TOPLISTA: A Marvel Moziverzum produkciói a legkevésbé várttól a leginkább vártig

2020. november 03. - Marvel Magyarország

Rangsoroltuk a negyedik fázis filmes és tévés produkcióit.

what-marvel-movies-come-after-avengers-endgame.jpg

Nem igazán úgy alakult ez az év, ahogyan azt a Marvel fejesei – vagy épp igazából bárki – eredetileg remélték. Jelen cikk írásakor az eredeti tervek szerint haladva a Fekete Özvegyen már fél éve túl lennénk, valószínűleg a Sólyom és a Tél Katonája is lepörgött volna már, és épp ezen a héten mennénk az Örökkévalókra. Ehelyett végül talán megkapjuk a WandaVíziót decemberben, de jelenleg még erre sincs semmiféle garancia, és lehet, hogy idén teljesen MCU film vagy sorozat nélkül fogunk maradni.

Viszont: ha az a „talán” eltűnik az előző mondatomból és tényleg megérkezik az első, negyedik fázisba sorolható sorozat a WandaVízió személyében, úgy most van utoljára lehetőségünk rangsorolni a legjobban várt filmeket és Disney+ sorozatokat a felhozatalból. Főleg, hogy az utóbbi időben jó pár új szereposztásról (Ms. Marvel, Amazon, Holdlovag) is lehullt a lepel.

A szerkesztőkkel hát ismét táblázatot ragadtunk, és az egyéni sorrendjeinkből végül megszületett az alábbi rangsor. A negyedik fázis (amibe a Penge már Kevin Feige megerősítései szerint nem esik bele) összesen 14 tartalma kapcsán három nagyobb csoportot sikerült a Marvel Magyarország szerkesztőségével produkálnunk, ezeket vesszük most végig – kezdve a sereghajtókkal.

A SEREGHAJTÓK

Loki

Ééés itt most rögtön a cikk legelején lehet, hogy jó pár olvasót sikerült is magunkra haragítani, de a listánk legvégét bizony a csínytevés istene zárta. Mentségemre szóljon, mielőtt lelövitek a hírhozót, hogy személy szerint én egészen előkelő hatodik helyre raktam Tom Hiddleston sorozatát, mivel nehezen mondok nemet bármire, amiben időutazás és párhuzamos dimenziók szerepelnek. Viszont a többiek véleményét én is osztom, miszerint bőven elég volt már Lokiból az utóbbi majd’ tíz évben, és hagyhatnák a karakterét igazán békében nyugodni. Egy ideig azonban ez még biztosan nem így lesz, hiszen a Loki azon kevés Marvel Disney+ sorozatok közé tartozik, amikről már biztosan tudjuk: érkezik majd a második évada is.

loki-still.jpg

Mi lenne, ha...? (What If...?)

Az alternatív valóságokat bemutató történetek, habár jópofa alapkoncepcióval kecsegtetnek, de két okunk is van kissé tartani tőlük. Egyrészt felmerül, hogy a nagy egészet vizsgálva vajon mennyit is tesz hozzá érdemben ez az animációs sorozat a Marvel Moziverzumhoz. Ez persze a kisebbik baj, hiszen nem kell mindennek görcsösen ragaszkodni a fősodorhoz, és mindenáron azt továbbépíteni. Másrészről viszont az eddig kiszivárgott ötletek sajnos mind kimerültek annyiban, hogy „mi lenne, ha X karakter lett volna Y hős bőrében?” – ami, nos, hosszú távon eléggé ellaposodhat. De ne legyen igazunk!

Sólyomszem (Hawkeye)

Három bosszúálló kapott az eredeti hatosfogatból önálló tartalmat a negyedik fázisban, az egyik közülük pedig Jeremy Renner Sólyomszeme, aki a Disney+ sorozatában az ifjú Kate Bishopot fogja mentorálni. Kate jelenleg az egyetlen olyan nagy (kvázi címszereplő) karakter, akihez még nem jelentettek be színészt, habár már egy éve folyamatosan Hailee Steinfeldet rebesgetik a posztra. A szerkesztőség tagjai között is leginkább ez az óriási tudatlanság játszott közre, hogy ennyire a rangsor végére pakoltuk Clint Barton kalandjait – de hát a karakter valószínűleg megszokta már, hogy mindig elfeledkeznek róla. A show egyébként elvileg betekintést ad majd Clint „Ronin” éveibe, valamint Echo is feltűnhet a szériában, ami Matt Fraction híres és díjnyertes futását hivatott adaptálni.

avengers-age-of-ultron-hawkeye.jpg

Amazon (She-Hulk)

A sereghajtók sorát végül Amazon, vagyis Bruce Banner unokatestvére, Jennifer Walters zárja. Habár Tatiana Maslany behúzása remek lépés a Marvel részéről, de a showról sem tudunk még eleget, valamint a karakter sem mozgatja meg annyira a szerkesztőség tagjainak jó részét – tisztelet persze a kivételnek, mielőtt még egy meg nem nevezett Dávid belejavítana a cikkbe. Talán, ha majd később okosabbak leszünk, feljebb kerülhet a listán Jen, aki a sorozatában elvileg más szuperhősök bírósági ügyeit fogja kezelni. Addig is viszont jobb híján marad a Daredevil újrázás, ha jogászkodó Marvel hőst szeretnénk nézni. A karakterről egyébként nemrég született ismertető írásunk, amit ide kattintva találtok meg.

A KÖZÉPMEZŐNY

Thor: Szerelem és mennydörgés (Thor: Love and Thunder)

Az Amazon sorozat után itt következett egy szemmel láthatóan is nagyobb szakadék a szerkesztői rangsorok összesítésénél, úgyhogy Thor negyedik filmje már a középmezőnyt erősíti.

A rendezői székben Taika Waititi, hogy a Ragnarök után egy újabb szórakoztató mozival kecsegtessen minket, amiben ráadásul Chris Hemsworth és Tessa Thompson párosán túl még Natalie Portman is visszatér, hogy képernyőre vigyék Jane Foster karakterének meghatározó történetét a Jason Aaron-féle futásból. Az immáron Oscar-díjas Waititi természetesen minden bizalmunkat elnyerte, itt egyszerűen azért került viszonylag hátrébb Thor újabb kalandja, mert a Ragnarök – Végtelen háború – Végjáték trió igazából adott egy szép ívet és lezárást az ő karakterének is. A galaxis őrzői harmadik részében szívesen viszontlátnánk, egy szóló negyedik film azonban, nos… majd kiderül, mennyire jó ötlet.

thor-valkur.jpg

Ms. Marvel

Az utóbbi időben egyre nagyobb hírnévnek örvendő Ms. Marvel is hamarosan megérkezik a Disney+ platformra, hogy élőszereplős változatban is bemutatkozzon a pakisztáni származású tini fangirl, Kamala Khan. A szerepet végül a teljesen ismeretlen Iman Vellani nyerte el vélhetően több ezer fiatal színésznő közül, és mi is kíváncsian várjuk, mit hoz majd ki a szerepből. Remélhetőleg a Marvel TV buktáját az Embertelenek minisorozattal képes lesz kiküszöbölni, és hosszú távon egy értékelhető királyi családot ismertet meg velünk a fiatal szuperhős, aki egyben Carol Danvers legnagyobb rajongója. Nem mellesleg az ő karakteréről is írtunk nem is olyan rég egy ismertetőt, amit ide kattintva olvashattok, ha többet szeretnétek megtudni róla.

Fekete Özvegy, A Sólyom és a Tél Katonája, Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája (Black Widow, The Falcon and the Winter Soldier, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings)

Sikerült egy hármas holtversenyt produkálnunk a középmezőnyben, hajszálpontosan ugyanannyi pontot gyűjtött össze a Fekete Özvegy és a Shang-Chi mozifilm, valamint a Sólyom és a Tél Katonája Disney+ sorozat.

A Polgárháború és a Végtelen háború között játszódó Fekete Özvegyről elég sok mindent tudunk, hiszen tavasszal már karnyújtásnyira voltunk tőle. Scarlett Johansson vélhetőleg átadja a stafétabotot Florence Pugh karakterének, Yelenának, valamint Kiképző is tiszteletét teszi végre valahára a Marvel Moziverzum berkein belül (remélhetőleg nem csupán egy film erejéig). Sőt, talán a Mennydörgők csapatának első szikráival is találkozhatunk Cate Shortland filmjében.

fekete-ozvegy-jelenetfoto_1.jpg

A Sólyom és a Tél Katonája eléggé a Tom Clancy-féle politikai thrillerek és kémfilmek stílusára fog hajazni, lesz itt jó kis kormánypropaganda az új Amerika Kapitány, John Walker kinevezésével, valamint Daniel Brühl nagyszerű gonosza, Zémó is visszatér a sorozatban – remélhetőleg 2021 tavaszán. Izgatottan várjuk az első előzetest.

Végül, de nem utolsósorban pedig Simu Liu is magára öltheti Shang-Chi szerepét az első, ázsiai főszereplésű és színészgárdájú moziban. A pletykák szerint egy Mortal Kombat-szerű aréna bajnokság lesz a film cselekményének középpontjában, ahol jó pár meglepetés harcos tiszteletét teheti ebben a félig kung-fu, félig kémfilmben. Egy biztos, Destin Daniel Cretton egy nagyszerű gárdát verbuvált össze, élükön a rajongóival közvetlen és laza Simu Liuval, szóval várjuk szeretettel a küzdelmét az igazi Mandarin ellen.

Örökkévalók (Eternals)

A középmezőnyt végül az Örökkévalókkal zárjuk, ami ugyan épp lemaradt az élmezőnyről, de összesítve így is az ötödik helyet kaparintotta meg, ami nem kis teljesítmény úgy, hogy egy deka előzetest sem láttunk még a tehetséges Chloe Zhao filmjéből. Egy több ezer éven átívelő kozmikus kalandról beszélünk gigászi színészgárdával (Angelina Jolie, Salma Hayek, Kumail Nanjiani, Richard Madden, Kit Harington, Gemma Chan…), ami egyes feltételezések szerint könnyedén lehet a mutánsok eljövetelének első szószólója a Marvel Moziverzumon belül. A Jack Kirby által megálmodott látványvilág elvileg csúcsra lesz járatva, a rendező Zhao pedig már most erős jelöltként indul az Oscar-versenyben a Nomádok földje című filmjével. Szóval lehet, hogy sokaknak semmit sem mond az Örökkévalók csapata, de mindenképp érdemes rájuk odafigyelni, mert még A galaxis őrzőinél is nagyobb meglepetést okozhatnak a közönség számára.

eternals-cast-costume.jpg

AZ ÉLMEZŐNY

Holdlovag (Moon Knight)

… jó, ehhez lehet volt némi közöm (nem, esküszöm nem játszottam a számokkal) az utóbbi pár éves szónoklataimmal, mindenesetre a Holdkóros Csávó végül bekúszott az élmezőnybe a közte és az Örökkévalók közötti újabb szakadéknak köszönhetően.

A legfrissebb hírek szerint Oscar Isaac bújhat egyszerre Marc Spector, Jake Lockley és Steven Grant, vagyis Holdlovag bőrébe a valószínűleg 2022-ben debütáló Disney+ sorozatban. A disszociatív személyiségzavarral küzdő karakter egy egészen újfajta színt vihet a Marvel Moziverzum felhozatalába, és hívhatja fel a figyelmet a mentális egészség fontosságára, szóval epekedve várjuk, mit hoznak ki végül ebből a különleges karakterből Feige-ék. Ha többet is tudni szeretnétek az erősen egyiptomi kötődésű, sötét antihős karakteréről, akkor pedig errefelé érdemes keresgélni.

Doctor Strange az őrület multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness)

A jó doktor úr négy éve, 2016 novemberében debütált a Marvel Moziverzumban, Benedict Cumberbatch pedig telitalálat választásnak bizonyult Stephen Strange-ként. A szólófilmjének folytatására egyfajta rekordként majdnem öt és fél évet kell várnunk (jelenleg 2022 márciusára van ütemezve), de az eddigi információk alapján az egész MCU-ra nézve meghatározó filmmel lesz dolgunk. A multiverzum teória Misztérióval ellentétben ezúttal nem egy kamu összeesküvés része lesz, ráadásul Wanda is tiszteletét teszi a folytatásban. Habár Scott Derrickson időközben kreatív nézeteltérésekre hivatkozva távozott a rendezői székből, a helyére érkező Sam Raimi viszont továbbra is meghagyta a reményt, hogy az eredetileg belengetett horror aspektusát nem veszítette el a film. Egyetlen fenntartásunk van, hogy a számtalan pletyka és susmorgás ellenére a film ne felejtsen el Doctor Strange történet lenni, miközben teret ad a számtalan más univerzumból érkező karakternek vagy utalásnak is.

doctor-strange-006.jpg

Pókember 3 (Spider-Man 3)

Második helyre érkezett meg a Tom Holland alakította Peter Parker harmadik kalandja, amiben a Pókember: Idegenben lezárását tekintve elég szorult helyzetben találja magát a hálószövő. A film a napokban kezdett el forogni és annyiféle híresztelést láttunk már vele kapcsolatban (javarészük persze nem sok valós alappal bír), hogy már csak amiatt is kíváncsiak vagyunk rá, hogy ezekből végül mennyi valósul meg. Érkezik-e tényleg Kraven? A Jamie Foxx-féle Elektró most akkor egy teljesen új karakter? Kapunk-e élőszereplős Pókverzumot? Látjuk-e Venomot vagy Morbiust?

Számtalan kérdés, amiktől persze beindul a PTSD-nk korábbi záró Pókember-filmek miatt (Pókember 3, A csodálatos Pókember 2), hiszen azokban is túlságosan sok mindent akartak egyetlen filmbe beletuszkolni a készítők. Reméljük, Feige-ék tanultak a hibáikból és egy izgalmas, Peter-fókuszú történetet kapunk, amiben fél New York vadászik majd rá. Strange pedig csak egy rövid cameo erejéig ugrik be, nem más világokba fog portálokat nyitogatni Andrew Garfield és a táncikáló Tobey Maguire számára.

És az abszolút győztes... WandaVízió (WandaVision)

Az élmezőnyön belül is ki kell emelnünk az első helyet megszerző WandaVíziót, hiszen az első és második hely között találkoztunk a legnagyobb szakadékkal a pontok kapcsán, vagyis a negyedik fázis vélhetően elsőként érkező tartalma a mi listánkon is a kimagasló első helyen végezte. Az egész Disney+ sorozat alapkoncepciója, furcsasága, különlegessége gyakorlatilag az egyik legegyedibb Marvel alkotássá teheti a WandaVíziót, amiben Wanda és Vízió a sitcomok különböző éráiban találják magukat… legalábbis, először így tűnhet. A Twin Peaks-re hajazó előzetes is egy bizarr élményt ígér, ami könnyedén eljátszhat az agytekervényeinkkel és számtalan meglepetést okozhat. Mindenképp megérdemli az első helyet!

wandavision-jelenetfoto_1.jpg

Ti mit gondoltok? Mit sorolnátok előrébb vagy esetleg hátrébb? Mi szerepelne az első és utolsó helyen nálatok? Írjátok meg kommentben!

(A Marvel Kapitány 2., a Fekete Párduc 2., valamint a harmadik A Hangya és A galaxis őrzői film a Pengéhez hasonlóan már az ötödik fázis részei lesznek, így ők kimaradtak a rangsorolásunkból.)

Goretity Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1716273104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.11.04. 12:24:18

vandavízió-thor nálam az első hely.
érdekel még az özvegy, meg a sóloym/katona sori.

a többi igazából ha nem jönne is kibírnám.

Na a galaxis őrzői, na ők igen, ők jöhetnének.

És Penge, főleg Penge végre!

2020.11.05. 09:14:20

Mikor lesz már végre vége ezeknek a fostenger gyerekfilmeknek? Tudom, nézzek kazah művészfilmeket, meg nem kötelező Bosszúállókat bámulni, de ettől még rohadtul idegesít, hogy már bő egy évtizede ezek a szánalmas gagyik határozzák meg a mozi világát.

eMJe 2020.11.05. 10:14:38

Én szerettem a képregényeket, eleinte a filmeket is, de ezek... Hulladékhegyek.
Pókember3 jöhetne, de Foxx nélkül. Strange-től erősen tartok, az első rész sem volt annyira eget rengető, de még nézhető. A Galaxys őrzői jöhetnének, de ott is erős romlás volt az első részhez képet. A Wandára itt kaptam kedvet, de hogy megint egy viccesnek szánt, de humortalan (persze, vannak sokan, akiknek vicces volt, de ez az ő bajuk, hogy ez a szintjük) tahó vajkaki Thort kapunk megint, az a legalja. Az MCU már erősen versenyben van a Halálos iramban szériával, hogy kell egy "univerzumot" szétkúrni

2020.11.05. 10:18:34

@shitgun: +1 - Hasonlóképp gondolom én is ha nagyon sarkítani kellene a véleményem.

Olyanok ezek a filmek mint az irrizáló, hologrammos lufik. Bambulod 2,5 - 3 órán keresztül, de miről is szólnak valójában? Fsságokról.

Clint Barton talán még érdekel is. TALÁN. De csak azért mert Ronin lett. Strange doki szintén érdekes a számomra, de az első részt is csak 2 év csúszással néztem meg. Aki jobban érdekelt volna, az pont az Ancient One volt, de ő ugye gyorsan meghal.

Ami engem nagyon zavar, hogy frankón hülyének néznek a filmkészítők ezekkel a fostalicska szarokkal. A karakterek nagyon egydimenziósak és idegesítőek. Engem pl. Thor, Hulk, Amerika kapitány, a Fekete özvegy, Marvel kapitány, Pókember és a Vasember a végletekig idegesített. A Fekete párduc nekem tetszett, de csak egyszer nézős.
A Skarlát Boszorkány nekem Higanyszál tesójával együtt lenne érdekes, így hogy odavan Vízióért már nem annyira. Vízió pedig semennyire se fog meg.

Intelligensmosópor-jogi aktivista 2020.11.05. 17:08:44

No nézzük... ugyan Marvel filmet/sorozatot még életemben nem láttam frissen (nem, nem vagyok sznob (érdekes, vajon miért vonzott pont ez a cikk egy rakatot? Linkelték valahova?), csak szegény meg túl tisztességes)

Loki -- érdekel mert szeretném tudni mit fognak bevinni a képregényekből az MCU-ba (nagy rajongója vagyok a "Loki Trilógiá"nak... mondjuk nem hiszem hogy bevállalnák azt a kőkemény exisztenciális metafikciót.)
Love and Thunder -- érdekesnek tűnik de remélem minden Aaron Thor ötlet felejtős benne a Jane Foster-esen kívül (kegyetlenül utáltam azt a túlértékelt unalmas zagyvalékot).
WandaVision -- várós, a szürrealitást általában csípem.

She-Hulk, Ms. Marvel, meg a What If... -- jól hangzanak eddig de még nem győztek meg.

Az összes többi felejtős, vagy inkább fogalmazzunk úgy ha unalmas délután mennek majd a TV-ben megnézem őket.
süti beállítások módosítása