Egy helyen valamennyi marveles és tévés kikacsintás a WandaVision első két részéből

2021. január 21. - Marvel Magyarország

Minden, amit talán nem vettél észre az első epizódokban.

wandavision-sorozat-main1.jpg

Figyelem! Az alábbi írás SPOILEREKET tartalmaz a WandaVision S01E01-02-re vonatkozóan! Csakis saját felelősségre olvasd tovább!

A WandaVision január 15-én végre beindította a régóta várt negyedik fázist, és mint arra számítani lehetett, a sitcomtörténeten végigzongorázó széria hemzseg a különféle húsvéti tojásoktól és utalásoktól, egyfelől a ihletforrásként szolgált amerikai komédiákra, másfelől persze a Marvel Moziverzum bizonyos filmjeire, jeleneteire vonatkozóan. Nézzük hát!

Egy kis boszorkányság

A legfőbb inspirációként szolgáló The Dick Van Dyke Show mellett a pilot epizódban egy másik méltán népszerű 60-as évekbeli komédiára is kaptunk egy csodálatosan megkomponált utalást. Wanda háziasszonyként való ügyetlenkedése a konyhában a telekinetikus képességeivel ugyanis a Bewitched című sorozat előtt igyekszik tisztelegni. A referencián túl azonban érdemes megemlíteni, hogy a humorforráson kívül a jelenetsor egy másik célt is szolgált: az alkotók így szerették volna jelezni a nézők felé, miszerint Wanda közel sem uralkodik olyan szinten a képességei felett, mint azt bárki gondolná.

Keményfejű

Vízió vibrániumból készült teste minden bizonnyal valóban strapabíró, akár egy kőszikla, ám ahogyan azt a Bosszúállók: Végtelen háború fináléja során tapasztalhattuk, azért nem lehetetlen elbánni vele. Ilyen módon amikor Wanda véletlenül eltör a fején egy tányért, majd azt mondja, hogy "A férjem, és az ő törhetetlen feje", mindössze a felszínen szórakoztató: jobban belegondolva máris kitűnik, hogy ez a geg mennyire morbid is valójában.

wandavision-e0102-easteregg1.jpg

Egy fontos dátum

Az augusztus 23-át jelző naptár a falon nemcsak Wanda Maximoff és Vízió álomvilágában bír jelentőséggel. A dátum talán a Bosszúállók képregénysorozat #238. számára utal, amelyben Víziót hosszú idő után végre újra aktiválták, miután korábban egy mágikus energiamező kivonta a forgalomból. Az Easter Egg minden bizonnyal arra szeretne rávilágítani, hogy a sorozatban látható kertvárosi idill valójában nem több egy ügyesen megkomponált buboréknál.

A Stark Industries bemutatja

Tony Stark még ha csak közvetett módon is, de rendkívül fontos szerepet tölt be Wanda életében. Mint az a Bosszúállók: Ultron korából kiderül, egy Stark által gyártott rakéta okozta Wanda és Pietro szüleinek halálát, ezzel előrebocsátva, hogy az ikrek bosszút esküdjenek és csatlakozzanak Strucker báró kísérleteihez. A Stark Industries által gyártott pirító reklámja tehát minden bizonnyal erre a feldolgozatlan traumára szeretné emlékeztetni a nézőket, vagyis sose felejtsük el: Tony Stark nélkül talán Skarlát Boszorkány sem született volna meg.

wandavision-e0102-easteregg2.jpg

Szokóviai üdvözlés

A tradicionális szokóviai üdvözléshez már volt szerencsénk, mégpedig az Ultron kora prológusában, amikor Wanda megbabonázta Tony elméjét. Valami hasonlónak lehetünk szemtanúi itt is, amiikor Wanda Mr. Hartot, azaz Vízió főnökét "köszöntötte" az otthonukban. Nincs kizárva, hogy Wanda ezúttal is bevetette mágikus képességeit, ezzel a körülöttük lévő illúziónak egyszersmind újabb mélységet adva.

wandavision-e0102-easteregg3.jpg

Egy üveg Magnust tessék!

Az idehaza Mutánsvilág: Magnus ház címen futó képregény talán az egyik legfontosabb X-Men történet, melyben nem meglepő módon Wanda Maximoff szintén kulcsszerepet tölt be. A WandaVision alkotói így hát egy üveg rendkívül ízletes Maison du Mépris címkével ellátott borral utaltak vissza az említett sztorira, amivel Wanda Hartékat kínálta. A címke magyar fordítása, "A megvetés háza" félreérthetetlen utalás a népszerű képregényre, melyben a Skarlát Boszi idegösszeomlást kap, és mindössze három szóval megváltoztatja a Marvel-univerzumot.

wandavision-e0102-easteregg4.png

Figyelő szemetek Westview-ra vessétek

Az első epizód végefőcíme amellett, hogy egy újabb klasszikus sitcomra, az I Love Lucyra tesz utalást, egy kifejezetten fontos dologról is lerántja a leplet: itt mutatkozik be legelőször hivatalosan a S.W.O.R.D. névre keresztelt kormányügynökség, ami az egykori S.H.I.E.L.D.-hez hasonlóan szintén akkor kerül bevetésre, ha az aktuális fenyegetés már túl nagy falat lenne a hagyományos rendfenntartó erőknek. A WandaVision előzetesében látható képsorok tanúsága szerint Wanda Westview-béli ténykedése igencsak felkelti a S.W.O.R.D. figyelmét, ahol valószínűleg nincsenek elragadtatva attól, ami fogadja őket.

wandavision-e0102-easteregg5.png

Az ördög a részletekben rejlik

Bár a meglehetősen hosszú stáblista végén ezúttal nem várta bónusz jelenet a rajongókat, a Marvel szokásához híven nem maradt agyalnivaló nélkül, aki végignézte a rész végi képsorokat. Az animált stáblista apró vörös pixelekből kirajzolódó világa egyértelmű kikacsintás Skarlát Boszorkány valóságformáló képességére, ami megerősítheti a teóriát, hogy minden, amit Westview-ban látunk, az Wanda képzeletének szüleménye, amelyet a képességei által hozott létre. Így pedig kedve szerint alakíthatja is azt – a benne élők legnagyobb bánatára.

wandavision-e0102-easteregg6.jpg

A cenzúra árnyéka

Mai szemmel már egészen hihetetlenül hangozhat, de a televíziózás kezdetén még egészen szigorú cenzúra vonatkozott arra, hogy mégis mit szabad és mit nem szabad mutatni egy-egy tévés produkcióban. Az egyik ilyen szabály nem mást volt, minthogy a pároknak tilos közös ágyban aludnia. A British Board of Film Classification ezzel a fiatalabb korosztály erkölcsi fejlődését igyekezte a helyes irányba terelni, hiszen miféle parázna dolog már, ha egy házaspár egy ágyban alszik, nemde? Wanda és Vízió szerencsére gyorsan kiküszöbölte a problémát.

wandavision-e0102-easteregg7.jpg

Szerezd meg hát mind!

A második epizód animációs nyitánya (ami hatalmas tiszteletadás a Bewitched című komédia előtt) csak úgy tobzódik a referenciáktól. Az égen felragyogó hat csillag a hat végtelen kőre és azok teremtő erejére utal, a Kaszás sisakja pedig félreérthetetlen kikacsintás Tom King több mint nagyszerű képregényére, a nemrég magyarul is megjelent A Vízióra.

wandavision-e0102-easteregg8.png

A nagy bevásárlást végző Wanda mögött hátul, a bolt falán több plakát is igen beszédes: az egyik a Bova tejet, a másik pedig "A" néni macskaalomját reklámozza. Bova a képregényekben az Evolúció Mestere által megalkotott ember-tehén hibrid, aki menedéket nyújtott az elárvult ikreknek, az "A" néni pedig kétségkívül az Agatha Harkness nevű idős boszorkányra utal, akivel Wandát többször is összehozta a sors, és aki a sorozatban valójában Kathryn Hahn karaktere, Agnes lehet.

wandavision-e0102-easteregg9.jpg

Itt a piros, hol a piros

Bár nagy bánatomra már az előzetesekben ellőtték, még ennek ellenére is az egyik kedvenc húsvéti tojásom következik a piros-sárga színekben pompázó játék helikopter képében. A fekete-fehér világból kilógó helikopter több szempontból vizsgálva is jelentős, mivel amellett, hogy Tony Stark ikonikus páncéljának színösszetételét viseli, az eredete, vagyis talán a tulajdonosa is eléggé nyilvánvaló: a helikopter orrán található sárga S.W.O.R.D. logó alapján nem zárható ki, miszerint az ártatlan játékszer egykor valódi helikopter volt, ám ahogy az belépett a Wanda által felépített illúzióba, varázsütésre átalakult.

wandavision-e0102-easteregg10.jpg

Wanda, veszed az adást?

Biztos sokatok gondolkodott azon, vajon ki szólt Wandához abból a réges-régi rádióból. A rejtélyes figura többször is megismételte a kérdését, amely úgy hangzott: „Wanda! Ki teszi ezt veled?” A hang nem mástól származott, mint a Randall Park által alakított Jimmy Woo FBI ügynöktől, aki még A Hangya és a Darázsban csatlakozott az MCU-hoz. A S.W.O.R.D. jelenlétéből adódóan mindenesetre nem kizárt, hogy Woo ügynök immáron nem az FBI kötelékében nyomoz a különleges képességekkel megáldott emberek után.

Ne fesd a falra az ördögöt

Már jó ideje kering néhány igen érdekes teória azzal kapcsolatban, hogy valójában ki mozgathatja a szálakat a WandaVisionben. Néhányan Rémálomra, a rémálom dimenzió tejhatalmú urára, míg mások a már említett Agatha Harknessre gyanakodnak, ám nem kizárt, hogy a készítők máris az orrunk elé rakták a nyilvánvaló választ: A második epizódban elhangzik egy mondat, miszerint „az ördög a részletekben rejlik.” Ezek után nehéz nem rögtön Mephistóra, a Marvel-képregényekben az Ördög megfelelőjére asszociálni, aki már a forrásanyagban is megpróbálta összezavarni Wanda Maximoffot.

Egy karóra mind felett

A pilotban látható kenyérpirítóhoz hasonlóan a következő reklám tárgya újabb félreérthetetlen húsvéti tojás Wanda egyik meghatározó múltbéli emlékére. A Stucker márkájú elegáns viseletű karóráról minden bizonnyal mindenkinek a szokóviát vasmarokkal irányító Hydra fejes, Wolfgang von Strucker báró ugorhatott be, aki az elme kőnek köszönhetően szuperképességekkel ruházta fel az ikreket.

wandavision-e0102-easteregg11.jpg

Lenni vagy nem lenni? Ez itt a kérdés!

Talán a WandaVision eddigi legszürreálisabb, egyben legsokatmondóbb pillanata volt a csatornából előmászó méhész. Az egyértelmű S.W.O.R.D. logó a ruha hátán felveti a kérdést, hogy vajon a szervezet ügynökei mióta próbálhatnak bejutni a Wanda által uralt városkába? Egyáltalán mi célból igyekeznek mindenáron a Maximoff lány közelébe jutni? Megannyi kérdés, amikre egy darabig feltehetően még biztosan nem kapunk választ. Ami viszont bizonyos, hogy Wanda nem kifejezetten szereti a kéretlen látogatókat, és egyetlen szóval visszapörgeti az időt, mintha mi sem történt volna. A jelenetsor után jogosan merülhet fel bennünk a gyanú: vajon miféle trükkök lapulhatnak még a tarsolyában? És a Westview-ban zajló események vajon mikor keltik fel a legfőbb varázsló, Doctor Stephen Strange figyelmét?

wandavision-e0102-easteregg12.jpg

Még több WandaVisionös tartalomért ajánljuk figyelmetekbe a sorozat első két epizódjáról szóló kritikánkat és bepillantásunkat Skarlát Boszi fordulatokban és tragédiákban bővelkedő történetébe.

Összeállította: Gaál Alexander

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr516398668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.03.08. 09:02:46

na, jó részét magam is észrevettem, úgy, hogy nem is kerestem őket.
(nem is értem, hogy képes bárki is keresni ezeket az utalásokat, szerintem nem lehet úgy élvezni a sorit magát.)
süti beállítások módosítása