KRITIKA: A S.H.I.E.L.D. ügynökei, 7. évad, 9-10. rész

2020. augusztus 05. - Marvel Magyarország

Időtlen időkig.

agenst-of-shield-s07e10-jelenetfoto3.jpg

Figyelem, az alábbi írás SPOILEREKET tartalmaz A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E09-10-re vonatkozóan! Csakis saját felelősségre olvasd tovább!

Minden hosszú ideje futó sorozat életében eljön az a pillanat, amikor egyszerűen már képtelen meglepni a nézőjét, mert addigra szinte mindent megcsinált, amit csak ki lehet hozni a rendelkezésre álló költségvetéséből. Az pedig még ritkábban fordul elő, hogy mindössze pár résszel a sorozatzáró előtt az alkotók a széria történetének egyik legerősebb epizódját hozzák össze. A S.H.I.E.L.D. ügynökei mögött álló megannyi szakember viszont pontosan ezt tette. Méghozzá egy rendezői debütálás során, ami még impozánsabbá teszi ezt az önmagában is nem mindennapi teljesítményt.

Időutazással kapcsolatos történeteknél mondhatni szinte kötelező kör, hogy legalább egyszer el kell játszadozni valamiképp az időhurkokkal, ahol a főszereplők újra és újra kénytelenek átélni ugyanazt a napot, hetet vagy épp pillanatot. A Simmons ügynököt már az első évad óta töretlenül alakító Elizabeth Henstridge rendezése ez utóbbit veszi górcső alá, bár azzal nem lehet vádolni, hogy sikerült volna megújítania az ezerszer látott formulát. Talán az lenne a helyénvaló megfogalmazás, hogy Henstridge minden szükséges panelt felvonultat, amit aztán megfejel az egyre közeledő végső búcsú beharangozásával, mellyel nem titkolt szándéka picit összetörni a szívünket.

agenst-of-shield-s07e09-jelenetfoto03.jpg

Az epizód története elsősorban a Daisy, Coulson, Enoch és Jemma kvartettre koncentrál, vagyis pontosabban arra, ahogyan előbbi kettő igyekszik elkerülni az időhajtómű meghibásodásából fakadó kicsit sem kellemes véget. Daisynek a folyamatosan és rövidesen egyre gyakrabban újrainduló események közepette nemcsak a probléma megoldását szükséges megfejteni, de emellett el kell varrnia egy viszonylag régóta esedékes érzelmi szálat is, mivel, ha már úgy is itt a vég, nincs különösebb veszítenivalója. Ezután az önmagában is embert próbáló alapfelállást a játékidő felénél még megtoldották egy rövid, ámde annál érdekesebb krimikre hajazó szállal, ahol a feszültséget ugye tovább fokozta az a tény, hogy minden egyes sikertelen próbálkozással egyre kevesebb idejük marad megoldani a hajtómű problémáját.

Persze, ahogyan az várható volt, nem kellett sokat várni a küldetést önnön tudatán kívül szabotáló személy kilétének leleplezésére, mely a dráma mellett, azért okozott egy rakat viccesnek szánt pillanatot is. Ezekre pedig a befejezés utolsó perceit látva bizony nagy szükség volt, hiszen a csapatnak ezúttal egy olyan veszteséggel kellett szembenéznie, amelyet minden bizonnyal nem fognak az írók feloldani úgy, ahogyan azt már megannyiszor tették például Coulson esetében. Innentől fogva tehát hatalmas a nyomás a készítőkön, hogy megugorják az itteni minőséget, ami, apró spoiler, de a következő részben sajnos nem feltétlenül sikerült.

95%

agenst-of-shield-s07e09-jelenetfoto02.jpg

A folytatás ugyanis az időhurkos történettel ellentétben nem különösebben érdekes vagy drámai, bármennyire is érződik, hogy az itt történt eseményeknek még nagy kihatása lesz a fináléra nézve. A különleges képességekkel felvértezett Nathaniel Malick magánakciója, ahol egy szupererőkkel megáldott hadsereget szeretett volna maga köré gyűjteni, annyira elcsépeltnek, sőt erőltetettnek tűnt, főként a kronikomok megannyi sikertelen próbálkozása után, hogy tényleg az az érzésem támadt, az írók ezen a ponton fogytak ki az ötletekből. Vagy ha nem is, de minden maradék puskaporukat a dupla fináléra tartogatják, így kénytelenek voltak valamit bedobni a tizedik és a rá következő tizenegyedik epizódokra. Elvégre valahogyan még Fitzet is vissza kell hozni az egyenletbe, miközben muszáj továbbra is megkavarni a már amúgy is feje tetejére állított idővonalat.

agenst-of-shield-s07e10-jelenetfoto2.jpg

Bármi is legyen az igazság, engem az itt látottak valamiért nagyon az előző etapra emlékeztettek, ahol szintén egy ehhez hasonló, elsőre érdekesnek tűnő, ám végül totális érdektelenségbe fulladó szállal igyekeztek felvezetni az évadzáróban történt eseményeket. Ennek fényében csak remélni tudom, hogy a történelem ezúttal nem ismétli meg önmagát, és a sorozatzáró epizódokban újfent megkapjuk a kilencedik részben felvonultatott érzelmi töltetet, ami nélkül egyszerűen nem lehet méltó módon elbúcsúzni egy ilyen régóta futó és mennyi mindent túlélt szériától.

60%

A teljes sorozat egyik legjobb, legszínvonalasabb epizódját mindjárt a záróévad egyik mélypontja követte, de ez mit sem változtat azon a tényen, hogy A S.H.I.E.L.D. ügynökei őrületes kalandban részesít minket az elkerülhetetlen lezáráshoz közeledve. A dupla finálé előtti utolsó epizód ráadásul az eddig kispadon tartott Iain De Caestecker alias Fitz visszatérésével kecsegtet, szóval minden okunk megvan hinni és remélni, hogy a végjáték a széria legerősebb pillanatait fogja megidézni.


A S.H.I.E.L.D. ügynökei korábbi epizódjainak kritikái:

A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E07-08
A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E06
A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E05
A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E04
A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E03
A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E02
A S.H.I.E.L.D. ügynökei S07E01

Pozitívum

(+) Elizabeth Henstridge a kamera előtt és mögött is nagyszerű
(+) Valóban szívszaggató dráma
(+) James Paxton apja nyomdokaiba lépett a fiatal John Garrettként

Negatívum

(-) De komolyan, hol marad már Fitz?!
(-) Nyilvánvaló időhúzás a finálé előtt

Gaál Alexander

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6916098746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása