüdülés volt belelátni a hős életének ezen emberi oldalába és ezáltal még rokonszenvesebbé tenni, ahogyan igyekszik segíteni a testvérét. Igazából a Daredevil egy-egy epizódjára emlékeztetett párszor az a pár perc, amit Sam New Orleans-i otthonában töltött a testvérével és unokaöccseivel.

fatws-s01e01-still1.jpg

Számomra az epizód kiemelkedő pillanatai ezzel együtt is a másik címszereplő, Bucky Barnes (Sebastian Stan) személyéhez fűződnek. Az egykori Tél Katonája igyekszik megtalálni a helyét egy számára teljesen vadidegen világban, nem túl sok sikerrel. Múltja miatt rémálmok gyötrik, pszichiáterhez jár és próbál megnyugvást találni úgy, hogy a kis könyvecskéjében jegyzi azokat, akikkel még el, illetve le kell számolnia. Kapunk is mind a két eshetőségre példákat: míg az egyikkel remekül dobták fel a szokásos pszichoterápiás beszélgetést, a másik egy tragikus, szívbemarkoló, súlyos történetszálon vezette végig a nézőt és Buckyt. 

A két címszereplő tehát megkapta a méltó felvezetést, a sakkbábuk a helyükön vannak... leszámítva persze, hogy Sam és Bucky egyelőre még egyáltalán nem találkoztak egymással. A pilot legnagyobb negatívumaként talán ezt rónám fel, szerintem idáig illett volna már eljutni az egyébként tényleg nagyszerű lassabb, személyesebb építkezés mellett, de remélhetőleg erre viszonylag hamar sor kerül a második részben. Érdekes lesz látni kettejük között az interakciót úgy, hogy míg az egyikőjüknek egészen sok, addig a másikójuknak szinte semmi vesztenivalója nincs.

fatws-s01e01-still3.jpeg

Mégis, ugyanaz a pajzs köti össze őket – legyen az egykori barátjuké vagy a rész végén felvezetett, várhatóan közös ellenségüké. Ez a valaki nem más, mint John Walker (Wyatt Russell, Kurt Russell fia), aki a képregényekben is fellépett Amerika Kapitány a kormány által kinevezett helyetteseként. A karakter mindig is meglehetősen bonyolult viszonyt ápolt Steve Rogers örökségével, és bár egyelőre nehéz megmondani, hogy alapvetően pozitív vagy negatív figura lesz-e, de láthatóan nagyon élvezi a PR-figuraként tetszelgést.

Ami a felvázolt témákat illeti, én abszolút elégedett vagyok a nyitánnyal. Érdekes lesz látni, hogy a Flagsmashers csapat motivációival mit kezdenek majd hosszú távon, és mennyire fogják árnyalni a tézisüket, miszerint a világ jobb volt abban az ominózus öt évben. A másik átívelő motívum pedig az örökség lesz, ami szintén több fronton is megjelent, főleg Sam kapcsán (Torres karaktere, a családi hajó és persze a pajzs). A Sólyom és a Tél Katonája tehát alaposan bemutatja hősei egyéni drámáját, ezzel mintegy előrevetítve, hogy a kedvcsinálókban belengetett haver-zsaru akció-komédia vonal mellé értékes karakterfejlődésnek is tanúi leszünk az elkövetkező hetekben. A két címszereplő pedig abszolút megérdemli ezt az eddig látottak alapján. 

Apróságok ömlesztve: Rhodey (Don Cheadle) feltűnése és kettejük diskurzusa Sam-mel pazar volt. Bucky könyvecskéjében a sasszeműek kiszúrhatták "H. Zemo" nevét is. Amikor Bucky próbálja megállítani az integető macska karját, többet mondott minden szónál, kimagasló karakterpillanat volt.

fatws-s01e01-still2.jpg

Pozitívum

(+) A nyitójelenet a kanyonban
(+) A két címszereplő mélyítése, belelátás a mindennapjaikba
(+) Ígéretes témákat sikerült felvázolni

Negatívum

(-) Sam és Bucky találkozása nagyon kellett volna már a pilotba
(-) Walker felvezetése nem lett túl katartikus

Goretity Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr216470586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2021.03.20. 19:51:44

Na! Hihetetlen hogy Sam visszaadta a pajzsot. Talán nem méltó rá, úgy érezte?
és tényleg: szuperhősködésért nem kap egy vasat se? na ne már !
Bucky ép utat keres.
És hibáztak abban is hogy nem mondták el, Walker miért olyan nagy hős?
Mit tett ő míg Thanos meg akárkik grasszáltak?
Harmadik hiba: egy mukk sincs a Maximoff incidensről. Pedig az volt valami !
egy MUKK se !
:(((

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.03.21. 07:03:59

@Kage kyōi: lehet azért nincs a wandavisionről szó, mert kb egyszerre játszódik, nem? (ez csak tipp)

Egy tisztességes vágót elbírt volna a sorozat ez már a pilot alatt látszik...

peacefroggg 2021.03.21. 23:41:38

@Kage kyōi: De, nyilván kap pénzt, említi is a kormányzati alkalmazást, de ez simán lehet, hogy a szigorított banki feltételeken nem megy át. Samnek vélhetően van saját lakása, azt is fent kell tartania, meg azért mégiscsak aktív katona, szóval van rizikó bőven, hogy egyszercsak már nem tud törlesztést fizetni...
süti beállítások módosítása