KRITIKA: A S.H.I.E.L.D. ügynökei, 7. évad, 11. rész

2020. augusztus 12. - Marvel Magyarország

Utazás a koponyám körül.

agenst-of-shield-s07e11-jelenetfoto.jpg

Figyelem, az alábbi írás SPOILEREKET tartalmaz A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E11-re vonatkozóan! Csakis saját felelősségre olvasd tovább!

Várható volt, hogy a dupla évadzáró előtti utolsó epizód nem kínál sem konklúziót, sem pedig földbe döngölő fordulatokat, de miközben a kronikomokkal lepaktált Nathaniel Malick, John Garrett és Kora terve visszafordíthatatlanul működésbe lépett, a sorozat ahhoz nyúlt, amiben mai napig kifogástalan, vagyis az érzelmeinket megcélozva készítette elő a nagyszabású végjátékot.

Deke és Simmons az aktuális epizódot a gonosz markában tölti, előbbi puszta szerencsétlenségből, utóbbi pedig azért, mert az elmúlt hetek tanulsága szerint tudata legmélyén hordozza a titkokat az évad zömében egész egyszerűen kispadra ültetett Fitz hollétével kapcsolatban. Szemmel láthatóan az információ megszerzése elengedhetetlen Malick számára, hiszen mint kiderül, Fitz személye az egyetlen komponens, ami valamilyen oknál fogva győzelemre vezetheti a S.H.I.E.L.D.-et ebben a háborúban. Simmons beépített implantátuma habár teszi a dolgát, de a régi emlékekben történő vájkálás nem várt mellékhatásokat okoz: no, nem mintha bárki meglepődött volna azon, hogy az óceán fenekén eltöltött idő, Simmons idegen bolygón ragadása vagy éppen a Váz okozta kellemetlenségeket követően ismételten veszélybe kerül a sorozat közönségkedvenc párosa.

Az agyturkálás nem mellékesen fantasztikus ötlet volt az írógárdától, nem kevésbé parádés megvalósítással. Egyrészről FitzSimmons kapcsolatából tényleg sosem elég, és most az időhajtómű megépítése mellett a korai éveikből is kaptunk szeleteket, másrészről ennek köszönhetően Iain De Caestecker is színre léphetett végre, bármilyen furcsa is ezt leírni, de az évad folyamán először. Ugyan továbbra is tisztázatlan, mi lett pontosan Fitz sorsa az időutazós kaland előtt, és bár a finálé kétségtelenül megadja majd a válaszokat ezekre a régóta fennálló kérdésekre, de Jemma reakcióból ítélve kinéz pár méretes pofon a közönség számára, amint erre sor kerül.

agenst-of-shield-s07e11-jelenetfoto2.jpg

Mindeközben Sousa, Daisy és Mack egyéni küldetésre indul a quinjet fedélzetén. Daisy ugyanis a nővérével folytatott párbeszédet követően felismeri, hogy csak akkor kerülhetnek a próféta Sybil elé, ha az alaptermészetükkel szembemenő döntéseket hoznak, meg egyébként is, neki már van egy megmentésre szorult testvére Simmons személyében. Az emlékekben történő kalandozás mellett ez a trió szolgáltatja az epizód leghatásosabb jeleneteit, a hasfalszaggatóan viccestől egészen a torokszorító pillanatokig. Ott van például Mack "atyai" beszélgetése Sousával vagy a Quake szuperhősnév zseniális kifigurázása, de szinte mindenki könnytől fátyolos szemmel fogadta Daisy érzelmi kitörését Enoch jóslatára vonatkozóan, hogy ez lesz a csapat utolsó közös küldetése. Az a jelenet tökéletes emlékeztetőként szolgált, mennyi mindenen mentek keresztül, mialatt már-már családdá kovácsolódtak az elmúlt hét évben.

Az érzelmi alapozáson túl természetesen a széleskörű narratíva is jókora lépéseket tett a végkifejlet irányába. A látottakból nem csak biztossá vált, hogy Korát még a Mayjel folytatott agresszív véleménycsere és az anyja halála sem tudta megtéríteni, de elkezdődött a Vízió-projektet megidéző terv végrehajtása is, aminek keretében a kronikom flotta megsemmisíti a S.H.I.E.L.D. bázisokat szerte a világon. Kétségtelenül ez volt az aktuális epizód legátütőbb szekvenciája, ami hatásosan készítette elő a sorozat történetének talán legnagyszabásúbb részeit.

Ami talán szemernyi csalódottságot hagyhat egyes nézőkben, hogy a fodrozódás helyett keltett hullámokkal mindez már kimondottan is egy alternatív idővonalon kap helyet, ami ugyanakkor legalább megmagyarázza a sorozat világában, hogy miért nem reflektáltak korábban olyan történésekre, mint a csettintés. Persze a sorozat változatlanul megállja a helyét és élvezhető magában is, de azért hatalmas kérdés a lezárásra nézve, hogy végleg törlik-e a csapatot a Marvel Moziverzumból, vagy például Fitz jön valami megoldással, és visszaugranak azelőttre, hogy új idővonalak nyíltak volna.

85%

Továbbra is nehéz elképzelni, miképp akarják lezárni a sorozatot, de még ha a szoros MCU-kapocsra vágyókat nem is sikerül maradéktalanul kielégíteni, az már most hótziher, hogy hatalmas és érzelmektől fűtött befejezésnek nézünk elébe. Coulson és kis csapata ugyanis készen áll, hogy még egyszer utoljára megmentsék a világot.


A S.H.I.E.L.D. ügynökei korábbi epizódjainak kritikái:

A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E09-10
A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E07-08
A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E06
A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E05
A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E04
A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E03
A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E02
A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E01

Pozitívum

(+) Utazás a koponyám körül FitzSimmons módra
(+) Sousa, Daisy és Mack minden pillanata
(+) Hatalmas potenciál a dupla részes sorozatzáróban

Negatívum

(-) Nathaniel Malickből nem sikerült karizmatikus gonoszt faragni

Kovács Gergő

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr916117858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása