Hivatalosan is karácsonyi filmmé nyilvánították a Vasember 3-at: Íme, az okok!

2019. december 25. - Marvel Magyarország

A Marvel szerint eldöntetett a kérdés.

vasember_3_karacsonyi_film.jpeg

A kultikus sorozat első részével, a Die Hard, azaz a Drágán add az életeddel kapcsolatban a premier óta eltelt 30 évben vita tárgya, hogy vajon karácsonyi filmnek számít-e. A film bemutatásának 30. évfordulója alkalmából a gyártó 20th Century Fox egyszer s mindenkorra pontot tett az ügy végére, és most a Marvel is hasonló módon döntötte el a vitát a Vasember-franchise harmadik filmjére vonatkozóan.

Természetesen a Shane Black rendezésében készült szuperhősfilmmel kapcsolatban közel sem merült fel annyiszor, vagy éppen vált égető kérdéssé az évek során, hogy karácsonyi filmnek tekinthető-e. Mi több, igazából a Disney novemberben elstartolt streaming szolgáltatása adott új lendületet a diskurzusnak, amikor valaki felfigyelt rá, hogy számos ténylegesen ünnepi filmmel egyetemben a rendszer a Vasember 3-at is listázza a karácsony témára rákeresve.

Persze nagy kérdés, hogy mitől lesz valami karácsonyi film?

Elég, hogyha karácsonykor játszódik, vagy kell bele valamilyen jellemzően karácsonyi tematika, ami a film gerincét adja? A Vasember harmadik része mindkét feltételnek eleget tesz a Marvel szerint, a gyártó ugyanis a következőképp érvel a hivatalos oldalán: „Bárki másnál jobban hisszük, hogy a Vasember 3. karácsonyi film, elvégre a középpontjában a mindenféle viszontagsággal küzdő Tony Stark áll, aki végül felismeri a hibát a cselekedeteiben. Pontosan ez a karácsony szellemisége.”

Ezt követően a szerző párhuzamot von a film és Charles Dickens angol író klasszikus regénye, a megjelenés óta töretlen népszerűségnek örvendő Karácsonyi ének között. A Vasemberhez hasonlóan ez a történet is egy milliomosról szól, akit megkísért egy volt üzlettársának szelleme, éppúgy, ahogy a rég elfeledett, bosszúszomjas Aldrich Killian is visszatér Tony életébe. Mindkét főszereplőnek valamilyen külső ráhatásra van szüksége, hogy gyökeresen megváltozzon a személyisége, világlátása: Ebenezer Scrooge ezt három szellemtől kapja meg, míg Tony esetében három hús-vér emberre hárul a feladat. Amikor Pepper majdnem elhagyja, rájön, hogy sokkal jobb partnernek kell lennie; Harley Keener emlékezteti rá, milyen érzés elveszíteni egy apafigurát és eldobni a felelősséget; Rhodey pedig ismét társa lesz a harcban.

Azt látjuk, hogy Robert Downey Jr. karaktere a történet előrehaladtával folyamatosan a Vasember-páncélokon ügyködik, míg az elpusztításukkal végül felismeri, hogy a páncélkészítés „sosem volt pótcselekvés vagy hobbi. Az volt, mint pillangónak a báb. És mára új ember lettem”. Ez a személyiségfejlődés karácsonykor megy végbe Tonynál, és a téli napfordulót ugyebár sokan az újjászületéssel kapcsolják össze. A Marvel érvelése szerint ez a karácsonyi tematika adja a film gerincét, az pedig már csak hab a tortán, hogy néhány jelenetben még a Jingle Bells is felcsendül.

„Folyton-folyvást vita tárgya lesz, hogy mi tesz valamit effektív karácsonyi filmmé, és talán valaki egyetért azzal, hogy a Vasember 3. ebbe a kategóriába sorolható, valaki talán nem. Mindenesetre az ünnepi hangulattal, az ajándékozással, a múltban elkövetett hibák jóvátételével és azzal a ténnyel, hogy Tony jobb ember szeretne lenni – nemcsak önmaga, hanem a körülötte levők érdekében is –, nehéz vitába szállni” – teszi hozzá a szerző.

A Marvel tehát kétségkívül arra biztat mindenkit, hogy a tipikus, ünnepek között tucatszámra játszott, már kívülről fújt karácsonyi filmek mellé vegyük fel a megnézendők közé Tony Stark harmadik szólómenetét is, hogy különlegesebb legyen az ünnepi filmes program.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr2115365550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása