KRITIKA: WandaVision, 1. évad, 6. rész

2021. február 13. - Marvel Magyarország

E heti halloweeni különkiadásunkban...

wandavision-s01e06-still4.jpg

Figyelem! Az alábbi írás SPOILEREKET tartalmaz a WandaVision S01E06-ra vonatkozóan! Csakis saját felelősségre olvasd tovább!

A múlt heti váratlan vendég érkezését követően folytatódott az elmerülés a sitcomok világában, ezúttal a 90-es évekbe repültünk el az eddigi talán legjobb intrót követően. Evan Peters a laza Pietro nagybácsi szerepébe bújva a család életének szerves részévé vált, miközben Vízió a párja háta mögött próbál halloween estéjén nyomozgatni kicsit. Az epizód remek alkalmat biztosított arra, hogy jobban megismerjük Billyt és Tommyt, akiknek már a képességeik is felvillantak a rész végére.

A Wanda-Pietro-Billy-Tommy négyes vitte a hátán ezt az egyébként kissé fillernek, átvezetőnek érződő epizódot. Evan Peters gyakorlatilag minden jelenetet ellop és akár marad Higanyszál, akár nem, piszkosul illik rá az arrogáns gyorshajtó szerepe. Nagy-nagy pacsi a klasszikus kosztümökért, amiket halloweeni jelmezként keltettek életre a készítők, remek kikacsintás és tisztelgés a karakterek klasszikus megjelenései előtt.

Az odakinti, S.W.O.R.D.-ra fókuszáló szálat ezúttal viszont két szempontból is gyengébbnek éreztem: egyrészt a Monica-Darcy-Jimmy trió betörése és "hackelése" nem volt sem túl izgalmas, sem klisémentes, másrészt pedig Hayward igazgató szerepe kezd iszonyatosan egydimenzióssá válni (habár volt egy remek pillanata ama ominózus öt év kezelése kapcsán) és csak reménykedni tudok ezen a ponton, hogy azért az ő karaktere is árnyalva lesz a hátralévő három epizódban.

wandavision-s01e06-still2.jpeg

Vízió nyomozása a városban is révbe ért, az az Agnes jelenet a kocsiban kétségkívül az epizód egyik legjobb pillanata, ahogyan a barikád áttörése is – az például egy különösen erős dialóg a szintezoid részéről, hogy miközben épp atomjaira hullik, akkor is a városlakók megmentéséért kiált az utolsó energiáival.

A legbizarrabb pillanatok persze Wanda és Pietro privát beszélgetéseihez köthetők: Wanda igyekszik folyamatosan tesztelni a külsejében alaposan megváltozott testvérét, aki eddig derekasan állja a sarat – habár nekünk, nézőknek gyakorlatilag az összes megszólalása furcsán többértelmű, és érződik, hogy valami nagyon nem stimmel Pietro karakterével kapcsoltban. Az utolsó beszólásával ki is húzza a gyufát Wandánál, aki pedig egy látványos zárójelenet keretein belül kiterjeszti a burkot, megelégelve (majdnem) az összes S.W.O.R.D. ügynök bohóckodását.

Az epizód most inkább további kérdéseket vetett fel, mintsem megválaszolt volna korábbiakat, érződött, hogy a múlt heti után az eheti halloweeni különkiadás inkább megágyazott a fináléra, vagyis az utolsó három epizódra. Ha a hírek igazak, még egy darab sitcom epizód vár minket jövő héten – a valóság betörésével kezd amúgy is kifulladni már a recept és a humor sem működik teljesen a számtalan bizarr és sötét, lappangó veszély miatt. A kérdés már csak az, hogy vajon lesz-e elég idő és lehetőség mindenre választ adni az évad hátralévő részében?

wandavision-s01e06-still3.jpg

APRÓSÁGOK ÖMLESZTVE: Kick-Ass utalás! Számtalan pokol és démon említés ("Unleash hell, demon spawn!")!

TEÓRIA PERCEK: Vajon Pietrót Doctor Strange küldte be kívülről, hogy segítsen Wandának? Ki lehet Monica rejtélyes mérnök haverja – vajon meghúznak egy Reed Richards felvezetést? És vajon mivé változhatott Darcy a burokban?


A WandaVision korábbi epizódjainak kritikái:

WandaVision S01E05
WandaVision S01E04
WandaVision S01E03
WandaVision S01E01-02

Pozitívum

(+) Az eddigi legjobb intró (Már megint Malcolm homage)
(+) Evan Peters minden másodperce a vásznon
(+) Az ikrek

Negatívum

(-) A kinti S.W.O.R.D. szál több helyen is klisés volt
(-) Hayward szerepe remélhetőleg még árnyalva lesz...
(-) Eléggé átvezető jellegű epizód, ami a finálét vezeti fel

Goretity Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr9816425224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2021.02.13. 18:24:01

Engem meglepett a vége, abszolút nem táblázatban be. Viszont! Azzal hogy "bejutottak" a Sword ügynökök - megváltozott a DNS-ük, nem? Én is Reedre gyanakszik. De ő űrhajón, kozmikus sugárzástól kapta erejét. Mondjuk az űrhajót meg lehet változtatni...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.03.08. 09:10:50

mocskos húzásnak tartom, hogy a kosztümjeik amik a klasszikus kinézetet akarják mímelni direkt gagyira vannak véve. :S
süti beállítások módosítása