A Bosszúállók: Végjáték időutazás-koncepciójáról beszélt az írópáros

2019. május 03. - Marvel Magyarország

Szerintük a Vissza a jövőbe logikája nem működhetett volna.

big_startfilmru1419396647.jpg

Figyelem! Az alábbi cikk SPOILEREKET tartalmaz a Bosszúállók: Végjáték cselekményére vonatkozóan! Csakis saját felelősségre olvasd tovább!

A Bosszúállók: Végjáték újabb szubzsánert emelt be a Marvel Moziverzumba, mégpedig az időutazós filmekét, de a dolog logikája eléggé eltér attól, amit a hasonszőrű sci-fikben megszokhattunk. A Vissza a jövőbe-trilógia, a Terminátor-franchise, vagy akár az X-Men: Az eljövendő múlt napjai, és még sok más mű hatására az a koncepció vált elterjedtté Hollywoodban, hogy a múltba való visszatérés, és az ottani cselekedetek alapvetően változtathatják meg a szereplők jelenét.

Ehhez képest a Bosszúállók: Végjáték időutazás-felfogása szerint ez nem lehetséges, mert a múltba való visszatéréssel csak alternatív idővonalak jönnek létre, így a jelen nem változhat. Akárhogy is nézem, időt utazni egyikünk sem tud, így hát nem igazán látom értelmét azon vitatkozni, hogy melyik a jobb felfogás ezek közül, mindenesetre a Végjáték forgatókönyvéért felelős Christopher Markus és Stephen McFeely egy nemrég a New York Times-nak adott interjúban kifejtették, miért inkább ezt az utat választották. 

„Átnéztünk egy csomó időutazós sztorit, és végül arra jutottunk, hogy ez így nem működhet.” – mondta McFeely, majd hozzátette, hogy a forgatókönyv előkészítése során több olyan fizikussal is konzultáltak, akik elvetették a fentebb felsorolt filmekben bemutatott pillangó-hatást: „Szükségszerű volt. Ha van a sztoriban hat MacGuffin, és minden egyes alkalommal, amikor visszamegyünk, megváltozik valami, exponenciálisan kapjuk meg Biff kaszinóját. Ezt egyszerűen nem tehettük meg. Beszéltünk fizikusokkal – többel is –, akik gyakorlatilag azt mondták, hogy a 'Vissza a jövőbe' téved.”

Markus ezután összefoglalta azt a logikát, amit az általuk megkérdezett szakemberek elmagyaráztak nekik: „Tulajdonképpen ugyanazt mondták, mint amit a Hulk is abban a jelenetben, vagyis, hogy ha visszamész a múltba, akkor a jelen lesz a múltad, és a múlt lesz a jövőd. Szóval semmi sem indokolja, hogy megváltozzon bármi is.”

Az írópáros ezután arról beszélt, milyen időutazós jeleneteket fontolgattak még azokon kívül, amik végül bekerültek a filmbe. Az egyik ötletük például az volt, hogy visszaküldik Tony Starkot Asgardba, egy olyan időbe, amikor az Aether és a Tesseract is egyszerre van ott jelen. Vasember egy láthatatlan páncélban lopakodott volna, amíg a mindent látó Heimdall ki nem szúrja őt. Markus és McFeely érthető módon végül a New York-i csata mellett döntöttek inkább.

(forrás: New York Times, We Got This Covered)

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr2014799226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása