KRITIKA: WandaVision, 1. évad, 9. rész

2021. március 05. - Marvel Magyarország

Csapó, ennyi!

wandavision-episode9-still4.jpeg

Figyelem! Az alábbi írás SPOILEREKET tartalmaz a WandaVision S01E09-re vonatkozóan! Csakis saját felelősségre olvasd tovább!

Utolsó részéhez érkezett a Marvel legelső Disney+-ra szánt sorozata, a WandaVízió - ezzel együtt pedig a heti kibeszélő rovatunk is. Mivel készülünk teljes évadkritikával a jövő héten, ezért ebben az írásban az eddigieknek megfelelően csak és kizárólag az aktuális epizódot beszéljük ki. Az átfogó értékelés és elemzés tehát még picit várat magára.

Nos, akik aggódtak az előző pár rész alapján, hogy vajon marad-e elég idő érdemben lezárni az évadot, bizony jogosan tették: a finálé sajnos túlzottan sietősre és kapkodósra sietett, ami szinte minden karakter és történetszál kapcsán tetten érhető volt. Hayward és az egész S.W.O.R.D. igazából csak díszletként vettek részt, a Vízió kontra Vízió harc is eléggé súlytalanra sikerült, ráadásul ott, valamint Wanda és Agatha Harkness párbajánál a vizuális effekteknél is eléggé kilógott a lóláb (sőt, igazából egyenesen csúnya volt egy-két helyen).

wandavision-episode9-still2.jpeg

Akadt persze jó pár nagyszerű pillanat az epizódban, legyen szó az ikrek és Monica közös harcáról a Westview-ba érkező katonákkal, a két Vízió közti elmélkedésről Tézeusz hajóját illetően, vagy Wanda rúna csapdájáról Agathával szemben, no meg persze az ominózus Skarlát Boszorkány kosztüm első élőszereplős megjelenése mellett sem lehet szó nélkül elmenni. Szintén működött Wanda dilemmája, azaz amennyiben megszünteti városméretű illúzióját és szabadjára engedi a rémálomban élő lakosságot, azzal Víziót és a gyermekeit is elvesztené. A főszereplő páros utolsó jelenete különösen nagyon szépre sikeredett, csak eddigre már valahogy rányomta a részre a bélyegét a rohanás, a kapkodás.

A finálé nagy részét ugyanis a szemben álló felek régóta várt összecsapása teszi ki, ami több fronton követhető végig. Itt már egyértelműen visszaköszönt a filmektől megszokott grandiózusság, megvalósításban legalábbis mindenképpen, amit viszont nem szívesen láttunk volna viszont a filmekből, az egy újabb hatalomvágyas, mindenféle érdemi motivációt nélkülöző Marvel-gonosz. Agatha Harkness pedig pont ilyen lett, hiába a zseniális Agatha All Along és Kathryn Hahn fantasztikus alakítása. A formátumból adódóan pedig lehetőség lett volna sokkal mélyebben kibontani a karakterét, valamiféle célt adni neki, miért is vágyott annyira Wanda képességeire, ami akár még a sorozat központi témájához, a gyászhoz is kapcsolódhatott volna. Ehhez képest be kell érnünk egyetlen flashbackkel, noha a lezárás még nyitva hagyja a kaput későbbi szereplések előtt. 

Én jót mosolyogtam, noha az internet zöme valószínűleg ki fog akadni, amiért a megannyi elmélet és teória közül szinte semmi sem jött be. Ebben véleményem szerint a legtöbb hírportál is hibás, a színészek és a marketing csapat is párszor túltolta a poénkodást az interjúk során, és persze a rajongók is ludasak, amiért felesleges tévképzetbe ringatják magukat sokszor, és valami olyasmit várnak, amiről egy percig szó sem volt. Ennek tökéletes példája Evan Peters szerepe: nála én személy szerint kifejezetten örültem, hogy nem kezdtük el összemosni a régebbi X-Men filmekkel a fősodort; vártam, hogy mindössze a nézők ugratására megy ki a játék kikacsintás és meta szinten egyaránt, de az a nyúlfarknyi magyarázó jelenet azért lehetett volna ennél jóval komplikáltabb és mélyebb is.

wandavision-episode9-still5.jpeg

Amit szerintem rendbe kell tennie mindenkinek fejben, hogy ez Wanda története volt – az ő gyászfeldolgozásáról és továbblépéséről szólt minden. Bármiféle multiverzumosdit vagy mutánsosdit belekeverni teljesen felesleges lett volna. A két stáblistás jelenet közül az elsőt nem csíptem túlzottan, valószínűleg mert az alakváltó skrullok teljesen hidegen hagynak, hiába is építették fel remekül Monica Rambeau karakterét az évadban. A második viszont mindenképpen izgalmas (a világ legveszélyesebb varázskönyvében elmélyedni nem sok jóval kecsegtet) és kíváncsian várom, hogyan folytatódik Wanda szála a Doctor Strange folytatásban.

wandavision-episode9-still3.jpeg

Végezetül csak egy apróság maradt a teorizálás helyett: szeretnénk megköszönni mindenkinek, amiért hétről hétre ennyien olvastátok az epizódok értékeléseit, találkozunk két hét múlva A Sólyom és a Tél Katonája elindulása után.


A WandaVision korábbi epizódjainak kritikái:

WandaVision S01E08
WandaVision S01E07
WandaVision S01E06
WandaVision S01E05
WandaVision S01E04
WandaVision S01E03
WandaVision S01E01-02

Pozitívum

(+) A Skarlát Boszorkány!
(+) Vízió és Wanda búcsúja
(+) Wanda története kerek egész, szép lezárást kapott

Negatívum

(-) Nagyon kapkodós finálé
(-) Borzasztó CGI egy-két helyen
(-) A S.W.O.R.D. szál teljes egészében
(-) Nem sikerült mindenre választ adni, sok elvarratlan kérdés maradt

Goretity Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr116451090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2021.03.06. 09:18:47

szerintem is szép kerek lett az egész - de milyen szálat kéne még elvarrni?
Monica űrbe megy, Wanda olvasgat...
Fura hogy Dr. Strange nem jött meg Mr.Fantasztikus se. De ez van !

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.03.08. 09:14:42

úgy alakult, egyben nézős lett, darába.
Nem tartottam szociálismédia megvonást az elmúlt hetekben, semennyire se.
A LÉNYEG!
Semmi, de semmi spoiler nem jutott el hozzám.
Ezt csak úgy leírtam a sok spoilerfóbnak.
süti beállítások módosítása