KRITIKA: A Sólyom és a Tél Katonája, 1. évad, 3. rész

2021. április 04. - Marvel Magyarország

Minden út Madripoorba vezet.

fatws-episode3-still4.jpg

Figyelem! Az alábbi írás SPOILEREKET tartalmaz A Sólyom és a Tél Katonája S01E03-ra vonatkozóan! Csakis saját felelősségre olvasd tovább!

Máris félidőhöz érkezett az összesen hat epizódot számláló A Sólyom és a Tél Katonája, noha az már biztos, hogy nem a mostani felvonás lesz a sorozat csúcsa, amire legszívesebben gondolunk vissza. Mielőtt azonban ennyire előreszaladna a kritika, térjünk vissza oda, amikor Sam Wilsont és Bucky Barnest alaposan helybenhagyta pár szuperkatona, ezért a páros kénytelen a Bosszúállók egyik legkörmönfontabb ellenségéhez, Zemóhoz fordulni.

Mire felocsúdna a néző, Bucky már ki is szabadította a Berlinben raboskodó Zemót, aki láthatóan nem élvez különösebb figyelmet a börtönben annak ellenére, hogy többek között T'Chaka király vére is a kezén szárad. Persze már nagyon vártuk Daniel Brühl visszatértét, szóval ezt a szálat nem is kellett volna ennél tovább nyújtani: rövid ellenkezést követően Sam is rábólint az együttműködésre, hiszen a páros szerencséjére Zemo tudja, hol kellene kezdeni a nyomozást a szuperkatona-szérum ügyében.

fatws-episode3-still1.jpg

Hamar értelmet nyer, mit takar Zemo nevében a "báró" szócska, ezért magángépével a csipet-csapat egyszeriben a Szingapúrtól délnyugatra fekvő Madripoor fiktív szigetén találja magát. Aki ismeri ezt az elsősorban X-Men képregényekben szereplő helyszínt, az számíthatott rá, hogy hőseink nem éppen a béke fellegvárába tartanak, a város ugyanis tele van gonosztevőkkel és bérgyilkosokkal. Ez a helyzet beolvadást és szerepjátékot követel, de mint arra számítani lehetett, végül egy John Wicket idéző neonfényes akciójelenetben csúcsosodik ki Selby bárjában, aki előtte még nyomra vezeti hőseinket egy doki személyében, aki pont ezen a szigeten állítja elő a keresett szérumot.

Az epizód a madripoori landolást követően megállás nélkül pörög, észvesztő tempóban sorjáznak a képregényekben már évtizedekkel ezelőtt megágyazott szereplők és helyszínek, valamint Zemo mellett itt kerül sor a szintén korábban belengetett Sharon Carter visszatérésére is. Mert úgy néz ki, minden szál Madripoorban fut össze. Az Emily VanCamp által játszott ügynöknő meglehetősen új oldaláról mutatkozik be, hiszen mint kiderül, a Polgárháború eseményeit követően kitoloncolttá vált, és azóta is illegális műkincskereskedőként éldegél nem is annyira rossz körülmények között. Egyelőre csupán annyi a szerepe, hogy elvezesse Saméket az emlegetett tudóshoz (illetve lezúzza a város bérgyilkos-állományát), ám utolsó jelenete utal arra, hogy talán még a Power Brokerhez is lehet valami köze.

fatws-episode3-still3.jpeg

Ugyebár az előző epizód végén belengetett, titokzatos Power Broker a szuperkatona-szérum eredeti megrendelője, akit eléggé bepöccentett, hogy a Karli Morgenthau vezette Flag Smashers csoport lenyúlta az elkészült adagokat. Az érdem egyébként Dr. Wilfred Nagelé, aki Isaiah Bradley véréből kinyerve úgy tudta reprodukálni a néhai Erskine csodaszerét, hogy az ne változtassa használóját kétméteres izomkolosszussá, ami ezáltal még veszélyesebbé teszi a modern szuperkatonákat, hisz az eredeti külsőt megőrizve sokkal könnyebb elvegyülni is. Zemo hűvösre teszi az őrült tudóst, és a trió Morgenthau nyomában Lettországba veszi az irányt, ahol már a Dora Milaje másodparancsnoka is szaglászni kezdett királyuk gyilkosa után.

Összefoglalni is nehéz volt ezt a rengeteg történést (és akkor még szóba sem került az ezúttal csak háttérfiguraként működő John Walker), és bár a történetvezetés ilyen tekintetben valóban dicséretet érdemel, ezt a tempót most leginkább a két címszereplő, Sam és Bucky bánta. Miután az előző epizódot a két karakter dinamikája és a haver-zsaru filmeket idéző adok-kapokja tette annyira szórakoztatóvá, ezúttal egyikük sem volt több szimpla verőembernél, akik videojátékszerűen mennek egyik pontból a másikba Zemo utasításait követve. Legalább Daniel Brühl lubickolhatott a szerepében, Zemo ugyanis merőben új oldaláról mutatkozott be (igen, az a tánc már hódít az interneten).

fatws-episode3-still2.jpg

Aki nagyon rosszra gondolt volna a bevezető sorokat olvasva, az most már leveheti a kezét a szívéről, hiszen A Sólyom és a Tél Katonája harmadik fejezete közel sem lett csalódáskeltő, ám a két főszereplő ilyen mértékű háttérbe szorítása és a lecsupaszított narratíva nem tett jót neki az összképet vizsgálva. Mindenesetre most már talán elmondható, hogy felállt az a bizonyos sakktábla, minden és mindenki a helyére került, hogy a második félidőben kiéleződjenek a személyes és nagyobb volumenű konfliktusok egyaránt. 

Apróságok ömlesztve: John Walker nem sokat szerepelt, de a karakter élesen sodródik az ellentmondásosság felé, talán már jövő héten látunk tőle valami sorsfordító cselekedetet. Mostanra az előzetesekben látottak nagy részét lefedte a sorozat, szóval számíthatunk meglepetésekre az utolsó három órában. A Power Broker személyét teljes titkolózás övezi, de remélhetőleg nem egy újabb Agatha Harkness lesz belőle, akit az utolsó pillanatban húznak elő a kalapból. 


A Sólyom és a Tél Katonája korábbi epizódjainak kritikái:

A Sólyom és a Tél Katonája S01E02
A Sólyom és a Tél Katonája S01E01

Pozitívum

(+) Továbbra is a legfilmesebb Marvel-sorozat
(+) Zemo a táncparketten!
(+) Sokat haladtunk előre, a cselekményvezetés igen dinamikus...

Negatívum

(-) ...csak az a baj, hogy most épp a két címszereplő kárára
(-) A Polgárháborúban történtek után több konfliktust vártunk volna Zemo és a főhősök között
(-) Ezt a videojátékszerű narratívát jobb lesz mielőbb hátrahagyni

Kovács Gergő

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5616488582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.04.04. 19:06:08

nagyon remélem nem akarnak belőle Lokit csinálni...

Kage kyōi 2021.04.04. 22:49:54

Walker az elején szimpatikus lehetett a barátnője miatt, mára viszont arrogáns vonásokat mutat. Sztem fejébe szállt a szerep. Nyilvánvaló hogy hibázni fog, mivel a pajzs Samé lesz, ezt láttuk.
Sharon: legújabb teória hogy ő maga lesz a Power Broker. Mindenesetre ordít róla hogy többet tud a kelleténél.
Bucky: sztem át kell adnia Zémót Wakandának. Nem lesz egyszerű menet.
süti beállítások módosítása