KRITIKA: WandaVision, 1. évad, 4. rész

2021. január 29. - Marvel Magyarország

Megszakítjuk adásunkat.

wandavision-e04-main.jpg

Figyelem! Az alábbi írás SPOILEREKET tartalmaz a WandaVision S01E04-re vonatkozóan! Csakis saját felelősségre olvasd tovább!

Nos, nem jött be az elgondolás, miszerint a hat sitcom formátumú epizódot három, a külvilág valóságában játszódó rész fogja követni és egyben lezárni az összesen kilenc felvonásos WandaVision első évadát. A múlt heti cliffhangernek hála a negyedik epizód szinte teljes egészében a kinti világ, vagyis a S.W.O.R.D. nevű szervezet nyomozását mutatja be Westview furcsa városkája körül. Kezdetben a néző Geraldine, vagyis Monica Rambeau nézőpontjából csöppen bele az eseményekbe, akinek édesanyja, Maria a 90-es években játszódó Marvel Kapitányból lehet ismerős. Itt rögtön meg is állnék, ugyanis az epizód talán egyik legerősebb pillanata az épp a nyitójelenet, amelyben a Bosszúállók: Végjáték eseményeinek hatására minden elporladt ember visszatér a kórházban az élők sorába. Remek húzás volt a „pitty” körülményeit ilyen módon bemutatni, valamint Monica karakterét is sikerült rendkívül rokonszenvessé tenni.

Monica az édesanyja végakaratának megfelelve egyelőre még kénytelen a bolygón ténykedni, így rögvest A Hangya és a Darázsból ismerős Jimmy Woo oldalán találja magát (aki időközben úgy látszik, megtanult pár kártyatrükköt), hogy néhány eltűnt személy ügyében kinyomozza, mi is zajlik Westviewban – tekintve, hogy az ottani rendőrök még csak nem is hallottak a településről, hiába is állnak a várostábla mellett két méterrel. Monica persze kíváncsibb a kelleténél, és egyik pillanatról a másikra be is szippantja a várost a külvilágtól elszeparáló erőtér, hogy aztán Woo ügynök mozgósítja a fél S.W.O.R.D.-ot erősítésként. Érkezik velük néhány tudós is, köztük az immáron doktori címmel büszkélkedő Darcy Lewis, akit a 2013-as Thor: Sötét világ óta nem láthattunk a Marvel Moziverzumban, ám az epizód maradék részében ő váltja fel Monicát, mint POV karakter.

wandavision-e04-darcylewis.jpg

Igazából két szempontból is szembe fogok most menni a közvéleménnyel, de a remek felütést követően számomra talán ez volt az eddigi leggyengébb epizód. Az egyik fő indok, hogy borzasztóan megtörte a rejtély kibontakozását és a show eddigi sitcom jellegét, a másik pedig, hogy belegondolva nem sok minden derült ki, amit ne tudtunk volna eddig, leszámítva a magyarázatokat az első három rész furcsaságaira. Persze, egy szinten érdekes és szórakoztató nyomon követni Darcyt és Woo ügynököt, miközben ugyanazokat a kérdéseket teszik fel és ugyanott néznek nagyokat az eddigi „három epizódon”, ahol korábban mi is – de ez inkább hatott kötelező ismétlésnek a néző megnyugtatása szempontjából, mintsem bármiféle válaszadásnak vagy újabb felvetésnek a későbbiekre nézve.

A két legtitokzatosabb karakterről (Agnes és Dottie) nyilván nem derítenek ki semmit a saját kis tábláikon, a hatszögek szerepéről sem tudnak meg többet, mindössze jelzik felénk, hogy „igen, tudjuk, hogy ezen agyaltok a képernyő előtt!”, valamint persze nekik sem világos, hogy Vízió ahhoz képest elég elemében van, hogy legutóbb kétszer is láttuk meghalni szerencsétlen szintezoidot. Lehet persze, hogy mivel több teóriát is olvastam és hétről hétre szállítom ezeket az írásokat, nekem ezek a dolgok jobban feltűntek és egy kevésbé invesztált, „casual” nézőnek szüksége lehet egy ilyen epizódra, de nem vagyok benne biztos, hogy ez itt és ilyen formában volt a legjobb.

wandavision-e04-wanda.jpg

Persze annak fényében, hogy még hátravan öt epizód, nem lehet negatívumként beszélni arról, hogy valójában ez a rész sem árult el semmi jelentőségteljeset. Cserébe borzasztóan élvezetes volt látni, ahogy eltérő filmek mellékszereplői fognak össze a minket hétről hétre foglalkoztató rejtélyes események felgöngyölítése érdekében, és hogy a S.W.O.R.D bemutatása tovább tágította a Marvel Moziverzumot. A Földön kívülről érkező fenyegetésekre specializálódott szervezet még meghatározó szerepet tölthet be a későbbiekben (elég a Pókember: Idegenben stáblista utáni jelenetére gondolni az űrbéli bázison vakációzó Nick Furyval), ráadásul Darcy felfedezései révén talán olyan magokat is elhinthettek a sorozat jövőjére nézve, amelyek csak később fognak értelmet nyerni – ilyen például a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás, ami az ősrobbanáshoz vezethető vissza, és minő véletlen, hogy Mephisto egy idős az univerzummal.

A kisebb ellenérzésekért a „halott Vízió” rémképe, valamint Monica és Wanda immáron teljes interakciója kárpótolt minket az epizód végén, és emelték a téteket azzal, hogy elkezdték Wandát beállítani a gonosznak – de erősen kétlem, hogy ilyen egyszerű lenne a megoldás, és lesz itt még pofon vélhetően nem kevés.


A WandaVision korábbi epizódjainak kritikái:

WandaVision S01E03
WandaVision S01E01-02

Pozitívum

(+) A nyitójelenet
(+) Jimmy Woo és Darcy Lewis visszatérése
(+) Egy-két apróság kristályosodott...

Negatívum

(-) ...de érdemben nem igazán haladt előre a történet
(-) A "kinti" perspektíva több szempontból is ismétlődő lehet

Goretity Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr9116408368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.03.08. 09:04:47

Darcy Lewis megérkezett!

Végre!

méltatlanul keveset szerepel, elpocsékolták őt eddig a thor filmekben.
Hátha ezek után majd többet szerepel.
süti beállítások módosítása