XXI. századi boszorkány – Wanda Maximoff története

2021. január 17. - Marvel Magyarország

A Skarlát Boszorkány teljes eddigi pályafutása.

wanda_cover_01.png

A Marvel szuperhőseinek és gonosztevőinek világában számos figura létezik az alapvető jóság és az eredendő gonoszság határolta szürke zónán belül. Wanda Maximoff még ezen alakok sorában is különleges helyet foglal el. A híres-hírhedt vörös köpenyes bosszúálló szinte folyamatosan egyensúlyoz az őrület és a józanság, a rend és a káosz, valamint a szeretet és a gyűlölet mezsgyéjén, ellentmondásos karaktere pont a kiszámíthatatlansága miatt vált olyan érdekfeszítővé. Most, hogy a WandaVision révén végre minden korábbinál alaposabb bepillantást nyerhetünk a Skarlát Boszorkány zavaros elméjébe, úgy gondoltuk, ideje áttekintenünk fordulatokban és tragédiákban bővelkedő történetét a képregények lapjain is.  

Kallódó árvák

Hosszú időn keresztül úgy hitték, hogy Wanda Maximoff és ikertestvére, a villámgyors Pietro a mutánsterrorista Magneto, valamint annak néhai felesége, a roma származású Magda gyermekei. Miután a mutánsoktól rettegő állapotos nő rájött, ki is valójában a férje, úgy döntött, a transiai (egy fikciós kelet-európai ország) Wundagore-hegységbe menekül, ahol aztán az Evolúció Mestere által megalkotott ember-tehén hibrid, Bova nyújtott neki menedéket. Magda itt adott életet ikreinek, akiknek a létezéséről Magneto mit sem tudott.

Wanda a hely misztikus energiáinak köszönheti, hogy később varázserőre is szert tehetett. Rettegve attól, hogy a férje rájuk talál, Magda a szülés után megint útra kelt, ám a hegységre zúduló hatalmas hóvihart nem élte túl. Az elárvult ikrek Bova felügyelete alatt maradtak, aki mindenáron szerető családot akart biztosítani a számukra. Egy sikertelen örökbeadási kísérlet után egy roma házaspár, Django és Marya Maximoff fogadta be a gyerekeket, akik származásuk miatt folyamatos üldöztetésben részesültek Transiában. Amikor tehát évekkel később Wanda a varázserejével megvédte magát egy őt zaklató helyi fiútól, a csőcselék azonnal meglincselte a szülőket: Maryát elevenen elégették, Djangót pedig eszméletlenre verték. Az ikrek ismét magukra maradtak.

rom_tribe_earth-616_from_uncanny_origins_vol_1_2_0001.jpg

Gonosz mutáns, jóságos bosszúálló

Miután egy alkalommal Wanda és Pietro nyilvánosan használták képességeiket, újfent megtámadták őket, ám ezúttal Magneto sietett a segítségükre, aki felajánlotta nekik, hogy csatlakozzanak a Gonosz Mutánsok Testvériségéhez. Ezen a ponton sem ő, sem az ikrek nem voltak tisztában vele, hogy rokoni szálak fűzhetik össze őket. Az immár Skarlát Boszorkány néven futó nő nem részesült kifejezetten kellemes bánásmódban a mágnesesség urától, így miután Magneto egy időre eltűnt és a Testvériség feloszlott, Wanda és a magát már Higanyszálnak nevező Pietro örömmel mondtak igent Vasember kérésére, aki helyet kínált nekik a Bosszúállók soraiban, ezzel vezekelve múltbéli bűneikért. Skarlát Boszorkány nem sokkal később beleszeretett az egyik csapattársába, az android Vízióba, ám kettejük kapcsolata sokak nemtetszését váltotta ki, köztük Higanyszálét és a nővel szoros barátságot ápoló Sólyomszemét is.

Wandát egy Agatha Harkness nevű idős boszorkánnyal is összehozta a sors, aki megtanította arra, miként uralhatja és aknázhatja ki teljesen a saját erejét. Ez idő tájt a Vízióval való kapcsolata is új szintre lépett, és a pár úgy döntött, az oltár előtt mondják ki a boldogító igent. A nőt ennek kapcsán egyre erősebben kezdte foglalkoztatni a valódi apjának kiléte. Nem sokkal később fény is derült a látszólagos igazságra, miszerint ő és Pietro nem mások, mint Magneto utódai. Skarlát Boszorkány emiatt még inkább gyűlölte a férfit, tekintve, hogy milyen aljas módon bánt vele a Testvériség tagjaként.

avengers-16-dick-ayers-770x470.png

Széttöredezett álmok

Agatha Harkness halála után Wanda, aki mindennél jobban vágyott saját családra, olyan erőre tett szert, melynek segítségével varázslat útján képes volt létrehozni közös gyermekeiket Vízióval, Thomast és Williamet. A pár ezt követően úgy döntött, visszavonulnak a szuperhősködéstől és az ikrek felnevelésére koncentrálnak. Egy rövid hiátus után mégis visszatértek a terepre, ezúttal a Nyugati parti Bosszúállók tagjaiként. A szerencse azonban nem állt melléjük, egy akciójuk során ugyanis Vízió minden korábbi emlékét elveszítette, és azokkal együtt a felesége iránti érzései is odalettek. Ha ez nem lett volna elég csapás, nem sokkal később kiderült, hogy Skarlát Boszorkány gyermekeit valójában a nagyon is élő Agatha Harkness alkotta meg a démoni Mephisto lelkének darabkáiból, hogy ilyen módon rejtse el azokat. A pokol urának egyik ügynöke elrabolta az ikreket, majd ismét egybeolvasztotta őket a gazdája lelkével. Skarlát Boszorkány láthatóan képtelen lett volna feldolgozni ezt a traumát, ezért Agatha teljesen kitörölte a gyerekeket az emlékezetéből, megkímélve őt a rettenetes kíntól. A Bosszúállók többi tagja mind áldását adta a döntésére.

jnpgsjb6meogmnsldzpmb5-1200-80.jpg

Sötét fellegek

Az egyre robotikusabb Vízió, aki továbbra sem érzett semmilyen kötődést a feleségéhez, nem sokkal később otthagyta a Nyugati parti Bosszúállókat és velük együtt Skarlát Boszorkányt is. Ekkor került sor Wanda első idegösszeomlására, melynek eredményeként Magnetóval közösen újjászervezte a Gonosz Mutánsok Testvériségét és ismét a rossz oldalra állt. Miután egy Immortus nevű gonosztevő elrabolta, kiderült, hogy valójában ő manipulálta Wanda és Vízió kapcsolatát annak érdekében, hogy érzelmileg tönkretegye a nőt. Ennek következtében Skarlát Boszorkány ereje teljesen elszabadult és párhuzamos univerzumok sokaságán tört keresztül. Végül a Nyugati parti Bosszúállók mentették meg, majd újra befogadták a soraikba. Ezt követően Wandának sikerült összeszednie magát, egy darabig a csapat vezetője is volt, megalapította a Force Works nevű formációt, végül pedig visszatért a klasszikus Bosszúállók közé. Időközben Vízió egykori emlékei és érzései is elkezdtek felszínre törni, így a pár megint egymásra találhatott. Az Onslaught nevű hatalmas erejű entitással való összecsapást követően aztán számos szuperhőssel együtt egy másik dimenzióba kerültek, ahonnan később Franklin Richards segítségével juthattak haza.  

Ezután Wanda megtudta Agatha Harknesstől, hogy az ereje továbbra is folyamatosan növekszik és már a káoszmágiához is hozzáférése van, ami rendkívül veszélyes nemcsak rá, de a körülötte lévőkre nézve is. Ezen felül innentől kezdve a holtakat is fel tudta támasztani. Mivel Vízió oly sokszor megbántotta, Skarlát Boszorkány úgy döntött, hogy visszahozza az életbe az elhunyt Simon Williamst, más néven Energikont, akinek személyiségét és emlékeit lemásolva alkották meg annak idején az android saját esszenciáját. Energikon nem mellékesen mindig is szerelmes volt Wandába, ám a nő végül mégis dobta, miután kiderült, hogy Simon nem akar családot alapítani vele, majd visszatért Vízióhoz. Közben egyre gyakrabban használta a káoszmágiát, aminek következtében rengeteg káoszenergia halmozódott fel benne.   

mcsc5bdzqlylvdpdqayn.jpg

"Nincs több mutáns."

Miután Janet Van Dyne, azaz Darázs kicsivel többet ivott a kelleténél, egy medencés trécselés közepette véletlenül elkotyogta Wandának, hogy egyszer már voltak gyerekei. A felfedezés újabb idegösszeomláshoz vezetett Skarlát Boszorkánynál, aki előbb megölte Agatha Harknesst, majd egytől egyig támadást intézett a Bosszúállók tagjai ellen. A nő ekkora már teljesen beszámíthatatlanná vált, a cselekedetei így nagyrészt nem is voltak tudatosak. Az mindenesetre kiderült, hogy sokkalta nagyobb erővel bír, mint azt bárki gondolta volna. Valóság-manipulációval Ómega-szintű fenyegetések sorozatát teremtette meg a semmiből és szabadította rá azokat a csapattársaira. Ezek következtében Vízió, a Scott Lang-féle Hangya és Sólyomszem is életét vesztette, többen súlyosan megsebesültek, Vasember pedig az egész világ előtt járatta le magát.

A káosznak Dr. Strange vetett véget. Ő jött rá először arra, hogy Wanda áll a támadások mögött, akit megőrjített a gyász és az a hatalom, amelyet felfogni sem képes, nemhogy uralni. Valójában ez volt az oka az összeomlásának, nem pedig a káoszmágia, ami, mint megtudtuk, nem is létezik. A doktornak sikerült megfékeznie az egy általa teremtett álomvilágba menekülő Skarlát Boszorkányt, akit aztán Magneto magával vitt Genoshára annak reményében, hogy képes lesz meggyógyítani lánya bomlott elméjét.

A férfi Charles Xavier segítségét kérte ehhez, ám a professzor, látva, mekkora veszélyt jelent Wanda az egész világra, összehívott egy találkozót a Bosszúállókkal annak megvitatására, életben hagyják-e a Skarlát Boszorkányt. Higanyszál, aki tanúja volt a dolognak, gyorsan a nővéréhez sietett, majd kihasználva a nő törékeny mentális állapotát, meggyőzte arról, hogy képességeivel teremtsen meg egy alternatív valóságot, melyben a mutánsok vannak többségben az emberekkel szemben. A Mutánsvilágként ismert utópiában Rozsomák kivételével szinte minden szuperhős megfeledkezett a múltjáról, ám egy Layla Miller nevű fiatal lánynak sikerült helyreállítani a legtöbbjük emlékezetét.

A Bosszúállók és az X-Men biztosra vették, hogy az ebben a realitásban uralkodóként élő Magneto manipulálta Wanda cselekedeteit, ám miután együttes erővel megrohamozták az otthonát, kiderült, hogy valójában Pietro Maximoff volt a felelős. Magneto ezért megölte Higanyszálat. A tudat, hogy a mutáns faj még a saját fiánál is fontosabb az apjának, újabb törést okozott Skarlát Boszorkány elméjében, aki minden erejét felhasználva kimondta azt a három szót, amely örökre megváltoztatta a Marvel-univerzumot: "Nincs több mutáns." Ezzel eltörölte az általa létrehozott valóságot, és minden visszatért az eredeti állapotába. Leszámítva azt, hogy a mutáns lakosság 99%-a elvesztette különleges képességét, azaz egyszerű emberré vált. Ezt a napot azóta M-napnak hívják. A zűrzavarban Wanda átmenetileg eltűnt a térképről. Később kiderült, hogy egy a Wundagore-hegység melletti faluban telepedett le, de minden emléke odalett arról, ki ő valójában.

1336639-1162858_no_more.jpg

Anya csak egy van

Az Ifjú Bosszúállók két tagja, Billy Kaplan, azaz Wicca, valamint Thomas Shepherd, azaz Roham, akikben Wanda elveszett gyermekei reinkarnálódtak, egy nap az anyjuk felkutatására indultak. Végül Transiában találtak rá, méghozzá Fátum doktor foglyaként, aki arra készült, hogy feleségül vegye a nőt. Skarlát Boszorkánynak ezen a ponton még mindig nem voltak emlékei a múltjáról, és az ereje is elveszett. Egy nagy összecsapás közepette az Ifjú Bosszúállóknak sikerült megszöktetniük, majd a csapat másik tagja, az időutazó Iron Lad azzal az ötlettel állt elő, hogy ha visszaviszik Wandát arra a napra, amikor meggyilkolta a társait, helyreállhat a memóriája. Habár mindenki aggódott a múlt megváltoztatása miatt, Iron Lad biztosította a többieket arról, hogy a jelenre nem lesz hatásuk. Mikor azonban megjöttek, sikerült magukkal hozniuk az életben maradt Scott Langet, köszönhetően Wandának, akinek nemcsak az emlékei, de a képességei is visszatértek a szembesítés hatására.  

Skarlát Boszorkány a bűntudata miatt az öngyilkosságot fontolgatta, ám Billy ekkor elárulta neki, hogy Thomasszal úgy hiszik, ő a valódi édesanyjuk. Wanda a varázserejével megbizonyosodott róla, hogy tényleg így van-e, és miután kiderült, hogy igen, az újra egymásra találó családtagok boldogan borulhattak össze. Az örömködés azonban nem tarthatott sokáig, kisvártatva ugyanis az X-Men jelent meg a színen azért, hogy elfogják a nőt. A Skarlát Boszorkány, oldalán a Bosszúállókkal végül felülkerekedett a harcban, majd Wicca és Fátum erejének kombinálásával megpróbált megszabadulni saját hatalmától, ám a Patrióta nevű fiatal szuperhős megzavarta a folyamatot.       

1883742-acc_6_oroboros_cps_017.jpg

A titokra fény derül

Az Avengers vs. X-Men eseményei során Wanda a Bosszúállók mellé állt és segített megfékezni a Főnix Erőt, majd csatlakozott a Rejtélyes Bosszúállók nevű formációhoz, ahol közeli barátságba került Vadóccal. Egy akció során, amikor is Wanda átmenetileg gonosszá változott, ő és Pietro megtudták, hogy Magneto nem az igazi apjuk, ők maguk pedig nem mutánsok. A valódi szüleik Django és Marya Maximoff voltak, akiket addig nevelőszüleiknek hittek. Mutáció helyett az Evolúció Mesterének kísérletei révén szereztek képességeket, aki azok által egy felsőbbrendű fajt akart megteremteni. Wandát és Pietrót kudarcként könyvelte el, és inkább elterjesztette a mesét arról, hogy az ikrek Magneto gyermekei, elrejtve ezzel a múltjukat.

Újvilági Skarlát Boszorkány

Az Újvilág-univerzum Wanda Maximoffja, akárcsak a 616-os verzió, szintén Magneto lányaként kezdte pályafutását a Gonosz Mutánsok Testvériségében, hogy aztán a Különítmény (ennek a világnak a Bosszúállók csapata) tagjaként kamatoztathassa tudását. Összességében két alapvető különbség van köztük. Az egyik, hogy Skarlát Boszorkány itt viszonylag hamar életét vesztette, méghozzá az érte megszállottan rajongó Ultron keze által. A halála olyan láncreakciót indított el, mely az Ultimátum nevű apokaliptikus eseményhez vezetett: a gyászba beleőrülő Magneto a bolygó mágneses pólusainak elmozdításával szabadította rá a világvégét a Földre, több tucat ismert szuperhős és szupergonosz halálát okozva. A másik drasztikus különbség, hogy Wanda és Pietro ebben a valóságban vérfertőző kapcsolatban éltek egymással, kiakasztva ezzel megannyi rajongót.  

c5ffbfe90e34396bc43b2797a146432f.jpg

Ereje és képességei

Skarlát Boszorkány képes manipulálni a valószínűségi mezőket. Kézmozdulatok és mentális koncentráció együttesével különféle szférákat tud létrehozni, melyekben bizonyos mennyiségű valóságformáló pszionikus erőt gyűjt össze. Ez a célpontját elérve zavart okoz az azt körülvevő molekuláris szintű valószínűségi mezőben. Ilyen módon Wanda különleges jelenségeket képes manifesztálni. Példának okáért fegyvereket olvaszthat szét, spontán égést idézhet elő, szerves és szervetlen anyagokat bomlaszthat szét, tárgyakat lebegtethet, energiatovábbítást akadályozhat meg és így tovább. Az alapvető valóságformáló képességén túl Wandában rendkívül nagy varázserő is összpontosul. Különleges kapcsolata van a természeti elemekkel, melyeket a különféle bűbájok létrehozásakor is segítségül hív.

Az általa használt erőnek megvannak a határai, így például a nagy távolságok vagy a rossz látási körülmények egyaránt akadályozhatják Wandát, továbbá a fizikai és mentális állapota is befolyásolja a hatékonyságát. A Mutánsvilág eseményei ugyanakkor bebizonyították, hogy hatalmának növekedésével ezeket a korlátokat is át tudja hágni. Amikor teljesen szabadjára engedi az erejét, Skarlát Boszorkány gyakorlatilag bármit megtehet. Így például a repülés, az anyagok átváltoztatása, a mutáns adottságok inaktiválása, sőt, még a holtak feltámasztása sem okoz neki gondot. Habár a Mutánsvilág után Wanda úgy döntött, hatástalanítja az erejének nagy részét, az nem hagyta őt el teljesen.     

women-comics-artwork-marvel-comics-scarlet-witch-comics-girls-hope-summers-avx-wallpaper-175144084.jpg

Egyéb megjelenések

Skarlát Boszorkány az egyik legtöbbször adaptált karakter a Bosszúállók női tagjai közül. Összesen hat különböző rajzfilmsorozatban tűnt fel visszatérő szerepben: X-Men (1992-1997), Vasember (1994-1996), The Avengers: United They Stand (1999-2000), X-Men: Evolúció (2000-2003), X-Men – Az újrakezdés (2008-2009), The Super Hero Squad Show (2009-2011). Az utóbbi tíz évben viszont szinte egy animációs feldolgozásban sem láthattuk, ami meglepő, tekintve, hogy az MCU-s debütálása miatt azóta még többen ismerték meg a karaktert. Felbukkant pár videojátékban is (pl. X-Men Legends II: Rise of Apocalypse, Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order), de ebben a médiumban sem láthatjuk olyan sűrűn.  

A filmvásznon először 2014-ben, az Amerika Kapitány: A tél katonája stáblistás jelenetében találkozhattunk vele egy röpke pillanatra, az egy évvel későbbi Bosszúállók: Ultron korában pedig már rendesen is bemutatkozhatott a közönségnek. A jogi problémák miatt a Marvel Moziverzumban Wanda és testvére, Pietro a debütálásuk idején nem lehettek mutánsok (később a képregényben is emiatt kellett módosítani a hátterüket), és persze Magneto sem lehetett az apjuk. Az itteni Skarlát Boszorkány, akit érdekes módon még senki sem szólított ezen a néven, Wolfgang von Strucker kísérleteinek eredményeként szerezte meg a képességeit, melyekhez a báró az Elme Kő erejét használta fel.

ultron-elizabeth-olsen.jpg

Elizabeth Olsen eddig öt alkalommal ölthette magára Wanda viharkabátját, de mind ez idáig a karakter sajnos eléggé háttérbe szorult. Ennek most vége, hiszen a WandaVision keretében Skarlát Boszorkány végre megkapja a neki járó figyelmet, és a Marvel Moziverzum jövőjében is kulcsszerepet tölt majd be. A sorozat első két epizódjáról szóló kritikánkat IDE kattintva olvashatjátok. 

Összeállította: Szatyina Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1416392064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása