5 dolog, amit érdemes tudnod Holdlovagról, a Marvel sorozatának főhőséről

2020. október 27. - Marvel Magyarország

Kicsoda Marc Spector? És Jake Lockley? És Steven Grant?

holdlovag-header.jpg

Kicsivel több mint egy éve jelentettek be a Disney-féle D23 expón további három, fejlesztés alatt álló Disney+ sorozatot: a meglévő öt mellett önálló szériát kap Ms. Marvel, Amazon és Holdlovag is.

Hosszú hallgatás után az elmúlt hetekben rendesen felpörögtek az események, hiszen Amazon és Kamala Khan élőszereplős megformálóit is megtalálta a Marvel, és a jelek szerint Holdlovag szerepére is megvan a jelölt Oscar Isaac személyében. A korábbiakhoz hasonlóan természetesen Marc Spector esetében is összeszedtük azt az öt kulcsfontosságú személyiségjegyet, amit a készítőknek mindenképp el kell találniuk a karakter élőszereplős megközelítésekor.

A cikksorozat zárásaként Holdlovag kapcsán készültünk egy ilyen összeállítással, aki a Marvel-képregényekben az őrület határán táncoló, disszociatív személyiségzavarral küzdő szuperhős, akinek a Khonshu nevű ősi egyiptomi isten megmenti az életét, cserébe viszont az ő földi avatárjává kell válnia. Vágjunk is bele!

A BŰNBÁNÓ, VEZEKLŐ EMBER

Marc Spector egyik, ha nem legfőbb hajtóereje a bűntudat. Persze, Khonshu földi avatárjaként a bosszú motívum nála is meghatározó, legyen szó akár magáról, akár az ártatlan “éjjeli utazókról”. De a karaktert az a mérhetetlen megbánás és bűntudat mozgatja igazán, amit a zsoldos évei alatt elkövetett cselekedetei miatt érez. Számára az egész Holdlovag perszóna egyfajta vezeklés, emiatt pedig normális életet egyszerűen már nem is képes kialakítani.

holdlovag-kepregeny-reszlet1.jpg

AZ ÖNPUSZTÍTÓ MÁRTÍR

Ez az említett bűntudat pedig egy magára és másokra egyaránt ártalmas mártír komplexushoz, valamint az ezzel járó önpusztító viselkedéshez vezet. Marc réges-rég észrevette, hogy egy dologban jó igazán: mások bántásában. Ezt Holdlovagként magán gyakorolja tán a leginkább, a harci stílusában ugyanis szembetűnően tükröződik ez a személyiségjegye. Marc őrült módjára, agresszívan, határokat nem ismerve ugrik bele a harc kellős közepébe, inkább beengedve az ütéseket, mintsem kikerülve azokat. A Kiképző épp emiatt nem is szívesen másolja az ő stílusát, és persze Marc sem véletlenül választotta a rikító fehér/ezüst színű öltözéket.

…nem azért viselem a fehér színt, hogy elrejtőzzem. Hanem azért, hogy lássák, ha érkezem. Hogy tudják, ki az. Mert mikor meglátják a fehért színt, már nem számít, milyen jó célpont vagyok. A kezük annyira reszket, hogy még a Holdat sem találnák el.

holdlovag-kepregeny-reszlet2.png

AZ ANTI-CSAPATJÁTÉKOS

Az előző pontból persze rögvest adódik, hogy Marc szinte mindenkit eltaszít magától, aki kicsit is megpróbálja őt szeretni, vagy közel áll hozzá. Hajlamos az önsajnáltatásra, a segítség megtagadására, inkább egyedül nyalogatja a sebeit és rimánkodik annak a Khonshunak, akinek a tanait lehet, épp órákkal előtte tagadta meg. Nem tud és nem is szívesen dolgozik csapatban, a Polgárháború idején Steve Rogers-t és Tony Starkot egyaránt melegebb éghajlatra küldte. Ő majd megoldja szépen magában: az egyetlen csapat, akivel hajlandó együtt dolgozni, nos...

holdlovag-kepregeny-reszlet3.jpg

DISSZOCIATÍV SZEMÉLYISÉGZAVAR

...a fejében létezik. Marc kezdetben még csupán alteregóként használta a Steven Grant és a Jake Lockley perszónákat, hogy lefedje a “felső tízezer” és az utcai bűnözés világát egyaránt. Később azonban kiderült, hogy mind a befektető, mind a taxisofőr énje a már gyerekkorában kialakult disszociatív személyiségzavarának (korábbi nevén: többszörös személyiségzavar) betudható alterei, akik hol az ő irányításával, hol teljesen kontrollálatlanul veszik át az irányítást a helyzettől függően.

A közelgő sorozat legfontosabb témája mindenképp a mentális betegségek megfelelő kezelése, és saját magunk elfogadása kell, hogy legyen. Marc számára azonban ez különösen nehéz megpróbáltatás, hiszen...

holdlovag-kepregeny-reszlet4.jpg

KHONSHU: VALÓSÁG VAGY A KÉPZELET SZÜLEMÉNYE?

Khonshu folyamatosan mérgezi Marc amúgy is beteg elméjét, olyan szinten, hogy már ő maga sem tudja, valóságos-e egyáltalán az egyiptomi holdisten. Akár kisegíti tanácsaival, akár porig alázza, egy biztos: Khonshu mindig is a saját céljainak elérésére használta fel a könnyen manipulálható Marc-ot, ennélfogva a kettejük közötti dinamika (ami talán leginkább a Halállistából ismerős Light és Ryuk párosára emlékeztethet) mindenképp a közelgő show másik kulcsmotívuma kell, hogy legyen. Marc egyre nehezebben tudja megkülönböztetni a valós és a kitalált dolgokat, Khonshu előszeretettel “ír felül” és “feledtet el” Marc-kal olyan dolgokat, amik csupán az istenség önös érdekeit szolgálták. Egy báránybőrbe bújt farkas, aki a megfelelő pillanatot várva teljesen átveheti az irányítást Marc elméje felett, ha ő ezt engedi.

Mi erre az öt meghatározó jellemvonásra gondoltunk Marc Spector, azaz Holdlovag kapcsán. Mit gondoltok, kihagytunk valamit?

Összeállította: Goretity Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1416200118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.11.05. 10:25:16

Teljes agymenés...ezt akarják megfilmesíteni? De miért?
Ezen szórakozzam? Vagy tanuljak belőle? Okuljak belőle? Vagy szórakozzam, tényleg?

Intelligensmosópor-jogi aktivista 2020.11.05. 17:31:01

@Lady Scarlett: Ööööö. "Teljes agymenés" elég pontosan jellemzi az amerikai képregények 80+%-át. Akik szeretik pont ezt bírják bennük. A film/sorozat feldolgozások keményen vissza szoktak venni a furcsaságokból (részben mert nem lenne rá pénz, részben meg mert a nézők kevésbé fogadnák el*).

Ami a tanulást illeti... pl. a mentális betegségek destigmatizációja nem lenne ördögtől való dolog. Már ha egyáltalán abba az irányba mennek el és nem csinálnak belőle mondjuk simán misztikus Batman-t.

* OK. Most képzelj el egy kémfilmet amiben a gonoszok végső terve, hogy ellopják isten (a rendező) kameráját! (Létező képregény (Secret Agent Deadpool), bár abban isten író volt és ceruzát akartak ellopni tőle.)

2020.11.05. 17:47:49

@Intelligensmosópor-jogi aktivista: Jó példa a Batman, ki nem állhatom. Azaz Michael Keaton féle Batmant még megnéztem és jól szórakoztam a darkosabb második részen is, de abban is Michelle Pfeiffer, Danny DeVito és Christopher Walken vitte még a pálmát. Tetszett, de egyben ki is rázott tőle a hideg. Pfeiffernél jobb Macskanő azóta se volt, de hogy őszinte legyek én sokáig azt hittem, hogy a film végén egyszer csak nagytotálba kimegy a kamera és a szereplők felébrednek a Viharszigeten. Bocs ezt nem tudtam kihagyni. XD
A Nolan féle széria már nem is érdekelt, a trailerek alapján nem vette be a gyomrom, se Bale nem érdekelt, se az összes többi karakter. Bale-ra amúgy is be vagyok rágva amiért egy inkompetens rettegő pöcsnek formálta meg John Connort.
Nolant amúgy bírom és a Memento nagy kedvencem tőle.
Bírom az elmebeteg karaktereket, ha jól vannak tálalva. Nos a Batman már régóta nem.
Deadpool sajnos nem érdekel, legyen akármennyire IstenKirályCsászár a dumája.
Nem bírom sem a karaktert, sem a színészt aki megszemélyesíti.

Intelligensmosópor-jogi aktivista 2020.11.05. 18:23:49

@Lady Scarlett: Ugye tudod hogy mondhattam volna nem Deadpool példát is agyament dolgokra? Csak Deadpool-ból általában könnyű.

Pl.:
- A Marvel képregényekben létezik cica-dimenzió (tele van cicával, és mióta erről tud Wolverine soha többé nem lehet igazán boldog).
- Vagy van egy füzet ami szinte teljesen arról szól hogy az Ördög (Mephisto) bemegy egy bárba.
- Vagy van egy teljes "crossover event" amiben hogyha mindent elolvasol kiderül, hogy a gonosz abba bukott bele hogy valaki (Loki) meghamisította az történetét.
- De létezik egy sorozat egy X-men nagyon mellékszereplővel (Doop) aminek egyik füzetéből kiderül, hogy egyszer legyőzte a sátánt (Mephisto) a rock erejével.
- De akár a Soul Stone (Infinity Ston-ok voltak a filmekben)-ban van egy világ amiben minden szereplő két "normál" Marvel szereplő keveréke (pl. Moon Knight + Spider-Man = Arachknight),
-- vagy a Reality Stone-ban egy könyvtár ahol az összes Marvel képregény megtalálható.

... Tudom folytatni. :3

2020.11.06. 06:09:19

@Intelligensmosópor-jogi aktivista: Kérlek inkább ne. A képregények olvasását ott hagytam abba, hogy Peter Parker elment egy párhuzamos univerziumba.

Amikor Pokember multiversum játékban kijött a steampunk univerzum az jó volt és érdekelt, de ennyi.

A steampunk amúgy is érdekel, de már kinőttem ebből. ;-)
süti beállítások módosítása