Egy helyen valamennyi rejtett utalás és meglepetés a Sólyom és a Tél Katonája 6. részéből

2021. április 30. - Marvel Magyarország

Steve Rogers nyomdokaiban.

fatws-ep6-sam.png

A múlt héten egy újabb Marvel Studios sorozat zárult le, tehát miután alaposabban is megvizsgáltuk A Sólyom és a Tél Katonája évadzárója (sorozatzáró?) érdekességeit, rovatunk pár hétre visszavonul, de csüggedni természetesen nem kell: hamarosan egy bajkeverő istenség ámokfutásával folytatjuk közösen megkezdett kalandunkat.  

Új szárnyak, régi Sam

Habár már az ötödik epizód végén sejthető volt, hogy mit is rejt pontosan Bucky Wakandából szerzett ajándéka, a leleplezésre stílusosan csak a fináléban került sor, ahol végre teljes pompájában volt látható Sam vadonatúj felszerelése. A jelmez küllemében nem sokban tér el a képregényes ábrázolástól, viszont technikai oldalról megvizsgálva a wakandai technológiával, na meg a vibrániummal átitatott szárnyakkal biza jóval többre képes, mint a Sam által eddig használt bármilyen gúnya.

A nevem Broker... Power Broker

Nem épp a sorozat legjobban őrzött titka volt, hogy a madripoori számüzetését töltő Sharon Carter valamilyen módon kapcsolatban áll a szuperkatona szérumot újfent előállító Power Brokerrel, aki nagyon nem örült annak, hogy a Flag Smashers csapat csak úgy önkényesen magának követelte a rendkívül értékes szert. A Power Broker képregényes eredetével ellentétben, ahol a tudós Karlin Malus hallgatott a jól csengő elnevezésre, a Marvel Moziverzumban ezt a pozíciót az Egyesült Államok által kitaszított Sharon Carter vette fel. Korábbi S.H.I.EL.D.-es, valamint CIA-s múltja miatt az egykori Carter ügynök könnyen az egyik legveszélyesebb ellenféllé nőheti ki magát, akivel Buckyéknak valaha is dolga akadt.

fatws-ep6-sharon.jpg

John Walker kicsit másképp

Az Amerika Kapitány címtől éppen csak megfosztott John Walker hatalmas meglepetést okozott a finéléban meghozott döntésével. Ahelyett, hogy Karli Morgenthaut vette volna üldözőbe, az egykori katona felül kerekedett önmagán és a segítségre szoruló embereket választotta, ezzel mondhatni részben feloldozást nyerve korábbi szörnyű tette felett. Ahogyan az várható volt, Walker az epizód során Contessa ajánlatát elfogadva valóban azzá az USA Ügynökké vált, aki a képregényekben nem kevés fejtörést okozott Sam Wilsonnak. Mindenesetre Walker átalakulása újfent erősíti azon elméletemet, miképpen hamarosan az MCU-ban is bemutatkoznak – talán pont a Fekete Özvegy stáblistás jeleneteinek valamelyikében – a Thunderbolts, azaz a magyarul Mennydörgők néven elhíresült különítmény további tagjai.

Ismerős vizeken

Az epizódból kiderül, hogy a Raft nevű börtönbe szállítanák a Flag Smashers kézre kerített tagjait, amit a kormány a Szokóviai Egyezményt megsértő szuperhumánok fogva tartására hozott létre még a Polgárháborúban, ahol egy időben Steve Rogers csapata is vendégeskedett. Persze Zemo – akit szintén a Raftben szállásolt el a Dora Milaje – mesterkedéseinek köszönhetően Karli Morgenthau szuperkatonái végül sosem jutnak el a fogdába, és ha tippelnünk kellene, a bárót sem fogjuk sokáig ott látni.

fatws-ep6-zemo.jpg

Minden jó, ha a vége jó

Sam minden amerikai nevében egy évtizedek óta esedékes adósságot törleszt a kormány által megkínzott, majd bebörtönzött Isaiah Bradley-nek, amikor elhívja őt és unokáját az Amerika Kapitány kiállításra, ahol végre Isaiah is megkapta a neki járó emelvényt. A szobor mellett az elfeledett szuperkatona alábbi története olvasható:

„Isaiah Bradley egy amerikai hős, akiről túlontúl sokáig nem vettünk tudomást.

Isaiah egyike volt annak a tucat afro-amerikai katonának, akiket szabad akaratuk és előzetes beleegyezésük ellenére soroztak be a szuperkatona szérum embereken végzett kísérleteihez. A legtöbbjük nem élte túl a procedúrát. Azon kevesek, akik viszont mégis, titkos küldetésekben vettek részt a vietnami háború során. A konfliktus során Isaiah Bradley minden reménytelenség ellenére sikeresen hozta ki bajtársait és 28, másik különleges alakulathoz tartozó katonát az ellenség áttörhetetlennek tűnő vonalai mögül. Az amerikai kormány néhány tagja, félve egy fekete szuperkatona létrehozásának következményeitől, mindent elkövettek azért, hogy Isaiah történetét kitöröljék a történelmünkből. Családja egy meghamisított halotti bizonyítvány birtokában, hosszú évtizedekig nem ismerhette meg az igazságot és a megingathatatlan bátorságot, amit Bradley katonaként tanúsított.”

fatws-ep6-isaiah.jpg

Összeállította: Gaál Alexander

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5816516130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.05.03. 10:16:41

Közben elgondolodtam.

Az volt a vége a filmnek, hogy a Kapitány neki adja a pajzsát.

Az lett a vége a sorinak, hogy viselni kezdi.

Azért a marvel csak úgy rakta össze ezt a sorit, hogy ha az átlag mozinéző kihagyja se veszítsen semmit, nem lesz a későbbi film érthetetlen számára...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.06.23. 13:30:33

@Matthew1127: utóbbi.
ők voltak akik dolgoztak, éltek 5 évig ahol szükség volt rájuk, majd mikor nem, akkor nem tudtak hol, miből élni.
süti beállítások módosítása