13 képregényes érdekesség, amit talán nem tudtál Venom kapcsán

2018. szeptember 30. - Marvel Magyarország

Mélyebben is beleástuk magunkat a karakter történeteibe.

venom-erdekessegek-fokep.jpg

Most már tényleg csak alig néhány nap, és mozikba kerül minden idők legnépszerűbb Pókember-ellenfelének önálló filmje, mi pedig addig is hoztunk néhány érdekességet, amit eddig még talán nem tudtatok Venomról.

1. Venom ötletét egy rajongói levél adta

Venom születésének közvetlen előzménye a Titkos háború története, ami egy másik bolygón játszódik. A sztori előre haladtával minden karakter fontos változásokon ment keresztül, így például Pókember is, akinek a harcok során tönkremegy a klasszikus piros-kék ruhája, így egy földönkívüli anyagból készültet ölt magára. Ez kapóra jött a Marvelnek, mert így valóra válthatták azt az elképzelésüket, hogy Pókember végre fekete jelmezt húzzon.

Ez utóbbi gondolat egy rajongó, Randy Schueller fejéből pattant ki egy évvel korábban, aki egy pályázatra jelentkezve levélben írta meg a kiadónak az ötletet. Eszerint Reed Richards csinálhatna egy fekete ruhát Pókember számára ugyanabból az instabil molekulákból álló anyagból, amiből a Fantasztikus Négyes tagjainak szerkója is van. A főszerkesztő James Shooter lecsapott a lehetőségre: 220 dollárért megvette a fekete pókjelmez ötletét, és lehetőséget kínált Schuellernek, hogy megírja a hozzá tartozó történetet. Utóbb azonban adódtak problémák, ami miatt Randy úgy döntött, nem írja meg a sztorit. Egy évvel később jött a Titkos háború, a többi pedig már (Marvel) történelem.

2. A ruha eredetileg Vasökölnek lett kitalálva

Azt már tudjuk, hogyan született Venom dizájnja, de Schueller instabil molekulákból képzelte el az anyagát. Ezt finomították John Byrne ötletével. Amikor Byrne és Chris Claremont az Iron Fisten dolgozott, az volt az elképzelés, hogy a történetet inkább a sci-fi, mintsem a mágia irányába vigyék el, Byrne pedig kitalált egy olyan, önálló akaratra és érzelmekre képes földönkívüli eredetű ruhát, ami képes meggyógyítani magát szakadás esetén. Ezt Vasökölnél végül nem valósították meg, viszont később Pókember sztorijában leporolták a dolgot.

3. Venom nő lett volna

Mégpedig egy terhes nő. A Pókember történetek egyik írója, David Michelinie egy Eddie Brockéhoz mérhetően tragikus történetet talált ki Venom számára. Eszerint a nő férje meghal egy autóbalesetben, amit Pókember okoz. Ezután elvetél, majd mikor kijön a kórházból, megtalálja őt a szimbióta. A történetet a ma már nagyon is PC kiadó azért vetette el, mert az akkori szerkesztő, Jim Salicrup szerint nem hihető, hogy egy nő félelemben tudja tartani Pókembert.

Teljesen azonban sosem mondtak le a női Venom ötletéről. Eddie Brock volt felesége, Anne Weying ízelítőt kapott a szimbióta képességeiből. Amikor a nő egy támadásban súlyosan megsérül, Eddie ráveszi a szimbiótát, hogy lépjen kölcsönhatásba Anne testével, és gyógyítsa meg, annak ellenére, hogy ezért súlyos árat kell fizetni. Anne képtelen ellenállni a szimbióta sötét nyomásának, és megöli támadóit, de olyan brutális módon, hogy a sokktól maga is elhányja magát. Saját tettéért volt férjét hibáztatja, de Eddie rámutat, hogy a szimbióta nem tudja rávenni olyasmire, amit nem akar. Anne később öngyilkos lesz, ez pedig tovább növeli Eddie Pókember iránti gyűlöletét.

venom-symbiotes.jpg

4. A szimbióta saját vérvonalának 998. generációja

A Venomot alkotó szimbióta egy Klyntar nevű idegen faj tagja. Ennek a fajnak a jellegzetessége, hogy mindegyik generációja önmagánál erősebb utódokat hoz létre. Ezért olyan fontos a tény, hogy a Pókember által áthozott szimbióta saját vérvonalának 998. leszármazottja, ami megmagyarázza a karakter erejét. Mindez persze azt is jelenti, hogy a Carnage szimbióta a 999., míg a Toxin az 1000. generáció a saját vérvonalában, és mindkettő lényegesen erősebb, mint Venom.

www_cbr_comklyntar-planet-from-guard-b2807f630ca03042d2c4af614b662c399ddbb279.jpg

5. A szimbiótát a saját faja száműzte

Pókember szimbiótájának erejét az előző hordozója saját bolygójának elpusztítására használta fel. Miután Klyntar vénjei hallottak a Venom szimbióta gaztetteiről, méltatlannak találták arra, hogy a társadalmuk tagja maradjon, és egy űrbörtönbe száműzték. Ez a börtön került be abba a világba, amiben a Titkos háború zajlott, itt találta meg Peter Parker, és élettelen anyagnak nézve csináltatott belőle ruhát. Azonban nem Pókember volt az első földi származású, aki hordozta Venomot: Ez a megtiszteltetés Deadpoolt érte, és részben pont neki köszönhetjük a szimbióta instabil mentális állapotát.

venom-4.jpeg

6. Venom és a tévé

A legtöbbünk szereti a tévét, és a rajongás alól bizony még a földönkívüli életformák sem kivételek. A szimbióta imád tévét nézni, amíg a gazdatest éjszakánként alszik. És hogy milyen műsorok a kedvencei? Főképp az orvosi showk, amikből még tanul is.

dusnavax4aabyvk.jpg

7. A csoki és az agyak esete

Azt szinte mindenki tudja Venomról, hogy imádja felzabálni legyőzött ellenfelei agyát. Bár ez főleg a megfélemlítés része, de Venomnak valójában szüksége van az agyra, pontosabban annak elfogyasztására. Nem azért, mert ennyire elborult és beteg, hanem mert a szimbiótának kell egy, az emberi agyban megtalálható vegyület, a feniletilamin a túléléshez. Mindenki szerencséjére Eddie még időben rájött arra, hogy ugyanez a vegyület megtalálható a csokoládéban is… emberek ezrei köszönhetik a csokinak az életüket.

8. Ha már nasi… mi Venom kedvenc snackje?

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy Venom nem mindig hős, és nem is mindig gonosz. Volt már rá példa, hogy összeállt Mac Gargannal, a Skorpióval. Gargannal az oldalán élvhajhász kannibálként viselkedtek, korlátok nélkül ettek embert, skrullt, asgardit… nem volt olyan lény, amire nemet mondtak volna. Ekkor derült fény Venom különös ízlésére, miszerint imádja az asgardiakat és a mókusokat. Utóbbit olyannyira, hogy a mókus a kedvenc nassolnivalója, amiből nem lehet megállni egynél.

9. A szimbióta agressziója nem volt mindig tény

Közismert tény, hogy Pókember azért utasította el a földönkívüli kosztüm hordását, mert bár megnöveli erejét, sötétebbé, agresszívabbá tette őt. Nos, az eredeti képregényes verziókban a szimbióta korántsem tette agresszívvá viselőjét, csupán színében volt sötétebb. Ellenben muszáj volt megszabadulni tőle, mert lassan visszavonhatatlanul egybeolvadt volna kettejük lénye. Utólag tették a későbbi írók Venomot (visszahatólag is) a mostani formájában ismerten vérszomjassá és agresszívvé.

3103832-venom_3.jpg

10. Venomnak volt egy Venom-mobilja

A szimbióta nem csak arra képes, hogy befolyásolja a hordozóját, vagy önmagát meggyógyítsa, de alakját és formáját is tudja változtatni. Ha akar, képes csápokat vagy épp több fejet is növeszteni, de többnyire különféle ruhának álcázza magát. Egyszer azonban még arra is képes volt, hogy egy autó fölött vegye át az irányítást. Néhány lapszám erejéig, amíg a szimbióta Flash Thompson testét használta, Venom egy autót is az uralma alá hajtott, amit kikiáltott Venom-mobilnak.

530290-patricia_robertson_15.jpg

11. A szimbiótát Venom levágott nyelvéből klónozták

Bár Venom kétségkívül a Földet fenyegető legnagyobb veszélyek egyike, de korántsem egyedülálló. Miután az eredeti Venom nyelvét levágták, az Ararat Corporation arra használta, hogy egy második Venomot klónozzanak belőle. Miután a két Venom összecsapott, az eredeti bekebelezte a klónját.

12. A szimbióta nem képes a hazugságra

Közismert tény, hogy Venom Pókember egyik legbrutálisabb ellenfele, de az is biztos, hogy nem az átveréseiről és trükkjeiről híres. A szimbióta ugyanis képtelen hazudni, valótlan állítás tudatosan soha nem hagyta el a száját.

spi8.jpg

13. A legőrültebb csapat a Marvel történetében?

Számos mashupot láthatunk a Marvelnél, különösen a What if...? szériában, de egyik sem annyira őrült, mint a Circle of Four. Ebben Venom, X-23, Szellemlovas és Red Hulk kvartettjének meg kell akadályoznia, hogy Blackheart elhozza a Földre a poklot. Mivel ők négyen sem bizonyulnak elég erősnek, ezért úgy döntenek, összeraknak egy közös hőst: Venom hordozója, Flash Thompson átadja a szimbiótát Red Hulknak, míg Alejandra Jones (a Szellemlovas) a Bosszú szellemét kínálja fel a vörös óriásnak. Az eredmény? Egy óriási, venomizált vörös Hulk-Szellemlovas, aki pokoltűzben égő motoron jár.

Összeállította: Rékasi Nóra

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr9714257093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása