5 dolog, amit érdemes tudnod Ms. Marvelről, a Marvel sorozatának főhőséről

2020. október 06. - Marvel Magyarország

A szuperhős, aki megszállottan rajong a szuperhősökért.

ms-marvel-comic-header-02.jpeg

Bár az idei koronavírus-járvány több tekintetben is megakasztotta a Marvel mozgóképes produkcióit, az elmúlt hónap során úgy tűnhet, hogy ha más nem, a Disney+-ra bejelentett sorozatok munkálatai lassan, de biztosan még így is folytatódnak. Kisebb szünet után újrakezdődött a Sólyom és a Tél Katonája forgatása, a WandaVision pedig még idén debütál a képernyőkön. Emellett bejelentésre kerültek a She-Hulk és Ms. Marvel sorozatok rendezői, valamint címszereplői is Tatiana Maslany, valamint az újonc Iman Vellani személyében.

Az utóbbi bejelentés apropóján úgy gondoltuk, hogy a zöld Amazonhoz hasonlóan Ms. Marvelnél, civil nevén Kamala Khannál is körbejárjuk azokat a karakterrel kapcsolatos meghatározó jellegzetességeket.

FANGIRL

Legtöbben a Crystal Dynamics Bosszúállók-játékában találkozhattak először Kamalával, és bár voltak hibái a programnak, ugyanakkor, ha valamit tökéletesen eltaláltak a készítők, az bizony a fiatal szuperhős karaktere. A pakisztáni tinédzser ugyanis mind a képregényfüzetek lapjain, mind a játékban hatalmas szuperhősrajongó: fanfictiönöket ír, a szobája tele van merchandise-zal, és kis híján elájul, amikor találkozhat kedvenc hőseivel. Ez a – még éppen nem idegesítő – rajongás az, ami sokaknál szerethetővé, és átélhetővé tette Ms. Marvelt. Hiszen ez egy olyan dolog, amiben mi is osztozunk vele, és valószínűleg mi is hasonlóan viselkednénk, ha egyszeriben a Marvel világában találnánk magunkat. Többek között a Marvel Kapitány iránti rajongás inspirálta Kamalát a szuperhősnevének megválasztásában is. Emellett azonban több belső és külső konfliktushoz is vezetett, amikor kalandjai során rá kellett jönnie, hogy az általa idealizált hősök sem tökéletesek, és sokszor követnek el hibákat.

ms-marvel-kepregeny-reszlet-03.jpg

CSAK EGY LÁNY A SOK KÖZÜL

Ms. Marvelt sokan hasonlítják a két legismertebb Pókemberhez, Miles Morales-hez és a korai képregények Peter Parkeréhez abban a tekintetben, hogy a képességei megszerzése előtt mindhárman egyszerű tinédzserek voltak, és a hőssé válás után is fontos szerepet tölt be mindennapjaikban a hétköznapi élet, valamint a hősködés közötti egyensúlyozás: röpdolgozatok, tanulmányi versenyek, az első szerelem és persze a szuperhős identitás titkolása a szeretteik elől. Mindez és az ezekből adódó konfliktusok remekül kerültek adaptálásra mindkét említett Pókember mozgóképes adaptációiban (Peter esetében főként a Tom Holland-féle megközelítésben). Ugyanakkor sokakban felmerülhet, hogy pont emiatt ezeket már szinte unásig láthattunk mind Miles-nál, mind Peternél is. Kamalánál viszont ezek a problémák sok tekintetben másképp csapódnak le, köszönhetően annak, hogy ő lány. Központi szerepben tündöklő női hősökben egyébként is szűkölködött eddig a Marvel Moziverzum, szóval Ms. Marvel ebben a tekintetben is hiánypótlónak számít.

ms-marvel-kepregeny-reszlet-02.jpg

MÁSODIK GENERÁCIÓS BEVÁNDORLÓ

A Miles-szal való összehasonlításokban gyakran említésre kerül még, miszerint egyikőjük sem kaukázusi. Ugyanakkor, míg Miles tősgyökeres amerikai, addig Kamala szülei pakisztáni bevándorlók, akiknek világnézete eltérő az átlagos amerikai családokéhoz képest. Mint ilyen, ez is egy újabb súrlódási pontot ad Kamala életében, aki szeretné az amerikai tinédzserek mindennapi életét élni, ám ez sokszor szembemegy azokkal a társadalmi elvárásokkal és normákkal, amiket családja támaszt felé. Ugyan elmondható, hogy már korábban is akadtak muszlim Marvel hősök, viszont Ms. Marvel az első olyan, akinek hangsúlyos szerepet tölt be életében a kulturális identitása.

Mivel a karakter alkotói maguk is muszlim vallásúak, ebből kifolyólag Kamala a füzetekben ábrázolt világa autentikusan hat, mellőzve mindenféle paródiát, ugyanakkor a szándékoltan pozitív ábrázolás túlzásait is kerüli. A készítők saját gyerekkorukból merítve alkották meg a Khan családot és barátaikat. Nem volt céljuk a „prédikálás” vagy a muszlim vallás „népszerűsítése”, csupán szerették volna bemutatni, hogy a felnőtté válás során vannak dolgok, amiken mindenki keresztülmegy bőrszíntől és vallástól függetlenül, és bár a kulturális identitás fontos, a nap végén ez is csak egy a sok dolog közül, ami által valaki meghatározza önmagát.

Ettől függetlenül, látván, hogy a Fekete Párduc milyen kulturális hatással volt az afroamerikai közösségre, nem lepődnénk meg, ha a Ms. Marvel is hasonló eredményeket érne el a muszlim rajongók körében.

ms-marvel-khans.jpg

INHUMÁN

A képregényekben Kamala képességeinek eredete a szunnyadó embertelen gén, ami az Inhumanity történetszál után éled fel benne, miután egy New Jerseyt betemető terrigen felhőnek köszönhetően átesik a terrigenesis folyamatán. Kisebb változásokkal ugyan, de ez az eredetsztori a Marvel’s Avengersben is hasonlóan alakul. A füzetekben Ms. Marvel emellett közelebbi kapcsolatba került az embertelenek királyi családjával is, különösen Medúza királynővel és teleportáló óriáskutyájukkal, Szájzárral.

Ugyanakkor megeshet, hogy a televíziós adaptáció esetében változásokon fog átesni a karakter eredettörténete, köszönhetően többek között a korábbi Marvel-sorozatoknak is. Az embertelenek, mint faj ugyan központi szerepet töltöttek be A S.H.I.E.L.D ügynökeiben, és számos közkedvelt szereplő tartozott közéjük, a királyi család mozgóképes debütálása viszont enyhén szólva sem sikerült valami fényesen a rövidéletű Inhumans-sorozatban. Emiatt elképzelhető, hogy ők nem feltétlenül fognak felbukkanni, vagy ha igen, akkor azt valószínűleg egy masszív reboot/recast előzné meg. Szóval itt sok minden függ attól, hogy a készítők mennyire akarnak eltávolodni a korábbi sorozatoktól. Kevin Feige például híresen rossz viszonyban volt a már megszűnt Marvel Television vezetőivel, ami bár nem lenne túl professzionális indok, de befolyásolhatja a döntést. Emellett, ha őszinték vagyunk, egyik sorozat sem volt túl nagy hatással a nagyobb filmes univerzumra, és a multiverzum létezésének hála könnyedén ki lehet írni bármelyiket a „hivatalos kánonból”.

Amellett sem érdemes elmenni, hogy az embertelenek koncepciójukat tekintve elég hasonlóak az X-Men mutánsaihoz (Ike Pelmutter, a Marvel Entertainment igazgatója ezért is akarta őket az MCU X-Men „pótlékának”, amikor még a Fox birtokolta a jogokat), ami az átlagnéző számára esetleg zavaró lehet. Mint ilyen, az X-Men tervezett jövőbeli behozatalával az sem elképzelhetetlen, hogy a mozgóképes Ms. Marvel esetleg mutáns legyen. Összességében elmondható, hogy ez a szempont az egyik legnagyobb kérdőjel a karakter adaptálása során, és mint ilyen, aggodalommal vegyes kíváncsisággal várjuk, hogyan oldják meg a sorozat készítői.

ms-marvel-kepregeny-reszlet-05.jpg

KIS HŐS A NAGYOK KÖZÖTT

Ez az utolsó pont első látásra csalásnak tűnhet, hiszen több tekintetben is reflektál a korábbiakra, ám ha röviden össze kéne foglalni a karakter lényegét, akkor az a következőképpen nézne ki: Ms. Marvel legfőbb vonzereje a karakter hétköznapiságában leledzik. Nem egy multimilliárdos zseni, vagy egy mesterségesen létrehozott szuperkatona, és végképp nem egy ősi északi istenség. Csak egy egyszerű tinédzser New Jersey-ből. Persze nem lehet mindenki egyszerre szuperhős megafan és egy kisebbségi etnikum tagja, de ha valamit mind átéltünk, az a kamaszkor, annak minden nyűgjével és bajával. Ennélfogva szinte garantált, hogy az átlagnéző is tud találni egy olyan aspektust Kamala karakterében, amivel azonosulni képes. Egyúttal, mivel a befogadó szeme láttára válik szuperhőssé, a fejlődését is nyomon tudjuk követni. Láthatjuk, miként inspirálják példaképei, ahogyan kezdeti sikereit és kudarcait is. Később pedig szemtanúi lehetünk, amint egyszerű utcai hősből igazi Bosszúálló lesz belőle.

ms-marvel-comic.png

Az elmúlt 12 év alatt már számtalan szuperhős eredettörténetét láthattuk a Marvel Moziverzumban, szóval nem elképzelhetetlen, hogy sokaknak már a könyökén jön ki a dolog. Mindazonáltal a sorozatformátum a megfelelő kezekben tökéletes lehet ennek kibontására anélkül, hogy unalmassá vagy repetitívvé válna. Kamala Khan, a tinilányból lett Bosszúálló pedig az egyik legideálisabb karakter arra, hogy egy ilyen adaptáció főhőse legyen.

Összeállította: Balogh Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr9816226926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intelligensmosópor-jogi aktivista 2020.10.06. 21:43:14

Ha Kamala mutáns lenne az MCU-ban az X-Men rajongók örömtáncot lejtenének (mert a nemzetközi fandom tetemes része seggfej, aki nem érti milyen kiváltságos dolog is a Marvel egyik legnagyobb franchiseának a rajongójának lenni*) és sose lenne vége a kárörvendésünknek.
.
..
...
Bocsánat, túl sokan ordították le a fejem az elmúlt évtizedben mert mertem említeni, hogy a céges pöcsméregetés miatti felháborodásukat talán nem az Inhumán sorozatokon, karaktereken, és azok rajongóin kéne levezetniük.

* A Thor-t, a Fantasztikus Négyest, az Inhumán sorozatokat, a Young Avengers-t stb. leállíthatják évekre/évtizedekre, X-Men (meg Pókember, meg fő-Avengers) mindig lesz. Nem mindig JÓ, de az más sorozatoknál se garantált.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.10.07. 10:50:49

@Intelligensmosópor-jogi aktivista: hogy mi?
elolvastam amit írtál kétszer, de nem egészen értem a mondandódat, bocsi.
egybites vagyok, tudom, de mit is szerettél volna?

Intelligensmosópor-jogi aktivista 2020.10.07. 12:52:05

@doggfather: ÚRISTEN! KIS SZEGLETÜNK LEMARADT A DRÁMÁRÓL!

Ok, kontextus:

A Marvel-Disney és a FOX közötti feszültség a filmjogok miatt az elmúlt évtizedben egyéb Marvel kiadványokra pl. képregényekre, merchandizing-ra stb. is kiterjedt. Ennek következtében a Mutánsos címek kissé visszaszorultak (még így is volt minimum 5 havonta, nem számítva a Deadpool kapcsolt vackokat), míg az Inhuman címek előtérbe kerültek (még így SE volt 5 havonta).

Na mármost ezt az anglofón rajongói tábor (és a képregényes "sajtó") úgy kezelte le, hogy ha bármi történt (újraindítás, event akármi) elkezdte a paranoid összeesküvés-elmélet gyártást és az Inhuman címekre/karakterekre/rajongókra való fröcsögést. Vagyis kb. ez ment minden 2. 3. hónapban:

>szélirány változik< A MUTÁNSOKAT MIND KI FOGJÁK NYÍRNI AZ ÖSSZES KÉPREGÉNYÜNKET LEÁLLÍTJÁK!!!! >odafordulnak az Inhuman képregények és olvasóik felé< ÉS EZ MIND A TI HIBÁTOK! BÁR MEG*cenzúrázva*!!

Most hogy a House of X/Powers of X-el a Mutánsos címek visszanyerték "méltó helyüket" (vagyis havonta vagy egy tucat van), és kívánságuk is teljesült mivel tavalyelőtt a Death of the Inhumans sorozattal a Marvel megölte az Inhuman címeket (már csak a Ms. Marvel maradt)... elkezdődött egyes elvakultabbaknál annak a pedzegetése is hogy kapják meg amit a céges harc "elvett tőlük" de nekik "jár". Vagyis visszamenőlegesen minősítsék az előző évtizedben megjelent népszerűbb szereplőket mutánssá. Egyik kedvence célpontjuk? KAMALA KHAN.

Na ezek után azt feltételeznem hogy ha MCU Kamala mutáns lenne annak örülnének mint majom a farkának nem túl valóságtól elrugaszkodott. :3

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.10.08. 09:41:29

@Intelligensmosópor-jogi aktivista: aham, értem már, hogy mit szerettél volna írni először. :D
köszi.
süti beállítások módosítása