KÉPREGÉNYAJÁNLÓ: Thor: Újjászületés (NMK #06)

2018. március 26. - David_Blake

Erre a Thor képregényre érdemes odafigyelni.

nmk-thor-kepregenyajanlo-update.jpg

A Marvel Moziverzum részeként Thor kalandjai már közel tíz éve szórakoztatják a magyar rajongókat, ugyanakkor a filmek előtt a karakter relatíve ismeretlen volt kis hazánkban, leszámítva talán az északi mitológia kedvelőit. És bár a Marvel+ lapjain pár évvel ezelőtt találkozhattunk már Odin hős fiával, a Nagy Marvel-képregénygyűjtemény legutóbbi száma még így is hiánypótló kötetnek számít.

2004-ben Michael Avon Oeming író az epikus, hatrészes Thor Disassembled című történetében elhozta az asgardi istenek végét jelentő Ragnarököt, és ezzel Thort és társait kiírta a Marvel képregények világából. (Ezen események rövid összefoglalását a kötet elején lévő bevezetőben is olvashatjuk.) Viszont ahogy a mondás is tartja, "a képregényekben csak Ben bácsi marad örökké halott", 2007-ben J. Michael Straczynski Pókember megreformálása után (lásd a gyűjtemény első kötetét) úgy látta, ideje visszahozni a pörölyforgató istenséget.

Ehhez Straczynski újra elővette Thor egykori emberi alteregóját, Donald Blake-et, a sánta orvost, aki amellett, hogy ismét egy testen osztozik a pörölyforgató Bosszúállóval, egyfajta morális iránytűt is biztosít számára. Ezen kívül, mivel Asgard teljes dimenziója elpusztul, a villámisten kénytelen a Földön, egész pontosan az oklahomai Broxton (amely a valóságban is létezik) mellett újrateremteni az istenek csarnokát. Ez mellesleg rendkívül sok humoros interakcióhoz vezet a szó szerint szomszéddá váló asgardiak és emberek között, amire szükség van, lévén a kötet több komoly témát is érint, melyek közül az egyik központi elem az elmúlás és az újrakezdés. Ezek pedig a kötet másik fő történetszálához köthetőek, ami Thor kutatása a többi újjászületett istenség után.

Az Újjászületés igazi bevezető kötet, amely igyekszik újra elhelyezni Thort a Marvel univerzumban a hároméves kihagyás után. A világ azonban a Polgárháború eseményei miatt sokat változott azóta, és erre mind az író, mind a főhős reflektál.

Straczynski írása rendkívül intelligens (nem hiába kapott érte Einser-díjat), egyúttal szuperhős képregényhez szokatlan módon több, a kiadás évében aktuális való életbeli problémára is reagált, mint például a Katrina hurrikán. Ráadásul egy remekül megírt képregény mit sem érne jó rajzok nélkül, de itt a szövegeket remekül kiegészítik Olivier Coipel dinamikusan megszerkesztett munkái. Egyedül talán csak Thor bumfordi feje zavart egy-két panelen, ahol sisak nélkül volt ábrázolva a karakter.

A magyar kiadásra sem lehet panasz a fordítás terén, így összességében azt tudom mondani, hogy minden rajongó számára kötelező vétel lehet ez a kötet. Egyedüli negatívuma talán csak a cliffhangerrel véget érő befejezés. Ugyanakkor nem ok nélkül válogattuk bele a történetet a novemberi top 10-es ajánlónkba, akinek tehát ez a képregény meghozná a kedvét a villámisten további kalandjaihoz, azoknak csak ajánlani tudom, hogy folytassák akár angolul is. Nem fogják megbánni!

Balogh Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7413781640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása