Ezekért az újdonságokért érdemes kilátogatnod a 38. Képregénybörzére

2018. július 14. - Marvel Magyarország

Szokásos nyári ajánlónk X-központúra sikeredett.

4967233-0614869976-25094.jpg

Holnap, azaz július 15-én (vasárnap) kerül megrendezésre Budapesten az éves Nyári Képregénybörze, így szokás szerint jelentkezünk az esemény előtt az idei második képregényajánló cikkünkkel. Ezúttal egy valamivel fókuszáltabb ajánlóval készültünk, bemutatva pár magyarul megjelent képregényt, amelyek a Marvel univerzum mutánsok által lakott szegletébe engednek betekintést.

1.) X-MEN: ÚJ NEMZEDÉK (írta: Chris Claremont és Len Wein)

Elsőnek mindjárt egy klasszikussal indítunk: 1975-ben Len Wein hosszú hiátust (70 és 75 között jobbára a korábbi történetek újranyomásaival jelentkeztek az X-Men füzetek) követően hozta vissza az X-Ment egy új történettel a Giant Size X-Men lapjain, amellyel alaposan felrázta a csapat dinamikáját. Az eredeti tagok (Küklopsz, Jean Grey, Angyal, és Bestia) mellett ugyanis itt jelenetek meg elsőnek mára már olyan központinak számító tagok, mint Árnyék, Kolosszus, Vihar vagy a Wein által alig pár hónappal korábban, a Hihetetlen Hulk lapjain bemutatott Rozsomák.

Wein után Chris Claremont vette át az Uncanny X-Men sorozat írását, amivel kezdetét vette egy közel tizenhat éves, mára már legendásnak számító korszak, ami olyan sztorikat adott a rajongóknak, mint az ikonikus Főnix halála (eredeti címén: Dark Phoenix Saga) vagy a Mutáns mészárlás (eredeti címén: Mutant Massacre).

Ezen történetek zöme korábban már kiadásra került kis hazánkban is a Semic kiadó gondozásában 1992 és 97 között, azonban az akkori füzetek mára már elég ritkaságszámba mennek, nem is szólva arról, hogy a többségükön már bizony meglátszik az eltelt húsz év.

Ezért is fogadták sokan lelkesen a Képkocka kiadó tavalyi megjelenését, akik nem kisebb feladatot tűztek ki maguk elé, minthogy Claremont teljes X-Men életművét kiadják magyarul, az amerikai kötetes formátummal megegyező kivitelben. A bekezdés alanyának számító első kötet Wein Giant Size-sztorija mellett tartalmazza még Claremont első pár történetét is. A folytatás pedig még idén érkezik, ráadásul kapásból két kötettel.

23156992_2042214086010001_9075676591706108607_o.jpg

2.) A LENYŰGÖZŐ X-MEN (írta: Joss Whedon)

Joss Whedon neve a Marvel rajongók többségének az első két Bosszúállók-film kapcsán lehet ismerős, ugyanakkor a sorozatos gyökerekkel ("Buffy, a vámpírok réme", "Angel", "Firefly") szintén rendelkező alkotó több képregényt is írt. Ezek közül az egyik legismertebb és legzseniálisabb a huszonöt részes Astonishing X-Men sorozata.

A történet szerint Jean Grey (újabb) halála és Charles Xavier professzor önkéntes száműzetése után Küklopsz újraszervezi az X-Ment, amelynek tagjai között megtalálható az ex-szuperbűnöző, valamint Scott új szeretőjeként tetszelgő Emma Frost is.

Whedon egyik legnagyobb erősségének mindig is a csapatdinamika bemutatása számított, gondoljunk akár a Bosszúállók-filmekre, vagy az olyan korai munkáira, mint a "Firefly". Ez itt is megmutatkozik, miközben mind személyes jellegű, mind a mutánsközösséget megrengető történeteket kapunk, mindezt némi kozmikus kalandozással megfűszerezve. Ráadásul ehhez remekül asszisztálnak John Cassaday csodálatos rajzai.

A történet magyarul már megjelent egyszer teljes hosszúságában a Marvel+ lapjain (a 7. számtól egészen a 31. számig), ugyanakkor az első két sztorivonal (Adottság és Harci helyzet) részét képezi a Nagy Marvel-képregénygyűjteménynek egyaránt.

nmk-13-a-lenyugozo-x-men-harci-helyzet.jpg

3.) X-FAKTOR (írta: Peter David)

Ha valamiben nincs hiány a Marvel világában, akkor azok a mutánsok. Legalábbis így volt ez egészen a Mutánsvilág (House of M) című történet végéig, miután számuk drasztikusan megcsappant a Megtizedelés (eredeti címén: Decimation) nevű esemény során.

Itt kezdődik Peter David X-Faktor sorozata, melyben igazi D-listás mutáns karaktereket vesz elő az író, hogy végigkövesse kalandjaikat, amiken nyomozóirodájuk vezetése során mennek keresztül. A csapat tagja többek között Jamie Madrox, azaz a Többszörös Ember, az ő legjobb barátja, Guido, Farkas (aki a félreértések elkerülése végett nem Rozsomák, hanem egy ténylegesen farkassá változó mutáns nő), a Mutánsvilág eseményei során felbukkant Lyla Miller és még számos egyéb, szintén meglehetősen színes szereplő.

Az X-Faktor erőssége, hogy - a Fenegyerek történetekhez hasonlóan - remekül vegyíti a klasszikus szuperhős történeteket a bűnügyi műfajjal. Emellett viszonylag kis léptékű sztorikat mutat be, és mint ilyen, remekül ábrázolja az olyan események "átlagemberekre" gyakorolt szélesebb körű hatásait, mint például a Polgárháború.

A Kingpin kiadónál tavaly és idén két-két Marvel+ különszám foglalkozik a társaság történetével egészen a kezdetektől, valamint további négy rész erejéig tiszteletüket teszik a következő pontban szereplő Messiáskomplexus eseményben is.

m2018-3-00.jpg

4.) MESSIÁSKOMPLEXUS (írta: Ed Brubaker, Mike Carey, Peter David, Craig Kyle és Christopher Yost)

A következő cím egy óriási crossover, ami már csak az írók számából is sejthető. A történet középpontjában a Megtizedelés óta született első mutáns gyermek és az érte folytatott harc áll, amiben az X-Men és az X-Faktor mellett felbukkan még Kábel, illetve egy új, Rozsomák és X-23 által vezetett X-Force is. Egy igazi grandiózus, több szálon és idővonalon játszódó sztorit kapunk, aminek befejezése aztán évekre meghatározta az X-címek jövőjét.

Magyarul a sztori eredetileg a harmadik Marvel Box füzeteiben jelent volna meg, de a formátum megszűnése miatt végül a harmadik Mega Marvel lapjain olvashatjuk majd a mutánsok jövőjéért folyó küzdelmet.

mm3-00.jpg

 5.) MARVEL+ 39. (írta: Ed Brubaker)

Ha már szóba kerültek a Messiáskomplexus hosszútávú hatásai, a magyar olvasóknak sem kell sokáig várnia, hogy megismerjék ezeket. Ugyanis a Marvel+ 39. számával kezdetét veszi Ed Brubaker következő nagy Uncanny X-Men sztorija, amelyben a sztáríró a crossover utóhatását és direkt következményeit járja körbe. A Mike Choi lélegzetelállító borítójával megjelenő füzet ráadásul egyből két számot fog tartalmazni.

m39-00.jpg

A fentebb felsorolt címek csupán részei a magyarul is megjelent mutáns történeteknek. A későbbiekben többet szándékunkban áll még bemutatni, de egyelőre reméljük, hogy az itt felsorolt történetek között is akadtak olyanok, amelyek felkeltették az érdeklődéseteket a beszerzésükre.

Balogh Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1314113255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.07.16. 09:16:25

azért nem csak x-men jelent meg mostanában. :P
süti beállítások módosítása