KRITIKA: WandaVision, 1. évad, 7. rész

2021. február 21. - Marvel Magyarország

 A negyedik falon túl.

wandavision-s01e07-still1.jpeg

Figyelem! Az alábbi írás SPOILEREKET tartalmaz a WandaVision S01E07-re vonatkozóan! Csakis saját felelősségre olvasd tovább!

Elérkeztünk a 2000-es évek szitcomjai, kiváltképp a Modern család előtti tisztelgéshez, amiből pár jeleneten kívül igazából már nem sokat kaptunk, a hideg valóság ugyanis egyértelműen betört az eddig idilli kisvároskába. A sorozat az epizód végére végérvényesen hátrahagyta a szitcom jellegét, és az utolsó pár percben már Wanda realitásán belül is megkezdődött a Marvel Moziverzumot idéző történetmesélés és a világok összemosása.

Őszinte leszek, számomra az aktuális hetedik epizód messze a leggyengébb az évadban. A szitcom vonalat abszolút nem aknázták már itt ki (pedig ezekkel az interjúkkal lehetett volna szórakozni), valamint a címszereplő Wanda és Vízió sem kaptak túl sok érdemi percet ezúttal.

Az előbbi próbálta feldolgozni a halloweeni különkiadás végét otthon, egyedül, ami a karakter szempontjából igazából egészen érthető húzás és vastagon aláhúzta, hogy mennyire nincs is rendben mentálisan – viszont mégsem kapott elég minőségi időt Wanda a részben, lehetett volna még egy-két jelentőségteljes jelenete, vagy a mostaniakat lehetett volna picit kibővíteni. A végső csavarról majd csak később ejtek szót.

wandavision-s01e07-still3.jpeg

Vízió közben az immáron Westview lakosságát erősítő Darcy társaságában "igyekezett" vissza otthonába, hogy közben végre megismerje a múltját. Kissé kilóg a lóláb, amiből próbáltak viccet is csinálni a készítők, hiszen egy szellemes szekvenciában maga Vízió is realizálja, hogy mit csinál még itt és miért is nem repül haza azonnal interjúzás helyett. Persze ezt árnyalták Darcyval, aki kulcsfontosságú infókkal látta el az androidot, de szegény Vízió helyzete ebben az epizódban a filmes szerepléseire emlékeztetett – ahol szintén látványosan nem tudtak vele mit kezdeni.

Szóval a két főhőst tekintve eléggé semmilyen epizódot kaptunk a kezünkhöz, akik viszont abszolút kárpótoltak minket, az Monica Rambeau és Agnes. Monica végre megkapta az eredettörténetét és az erejét is, ami mind elképesztően látványosra, mind érzelmileg erősre és hősiesre sikeredett. Megszületett hát a szemünk láttára a Marvel legújabb szuperhőse, ami a képregényrajongók számára aligha lehet meglepetés, hiszen Monica a megjelenése óta eltelt közel négy évtizedben még a Bosszúangyalok sorát is erősítette. Azt már tudjuk egy ideje, hogy a Teyonah Parris alakította szereplő felbukkan majd a Marvel Kapitány 2-ben is, de remélhetőleg már hamarabb lehetőséget kap, hogy bevesse újonnan megszerzett képességeit, mondjuk az Agatha által irányított Wanda ellenében...

wandavision-s01e07-monica.jpg

Az epizód végét és a szokásos könnyed szitcom köntöst pedig felváltotta a misztikus horror, habár a Kathryn Hahn által játszott Agnes leleplezése Agatha Harknessként őszintén szólva ezen a ponton már senkit sem lepett meg túlzottan és kissé fapadosra is sikeredett. Ne értsetek félre, a boszorkány betétdala pimasz mód fülbemászó és pofátlanul vicces (azóta is ott cseng a fülünkben, habár Szikráért még számolni fog), de a felfedése és a személye valahogyan túl nagy ugrás ahhoz képest, amiket a sorozat korábban mutatott. Persze, akadt számtalan gyanús pillanata és sejtelmes tekintet, de a hozzá köthető információkat, illetve a betétdala alatt megmutatott eseményeket jobb lett volna szépen felépíteni és adagolni az évad során, mintsem így egyszerre ráborítani a nézőre.

Nem vagyok még teljesen meggyőzve, hogy biztosan Agatha a főgonosz – simán látom magam előtt, hogy valaki még továbbra is a háttérből irányítja a szálakat. Ezt tetézi, hogy a képregényekben a salem-i boszorkány többször segítette a Bosszúállókat és a Fantasztikus Négyest, ráadásul Skarlát Boszorkány mentora is volt, és megtanította a lányt, miként uralhatja és aknázhatja ki teljesen a saját erejét. Ahhoz viszont kétség sem férhet, hogy bármit is terveznek vele a továbbiakban, Kathryn Hahn egyszerűen tökéletes választás a szerepre és minden képernyőn töltött pillanata aranyat ér. Megkockáztatom, hogy Lokiéhoz hasonló rajongótáborra is szert tehet a sorozat végére, ha már az Agatha All Alongban nyújtott teljesítménye nem volt elég ehhez.

Mindenesetre jelenleg az aggódás és a szkepticizmus uralkodott el rajtam: a hátralevő mindössze két epizódban rendkívül sok kérdésre kell még választ adnia a sorozatnak, és habár azok – ha minden igaz – végre közelebb lesznek az egyórás játékidőhöz, ám így is kíváncsi vagyok, hogy sikerül-e minden szálat elvarrni.

Főleg Pietróét, aki ha esetleg elszalasztottátok volna, feltűnik a sorozat első stáblistás jelenetében.

wandavision-s01e07-still5.jpeg

TEÓRIA PERCEK: Billy azért nem tudja olvasni Agatha gondolatait, mert a nőnek nincs lelke, vagy nemes egyszerűséggel szándékosan zárkózott el tőle? Az a légy a falon vajon csak játék az idegeinkkel vagy lesz konkrét szerepe még? És végre ugye pontot tesznek a Pietro kérdéskör végére?


A WandaVision korábbi epizódjainak kritikái:

WandaVision S01E06
WandaVision S01E05
WandaVision S01E04
WandaVision S01E03
WandaVision S01E01-02

Pozitívum

(+) Monica eredettörténete révbe ér
(+) Agatha All Along!

Negatívum

(-) A 2000-es évek szitcomjait már eléggé hanyagolták az epizódban
(-) Sem Wanda, sem Vízió nem kapott túl sok érdemi szerepet
(-) Kötelező, filler epizód beütés

Goretity Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3516432846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HankMooody 2021.02.22. 01:49:30

"jobb lett volna szépen felépíteni és adagolni az évad során, mintsem így egyszerre ráborítani a nézőre."

valószínűleg, de mivel kilenc fél órás rész volt rá, lépni kellett

Adam Warlock 2021.02.22. 10:26:28

nem értek most egyet, messzemenően jobb volt, mint az előző rész, ami egy jópofáskodó ám filler epizódnak tűnt. ebben bennem végig fenntartott egy "thriller" féle izgalmat, és Csodakapitány és Agatha Harkness előtűnése már amgában elég lenne a részre
süti beállítások módosítása