KRITIKA: WandaVision, 1. évad, 5. rész

2021. február 05. - Marvel Magyarország

E heti sztárvendégünk pedig nem más, mint...

wvf1030_105_comp_v011_uhd_r709_20211112_da6eee0c.jpeg

Figyelem! Az alábbi írás SPOILEREKET tartalmaz a WandaVision S01E05-re vonatkozóan! Csakis saját felelősségre olvasd tovább!

Elérkeztünk a WandaVision kilenc epizódra tervezett első (és vélhetően egyetlen) évadának közepéhez, és a széria eddigi talán legerősebb fejezetét kaptuk kézhez az ötödik résszel. A múlt héten felvezetett S.W.O.R.D. szál és a korábbi sitcomvilág építkezése elkezdett szépen összemosódni, a '80-as évek előtti tisztelgés már inkább számított nyugtalanítónak, mintsem könnyed kis vicceskedésnek, amit Wanda konfrontációi is fokoztak a S.W.O.R.D. embereivel és Vízióval szemben.

Piszok nehéz erről az epizódról írni, ugyanis amíg az első pár rész esetén a negatívumok közé soroltam a viszonylag kevés infómorzsa elszórását, úgy az évad feléhez érkezve a néző már nem tudja kapkodni fejét, annyi minden történik a képernyőn.

9e9a97ed30acbc00374abb5e1d16a0a5_4096x2733_e7c6752d.jpeg

Westview-ban az ikrek továbbra is kifejezetten gyorsan cseperednek fel, viszont a családi idillt Vízió egyre erősödő gyanúja, valamint Agnes furcsábbnál furcsább megjegyzései törik meg. Wandának egyre nehezebb úgy tenni, mintha minden rendben lenne, talán ebben az epizódban láthattunk a legtöbbet a karakter problémáiból és érzéseiből. Ahogyan azt sejteni lehetett, központi szerepet kap a gyász és annak feldolgozása a sorozatban, Wandának pedig, nos, ez nem megy igazán könnyen tragikus múltjának köszönhetően – amibe külön betekintést is kaphattunk a szétszerelt Vízió személyében. Ráadásul a Sparky névre hallgató kutya elvesztésével kisfiai is épp most találkoznak az elmúlás és a gyász fogalmaival először, szóval Wandára alaposan rájár a rúd.

Főleg, hogy odakint közben a Hayward igazgató vezette S.W.O.R.D. próbál betörni a burokba, amit a vele ellentétben kifejezetten szerethető Monica, Darcy és Jimmy Woo trió igyekeznek ésszerű keretek között kezelni. Kapunk utalást ismét a Végtelen Kövekre és Marvel Kapitányra (utóbbi neve hallatán Monica szabályosan rosszul van), valamint egy remek expozíciós jelenetet is a kevlárból átalakított ruhával – megerősítve, hogy Wanda elvileg nem képes a nullából teremteni valamit, hanem "pusztán" a valóságot manipulálja és alakítja át kényére-kedvére. Legalábbis, egyelőre.

Az epizódnak igazából három tetőpontja is volt: az első természetesen az összetűzés a S.W.O.R.D.-dal, ahol a Skarlát Boszorkány címet egyre inkább kiérdemlő Wanda eléggé látványos és hatásos módon figyelmeztette a kinti világot először és utoljára, hogy hagyják őt békén. A második Wanda és Vízió veszekedése, ahol Paul Bettany színészi alakítása ismét villoghatott, a stáblista idő előtti elindítása pedig már inkább hatott tragikusnak, mintsem könnyed esti szórakozásnak a sitcomok világában.

wandavision-e05-paul-bettany.jpg

A harmadik pedig gondolom kitaláljátok, kinek az érkezéséhez köthető. Evan Peters Pietro Maximoff, azaz Higanyszál személyében alaposan meglephette azokat a nézőket, akik nem követték a casting híreket és pletykákat az utóbbi hónapokban, a pontos hátterére és mikéntjére ugyanakkor továbbra sem tudjuk a választ. Ismét a hármas számnál maradva:

Az egyik lehetséges magyarázat a színész feltűnésére a szerepben, hogy elkezdik összemosni az X-Men univerzummal a Marvel Moziverzumot, aminek a WandaVízió cselekménye az első mérföldköve. Magánvélemény, hogy szerintem erről szó sincs, és ehhez társítom a legkisebb valószínűséget (közel nullát) a három közül. Egyszerűen nem értem, Kevin Feige és csapata miért ragaszkodnának még a régi X-Men filmekhez (amikből az utóbbi pár már a kasszáknál és a közönségnél is eléggé felemásra vagy gyengére sikeredett), ha a következő években tervezik őket nulláról újraindítani.

A másik teória, hogy Wanda ezt a Pietrót egy másik dimenzióból repítette át (mivel ugye a nulláról jelenleg, ha minden igaz, nem képes csak úgy életet teremteni, ahogyan az többször is elhangzott az epizódban), és mostantól ő lesz az MCU-beli Pietro Maximoff. Mindazonáltal ennek a karakternek – hiába is játssza ugyanaz a színész – semmi köze nem lesz az X-Men filmekben megismert Higanyszálhoz. Ez már valószínűbb, de Wanda szempontjából meglehetősen furcsa lenne, ha a karaktert A tél katonája végén és az Ultron korában megformáló Aaron Taylor-Johnson csak így feledésbe merülne.

A harmadik, ami nekem jelenleg a kedvenc teóriám a sorozattal kapcsolatban és hinni akarom, hogy ez történik: mégpedig az, hogy Evan Peters épp annyira Pietro Maximoff, mint ezen sorok írója vagy épp a kedves olvasó, és valójában ő csak egy imposztor. A színész az előző tíz évét manipulatív negatív karakterek életre keltésével töltötte az American Horror Story sorozatban, a Marvel részéről pedig egy ilyen meta, "sorozat a sorozatban" típusú történetben tökéletes húzás lenne a nézők összezavarására, ha épp őt, Higanyszál egy másik korábbi megformálóját kérnék fel a szerepre. És hogy akkor kit játszik valójában? Nos, a jelenlegi tipp Mephisto, Rémálom vagy egyéb más, démoni karakter – aki könnyedén lehet a Doctor Strange folytatás főgonosza is akár. (A második rész lassan három hónapja forog Londonban, de a főgonosz személye továbbra is ismeretlen, ami felettébb gyanús.)

Ha utóbbit sikerülne kivitelezni, az egy óriási csavar és húzás lenne a Marvel részéről, kíváncsian várjuk a folytatást. A némileg lassan induló sorozat ezen a ponton már kijelenthető, hogy teljes gázzal halad előre, szépen bontakozik ki a nagyobb összeesküvés és a mögöttes, mélyebb téma is (gyász feldolgozása). Várjuk a további válaszokat a maradék négy epizódban.

wvf2090_105_comp_v014_20201209_r709_9b2eb305.jpeg

TEÓRIA PERCEK: A fenti Higanyszál gondolatokon túl vajon mit akarnak Westview lakói a gyerekektől? És hová lett az összes gyerkőc? Billy és Tommy egy egytől tízig terjedő skálán mennyire vannak veszélyben?

APRÓSÁGOK ÖMLESZTVE: A Végtelen Kövek egyre többször kerülnek megemlítésre. Monica biztos, hogy pipa Carolra, amiért hagyta megtörténni a csettintést és odaveszni az édesanyját. Vízió földi maradványainak kimenekítését még biztos, hogy végignézzük Wanda szemszögéből is. Az a Lagos reklám talán az eddigi legdurvább volt, minden szimbolikáját figyelembe véve. És végül az utolsó: milyen érdekes, hogy Pietro épp akkor tűnt fel, mikor Wanda egy másik, nagyobb hatalomról kezdett el beszélni...


A WandaVision korábbi epizódjainak kritikái:

WandaVision S01E04
WandaVision S01E03
WandaVision S01E01-02

Pozitívum

(+) Mélyebb betekintés Wanda érzelmi állapotába
(+) A kinti és a sitcom világok összemosása nagyszerű ütemben
(+) Paul Bettany alakítása az egész epizódban, főleg a végén
(+) Konstans nyugtalanító, bizarr atmoszféra
(+) PIETRO

Negatívum

(-) Őszintén, ehhez a részhez nem tudok negatívumot felsorolni, magasan a legjobb volt eddig

Goretity Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6016416752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2021.02.07. 10:00:52

Nos, az elején majdnem sírtam, aztán félelmetes lett és ijesztő -egyszerre.
ha tényleg valami nagyobb áll a háttérben ahhoz Wanda kevés lesz, de lehet még a Bosszúállók is. Mellesleg a köveket nem vitte vissza Kapi a múltba?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.03.08. 09:08:30

Higanyszál marha jó húzás volt ebben a részben.

Agnes a sori csúcsa, már az első részben érezni lehetett. Nagyon jó a színésznő is, meg a figurája is.
süti beállítások módosítása