20 dolog, amit talán nem tudtál az X-Men: Apokalipszisről

2019. június 02. - Marvel Magyarország

Cikksorozatunk utolsó állomásához érkezett.

x_men_apocalypse_screenshot_20160507142206_1_original.jpg

1. Az X-Men: Apokalipszis Bryan Singer negyedik X-Men-filmje, aki ezzel megdöntötte a korábbi szuperhős-széria rendezési rekordot, amit Sam Raimi és Christopher Nolan közösen tartottak három Pókember- és három Batman-filmmel.

2. Ha már rekordok, ez Higanyszál karakterének ötödik mozifilmes megjelenése, miután korábban kapott egy cameót az X-Men kezdetek: Farkasban, láthattuk az Amerika Kapitány: A tél katonája stáblista utáni jelenetében, szerepelt Az eljövendő múlt napjaiban és kimondottan fontos része volt a Bosszúállók: Ultron korának. Mindezt három különböző színésszel valósították meg.

3. De nem csak ebben rekorder a karakter, hanem a leghosszabb ideig forgatott jelenet kategóriájában is. A méltán népszerű jelenet, amikor a felrobbanni készülő iskolából kimenti a diákokat, a filmben mindössze három percig tart, azonban három és fél hónapon át forgatták, ötven mérföld per órás sebességgel mozgó 3-D Phantom kamerákkal, 3100 képkockát rögzítve másodpercenként.

4. James McAvoy ebben a filmben végre tényleg kopasz lehetett. A színész korábban, mikor az X-Men: Az elsőkben elnyerte a fiatal Xavier professzor szerepét, lelkesedésében azonnal leborotválta a haját. Mint kiderült, feleslegesen, hiszen az első két film során a professzor még a legkevésbé sem kopasz – így McAvoy kénytelen volt parókát hordani a szerephez. Az Apokalipszisben azonban már valóban kopasz a karakter, így végre valóra vált a régóta dédelgetett álom.

5. Xavier professzor a filmben látható kerekesszéke pontosan ugyanaz a darab, amit Sir Patrick Stewart is használt a 2000-ben debütált első X-Menben.

6. Simon Kinberg forgatókönyvíró elárulta, miszerint számottevő elképzelés született arról, hogy miként juthatna fontos szerephez a filmben Logan. „Rengeteg alternatívánk volt, hogyan lépne be, majd szállna ki a filmből. Az egyik verzióban nagyjából a történet felénél csatlakozott, és onnantól kezdve ő vezette volna a fiatalokat. Viszont úgy éreztük, ezzel Jennifer Lawrence szerepe veszne oda a csapat vezetőjeként.”

7. Mikor Apokalipszis eléri, hogy kilőjék az atomtölteteket, a lakosságot mutató jelenetsorozatban Stan Lee is kiszúrható feleségével, Joan Lee-vel együtt. 

8. Az Apokalipszis új konfliktushelyzetet mutat be. A korábbi mutánsfilmek mindegyikében az emberi faj állt szemben a mutánsokkal. Ezúttal azonban más a helyzet, a főgonosz En Sabah Nur nem tesz különbséget mutáns és ember közt, számára mindössze gyengék és erősek vannak. A képregényes Apokalipszis sokkal inkább hadúr, azonban Singer érdekesebbnek találta, ha vallásos vonalat visz a történetbe.

9. Pont ez a vallásos vonal keltett felháborodást Indiában. Az előzetesben felsorolják En Sabah Nur korábbi neveit, mint például a Jahve és a Krisna – utóbbit annyira sérelmezte az indiai kormány, hogy a végső mozis verzióból már kivágták, és másik vallás istenének nevével helyettesítették.

10. Apokalipszis orgánumát különféle hangok keverésével alkották meg. Mivel En Sabah Nur számos lelket vett már el, ezért rengeteg különféle hang és tónus keveredik benne.

x-men-apocalypse-left1073_2_rgb.jpg

11. Bár az alcím Apokalipszis, valójában En Sabah Nurt a film során soha senki nem hívja így. Csak a kedvcsinálókban utaltak rá ezzel a névvel.

12. Az eljövendő múlt napjainak köszönhetően számos szerepet újra lehetett castingolni. Kinberg szerint az időutazás következményeképp megváltozott a történelem, ezáltal egyes mutánsok a korábban ábrázoltakhoz képest eltérő irányba fejlődtek. Ezáltal lehetővé vált, hogy a régi karaktereknek új verziói jelenhessenek meg.

13. Jean Grey szerepével kapcsolatban számos fiatal színésznő neve felmerült Sophie Turner előtt. Elle Fanning, a Star Wars-szériából megismert Daisy Ridley, Lily Collins, sőt Margot Robbie is rajta volt a listán. Eredetileg Chloe Grace Moretz nyerte el a szerepet, ő azonban visszamondta, mert ütközött a forgatás egy másik filmjének munkálataival.

14. A Jean Grey karakterét az eredeti trilógiában megformáló Famke Janssen feltűnt egy cameo erejéig Az eljövendő múlt napjaiban, ami után bízott benne, hogy az Apokalipszisben is szerepet kaphat. Nagyon szeretett volna egy közös jelenetet Sophie Turnerrel, így mikor nem kérték fel a részvételre, igencsak csalódott volt, amit nem is habozott kifejezni. Turner egyébként úgy készült Jean Grey szerepére, hogy behatóan tanulmányozta elődjének alakítását.

15. Scott Summers, vagyis Küklopsz szerepére Tye Sheridan mellett többek között Ben Hardy is pályázott. Bár nem ő nyerte el a lehetőséget, de annyira jól sikerült a meghallgatása, hogy helyette Angyal szerepét osztották rá.

16. En Sabah Nur szerepére is volt miből válogatni: Tom Hardy és Idris Elba is rajta volt a listán. Végül Oscar Isaac kapta a szerepet, így ezúttal megúsztuk, hogy Tom Hardyt egy újabb, az arcát eltakaró szerepben nézhessük meg.

17. Olivia Munn Psziché szerepére készülve – James McAvoy tanácsára – megtanult egykezes karddal vívni. A színésznő egyébként kis híján egy másik Marvel-karakter bőrébe bújt: eredetileg a Deadpoolban pályázott Vanessa szerepére. Mindkét filmet Simon Kinberg producer jegyezte, akit annyira lenyűgözött Munn alakítása, hogy őt javasolta Psziché szerepére. Olivia végül utóbbi karakter mellett döntött, mert vonzóbb volt számára, hogy akciójelenetei is lehessenek, így végül Morena Baccarin játszhatta el helyette Vanessát.

18. Bár az egyiptomi felvonulás jelenetében 295 000 embert láthatunk, ebből mindössze 25 volt valódi színész, a többit vizuális effektek segítségével állították elő.

19. Tervben volt, hogy a filmben szerepeljen Káprázat karaktere is, ráadásul több énekesnő neve is felmerült az esetleges szereppel kapcsolatban. Egyes pletykák Taylor Swiftet és Lady Gagát is megemlítették a lehetséges jelöltek között, bár utóbbi csak áprilisi tréfának bizonyult.

20. A fiatal Ciklon szerepére szintén számos ifjú színésznő jelentkezett, többek között Zendaya is. Végül nem őt, hanem Alexandra Shippet választották, aki azonnal írt is elődjének, Halle Berrynek, remélve, hogy az Oscar-díjas sztár ellátja őt tanácsokkal. Halle Berry sosem méltatta válaszra.

Összeállította: Rékasi N.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr10014873766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása