Szárnysegédből szárnyas kapitánnyá – Sólyom története

2021. március 18. - Marvel Magyarország

Sam Wilson teljes eddigi pályafutása.

falcon_cover_002.png

A Marvel első mainstream afro-amerikai szuperhőse hosszú utat tett meg 1969-es debütálása óta. Harlem önjelölt védelmezőjeként, Amerika Kapitány egyik legbizalmasabb szövetségeseként és későbbi örököseként egyaránt kivette a részét a Marvel-univerzum nagy eseményeiből, mellette viszont a saját közösségének sem fordított hátat. Most, hogy végre a képernyőn is hangsúlyosabb szerepet kap, úgy döntöttünk, áttekintjük a képregényes hátterét, mintegy előrevetítve, mi mindenre érdemes számítani A Sólyom és a Tél Katonája sorozatban.

Sokszor átírt eredettörténet

Samuel Thomas Wilson a New York-i Harlemben jött a világra egy lelkész fiaként, és már egész kiskora óta különleges kapcsolat fűzte a madarakhoz. A felnőtté válás ugyanakkor nem volt számára egyszerű, hiszen viszonylag hamar ízelítőt kapott a rasszizmusból és a városi bűnözés világából. Utóbbinak köszönhetően mindkét szülőjét korán elveszítette: az apját egy utcai dulakodás során ölték meg, az édesanyja életét pedig egy rabló oltotta ki. Hogy eltarthassa magát és testvéreit, Gideont és Sarah-t, az alig 18 éves Sam három állást vállalt, ám nehézségei ellenére a közössége iránt is elhivatott maradt. Emiatt döntött úgy, hogy egy nemzetközi jótékonysági szervezet tagja lesz. Egy alkalommal, amikor Rio de Janeiro-ból tartott hazafelé, kényszerleszállást kellett végrehajtania a Karib-tengeren fekvő "számkivetettek szigetén", ahol épp a Vörös Koponya vert tanyát.

Egy későbbi sztoriból aztán kiderült, hogy mindez nem a valódi háttértörténete, Sam ugyanis sosem volt szociális munkás, de még csak a társadalom hasznos tagja sem. Épp ellenkezőleg, a szülei halála után Snap Wilson néven hírhedt bűnöző vált belőle, aki drogkereskedelemben utazott. Az egész szamaritánus-hétteret a Vörös Koponya találta ki és ültette el a férfi fejében. Évekkel később az írók megint megkavarták a dolgokat, mert kiderült, hogy valójában ez utóbbi volt beültetett emlék, Snap Wilson sosem létezett, így tehát az első verzió Sólyom valódi eredettörténete. 

Akárhogy is, a számkivetettek szigetén a náci szupergonosz a Kozmikus Kocka segítségével agymosásnak vetette alá Samet, illetve különleges erővel vértezte fel őt, minekutána telepatikusan kommunikálni tudott a madarakkal, köztük állandó kísérőjével, Vörös Szárnnyal. Ezek után a Koponya ráuszította Wilsont a szintén a szigeten tartózkodó Amerika Kapitányra, aki viszont képes volt megszabadítani Samet az elmekontroll hatásaitól, majd együttes erővel le is győzték a gonosztevőt.

cap_meets_falcon.jpg

Madarat tolláról, szuperhőst barátjáról

Miután hazatértek Amerikába, Steve Rogers segített Wilsonnak elindulni a szuperhősi pályán, mint Sólyom, illetve ők ketten kvázi állandó partnerekké váltak. Az összkép azonban még nem volt teljes a megfelelő jelmez nélkül, melyet a jól ismert szárnyakkal együtt a Fekete Párduc készített el, hálából azért, mert Sam egy alkalommal a megmentésére sietett. Bár nagyon szeretett volna Harlem védelmezőjévé válni, a helyi közösség eleinte kétkedően fogadta Sólyom érkezését, sőt, sokan egyenesen elutasították őt, amiért szerintük a férfi nem állt ki az ügyük mellett.

Wilson később csatlakozott a S.H.I.E.L.D.-hez, majd váratlanul felkérték a Bosszúállók tagjának. Néhány akció után azonban ott is hagyta a csapatot, mert gyorsan világossá vált számára, hogy a meghívása puszta PR-fogás volt, melyen keresztül a csapatot etnikailag sokszínűvé próbálták tenni. Sam nem vágyott effajta felhajtásra, így inkább csendesebb vizekre evezett. Ismét szociális munkásnak állt, majd a kongresszusi székért is indult, ám végül veszített, ugyanis napvilágra kerültek törvénytelen múltjának sötét foltjai.

Habár ez alaposan megrengette Sólyom világát, a férfi továbbra is sokak életét megmentette (köztük Ronald Reaganét is), illetve más szuperhősöknek is besegített időnként, Amerika Kapitánynak nem is egyszer. Egy alkalommal például Samnek hála sikerült tisztázni Steve nevét, akire megpróbáltak rákenni egy gyilkosságot. T’Challa új felszerelést is készített neki ez idő tájt, olyan napenergiával működő szárnyakkal, melyeket Wilson az elméjével tudott vezérelni.  

Sam egy ideig az új Amerika Kapitány, a nem sokkal később meggyilkolt Roscoe Simons társa lett, majd ismét összefogott Steve Rogersszel, hogy legyőzzék a Vörös Koponyát. Ezt követően bíróság elé került a Snap Wilsonként elkövetett bűnök miatt. A meghallgatások során megkísérelték meggyilkolni, ám a merénylő nem járt sikerrel. A tárgyalás végén Wilsont próbaidőre ítélték és Nick Furyt jelölték ki mellé felügyelőnek.

61d6a194c8f81f435182e1e5e88e016f_sx1600_ql80_ttd.jpg

A Bosszúállók ajtaján ki és be

Steve Rogers noszogatásának hála Sólyom később ismét csatlakozott a Bosszúállókhoz, nem sokkal azelőtt, hogy az ENSZ nemzetközi státuszt adott a csapatnak. Neki köszönhetően sikerült végül legyőzni a Vörös Koponyát is. Amikor aztán a megtébolyult Skarlát Boszorkány elszabadította a káoszt, melynek hatására a Bosszúállók feloszlatták saját magukat, Wanda felébresztette Sólyom Snap Wilson-személyiségének darabkáit, és emiatt átmenetileg megszűntek társak lenni Amerika Kapitánnyal, majd Sam a Bosszúállóknak is teljesen hátat fordított.

A Polgárháború idején azonban ismét vállvetve harcolt Rogersszel. Miután Steve meghalt, a S.H.I.E.L.D. arra kérte Samet, hogy Sharon Carterrel együtt kutassák fel az eltűnt Bucky Barnest, aki ekkor magára öltötte az Amerika Kapitány szerepet. Miután megtalálta, Wilson a néhai Tél Katonája társául szegődött. Együtt számos akcióban vettek részt, egészen Bucky látszólagos haláláig, amit Vörös Koponya lánya, Bűn idézett elő. Ekkoriban Sólyom egy másik csapathoz is csatlakozott, ezúttal a Misty Knight szervezte Bérhősökhöz. A Bosszúállók az X-Men ellen eseményei során súlyosan megsérült a Főnix-erővel áthatott Namor kezétől, majd ismét a Bosszúállók tagja lett, egyúttal a Luke Cage vezette Mighty Avengers formációban is helyet kapott.

winter-soldier-vs-crossbones-1.jpg

Az új Amerika Kapitány

Miután egy Iron Nail nevű gonosztevőnek hála Steve Rogers véréből kiürült az összes szuperkatona-szérum, a férfi hirtelen drasztikus öregedésnek indult, ilyen állapotában pedig nem tudta tovább betölteni Amerika Kapitány szerepét. A titulust ezért Samnek adta át, aki az új Amerika Kapitányként megküzdött Zémó báróval és a Kígyó Társasággal, létrehozott egy önálló csapatot D-Man és Rick Jones közreműködésével, kvázi összejött Misty Knighttal, illetve egy saját sidekickre is szert tett a mexikói tinédzser, Joaquin Torres személyében, akiből az új Sólyom lett. Wilson később a Bosszúállók vezetőjévé vált, és nagyon közeli kapcsolatba került a csapat egyik tagjával, Jane Fosterrel, aki akkoriban Thorként futott.

Steve Rogers idővel visszanyerte a fiatalságát, így a konzervatív hangadók követelték Wilsontól, hogy mondjon le az Amerika Kapitány titulusról. Az egykori Sólyom nem engedett a nyomásnak, ám a Rage nevű, ártatlanul börtönbe zárt és ott súlyosan megsebesített afro-amerikai szuperhős esete annyira összetörte, hogy végül saját elhatározásból dobta el a csillagos-sávos ruhát. Távozása után nem sokkal azonban kiderült, hogy a visszatért Steve Rogers valójában egy alvó Hidra-ügynök volt, aki az egész Egyesült Államokat megpróbálta térdre kényszeríteni.

Sam segített az emberteleneknek, mutánsoknak és másoknak elmenekülni, akiket a Hidra célba vett, majd – ismét magára öltve Amerika Kapitány jelmezét – csatába vonult a többi szuperhőssel. Miután elült a por, a "normális" Steve Rogers is felbukkant, de amikor Wilson vissza akarta adni neki a pajzsot, a férfi elutasította az ajánlatát.

p9e0dmdm7wu9tbr4bh3i.png

A Sólyom ismét szárnyal

Sam egyike volt azoknak a maszkos igazságosztóknak, akiket Kobik (egy kislány formáját öltő entitás, mely a Kozmikus Kocka szilánkjaiból jött létre) visszaküldött a múltba. Wilson a második világháborúban találta magát, ahol a Sólyom-felszerelést felhasználva egy titokzatos szárnyas hőssé vált. Itt találkozott a még újonc Amerika Kapitánnyal, akinek segített felülkerekedni a félelmein és kételyein. A háború után aztán lelki pásztor lett és polgárjogi harcosként küzdött az egyenlőségért.

Hosszú élete végén arra a felfedezésre jutott, hogy most először érzi igazán azt, milyen a saját útját járja, nem pedig valaki más kitaposott ösvényén haladni. Éppen ezért, miután visszatért a jelenbe, mindazzal a tapasztalattal, amelyet az évtizedek során megszerzett, az ismét fiatal Sam úgy döntött, nem folytatja tovább Amerika Kapitányként. A pajzsot ezért visszaadta Steve-nek, aki akkor még mindig bujkálni kényszerült a hidrás verziója által elkövetett bűnök miatt. A pajzzsal együtt Wilson egy levelet is hagyott a barátjának, melyben biztosította arról, hogy egy nap Rogers képes lesz túllépni mindezen és megint az a nagyszerű ember lesz belőle, aki egykor volt.

Az immár ismét Sólyomként futó Sam továbbra is a Bosszúállók vezetője maradt. Ekkoriban vált igazán komollyá a kapcsolata Jane Fosterrel, illetve egy új szárnysegédre is szert tett Rayshaun Lucas személyében, aki a Patrióta név alatt csatlakozott hozzá.

53352db0ad7433609e25910f0f86a117.jpg

Újvilági Sólyom

A figura képregényes pályafutását végignézve feltűnhet, hogy a nagyvásznon látható Sólyomnak nincs sok köze az olvasottakhoz. Ez azért van, mert a filmek inkább az Újvilág-univerzum Sam Wilsonját vették alapul, aki Anthony Mackie karakteréhez hasonlóan exkatona volt. A leszerelése után kezdett el Nick Fury keze alatt dolgozni, mint speciális tudományos tanácsadó. Ez a verzió egyben tudós is, aki a mechanikus szárnyakat saját magának készítette el, és mivel azok rendkívül hatékonynak bizonyultak a harcban, Fury úgy döntött, beszervezi Samet egy oroszországi felderítő akcióba Amerika Kapitány és Fekete Özvegy mellé.

Útjuk egy elhagyatott bunkerhez vezetett Tunguszkában, ahonnan egy különös jel sugárzását fogták korábban. Odabent találtak rá az űrutazó robotra, Vízióra, aki a szignál forrása volt, és tőle hallottak először a Gah Lak Tus nevű bolygófaló kollektíváról, mely a Föld felé tartott. Fury Sam gondjaira bízta Víziót, akivel a férfi szorosan együtt dolgozott annak érdekében, hogy megállítsák a közelgő pusztulást, és ez idő alatt Sólyom rengeteg tudományos ismeretre tehetett szert. Miután Gah Lak Tust sikerült megfékezni, Fury beszervezte Wilsont az Üvöltő Kommandó tagjai közé, később pedig a Tony Stark által létrehozott Jövő Alapítványhoz csatlakozott.

screenshot_2016-12-12-09-57-47-1.png

Ereje és felszerelése

Samnek már gyerekként is különös kapcsolata volt a madarakkal, melynek révén képes megérteni őket, illetve a szemükkel látni. Mióta a Vörös Koponya a Kozmikus Kocka segítségével megváltoztatta a férfit, Sólyom telepatikusan is kommunikálhat velük. Ennek hála irányítani tudja a szárnyas teremtményeket, valamint információszerzésre is használhatja őket. Wilson emellett elsőrangú akrobata és közelharcos, akit személyesen Steve Rogers képzett ki. A légi csatában nincs párja, még Vasembernél és Marvel Kapitánynál is jobban tud manőverezni odafent.

Wilson felszerelésének állandó részei a szárnyak, melyeket Sólyomként és Amerika Kapitányként egyaránt használt. Az évek során többfajta verziót is kipróbált. Kezdetben mechanikus, siklóernyő-szerű változatot viselt, mely a hátán lévő jetpackhez kapcsolódott. Később egy telepatikusan vezérelhető és napenergiával működő fejlesztést próbált ki, illetve még olyan holografikus szárnyakkal is kísérletezett, melyeket szabadon cserélgetni tudott aszerint, épp milyen funkcióra volt szüksége (pl. műholdas követés, infravörös követés). Ez utóbbi felszerelés elpusztult, így Sam inkább vibrániumra váltott. Jelenleg egy szintén vibrániumalapú, nanotechnológiás változatot használ.

A szárnyak mellett Wilson jelmeze beépített karmokkal is kiegészült, valamint egy maszkkal, melynek segítségével az eszköz telepatikusan vezérelhető. Emellett éjjellátó funkció és 360 fokos látószög társul hozzá. A legújabb ruhája pluszban még golyóálló is.

2601721-falcon.png

Egyéb megjelenések

A képregények mellett Sólyom feltűnt jónéhány animációs sorozatban is, hol epizódszereplőként, hol állandó csapattagként: Avengers: United They Stand (1999-2000), The Super Hero Squad Show (2009-2011), The Avengers: A Föld legnagyobb hősei (2010-2012), Bosszúállók újra együtt (2013-2019), Marvel Disk Wars: The Avengers (2014-2015), Marvel Future Avengers (2017-2018).

A filmvásznon először a 2014-es Amerika Kapitány: A tél katonájában bukkant fel a címszereplő szárnysegédjeként, és noha később ő is csatlakozott a Bosszúállókhoz, ebből a skatulyából még nem igazán sikerült kitörnie. A Sólyom és a Tél Katonája révén viszont ő és Bucky végre lehetőséget kapnak arra, hogy kilépjenek Rogers árnyékából és a saját útjukat kezdjék el járni.

lag0835_v074_1004_wide_6038893c740ea664a676ebc5d8160b22c02ad616_0.jpg

Anthony Mackie eddig hat alkalommal csatolhatta fel a CGI-szárnyakat, és péntekenként ismét harcba száll a gonosztevők, többek között Zémó báró és Flag-Smasher ellen. Mi pedig heti kritikáink mellett további A Sólyom és a Tél Katonája-érdekességekkel várunk titeket!

Összeállította: Szatyina Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5216467308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása