Egy helyen valamennyi rejtett utalás és meglepetés a WandaVision 3-4. részéből

2021. február 02. - Marvel Magyarország

Minden, amit talán nem vettél észre.

wms1180_104_comp_v005_r709_71b582d0.jpeg

Figyelem! Az alábbi írás SPOILEREKET tartalmaz a WandaVision S01E03-04-re vonatkozóan! Csakis saját felelősségre olvasd tovább!

Műsorunkat megszakítva folytatjuk húsvéti tojásokra vadászó túránkat, ahol többek közt olyan dolgokra keressük a választ, mint hogy mi fán terem a kozmikus sugárzás, vagy hogy miért fontos a megfelelő szappan kiválasztása. Tartsatok hát velünk!

Az a csodálatos gyermekáldás

Wanda abnormális gyorsasággal lezajló várandóssága bizonyára ismerősen hatott a képregények olvasói számára. Ugyanis már a terhesség ténye is elég képtelen alapokon nyugszik, hiszen Vízió egy szintezoid, míg Wanda hús-vér ember, így biológiai értelemben kettejük kapcsolatából biztosan nem származhat egyetlen utód sem. Na de akkor mégis hogyan nézhetnek mégis gyermekáldás elé? A válasz rendkívül prózai: Wanda valóságferdítő képességeivel lényegében megteremtette gyermekeiket, Wiccát és Rohamot, azonban ekkor még nem sejtette, hogy pont a démoni Mephisto lelkének darabjait lopta el és formálta meg belőlük az ikreket.

dvi1240_104_comp_v022_r709_99e6b872.jpeg

Lenni vagy nem lenni?

A harmadik epizód egyik legsokatmondóbb pillanata volt, amikor Vízió Shakespeare-t idézve megpróbálta Wanda tudtára adni, hogy a kertvárosi álom mögött márpedig itt bizony valami nagyon nincs rendben: „Színház az egész világ, és színész benne minden nő és férfi. Fellép s lelép: S mindenkit sok szerep vár.” A konkrét idézet a sorozat kontextusában értelmezve kifejezetten meta, elvégre a csendes Westview lakói közül talán nem mindenki sejti, hogy valóban egy hatalmas színpadi darab főszereplői. Akár tetszik nekik, akár nem.

Multiverzális festék

A gyerekszoba dekorálása közben a szemfülesek biztosan kiszúrták a Simser névre hallgató festéket, ami kivételesen nem a képregényekre, de még csak nem is valami jövőbeli dologra szeretne utalni, hanem jelen esetben a széria egyik storyboard-ért felelős alkotójára, Jeremy Simserre. Portfóliója szerint a művész a Doctor Strange folytatásán is dolgozott, így biztosan nem a WandaVision lesz az egyetlen marveles munkája.

simser.png

Hydra szappan az elme tisztaságáért

Az első kettőhöz hasonlóan a harmadik fejezetben sem maradtunk teóriagyáros retro reklám nélkül. A Stark kenyérpirító, valamint a Stucker márkájú karóra után most egy Hydra márkajelzéssel ellátott szappan került terítékre, ami több szempontból is érdekes. A szappan szlogenje szerint a termék a legjobbat hozza ki annak használójából. Hogy pontosan mire gondolhattak az alkotók, azt nem nehéz megtippelni – A S.H.I.E.L.D. ügynökeit követő nézők minden bizonnyal emlékeznek rá, hogy Coulson még a negyedik évadban szóba hozta egy bizonyos elmeirányító szappan létezését, melyet a Hydra fejlesztett ki.

hydra_szappan.jpeg

Coulson és a készítők ezzel vitathatatlanul az Elmekő hatására akartak ismét rávilágítani, ami a Marvel Moziverzumban Wanda és Pietro Maximoff képességeinek állítólagos forrása is. Ugyebár a Marvel Studios képes útmutatója nemrég elültette a bogarat a fülünkben azzal kapcsolatban, miszerint Wanda képességei lehet, hogy valójában nem is az Elmekőtől származnak, mivel az csak a felszínre hozta a mindig is benne rejlő potenciált, vagyis szabadjára engedte az ott szunnyadó mutánsgéneket.

Boldogan, amíg meg nem...

Elképesztő precizitásra, na meg nem kevés kutatómunkára vall, hogy az alkotók még a háttérben felcsendülő nóták esetében is igyekeztek valami olyat választani, aminek többletjelentése hibátlanul illeszkedik a WandaVision koncepciójába. A harmadik epizód zárlatában hallható, Jon Stewart által szerzett „Daydream Beliver”, amelyet később a The Monkees nevű zenekar zenésített meg, 1967-ben közel négy hétig vezette a zenei toplistákat. És hogy mégis köze van ennek a retro nótának a látottakhoz? A dal szövegét megvizsgálva nyilvánvalóvá válik, hogy a készítők ismét arra akarnak rámutatni ezzel, miszerint Wanda egy olyan álom foglya, ami minden, csak éppen nem valódi. Ő viszont ennek ellenére foggal és körömmel ragaszkodik hozzá.

wan_still_108_05_cb93b8a4.jpeg

Pitty itt, pitty ott

A Bosszúállók: Végjáték eseményei után pár hónappal játszódó Pókember: Idegenben ugyan már adott némi betekintést abba, hogy az átlagemberek miként élték meg a pittyre keresztelt visszacsettintést, azonban a WandaVision negyedik része még ennél is továbbment. Fogalmazhatnék úgy is, hogy ennyire szívszorító képsorokra senki nem volt felkészülve rögtön a nyitányban, ami a fentebb említett Pókember-filmhez hasonlóan, végre ismét a hétköznapi kisember szemszögéből mutatott be egy jól ismert és igen meghatározó eseményt.

monica-snap.png

Photon a falon

Szinte kiszúrta a szemünket Maria Rambeau, a S.W.O.R.D. alapítójának emléktáblája, melyen Photonként hivatkoznak rá. Ahogyan az már a Marvel Kapitányból kiderült, a Marvel Moziverzumban Photon volt Rambeau hívójele, viszont a képregényekben Maria lánya, Monica vette fel ezt a nevet, miután ő maga is különleges képességekre tett szert. Mivel a Teyonah Parris által megformált Monica a Marvel Kapitány folytatásában is szerepet kap, csak idő kérdése, hogy ez az MCU-ban is bekövetkezzen.

maria-photon.png

Kirándulás New Jerseybe

Sokakban – így bennem is – jogosan merült fel a kérdés, hogy mégis hol található pontosan a sorozat eseményeinek otthont adó Westview városkája. Első hallásra meg sem fordult a fejemben annak a lehetősége, miképp Westview valóban létezik, mivel Wanda képességeit ismerve benne volt a pakliban, hogy a semmiből teremtette. A negyedik epizódban viszont minden kétséget kizáróan fény derült a turpisságra, vagyis a városka valóban létezik és New Jerseyben található. A helyszínválasztás annak fényében biztosan nem véletlen, hogy Jerseyben köztudottan egy másik Marvel-hős, egy bizonyos Kamala Khan is tevékenykedni fog a jövőben.

Itt a piros, hol a piros

Nem fogok kertelni: a Randall Park által alakított Jimmy Woo ügynököt egyszerűen ki nem állhattam A Hangya és a Darázsban. Így alaposan meglepődtem, amikor az addig inkább bosszantónak, mintsem érdekes figurának megírt Woo ügynök egyik pillanatról a másikra egy rendkívül szimpatikus és kifejezetten kompetens FBI ügynökként adta elő azt a bizonyos kártyatrükköt, melyet még Scott Langtől lesett el öt évvel korábban.

mex1080_104_comp_v005_r709_0a42a2a9.jpeg

Kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás

A sokszor nyelvtörő tudományos elnevezések mindig is a Marvel Moziverzum részét képezték, de ez így is van jól. Sokkal érdekesebb viszont, hogy szinte az orrunk előtt dobtak be nem is egy, de mindjárt két félreérthetetlen utalást a Marvel legelső családjára, vagyis a Fantasztikus Négyesre vonatkozóan. A Darcy által mért CMBR, azaz kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás ismerősen csenghet, hiszen a kis csapat is kozmikus sugárzás hatására szerezte szuperképességeit egy űrbéli tudományos küldetés során – ráadásul Hayward, a S.W.O.R.D. igazgatója megemlítette, miszerint van pár nyomtalanul eltűnt űrhajósuk. Persze elképzelhető, hogy az írók jelen esetben még nem a Fantasztikus Négyesre, hanem valójában az Örökkévalókra akartak utalgatni. Ám mint tudjuk, a remény hal meg utoljára.

cmbr.jpg

A kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás nem csak emiatt lehet érdekes. A CMBR ugyanis az univerzum keletkezésére vezethető vissza, amikor saját állítása szerint Mephisto, a démon is született. Az átlagnál magasabb háttérsugárzás könnyedén utalhat arra is, miszerint végig jelen van Wanda álomvilágában, és a háttérből manipulálja a történéseket, vagy éppen azt, hogy ki mit láthat azokból.

Egy RÉM rendes család

Ha valamiért haragszom a WandaVision alkotóira, akkor az azért van, mivel a negyedik epizód lezárásában konkrétan a szívbajt hozták rám a halott Vízió beköszönésével. Persze miután sikeresen túltettem magamat a látvány okozta rémálmokon, felmerült bennem néhány kérdés a holtából feltámasztott Vízióval kapcsolatban, mely olyan további kérdésekhez vezetett, miszerint: Wanda vajon mennyire van pontosan tudatában annak, amit tesz? Mert néhány pillanatban úgy tűnik, mintha a Maximoff lány tökéletesen tisztában lenne a helyzetével, míg máskor úgy fest, valójában ő maga sem tudja eldönteni, hogy ez itt most a valóság vagy valami egészen más.

wandavision-episode-4-corpse-vision.jpg

Még több WandaVisionös tartalomért ajánljuk figyelmetekbe az ikrekről készült karakterbemutatónkat, vagy tippeldénket azzal kapcsolatban, hogy kit alakíthat Evan Peters a sorozatban.

Összeállította: Gaál Alexander

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3916413408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2021.02.03. 10:05:21

Bár Monica azt mondta, hogy Wanda csinálja az egészet, nem hiszem hogy a gólyák jelenetet is ő csinálta magának. :/

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.03.08. 09:07:21

woo annyira semmilyen volt korábban, hogy fel se tűnt, hogy láttam már filmben eddig, itt olvasom. :D:D
süti beállítások módosítása