Egy helyen valamennyi rejtett utalás és meglepetés a Sólyom és a Tél Katonája 3. részéből

2021. április 07. - Marvel Magyarország

Közel sem baráti kiruccanás. 

fatws-episod3-easteregg-main-2.jpeg

Félidőhöz érkezett A Sólyom és a Tél Katonája, így hát annak rendje és módja szerint az események is elkezdtek felgyorsulni – habár a készítők ezúttal is kínosan ügyeltek arra, hogy a legnagyobb fordulatokat előrevetítő történések és az ezzel kéz a kézben járó puzzle összerakása helyett, ezúttal is inkább ezer meg egy másik apróságon rágódjunk a következő epizódig.

„Na és mi a te különleges képességed? Gazdag vagyok.”

Közelebbről szemlélve, Daniel Brühl Zémója nélkül a Marvel Moziverzum ma biztosan nem tartana ott, ahol. Helmut Zémó elképesztő precizitással kivitelezett terve, mellyel szétzilálta a Bosszúállókat olyan bravúr, amivel nagyon kevés antagonista büszkélkedhet. Számos képregényrajongó ezért is volt kissé csalódott a karakter ábrázolása miatt a Polgárháborúban, mivel az alapanyagban szereplő figura egy valódi kékvérű alak, tehát egy meglehetősen vagyonos család sarja, amit igyekszik is kihangsúlyozni a Zémó Báró megnevezéssel. A Sólyom és a Tél Katonája alkotói még ha pár évvel később is ugyan, de végre az MCU-ban is lefektették Zémó képregényes eredetét, vagyis végre szemügyre vehettünk a báró autógyűjteményét, egy bizonyos aranyozott fegyvert és persze a karakter elmaradhatatlan lila maszkját.

fatws-episode3-still9.jpg

Családi ereklye

Zémó hírhedtté vált maszkja hangozzék bármennyire is hihetetlenül, egy igazi családi ereklye. Na nem a szó legszorosabb értelmében véve, hanem a családi tradíciót követve. A lila szín ugyanis már az 1500-as évek óta a Zémó család jelképe volt, amit aztán Heinrich Zémó igyekezett is kihangsúlyozni a második világháborúban viselt maszkjának megalkotásakor. Heinrich, családnevéhez méltóan egy valódi szadista géniusz volt, akinek a mérgező hatású kemikáliákra való specializálódása idővel felkeltette Amerika Kapitány figyelmét is, mely összecsapás során Heinrich egy életre szóló sebesülést szerzett. Néhány általa kotyvasztott vegyszernek köszönhetően a lila maszkja örökre az arcára olvadt, ám az évtizedek során eme sajnálatos baleset valódi legendává nőtte ki magát, így téve meg a lila maszkot Heinrich Zémó hatalmának időtlen szimbólumává.

Mint tojás meg a héja

Steve Rogers és Bucky Barnes bár hosszú ideig két külön utat járt, a kettejük közötti testvérekre jellemző kapocs még most, Steve visszavonulása után is hatalmas jelentőséggel bír. Az Amerika Kapitány: A tél katonájában már láthattuk, ahogyan a több évtizedet jégbe fagyva töltött Rogers egy noteszbe jegyzetelve igyekszik felvenni a ritmust a modern kor popkultúrájával. Követve Steve példáját, Bucky szintén egy noteszbe jegyzetel, ami ráadásul pontosan az a kis füzetke, amit anno egykori barátja is használt. A noteszben a bepótolni való popkultúrális utalások helyett azonban olyan emberek nevei szerepelnek, akikkel a Tél Katonája az évtizedek során valamilyen formában kapcsolatba került. Bucky tehát továbbra is mindent elkövet azért, hogy valahogyan jóvá tegye az általa – még ha öntudatlanul is – elkövetett korábbi bűnöket.

Egyszer volt, hol nem volt…

Gondoljunk bármit Zémóról, azt nehéz elvitatni tőle, hogy bizonyos szemszögből vizsgálva ő is csak egy áldozata mindannak, amit Ultron és a Bosszúállók közti csörte okozott az egykor szebb napokat is megélt Szokóviában. A főváros pusztulása, majd a csettintés soha vissza nem térő lehetőséget teremtett a szomszédos országai számára, hogy bekebelezzék mindazt, ami még megmaradt Szokóviából. Zémó némi fájdalomba csomagolt gúnnyal Sam és Bucky szemére hányja, hogy a páros vajon mikor veszi rá magát arra, hogy meglátogassa a Szokóvia utolsó földi maradványának felfogható emlékhelyet.

fatws-episode3-still1.jpg

„A galaxis leghitványabb söpredékének gyülekezőhelye”

Zémó idegenvezetésének hála végre közelebbről is megismerhettünk a Marvel-univerzum egyik fontos X-Men helyszínét, Madripoor városát. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a trió az egzotikus helyszín bűnnegyedeként ismert Alsóvárost tudta csak behatóbban megismerni, ez viszont közel sem jelenti azt, hogy itt ne találkozhattunk volna igen fontos helyszínekkel. Az általuk felkeresett The Princess Bar az X-Men képregények egyik rendszeresen visszatérő szereplője, melyet általában Rozsomákhoz szokás kötni: az alapanyagban a bár tulajdonosa a Tyger Tiger névre hallgató hölgy, aki Logan szeretőjeként újabb okot szolgáltat rá, hogy a halhatatlan mutáns ne csak az alkohol miatt töltse itt a szabadidejét.

A csúnya, gonosz, őrült tudós

A szuperkatona szérumot sikeresen újraalkotó – időközben pedig továbbfejlesztő – Dr. Wilfred Nagel nagy elődjéhez, Abraham Erskine-hez hasonlóan szintén az amerikai kormány megbízottjaként dolgozott a kék színű szérumon, amikor is bekövetkezett Thanos sokat emlegetett csettintése. A pittyenést követően, mint azt Nagel elmondásából megtudhattuk, a kormány tovább lépett, és többé már nem tartott igényt a szolgálataira. Mit tesz ilyenkor egy tudós? Hát keres valakit, aki igényt tartana a szolgálataira. Így jött tehát a képbe az egyelőre továbbra is a homályba burkolódzó Power Broker, aki örömmel finanszírozta a szérum illegális előállítását. Nagel a képregényekben az Isiah Bradley-hez köthető fekete szuperkatona program egyik legfontosabb alakja volt, vagyis MCU-béli megfelelője nem is olyan sokban tér el rajzolt figurától.

Temetetlen múlt

Aki neheztelte volna az epizódban Zémó meglepően egyszerű szabadulását és a múlt szőnyeg alá söprését, az fellélegezhet, hiszen Vakanda egész biztosan nem felejt. Amikor a csapat Lettországba ér Karli Morgenthau nyomában, Bucky kimoyo gyöngyökre lesz figyelmes és lemarad társaitól. Ezt a technológiát, ami első látásra ártalmatlan ékszernek tűnhet, Ta-Nehisi Coates író mutatta be a képregényekben, és már a Fekete Párduc film is átemelte, amikor Nakia egy ilyen gyönggyel próbálta megakadályozni Everett Ross vérzését. A kimoyo gyöngyökből készült karkötők mindegyike más-más funkciót tölt be; az epizód végén látott feltehetően megfigyelésre készült, hogy szemmel tartsa Zémó Bárót.

fatws-episode3-still10.jpg

Bucky végül szemtől szemben is összetalálkozik a kimoyo tulajdonosával Ayo személyében, aki a Dora Milaje másodparancsnoka Okoye után – jelenléte tehát egyértelműen azt jelzi, hogy a vakandai kormány számára kiemelt fontosságú a királyuk haláláért felelős férfi kézre kerítése. Vakanda belefolyása az eseményekbe mindenkit meglepetésként ért, szóval egyelőre nehéz megjósolni is, milyen irányt vesz ez a szál a történetben.

Összeállította: Gaál Alexander

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3616492628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2021.04.12. 20:01:35

Mi történt? 5 napja nem frissül a blog :(

Marvel Magyarország 2021.04.12. 23:08:52

@Kage kyōi: Pár hete a Facebook letiltotta ezt az URL-ünket egy belső, számunkra is érthetetlen szerverhiba miatt, szóval jelenleg egyáltalán nem tudjuk megosztani az itt kikerülő tartalmakat a Marvel Magyarország FB-n, ezzel jelentős olvasói bázistól elesve. Szerencsére A Sólyom és a Tél Katonája kritikákat sikerült helyettesíteni videós kibeszélőkkel (szintén FB-n), most pedig, mivel az FB supportja nem igazán segítőkész, épp az előkészületeket tesszük annak érdekében, hogy hamarosan egy új, saját weboldalon folytathassuk a munkát.

Addig ez a blog már nem, vagy csak nagyon takaréklángon fog frissülni, mindenesetre bízunk benne, hogy mielőbb folytathatjuk a tartalomgyártást. Köszi szépen az érdeklődést!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.04.13. 08:17:41

@Marvel Magyarország: sajnálattal hallom, olvasom a felmerült problémákat.
süti beállítások módosítása