KRITIKA: A S.H.I.E.L.D. ügynökei, 7. évad, 1. rész

2020. június 01. - Marvel Magyarország

A lehengerlő múlt!

agenst-of-shield-s07e01-main.jpg

Figyelem, az alábbi írás SPOILEREKET tartalmaz A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E01-re vonatkozóan! Csakis saját felelősségre olvasd tovább!

A 2013-ban bemutatkozott A S.H.I.E.L.D. ügynökei a szereplőihez hasonlóan egy igazi túlélő. A sorozatnak otthont adó ABC ugyanis az elmúlt években már többször megpróbálkozott azzal, hogy elkaszálja az egyébként évadról évadra egyre magasabb minőséget képviselő szériát.

Szerencsére azonban a csatorna felett álló nagy egér, vagyis a Disney mindig időben közbelépett, ezzel Coulson ügynökéket több más Marvel-sorozattal ellentétben nem érte utol az idő előtti nyugdíjazás. Viszont ennek ellenére a csapat története a múlt héten kezdődött hetedik évaddal végleg ráfordult a maga végjátékára, ahol a Bosszúállókhoz hasonlóan most Coulsonék is kénytelenek a múltban kutakodni ahhoz, hogy megmentsék a jövőt, pontosabban a jelent. Ám még mielőtt ráfordulnánk a hetedik szezon évadnyitójában látottakra, azt hiszem, jobb, ha egy kis történelemleckével, jobban mondva visszatekintővel vágunk bele a dolgokba. Ugyanis a hatodik etapban látott események ismerete nélkül elég nehéz lenne megérteni, hogy a csapat mit is keres pontosan az 1930-as évek New Yorkjában.

agenst-of-shield-s07e01-jelenetfoto3.jpg

A szintén kevesebb epizódszámmal érkezett hatodik évadban megismerkedtünk az Izel névre hallgató entitással, aki ismét nem egy e világi teremtmény (a la Szellemlovas). Balszerencsénkre viszont nagy tervei vannak, és nem csak a Földdel, hanem az egész galaxissal, ahol korábban már nem egy bolygót sikerült felperzselnie. Az egyik ilyen bolygó az ötödik évadban bemutatkozott Enoch fajának, azaz a kronikomoknak a szülőhazája, akik eltökélték, hogy kerül, amibe kerül, de visszaszerzik az otthonukat. Ehhez viszont szükségük van egy időgépre, amit legjobb tudomásuk szerint egyelőre csak a Fitz-Simmons páros képes megépíteni. Legalábbis ebben a valóságban...

Természetesen a dolgok innentől kezdve csúnya fordulatot vesznek: a kronikomok az időutazáshoz szükséges technológia mellett végül Nick Fury Pandóra szelencéjéhez hasonlítható fekete kockáját is megszerzik, hogy aztán a harmincas évekkel kezdődően belevágjanak a Kronika visszaszerzéséhez szükséges nagy tisztogatásba: vagyis, hogy még azelőtt semmisítsék meg a S.H.I.E.L.D.-et, mielőtt az egyáltalán megszületne. A csapatnak innentől kezdve tehát nincs választása, követik a gyilkos robotokat a múltba, ahová egy régi-új bajtárs is elkíséri őket.

agenst-of-shield-s07e01-jelenetfoto1.jpg

Meg kell mondanom, az ötödik évad nagyrészt űrben játszódó története után visszalépésnek éreztem a hatodik felvonás a megszokott földi környezetben eltöltött pillanatait, így számomra rendkívül örömteli, hogy ismét egy újabb helyszínváltással (idővel talán többel is?) meglepnek minket az alkotók. A harmincas évek New Yorkja ugyanis, bármennyire is televíziós költségvetésről beszélünk, a legapróbb részletekig ki van munkálva: az ekkor uralkodó korszellem, a jelmezek, a hangulat mind a helyükön vannak. Daisy, Coulson és Deke a S.H.I.E.L.D. igazgató Mackkel ellentétben, aki kissé feszengve érzi magát egyértelmű okokból, szinte visszatérő lakosként érez rá rögtön arra, hogy a nagy szesztilalom idején hogyan is lehet tökéletesen beépülni a régi nagy alma lakói közé.

Apropó, Coulson! A konkrét bevetés előtt Simmons alaposan beavat minket a titokba, mégis hogy a fenébe térhetett vissza az élők sorába már sokadik alkalommal a legendás Phil Coulson. Akik ismerik és követték a sorozatot legalább a negyedik évad végéig, azoknak nem lesz nagy meglepetés, miszerint Coulson immáron egy rendkívül fejlett LMD (Létező Magánszemély Duplikátuma), akit Enoch segítségével némi kronikom technológiával is felvérteztek. Természetesen az azóta történt események, valamint az eredeti minden emlékével kiegészítve, amely elsőre nem igazán nyűgözi le a mosolygósan visszatérő ügynököt. Persze az epizód tanúsága szerint az LMD-léttel járó adottságok már annál inkább.

agenst-of-shield-s07e01-jelenetfoto2.jpg

Szuperfejlett robotok vagy sem, a kronikomok nem igazán értenek a nyomaik eltüntetéséhez. Legalábbis a csapat egy szokatlan gyilkosság hírére felfigyelve könnyen nyomukra akad, hogy aztán a helyszínen tovább szaglászva egy régi ismerős még annál is régebbi rokonával fussanak össze. Bizony, Patton Oswalt ezúttal a Koenig család egyik korai felmenőjének szerepét öltötte magára, aki ekkortájt nem több egy szeszcsempészésből élő üzletembernél. Mindazonáltal Koenig felbukkanása amellett, hogy rendkívül örvendetes, rögtön előrevetítette az epizód, vagyis inkább az évad központi nagy csavarját: miszerint ügynökeinknek itt most nem szimplán az idővonalat kell védelmezniük, hanem az idővonal olyan kulcsfontosságú szereplőit, akiknek a későbbi leszármazottai valamilyen formában, de elengedhetetlen részét képezik annak, hogy a Hydra, ezáltal a S.H.I.E.L.D. is később azzá válhasson, ami.

75%

A S.H.I.E.L.D. ügynökei lezárása meglehetősen erős kezdést szállított, amely habár tökéletesen megalapoz az elkövetkezőknek, egyelőre csak sejteti azokat a később felmerülő történetszálakat és a hozzájuk kapcsolódó problémákat, valamint potenciális crossovereket, amik ha nem is a jövő héten, de biztosan bekövetkeznek majd a hátralevő 12 epizód valamelyikében. A bizakodásra okot adó folytatás ígérete ellenére viszont nehéz elmenni amellett, hogy a hatodik évad elején is pontosan ugyanezeket a kötelező narratív köröket futottuk, ami másodjára már közel sem üt akkorát.

Pozitívum

(+) Coulson visszatért
(+) Tökéletesen elkapott korszellem és hangulat
(+) Számtalan lehetőségekkel teli narratív bravúr...

Negatívum

(-) ...ami ismerős megoldásokra épül

Gaál Alexander

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3815728032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása