Kicsoda Wicca és Roham? – Bemutatjuk Wanda Maximoff és Vízió ikerfiait

2021. január 27. - Marvel Magyarország

Egy nem szokványos pár nem szokványos gyermekei.

wicca-roham-karakterbemutato-main.jpg

Rendesen felpörögtek az események a WandaVision sorozatban, hiszen még csak a harmadik epizódnál járunk, de a gólya máris meghozta a címszereplők kis porontyait. Azok, akik nem ismerik a képregényeket, talán nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a két jövevénynek, pedig az érkezésük nem akármilyen lehetőségekkel kecsegtet a Marvel Moziverzum jövőjére nézve. Gondoltuk, még mielőtt a lurkók felnőnének, bemutatjuk a képregényes hátterüket és számításba vesszük, hol bukkanhatnak fel legközelebb.

Lélekdonor a pokolból

Mint oly sok házaspár, Skarlát Boszorkány és Vízió is szeretett volna közös gyerekeket, ám a férfi android mivolta miatt természetes úton erre nem volt lehetőségük. A nőt ez persze semmiben sem akadályozta, hiszen a varázslat segítségével nem okozott neki gondot létrehozni saját magzataikat. A gond csak az volt, hogy bár rendkívül nagy erővel rendelkezik, a semmiből még Wanda sem tud életet teremteni, valahonnan tehát el kellett vennie azt. Tudtán kívül sajnos pont a démoni Mephisto lelkének darabjait lopta el és formálta meg belőlük az ikreket, Thomast és Williamet.

A pokol ura ezt nem nézhette tétlenül, ezért elküldte hozzájuk az egyik szolgáját, Master Pandemoniumot azzal a feladattal, hogy szerezze vissza a gyermekeket. Pandemonium, aki Mephisto manipulációjának hála ekkor teljességgel meg volt róla győződve, hogy Thomas és William az ő saját lelkéből lettek kiszakítva, magába olvasztotta a fiúkat, ám ahhoz nem volt elég erős, hogy meg is tartsa a lélekdarabokat, így azok végül kiszabadultak és új otthont kerestek maguknak.

Wanda, aki azt hitte, örökre elvesztette a gyermekeit, kis híján teljesen összeomlott, ám mentora, a boszorkány Agatha Harkness úgy döntött, megkíméli őt a kíntól és kitörli az emlékezetéből az ikreket. Ez később katasztrofális következményekhez vezetett, melyekről a Skarlát Boszorkány karakterbemutató írásunkban olvashattok bővebben.

ddq18im-240a4bce-a7e9-4c05-b0e9-a1011a36cc8e.jpg

Az Ifjú Bosszúállók

Thomas és William két újszülött testében leltek otthonra, akik egy időben jöttek a világra két különböző családon belül: William Billy Kaplanként reinkarnálódott New Yorkban, Thomas pedig Tommy Shepherdként New Jersey-ben. Idősebb korukban mindketten felfedezték, hogy természetfeletti képességekkel rendelkeznek: Tommy a nagybátyja, Pietro Maximoff gyorsaságát örökölte, Billy pedig az édesanyja varázs-, illetve valóság-manipulációs erejét kapta meg, kiegészülve némi elektrokinézissel.

Kettejük közül Billy csatlakozott először az Ifjú Bosszúállók nevű tinédzserekből álló szuperhőscsapathoz. A fiú már korábban is nagy rajongója volt a Bosszúállóknak, különösen Skarlát Boszorkánynak, ám ekkor még nem tudta, hogy a nő az édesanyja. Mindenesetre egy alkalommal, amikor Billyt csúnyán helybenhagyta az egyik iskolai zaklatója, a hősök kúriája előtt találkozott az éppen arra kocogó Wandával. A nő megsajnálta a fiút, ezért beszédbe elegyedett vele és azt javasolta neki, hogy ha legközelebb bántani próbálják, álljon ki magáért. Billy eleinte nem akarta megfogadni a tanácsát, ám amikor az őt kipécéző srác egy másik áldozatot is kiszemelt magának, Kaplan nem tűrte tovább szó nélkül a dolgot. A feldühödött fiúban ekkor aktiválódtak a különleges képességei, melyekkel akaratán kívül kis híján megölte a kínzóját.

A riadt Billy, akinek fogalma sem volt róla, mi történik vele, a Bosszúállók üresen álló kúriájába sietett menedéket keresni, ahol összefutott az időutazó Iron Laddel, azaz Nathaniel Richardsszal. A saját jövőbeli gonosz énje, Kang, a hódító elől menekülő Richards segítséget kért a fiútól, majd további potenciális bajtársakat kutatott fel, akikkel összeállva felvehette a harcot az ellenségével. Így talált rá Hulkfira (Teddy Altman) és Patriótára (Elijah Bradley). A sajtó által Ifjú Bosszúállóknak nevezett csapat később kiegészült a Sólyomszem nyomdokaiba lépő Kate Bishoppal, valamint Scott Lang lányával, Cassie-vel.

Együttes erővel szembeszálltak Kanggel, akit az összecsapás végén Iron Lad kénytelen volt megölni, megváltoztatva ezzel a múltat és a jelent. A fiatal hősök úgy döntöttek, az lesz a legjobb, ha a valóság stabilizálása érdekében Nathaniel visszatér a saját idővonalára, amit meg is tett. Ugyanakkor a személyiségéből hátrahagyott egy darabot, mely a csapathoz szintén csatlakozó Vízió testében élt tovább. Billy, aki kezdetben "Asgardiként" futott, ezt követően Wicca néven folytatta pályafutását az Ifjú Bosszúállók soraiban.

2020_04_13-06_56-boundingintocomics-5e94b5f96a997.jpg

A boszorkány gyermekei

Habár a felnőtt bűnüldözők többször felszólították Kaplanéket, hogy hagyják abba, amit csinálnak, ők továbbra is igazságosztó társulatként működtek, melynek fenntartásához a vagyonos Kate Bishop biztosított anyagi támogatást. Eleinte főként kisebb volumenű mentőakciókban vettek részt, a helyi közösséget segítve. Később újabb taggal bővült a formáció, nevezetesen Tommy Shepherddel, avagy Rohammal. Ugyan mindenkinek feltűnt, hogy Billy és Tommy szinte teljesen ugyanúgy néznek ki, a két fiú először mégis úgy gondolta, csupán a véletlen műve az egész. Mikor azonban Hulkfit a Szuper Skrull karmai közül kellett kiszabadítaniuk, utóbbi elárulta nekik, hogy ők ketten a Skarlát Boszorkány néhai gyermekei lehetnek. Vízió később megerősítette ezt a feltételezést.

Wiccának és Rohamnak ugyanakkor nem sok ideje volt ezen agyalni, hiszen ekkor egy jóval nagyobb történés rázta meg a Marvel-univerzumot, melyet Polgárháborúnak nevezünk. A szuperhősöket titkos személyazonosságuk feladására kényszerítő regisztrációs törvény két részre szakította a jelmezes igazságosztókat. Billy, Tommy és az Ifjú Bosszúállók az Amerika Kapitány vezette lázadók oldalára álltak, ám a katasztrófává fajuló események végül a Kapitány önkéntes megadásával zárultak le. Kaplan és Shepherd sok más bűnüldözőhöz hasonlóan amnesztiában részesült a kormánytól, majd ezt követően szinte az összes nagy crossoverből kivették a részüket: a Titkos Invázió során ők kerültek először szembe a megszálló skrullokkal, majd az Ostrom idején, amikor is Norman Osborn serege megtámadta Asgardot, Thor segítségére siettek.

A fiúkat közben egyre erősebben foglalkoztatta a gondolat, miszerint ők ketten testvérek, az anyjuk pedig az a Skarlát Boszorkány, akinek a Mutánsvilág eseményei után nyoma veszett. Billy és Tommy ezért mindenáron fel akarta kutatni a nőt. Útjuk során eljutottak Wanda és Vízió egykori otthonába, ahol Master Pandemonium várta őket. Kisebb összezördülésük végeztével a Mephisto elől bujkáló sötét varázsló még inkább megerősítette őket abban, hogy a reinkarnációjuk története igaz. A mutánsterrorista Magneto, aki szintén Wandát (vagyis a vélt lányát) kereste, ezután segítséget kért Wiccától, és közösen sikerült is meglelniük a Fátum doktor fogságába esett nőt. Maximoffnak ekkor egyáltalán nem voltak emlékei a múltjáról. A mágnesesség ura és az Ifjú Bosszúállók végül kiszabadították, majd segítettek helyreállítani az emlékeit. Wanda, Billy és Tommy ezt követően ismét egy családként egyesülhetett.

1610682-childrens_crusade_4_0018_0019.jpg

Egy kozmikus szerelem története

Habár Wicca és Roham szinte egyszerre kerültek bemutatásra, előbbi jelentősen nagyobb népszerűségre tett szert az olvasók körében. Ez nemcsak Billy Kaplan személyiségének és látványos szuperképességének köszönhető, de a Hulkfival való kapcsolatának is, mely rengeteg rajongó fantáziáját ragadta meg.

Hulkfi a kree származású Mar-Vell (az eredeti Marvel Kapitány), valamint a skrull hercegnő, Anelle fia. Mivel ez a két faj ősellensége egymásnak, a gyermek puszta létezésére is gyalázatként tekintettek mindkét oldalon, melyet mihamarabb el kell pusztítani. Hogy megóvják, a csecsemőt a Földre menekítették, ahol emberként, névleg Teddy Altmanként cseperedett fel, elrejtve a skrullok és a kree-k szeme elől. Teddy képes megváltoztatni az alakját, a Hulkfi nevet is azért választotta, mert harc közben a zöld behemótéhoz hasonló formát szokott ölteni. Ő és Billy az Ifjú Bosszúállók soraiban találkoztak először és szinte azonnal egymásba szerettek.

A nemrég megjelent Empyre című crossoverben a kree-k és a skrullok úgy döntöttek, az évezredeken át tartó háború után ideje békét kötniük. Leginkább azért, mert egy új fenyegetéssel kellett szembenézniük, melyet csak együttes erővel győzhettek le. A fajok az összefogás kulcsát Teddyben látták meg, aki mindkét nép örökségét magában hordozta. Hogy egyesíthesse őket, a kree-k és a skrullok közös uralkodójuknak választották meg a félvér Hulkfit. Miután a fiú elfoglalta a trónt, ő és Billy úgy döntöttek, eljött az ideje annak, hogy oltár elé álljanak. Ezzel Wicca nem csupán Hulkfi férje lett, de az egyesült Kree-Skrull Birodalom udvari varázslója is.

Habár előttük is léteztek meleg karakterek a Marvel világában, a Billy-Teddy páros különösen ikonikusnak számít az LMBTQ-olvasók körében. Kapcsolatuk életszerűségével, az egymás iránti határtalan odaadásukkal, valamint az általuk reprezentált közösség számára jól ismert problémák érintésével a Marvel rajtuk keresztül rengeteg rajongó, főleg az előbújással küzdő fiatalok szívéhez jutott el, segítve őket önmaguk elfogadásában (beleértve jelen sorok íróját is). Ők ráadásul a hasonló próbálkozások többségével szemben nem vesztek a feledés homályába. Épp ellenkezőleg, 2005-ös debütálásuk óta a népszerűségük folyamatosan nő, és a Marvel-univerzumon belül is egyre meghatározóbb szerepet töltenek be.

1_dn8o8z1dnbuxyls8symhxghj.png

Mit jelent Wicca és Roham felbukkanása a Marvel Moziverzum jövőjére nézve?

Ahogy fentebb már említettük, Roham sajnos sosem vált igazán szignifikáns karakterré, Wicca ugyanakkor számos különböző szállal kötődik a Marvel-univerzum egészéhez. Egyrészt a szülei, Skarlát Boszorkány és Vízió révén, akiknek már most fut a saját sorozatuk a Disney+ kínálatában. A harmadik epizódban az ikrek világra is jöttek, és mivel Wandának ehhez kilenc hónap helyett mindössze egy napra volt csak szüksége, valószínűsíthető, hogy Billy és Tommy tinédzser verzióival is záros határidőn belül találkozni fogunk. Emellett Wiccát szoros kapcsolat fűzi Lokihoz, annak mind a felnőtt, mind a gyermeki énjéhez, így akár a csínytevés istenének sorozatában is számíthatunk a felbukkanására.

Billy a férje, Hulkfi révén a kree és a skrull fajokhoz is kötődik, a köztük dúló háború pedig a Marvel Kapitány 2. és a Secret Invasion sorozat közös fókuszpontja lesz. Nem mellékes az sem, hogy Wicca egy alternatív idősíkon a Legfőbb Mágus pozícióját töltötte be, így tehát a Doctor Strange-filmekben is érdekelt lehet a karakter. Végül, a legevidensebb fordulat az Ifjú Bosszúállók megalakulása lenne akár a nagyvásznon, akár egy önálló streaming-show keretein belül. Mivel a tinédzserekből álló szuperhős-formáció tagjai közül hamarosan Kate Bishoppal (Hailee Steinfeld) és az újracastingolt Cassie Langgel (Kathryn Newton) is találkozni fogunk, valószínűleg az alapkő letételére sem kell már sokat várnunk.

Összeállította: Szatyina Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3816404636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása