KRITIKA: Deadpool 2. – Szipi-Szupi $@%!#& Verzió

2018. szeptember 29. - Marvel Magyarország

Ryan Reynolds tizenöt perccel tovább nyomja fullba a kretént.

deadpool-2-szipi-szupi-verzio-kritika-fokep.jpg

Nehéz ma Magyarországon Marvel-filmgyűjtőnek lenni, hiszen a fapados, extra nélküli Disney DVD-k korában a különleges kivitelezésű, hovatovább, bővített verziójú Blu-ray lemezek már inkább csak vágyálmoknak tűnnek idehaza. Éppen ezért, ha egy olyan igényes kiadás, mint a "Deadpool 2. – Szipi-Szupi $@%!#& Verzió" téved a boltok polcaira, azt jobb megbecsülni.

A "Szipi-Szupi" verzió

Nem egy tipikus bővített változattal van dolgunk, ugyanis a plusz tizenöt perc igazából nem fed fel új történetszálakat vagy fontosabb karakterpillanatokat. Ahogy az az extrákból is kiderül, a színészek elég sokat rögtönöztek, az írók meg menet közben álltak elő új ötletekkel, és számtalan párbeszédet teljesen kicseréltek az utószinkronban.

Ennek eredményeként egy halom alternatív verziója született ugyanazoknak a jeleneteknek, melyeket a készítők valószínűleg sajnáltak kidobni, ezért készülhetett el ez a verzió. Nem csak bővítés történt tehát, hanem komplett képsorok és dialógok lettek kicserélve (így például Deadpool Cerebro-sisakos jelenete helyett egy teljesen más interakció zajlik le Wade és Kolosszus között). Továbbá az aláfestő zenék terén is történtek módosítások.

A bővítések között van egy vadiúj stáblistás jelenet, amiben Deadpool a bébi-Hitlert látogatja meg, és a Loganes credit scene is fel lett duzzasztva. Egy kicsivel többet láthatunk Tűzököl árvaházi múltjából, illetve Wade mindennapjaiból a Xavier-birtokon. Ezek igazából nem sokat adnak hozzá a sztorihoz vagy a karakterekhez, ráadásul nagyon lelassítják a cselekményt, és ettől kissé döcögősen indul be ez a verziója a filmnek. Hasonlóan felesleges lett volna megtartani Deadpool sikertelen öngyilkossági kísérleteit is, melyek rögtön eszembe juttatták azt a pár évvel ezelőtti DC-s pályázati botrányt, melynek során Harley Quinnt kellett megrajzolni, amint különböző módokon akar végezni magával. A képregényszakmában akkor többen felemelték a hangjukat az öngyilkosság ily módú elbagatellizálása és népszerűsítése ellen.

Sajnálom viszont, hogy a nyitómontázs részét képező oszakai akciójelenet, melyben Deadpool egy fürdőben kaszabol le egy halom gazfickót, csak a bővített változatban nézhető meg teljes egészében, míg a moziban ennek csak egy részét vetítették le. Érthetetlen számomra, hogy miért pont ezt a vérfürdőt nyirbálta meg a stúdió, hiszen messze ez a Deadpool 2. legjobban megkoreografált közelharca. A harmadik felvonás Kábel-Domino vs. Buldózer összecsapásának egy kifejezetten ütős szeletével szintén csak a "Szipi-Szupi" változatban találkozhatunk, ami ugyancsak sajnálatos. Ezek a képsorok egyértelműen nagyvászonért kiáltanak. 

A szereplők szempontjából nincs sok újdonság, azaz a moziban háttérbe szoruló figurák (Domino, Vanessa) most sem kapnak nagyobb teret. Egyedül csak annyi különbséget véltem felfedezni karakterügyben, hogy ezúttal még több utalást kapunk Deadpool pánszexualitására, ezen belül is az alig leplezett vonzalmára Kolosszus iránt. Utóbbi szintén elejt egy-két mondatot, ami arra utal, hogy ő sem teljesen közömbös a nagypofájú zsoldos iránt.

Végezetül külön kiemelném Nikodém Zsigmond szinkronrendező munkáját, merthogy a bővített verzióhoz bizony magyar szinkron is készült. Nagy Ervin a moziváltozathoz hasonlóan ismét teljes erőbedobással hozza Deadpoolt, és még egy zseniális kikacsintást is belevittek a magyar verzióba vele kapcsolatban: "Mi ez a fény? A Katona színpadán vagyunk?" – kérdezi Kolosszustól az ablak melletti kanapén fekvő, naptól elvakult Wade. (Aki nem tudná, Nagy Ervin a Katona József Színház állandó színésze Budapesten.) Mi ez, ha nem meta-metahumor?

A szinkronhangok közül egyébként mindenkit sikerült visszahívni a mozis verzióból. Az egyetlen lényeges csere a felismerhetetlenné maszkírozott, a vécépapírról alapos eszmefuttatást folytató Matt Damont érinti, aki ezúttal megkapta állandó magyar hangját, Stohl Andrást. Damon jelenetét egyébként itt teljes hosszában láthatjuk.

Kép és hang

Ez a kiadvány pontosan azt nyújtja, amit az ember 2018-ban elvár egy szuperhősfilm Blu-ray változatától. A 2.39:1 arányú kép végig gyönyörű és tűéles. Wade Wilson sérült arcának minden kis gyűrődése kivehető, a feketék szép mélyek, és David Leitch egyedi, kontrasztos színpalettája is tökéletesen érvényesül a TV-képernyőn.

41703299_971167209754136_958867619383869440_n.jpg

Hang tekintetében mind az eredeti angol 7.1-es, mind a magyar 5.1-es változat fantasztikusan szól. A rendszer az akciójelenetek kellős közepébe helyezi a nézőt, és olyan szépen dübörög körülöttünk minden, ahogy azt a moziban is elvárnánk. Deadpool kardjának suhogása, vagy Kábel gépfegyverének futurisztikus döreje egyszerűen megunhatatlan. A beszédhangok szép tiszták és jól elkülönülnek a többi zajtól, így nem kell attól félni, hogy az akció közepette lemaradunk egy poénról.

Extrák

Körülbelül kétórányi extratartalmat kapunk a film mozis és bővített verziója mellett. Elsőként két kimaradt/bővített jelenetet nézhetünk meg (Deadpool újabb öngyilkossági kísérletét, valamint a bébi-Hitler-szcéna hosszabb változatát), majd egy háromperces bakiparádé következik. "A család mindenek felett: A szereplők" című extra már egy hosszabb, tizenöt perces werkfilm, amiben a készítők a sztori továbbszövéséről, a karakterekről és a központi családmotívumról osztják meg gondolataikat. Sok érdekesség mellett azt is megtudhatjuk, hogy egy ponton Fekete Tom Cassidy lett volna a Deadpool 2. főgonosza, de végül úgy látták az alkotók, hogy semmi szükség főgonoszra. "A rendezői székben David Lynch… helyett David Leitch" című tizenkét perces extrában a rendezőt méltatják a stábtagok, illetve ő maga beszél a módszereiről.

Ezután egy tizenhárom perces werkfilmet nézhetünk meg, melyben a készítők arról számolnak be, milyen nehézségeket okozott a Deadpool 2. váratlan fordulatainak titokban tartása, és hogy hogyan születtek meg a legképtelenebb ötletek. Kiderül például, hogy a forgatókönyv bizonyos elemeit csak a stúdióban lehetett elolvasni, és azt is vörös lapra nyomtatták, nehogy fénymásolni lehessen. Megtudjuk még, hogy az X-Force rövid életű tagjait megformáló színészek némelyike a saját családjának vagy az ügynökének sem beszélhetett a sztoriról.

A "Bepisilsz a nevetéstől: rögtönzések a forgatáson" című kilencperces videóban az elvárásoknak való megfeleléstől, és a kreatív csapatmunkáról esik szó. Ezután jön egy hétperces film a kaszkadőrmutatványokról, ami nagyon érdekes, de közben az ember nem tud nem a forgatáson elhunyt motoros kaszkadőrre, Joi 'SJ' Harrisre gondolni. Ezután egy tizenegy perces extra tárja fel a Jégkocka nevű mutánsbörtön, és a benne folyó akciójelenet megvalósításának részleteit. Megtudjuk például, hogy egy csomó ismert és kevésbé ismert X-Men-karaktert rejtettek itt el a készítők.

Innentől jönnek a humorosabbra vett tartalmak. Egy percben mutatják be a börtönjelenet során a háttérben sakkozó Vörös Omegát, majd "Az X-Force legfontosabb tagja" című kétperces viccvideó következik, melyben a Petert alakító Rob Delaney beszél arról, micsoda lehetőség számára a Deadpool 2.-ben szerepelni. Ezután jön még két hasonlóan komolytalan két-háromperces extra: először Josh Brolin férfiasságáról áradoznak a stábtagok, majd a színész hülyéskedik kicsit a sminkszobában.

Végezetül, a "Deadpool mókatára – 2. rész" című gyűjteményben a filmhez kiadott számtalan promóciós anyagot nézhetjük végig. Itt az összes poszter és előzetes, meg egy csomó vicces reklám, beleértve egy videót, melyben a főhős a brazil rajongókhoz próbál az anyanyelvükön szólni. Természetesen a Céline Dion-főcímdalhoz készült zseniális videoklip is megtalálható a csokorban. Audiokommentár is van persze a lemezen, David Leitch rendező, Rhett Reese és Paul Wernick forgatókönyvírók, valamint Ryan Reynolds közreműködésével. Utóbbit leszámítva minden extra magyar feliratos.

Összességében bőséges bónusztartalmat kapunk, habár jó lett volna egy kicsit többet hallani a film VFX-munkálatairól, a casting-folyamatról, illetve a jelmezek és a kellékek megtervezéséről. Személy szerint a karakterek képregényes hátteréről is örömmel megnéztem volna még egy videót. Mindent egybevetve azonban így sincs okunk a panaszra.

A "Deadpool 2. – Szipi-Szupi $@%!#& Verzió" a Bontonfilm jóvoltából sima és fémtokos kiadásban is elérhető, melyek a bővített változat mellett a moziverziót is tartalmazzák (DVD-n csak ez utóbbi nézhető). Vegyétek, amíg lehet, hiszen a Disney-Fox felvásárlás miatt nemsoká már Deadpool is csak DVD-n kerülhet a polcainkra.

Szatyina Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7414269807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása