KRITIKA: A S.H.I.E.L.D. ügynökei, 7. évad, 5. rész

2020. június 28. - Marvel Magyarország

Az idő markában.

agenst-of-shield-s07e05-jelenetfoto4.jpg

Figyelem, az alábbi írás SPOILEREKET tartalmaz A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E05-re vonatkozóan! Csakis saját felelősségre olvasd tovább!

A héten megkaptuk a befejező évad első töltelékrészként is felfogható epizódját, ami ugyan tovább gördítette az eseményeket, viszont nagy bánatunkra a fordulatok ellenére igazán nagy előrelépésre most sem került sor.

Az előző részben látott noiros kiruccanás után fejest ugrottunk a hetvenes évekbe, annak minden csodájával és kliséjével együtt. Az íróknak még mindig hatalmas pacsi jár azért, ahogy már megint tökéletesen elkapták az ekkor készült sorozatok szellemét, amint az intrót, valamint az első húsz percet látva remekül visszaadják a korszak megkerülhetetlen stílusjegyeit. A slágerek és a diszkó évtizedébe való beilleszkedés Coulson és Daisy számára egy valóra vált álommal ér fel, miközben May, valamint az újdonsült időutazó Sousa nem feltétlenül van elragadtatva a hippi korszakot belengő hangulattól.

Néhány háztömbnyi séta után hamar az események sűrűjében találjuk magunkat, egész pontosan abban a S.H.I.E.L.D.-búvóhelyként is felfogható bárban, ahol legutóbb az 1930-as években tértek be, és ahol, mint azt tudjuk, Enoch is menedékre lelt. Enoch-nak sajnálatos módon viszont semmi nyoma, nem úgy, ahogy az ekkor már halottnak hitt és időközben kissé megőszült Hidra-fejesnek, Wilfred Malicknek, aki természetesen felismeri Coulsonékat. A problémákat csak tetézi, hogy rajta kívül a fia, Gideon is felbukkan, és rögtön szemet is vet Daisyre, akit Sousa kénytelen kimenteni az önmagában kínos szituációból.

agenst-of-shield-s07e05-jelenetfoto2.jpg

Nem sokkal később Daisy és Sousa az egykori raktárat felkutatva szörnyű felismerésre bukkan, miszerint a Hidra már most birtokában van Dr. Arnim Zola listájának azokról a személyekről, akik a későbbiekben potenciális veszélyt jelentenek majd a terveikre. Mindez persze csak a jéghegy csúcsa, elvégre kiderül, hogy a Vízió névre keresztelt projekt lényegében nem más, mint az Amerika Kapitány: A tél katonájában már látott terv kissé lebutított, ám nem kevésbé halálos változata.  A sikeres házkutatás után Coulsonéknak azonban hamar nyúlcipőt kell húzniuk Malick és néhány kronikom rajtaütése miatt, ahonnan amúgy csak rögtönzött túszejtéssel, pontosabban az ifjabb Malick segítségével tudnak meglépni.

Pillanatokkal a nagy menekülés után rögtön be is fut a megmentő egy rendkívül stílusos izomautó képében, amit nem más, mint a közönségkedvenc Enoch vezet. Robot ide vagy oda, a stílusára nem lehet panasz. Eközben a Zefíren Deke a továbbra is ismeretlen helyen tartózkodó Fitz hollétéről próbálja meg kifaggatni Jemmát, mondanom sem kell, kevés sikerrel. Jemma mindenesetre valami szörnyű titkot hordoz, és egy Enoch-kal való szóváltás alapján nem lenne meglepő, ha ennek köze lenne valamilyen formában az időutazáshoz vagy Fitzhez.

agenst-of-shield-s07e05-jelenetfoto.jpg

Mack és Yo-Yo ezalatt a későbbi S.H.I.E.L.D. főhadiszállás, a Világítótorony épp nem túl bizalomgerjesztő folyosóit járja, hogy ismét megerősítést nyerjen a tény, miszerint a Hidra valóban megkavarta az idővonalat a Vízió-projekttel. A bázison tett látogatás után kiderül, hogy a jogos aggodalmak ellenére a Hidra még igencsak kezdeti fázisban jár a szuperfegyverként aposztrofálható műhold építésével, viszont ekkor valami megmagyarázhatatlan dolog folytán a Zefir három évet előreugrik az időben. Ennyi idő pedig pont elég volt arra, hogy a Vízió-projekt végre elkészüljön, így nincs mit tenni: romba kell dönteni valahogy a Világítótornyot.

A terv egyszerű: May és Coulson magukat munkásnak álcázva robbanótölteteket helyeznek el a létesítmény néhány fontosabb pontján, ezzel kvázi elárasztva a kilövés előtt álló műholdat, mialatt a gyökereihez visszatérő Daisy és Sousa ügynök kintről technikai segítséget nyújt nekik ajtók és biztonsági kamerák meghackelésével. Coulsonék noha egy apró kellemetlenségtől eltekintve úgy tűnik, sikerrel járnak, azonban Daisyék nem ússzák meg szárazon. A helyzetet pedig tovább fokozza, hogy a Hidra mindenre felkészült, ami jelen esetben túszejtést jelent.

agenst-of-shield-s07e05-jelenetfoto3.jpg

A túszok jelenléte önmagában is bonyolítaná a robbantást, viszont egy biztonsági kamera felvétele szerint Mack szülei is fogságban vannak, így a S.H.I.E.L.D. igazgatója kénytelen meghozni egy nehéz, ámde érthető döntést. Mivel a robbantás nem játszik, így jöhet a B-terv: vagyis a kilövés után, a levegőben kell megsemmisíteni a műholdat a Zefírrel. És bár a Hidra terveit sikerült lelassítani, mindazonáltal az idővonalban keletkezett eltérések most már tényleg elindították az évadnyitóban beharangozott lavinát, ami remélhetőleg egy sokkal izgalmasabb folytatásban fog kicsúcsosodni.

70%

Töltelékrészhez képest összességében még így is viszonylag tartalmas epizódot kaptunk, azonban az egyelőre sehová sem vezető titokzatoskodás néhány karakter sorsát illetően kezd kifejezetten bosszantóvá válni. 


A S.H.I.E.L.D. ügynökei korábbi epizódjainak kritikái:

A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E04
A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E03
A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E02
A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E01

Pozitívum

(+) Az opening credits
(+) Enoch visszatérése
(+) Az idővonalban keletkezett lavina mozgásba lendül...

Negatívum

(-) ...amit viszont töltelékepizódnak felfogható körítés kísér
(-) A hetvenes évek hangulatából jóval többet is elviseltünk volna

Gaál Alexander 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7915921362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása