KRITIKA: WandaVision, 1. évad, 8. rész

2021. február 26. - Marvel Magyarország

Pszichoterápia boszorkány módra.

wandavision-s01e08-still1.jpeg

Figyelem! Az alábbi írás SPOILEREKET tartalmaz a WandaVision S01E08-ra vonatkozóan! Csakis saját felelősségre olvasd tovább!

Ha már a múlt héten épp azt kritizáltam, hogy Wanda Maximoff mennyire nem kapott kellő mennyiségű és minőségű időt a képernyőn, ebben az epizódban Elizabeth Olsen megvillanthatta minden színészi tehetségét. A rövidke felvezető után, ami az ominózus salemi boszorkányüldözéseket dolgozta fel, a rész maradékában Wanda tragikus és traumatikus múltjába látogathattunk el a nem túl boldog emlékein keresztül.

Nem kevés kérdésünkre kaptunk tehát választ az epizódban, melyek főleg a Hex megteremtésére és a szitcomok eredetére adtak magyarázatot. Betekintést kaphattunk az Ultron korában már monológ formájában megismert balesetbe, ami Wanda és Pietro szüleinek életébe került (már a The Dick Van Dyke Show-t fülig érő vigyorral néző kislánynál biztosra vehető volt, hogy ezt nem ússzuk meg száraz szemekkel), a Hydra kísérleteinek és Wanda képességei eredetének kulisszái mögé láthattunk, valamint Vízió "feltámadásának" hátterét is megismerhettük végre.

Tettük mindezt persze Wanda és a nem hétköznapi pszichoterapeutát játszó Agatha Harkness társaságában, aki láthatóan roppantul kíváncsi Wanda erejének határára, nem is igazán értheti, hogyan lehet képes egy szokóviai lány mindezt véghez vinni: azaz egy egész településnyi illúziót gyártani és annak minden résztvevőjét rabul ejteni. Hogy miért érdekli ez ennyire Agathát, nos, erre a válasz még várat magára, de egy-két jelenet (főleg a nyitány) alapján arra gondolunk, hogy talán a boszorka is próbálna épp visszahozni valakit a halottak közül. Remélhetőleg a fináléban lesz idő az ő drámájában is jobban elmélyedni, kár lenne Kathryn Hahn tehetségét egy újabb hatalomvágyas Marvel-gonoszra elvesztegetni.

wandavision-s01e08-still2.jpeg

Pietro és Monica Rambeau teljesen kimaradtak az epizódból, úgyhogy a múlt heti rész stáblistás jelenete is csak a szezonzáró epizódban fog folytatódni. Noha Pietro kapcsán Agatha szavai arra engednek következtetni, hogy tényleg semmi extra nincs a személyét illetően, csak egy manipulált lakos a sok közül – de azért még várjuk ki a végét, igazából ezen a ponton már bármit kinézünk a sorozatból.

Még egyszer érdemes kiemelni Elizabeth Olsen alakítását, aki mindössze egyetlen pillantásába képes volt belesűríteni azt a mérhetetlen fájdalmat, amit a tragikus múltra való visszatekintés megidéz számára. A szembesülés a S.W.O.R.D. létesítményben szétszerelt Vízióval, Wanda és Vízió beszélgetése a Bosszúállók lakosztályában, illetve az első látogatás Westview városkájában mind-mind roppant emocionális jelenet volt, a színésznő pedig elismerésre méltóan vette az akadályokat. A sorozat végtelenül érzelmes terepre merészkedett, immáron direkt módon is a gyász került középpontba, és a negyven perc után valószínűleg többé senki számára sem lesz vita tárgya, ki a Marvel Moziverzum legtragikusabb hőse.

Végezetül, a káoszmágia felemlegetése és a Skarlát Boszorkány kifejezés első elhangzása mindenképp stílusos volt az epizód zárlataként. Ezúttal tényleg egy tartalmas, emocionális és karakterközpontú epizódot kaphattunk, most pedig jöhet a finálé, melyben remélhetőleg sikerül mindent épkézláb lezárni. Meg persze akciózni egy nagyot ebben a közreműködők által "nagyszabású" és "szomorú" jelzőkkel illetett lezárásban, hiszen hamarosan két Vízió is betoppan, az újonnan képességeket szerzett Monicáról nem is beszélve.

APRÓSÁGOK ÖMLESZTVE: Hayward most már biztos, hogy kamuzott korábban az embereinek – Wanda semmiféle testet nem vitt magával. Az Elme Kő mutatta látomásban a kosztümös Wandát biztos, hogy viszontlátjuk a zárórészben.

TEÓRIA PERCEK: Érdekesség, hogy Wanda ereje piros, míg kisfia, Billyé pedig kék – épp úgy, mint a "jó" boszorkáké a rész elején. Vajon Agatha lila színben pompázó képessége utalás arra, hogy a karakter egyfajta antihős lesz a későbbiekben, a jó és a gonosz között ugrálgatva? És ha már káoszmágia és Skarlát Boszorkány, Chthon vajon megjelenik-e a fináléban – és ha igen, számíthatunk-e rá, hogy valójában őt alakítja Evan Peters?


A WandaVision korábbi epizódjainak kritikái:

WandaVision S01E07
WandaVision S01E06
WandaVision S01E05
WandaVision S01E04
WandaVision S01E03
WandaVision S01E01-02

Pozitívum

(+) Az utazás Wanda tragikus emlékeiben
(+) Elizabeth Olsen eddigi legjobb alakítása
(+) Vízió és Wanda beszélgetése a gyászról
(+) A kosztüm! A név!

Negatívum

(-) A boszorkányégetéses jelenet kissé generikusra sikeredett
(-) Hayward egyre inkább úgy tűnik, hogy megmarad a felesleges sablongonosz szintjén

Goretity Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8916440890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2021.02.27. 21:34:46

Ki az a Chton? Hol volt az említve ??
Lélektanilag nagyon megrázó rész volt, még akkor is ha utalásokból tudtuk nagy részét.
Wanda és Tony Stark között biztos fagyos volt a hangulat. Ez már fix.
Finálé abszolút várós!

Intelligensmosópor-jogi aktivista 2021.02.28. 10:54:59

@Kage kyōi: Chthon a démonszerűség a Darkhold nevű varázskönyv mögött a képregényekben. Plusz attól függően hogy mit olvasol (van arra vagy 5 különböző magyarázat) lehet, hogy ő a felelős Wanda káosz-mágikus képességeiért.

Na most a Darkhold az MCU-ban több különböző helyen megemlítésre került (Agent's of Shield, Runaways, talán a Doctor Strange-ben is de abban nem vagyok biztos). Ez úgy kötődik a WandaVision-hoz, hogy Wanda és a mágiája lényeges eleme a sorozatnak, és az is elterjedt nézet (találgatás) hogy jelenleg Agatha Harkness birtokában van a varázskönyv is.
süti beállítások módosítása