5 dolog, amit érdemes tudnod Amazonról, a Marvel sorozatának főhőséről

2020. szeptember 18. - Marvel Magyarország

A szexi ügyvéd, aki zúzni is tud.

she-hulk-cover-bemutato.jpeg

Kicsivel több mint egy éve jelentettek be a Disney-féle D23 expón további három, fejlesztés alatt álló Disney+ sorozatot: a meglévő öt mellett önálló szériát kap Ms. Marvel, Amazon és Holdlovag is.

Hosszú hallgatás után az elmúlt héten végre rendesen felpörögtek az események, hiszen a She-Hulk széria nem csupán rendezőt, de rögtön a címszereplőt is megtalálta. Tatiana Maslany (Sötét árvák, Perry Mason) csatlakozásának fényében valószínűleg Holdlovag és Ms. Marvel castingjára sem kell már sokat várnunk. Ezúttal viszont nem egy toplistával készültünk számotokra a szóba jöhető legjobb színészekről, helyette összeszedjük az említett három karakter kapcsán azt az öt kulcsfontosságú személyiségjegyet, amit a készítőknek mindenképp el kell találniuk.

Elsőként természetesen Amazon, avagy She-Hulk kapcsán készültünk egy ilyen összeállítással, aki nevével ellentétben messze sokkal több egy szimpla női Hulknál. Éles eszű ügyvéd, belevaló bosszúálló, szexszimbólum, a negyedik fal lezúzója… Hölgyeim és uraim, íme Jennifer Walters!

AMAZON-FÜGGŐSÉG

Bruce Bannerrel ellentétben Jennifer Walters egyáltalán nem tekint átokként a Hulk-létre. Sőt, ő épp hogy ebben a formában érzi teljesnek magát, és az ideje nagy részét inkább zölden szereti tölteni. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy unokatestvérével szemben Jen a tudatát is megőrzi, amikor átváltozik. Emberi alakjában szinte mindenben Amazon ellentéte: törékeny, átlagos testalkatú fiatal nő tele gátlásokkal, aki az eszével és nem az erejével harcol. Nem csoda hát, hogy nehezére esik visszavedleni a szuperszexi zöld pofonosztóból, aki edzés gyanánt kocsikat emelget, a legnagyobb szuperhősökkel játszik egy ligában, és akit a férfiak is körülrajonganak. Mindez egyfajta függőséget is kialakított Jenniferben, aki ma már aligha tudná elképzelni az életét egyszerű ügyvédként. Amazonként viszont kissé talán túlságosan is megnő az önbizalma, és emiatt nem minden helyzetben viselkedik profi módjára.

she-hulk_001.jpg

A SZTÁRÜGYVÉD

Jennifer Walters nemcsak bosszúállónak, de ügyvédnek is elsőrangú. Már a szuperhőssé avanzsálása előtt is elhivatott volt a szakmája iránt, és ez Amazonként sem változott. Fenegyerekkel ellentétben neki ráadásul nem is kell titkolnia az igazságosztó-énjét a bíróságon, sőt, amikor csak teheti, zölden jelenik meg az esküdtek előtt. Míg sok bűnüldözőnél a civil hivatás inkább csak alibiként szolgál, Walters életében az ügyvédi karrier ugyanolyan fontos szerepet tölt be, mint a szuperhősség. Az évek során több nagyszabású perben működött közre és számos jelmezes kalandor, sőt, még az Eleven Ítélőszék védője is volt.   

81hwjtqrapl.jpg

OLYKOR ELSZAKAD A CÉRNA 

Habár Hulkkal ellentétben Amazon az átváltozása után is teljesen ura önmagának, időről-időre belőle is kijön a megzabolázhatatlan szörnyeteg. Az egyik legismertebb példája ennek A Bosszú Angyalai: Káosz című történet volt, ahol is Skarlát Boszorkány manipulációjának hála teljesen elvesztette a kontrollt, és olyannyira bevadult, hogy egy mozdulattal képes volt kettétépni Víziót. Egy frissebb esete Amazon dühkitörésének a második Polgárháború után következett be. Walters, aki súlyos sérüléseket szerzett a Thanosszal való összecsapás során, hirtelen szembesült vele, hogy unokatestvérét, Bruce Bannert meggyilkolták. Mindez együtt túl sok volt a számára, ami egy a korábbinál jóval brutálisabb Hulk-én, a Szürke Amazon felszínre töréséhez vezetett. 

hulk_1_keown_variant_3.jpg

SZEXEPIL

2020-ban ez kissé ingoványos terep, főleg egy Disney+ sorozat esetében, mindenesetre a készítők nem hagyhatják figyelmen kívül azt a tényt, hogy Amazon sokáig a Marvel legdögösebb hősnőjének számított. A '80-as, '90-es években a karakter egyfajta védjegye volt az erőteljesen kifejezett szexualitás, ami akkoriban direkt módon ment szembe a Comics Code Authority bigott irányelveivel, melyek azt is megszabták, hogy a képregényekben felbukkanó hölgyek milyen hosszúságú szoknyát vehetnek fel. A Marvel gyakran került konfliktusba a szervezettel, Amazon ugyanis rendszeresen villantotta meg tökéletesen kidolgozott testét bikiniben és szanaszét szakadt ruhadarabokban, már a borítókon is. Habár az évek során az alkotók jócskán visszavettek Walters explicit szexualitásából – sőt, újabban a megjelenése inkább a klasszikus Hulkét idézi –, álszentség lenne a Marvel részéről, ha nem ismernék el, hogy Amazon népszerűségében igen nagy szerepet játszott a külseje.

she-hulk_swimsuit.jpg

A NEGYEDIK FAL LEZÚZÓJA

Amazon már jóval Deadpool debütálása előtt áttörte a negyedik falat – szó szerint. Habár a karakternek ez a sajátossága idővel kikopott a képregényekből, Jennifer Walters a Marvel egyik első meta-hőse volt, aki rendszeresen kiszólt az közönség felé a maga sajátos módján, sőt, még az írókkal is vitába elegyedett, ha épp nem volt ínyére a történetszövés. A The Sensational She-Hulk első számában egyenesen azzal fenyegette meg az olvasókat, hogy ha nem veszik meg a lapot, akkor darabokra tépi az X-Men-gyűjteményeiket. Tekintve, hogy ez ma már inkább Deadpool asztala, nem valószínű, hogy Feige a Disney+ sorozat állandó elemévé fogja tenni a negyedik fal ledöntését, mindenesetre egy kikacsintást mindenképp érdemelnének a rajongók Amazontól, akár egy álomjelenet keretében is.

Mi erre az öt meghatározó jellemvonásra gondoltunk Jennifer Walters, azaz Amazon kapcsán. Mit gondoltok, kihagytunk valamit?

Összeállította: Szatyina Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4816202624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása