Egy helyen valamennyi rejtett utalás és meglepetés a WandaVision 6. részéből

2021. február 16. - Marvel Magyarország

Bolondos halloween Westview-ban.

wandavision-s01e06-still5.jpg

A WandaVision ünnepi különkiadása ugyan nem hozta el a remélt válaszokat a különleges vendégszereplővel kapcsolatban, ugyanakkor az események izgalmas fordulatot vettek, és mint minden epizód, úgy természetesen a mostani is tömve volt árulkodó jelekkel és kikacsintásokkal.

Jelmezek, jelmezek mindenhol

Az alkotógárda már a sorozat bejelentésekor elhintette, hogyha nem előbb, hát utóbb, de a széria két főhőse közül legalább az egyiknek lehetősége lesz belebújnia a képregényekben megszokott gúnyájába. Végül azonban nemcsak Wandának, de rajta kívül szinte a történet összes fontosabb szereplőjének megadatott eme lehetőség halloween alkalmából. A kosztümök dizájnjait jó alaposan szemügyre véve innen is hatalmas pacsi illeti meg a jelmeztervezőket, mivel azok pár szükséges változtatástól és szándékos lebutítástól eltekintve, szinte egy az egyben idézik Wanda, Pietro, Vízió és még Billy képregényes megjelenését is.

Csokit vagy csalunk!

Wicca és Roham, azaz Billy és Tommy, ha akarnák sem lennének képesek letagadni családi örökségüket, vagyis a szupergyorsaságot és a telekinetikus képességet. Noha a későbbiek folyamán az Ifjú Bosszúállók csapatát erősítő ikerpár nyilvánvalóan még csak ismerkedik a bennük szunnyadó erővel, azt semmiképpen sem mondhatjuk rájuk, hogy nagyon kezdők lennének. Legalábbis a fiatalok meglehetősen nagy magabiztossággal vetették be az erejüket, így felmerülhet a kérdés: vajon, ha már most ekkora hatalommal bírnak, elképzelhető, miszerint idővel még a szüleiket is felülmúlják?

wandavision-e06-still6.jpg

Ördögi humorérzék

Wanda és Vízió gyermekei valóban különleges teremtések, ehhez semmi kétség nem férhet. Ezzel a semmiből hirtelen felbukkanó Pietro is tisztában lehet, mivel az epizód során egyszer csak démonfattyaknak nevezi a kis bajkeverőket, ami az eddigi legegyértelműbb utalás az ikrek képregényes eredetére, melyben lényegében Mephisto lelkének egy-egy darabjából lettek megalkotva. Pietro kifejezetten furcsa viselkedésére egyébként maguk a gyerekek is tesznek egy utalást, amikor arról beszélgetnek egymás közt, hogy szerintük a nagybátyjuk egy vérre szomjazó vámpír.

wandavision-s01e06-still7.jpeg

Varázslatos finomság

Azt már igen hamar megtanulhattuk, hogy az epizódokat megszakító reklámok mindegyike többletjelentéssel bír, az viszont mindeddig nem volt jellemző, hogy a jövőt illetően akarjanak valamit a tudtunkra adni. Márpedig a YoMagic névre keresztelt joghurtreklámba ezt is bele lehet látni, ám jóval esélyesebb az a verzió, miszerint Wanda nagyon is instabil képességeire utaltak a sorozat kreatívjai. Másrészről viszont nehéz nem az Ördöggel – jobban mondva Mephistóval – kötött alkura asszociálni, ahol ugyan a szerencsétlen áldozat bár látszólag megkapja, amit szeretne, ámbár a valóság az, hogy vannak dolgok, amiket nem lehet visszafordítani.

yo-magic.jpg

Multidimenzionális akcentus

Wanda csodával határos módon visszatérő szokóviai akcentusa után alaposan meglepődtem, amikor Pietrónál is előhúzták ezt a kártyát. Persze miért ne tették volna, hiszen ezzel is csak még jobban össze lehet zavarni az amúgy is elméletek óceánjában úszkáló nézőket. A kiválóan működő taktika mögött ennek ellenére felsejlik egy nagyobb, a történetet egészét szolgáló szándék: vagyis nem kizárt, hogy Feige-ék így szeretnék a tudtunk nélkül a tudtunkra adni, hogy Evan Peters ezüsthajú gyorshajtója valóban az X-Men univerzumból lett átrántva a Marvel Moziverzumba.

Egy hihetetlen család

Ha szemfülesek voltatok (de miért ne lettetek volna azok ugye?), kiszúrhattatok egy újabb sokatmondó húsvéti tojást a háttérben, mégpedig A hihetetlen család és az Apád-anyád idejöjjön! képében. A két film témáját tekintve nem is lehetett volna tökéletesebb utalás a WandaVision aktuális konfliktusára, vagyis a szuperképességekkel rendelkező, eközben pedig épp a szétesés szélén táncoló családra és egy ikerpárra, akik kénytelenek akcentust váltani, ha ismét együtt akarják látni az éppen külön-külön életet folytató szüleiket.

wandavision-s01e06-mozi.jpg

Agnes, Agnes… Agatha Harkness?

A kotnyeles szomszéd, Agnes kilétét továbbra is homály fedi, ennek ellenére a hölgy egy dologgal legalább tisztában van: mégpedig Vízió halálával. A sokkoló hírnek ugyan jelentős szerepe van abban, hogy Vízió átlépi azt a bizonyos határvonalat, az igazán érdekes dolog mégsem ez, hanem Agnes nyilvánvalóan boszorkányokra emlékeztető öltözete. Ugyan még mindig nem mondhatjuk ki teljes magabiztossággal, hogy Agnes valóban nem az, akinek mutatja magát, ám afelől semmi kétségünk nem lehet, miszerint igenis titkol valamit.

wandavision-s01e06-still8.jpg

„Szétzilálod őket… belülről.”

Ultron ezeket a szavakat intézte Wandához a Bosszúállók: Ultron korában, miután a Maximoff ikerpár a szintetikus gonosztevő tudtára adta a maga tragikus eredettörténetét. Ultron monológja abból a szemszögből nézve ironikus, hogy Wanda nélkül ő sem jöhetett volna létre. Na de mégis, hogyan kapcsolódik ez a sírból kikelt Evan Peters-féle látomáshoz? Nagyon is sokban. A látomás ugyanis újabb bizonyíték arra vonatkozólag, miképpen Wanda nem csupán megalkotója, de elszenvedője is a saját színjátékának, és hogy hamarosan tényleg elvesztheti az uralmat a saját elméje felett – ez pedig olyan beláthatatlan következményekkel kecsegtet, amiket már a legfőbb varázsló sem hagyhat figyelmen kívül.

wandavision-s01e06-still10.png

Elég a bohóckodásból!

„A halott férjed igazán nem halhat meg kétszer” – hangzik el az amúgy újabb viccesnek szánt megjegyzés Pietro szájából, aki aztán ennek hatására a saját bőrén tapasztalja meg, hogy Wandával nem érdemes rosszban lenni. Szóval felmerül a gyanú, hogy Pietro mégis honnan tud Vízió haláláról?  Netán a szemtelenül szélsebes tesó nem is létezik, és az egész csak Wanda agyának szüleménye? Nem kizárt, ellenben sokkal valószínűbb, miként hamarosan végleg lehullik a lepel az egyre inkább rémálomba hajló kertvárosi idill mögött álló bábmesterről.

wandavision-s01e06-still9.jpg

Összeállította: Gaál Alexander

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7916429652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.03.08. 09:11:49

az a jelenet vízió és agnes beszélgetése a kocsiban, mellette!
Na az nagyonjól sikerült!
süti beállítások módosítása