Íme néhány lehetséges sorrend, ha újranéznéd a Marvel Moziverzum filmjeit!

2019. április 07. - Marvel Magyarország

Ezt ajánljuk, ha Marvel maratont tartanál.

bosszuallok-vegjatek-fokep-01.jpg

Miután a Bosszúállók: Végjáték jegyértékesítésének kezdete nemrég alaposan felrobbantotta az internetet, arra gondoltunk, készülünk számotokra egy összefoglaló cikkel a Marvel Moziverzum lehetséges újranézési sorrendjeit végigzongorázva. 10 év és 21 film bizony nem kevés idő és történés, amire emlékezni kell, úgyhogy aki esetleg még nem tette, a soron következő alternatívák valamelyikével kellően képbe kerülhet a Harmadik Fázis lezárására. 

1. Kanonikus (filmek megjelenése szerinti) sorrend

Akik a teljes felhozatalon végig akarják küzdeni magukat a filmek megjelenésének megfelelő sorrendjében végighaladva, nos, felköthetik a gatyájukat. Összesen 21 darab produkción kell átrágnunk magunkat, ha a teljes maratoni élményre fáj a fogunk. Ez a legkézenfekvőbb sorrend az összes közül, a filmek megjelenési sorrendje szerint az első Vasemberrel kezdünk, hogy aztán még a mozikban elcsípjük a legutóbbi Marvel Kapitányt. A pontos sorrend tehát a következő:

Első Fázis:

  1. Vasember (2008)
  2. A hihetetlen Hulk (2008)
  3. Vasember 2 (2010)
  4. Thor (2011)
  5. Amerika Kapitány: Az első bosszúálló (2011)
  6. Bosszúállók (2012)

phase_one.jpg

Második Fázis:

  1. Vasember 3 (2013)
  2. Thor: Sötét világ (2013)
  3. Amerika Kapitány: A tél katonája (2014)
  4. A galaxis őrzői (2014)
  5. Bosszúállók: Ultron kora (2015)
  6. A Hangya (2015)

phase_two.jpg

Harmadik Fázis:

  1. Amerika Kapitány: Polgárháború (2016)
  2. Doctor Strange (2016)
  3. A galaxis őrzői vol. 2 (2017)
  4. Pókember: Hazatérés (2017)
  5. Thor: Ragnarök (2017)
  6. Fekete Párduc (2018)
  7. Bosszúállók: Végtelen háború (2018)
  8. A Hangya és a Darázs (2018)
  9. Marvel Kapitány (2019)

phase_three_v2.jpg

2. Kronológiai (időrendi) sorrend

Ha követjük a Russo tesókat közösségi média oldalaikon, akkor ismerős lehet a következő lista felépítése. Itt nem a filmek megjelenési sorrendje dominál, helyette a Marvel Moziverzum történelmében játszott események szerinti időrendben utazhatunk végig a szintén 21 darab filmen.

Néhány megjegyzés a listához, mert bizonyos filmek vagy párhuzamosan, vagy teljesen függetlenül játszódnak egymáshoz képest, így megengedett némi szabadság:

  • A Vasember után dönthetünk, hogy A hihetetlen Hulkkal vagy a Vasember 2-vel folytatjuk, ennek a kettőnek a sorrendje felcserélhető. Ami a felvázolt sorrend mellett szól, hogy a Vasember 2. végén láthatjuk a felvezetést Thor első mozijára, így talán ez a logikusabb sorrend időrendiség szempontjából.
  • Az első Bosszúállók után dönthetünk, hogy a Földön maradunk (ezt a fajta sorrendet mutatjuk lent is) a Vasember 3-mal és az Amerika Kapitány: A tél katonájával, vagy pedig rögtön kimegyünk az űrbe a Thor: Sötét világ és a két A galaxis őrzői kombinációjával (itt ugyanis a második rész hiába jött ki 2017-ben, a film valójában három hónap különbséggel az első részt követi és 2014-ben játszódik ugyanúgy).
  • A Polgárháború után a Fekete Párduc következik rögtön, amely T’Challa hazatérését mutatja be Vakandába apja halála után. Ezután a Pókember: Hazatérés csalóka lehet a benne szereplő “8 évvel később” felirat miatt, ami sajnos el lett baltázva: valójában a Polgárháború eseményei után zajlik hónapokkal, az őszi iskolakezdés alatt (a homecoming bálok tipikusan október elején kerülnek megrendezésre). Végül pedig Strange doki zárhatja a Polgárháborút követő filmek sorát, hogy utána rögtön viszontlássuk a Ragnarökben.
  1. Amerika Kapitány: Az első bosszúálló
  2. Marvel Kapitány
  3. Vasember
  4. A hihetetlen Hulk
  5. Vasember 2
  6. Thor
  7. Bosszúállók
  8. Vasember 3
  9. Amerika Kapitány: A tél katonája
  10. Thor: Sötét világ
  11. A galaxis őrzői
  12. A galaxis őrzői vol. 2
  13. Bosszúállók: Ultron kora
  14. A Hangya
  15. Amerika Kapitány: Polgárháború
  16. Fekete Párduc
  17. Pókember: Hazatérés
  18. Doctor Strange
  19. Thor: Ragnarök
  20. A Hangya és a Darázs (a stáblistás jelenetet viszont a Végtelen háború utánra tartogassátok!)
  21. Bosszúállók: Végtelen háború

am5beikmn7m01hgf.jpg

3. Csapatban az erő

A kevésbé időmilliomosok fókuszálhatnak azokra a filmekre, amik a legtöbb hőst mozgatják, és a leginkább közrejátszanak a Végjátékhoz vezető úton. Természetesen itt lehet játszani, hogy A galaxis őrzői-filmeket mikor nézitek meg, hiszen mindkettő 2014-ben játszódik kronológiailag, valamint teljesen függetlenek a többitől.

Az alábbi sorrendet azért javasoljuk, mert így az első négy filmnél remekül látszik a Bosszúállók csapatának feloszlása, alakulása az évek során. Ezen felül pedig hozzácsaptuk még a Thor: Ragnarököt is, hiszen Hulk és Thor kimaradtak a Polgárháború eseményeiből az Ultron kora után, a film vége pedig szépen megágyaz a Végtelen háború történéseinek.

  1. Bosszúállók
  2. Amerika Kapitány: A tél katonája
  3. Bosszúállók: Ultron kora
  4. Amerika Kapitány: Polgárháború
  5. A galaxis őrzői
  6. A galaxis őrzői vol. 2
  7. Thor: Ragnarök
  8. Bosszúállók: Végtelen háború

4. A Bosszúállók-trilógia

Egyszerű, de nagyszerű. Tipikusan azoknak, akik csak a Bosszúállók csapatának három filmjét szeretnék végigjárni, vagy olyanoknak, akiknek nincs elég idejük a fentebb taglalt sorrendek szerinti újrázásokra. Nekik az ajánlatunk:

  1. Bosszúállók
  2. Bosszúállók: Ultron kora
  3. Bosszúállók: Végtelen háború

A probléma ezzel a sorrenddel, hogy amennyiben kimarad a Polgárháború és A galaxis őrzői mindkét része, akkor a Végtelen háborúban alaposan kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi is történik és ki ez a sok ismeretlen hős.

2pg5mcpdxwp21.jpg

5. Kedvenc karaktereink szerinti sorrend

A végére pedig egy különleges listakollekció, ami néhány napja ütötte fel a fejét Redditen. Mint a fenti mellékelt ábrán láthatjátok, egy Reddit felhasználó összeszedte, ha egy adott karakter útjára vagyunk kíváncsiak, akkor mely filmeket érdemes pótolnunk. Tipikusan egyébként ha Tony Starkot választjuk, egyúttal jó pár másik karaktert is kipipálhatunk vele együtt.

Mi ennyivel készültünk számotokra, reméljük, hasznosnak találtátok a fentieket, és sikerül mindenkinek végigpörgetni a filmeket terveinek megfelelően a közelgő Végjáték kapcsán. Találkozunk április 25-én a mozikban!

Írta: Goretity D.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8014746307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása