17 utalás, amit talán nem vettél észre a Fekete Párducban

2018. február 19. - Marvel Magyarország

Összeszedtünk minden fontosabb kikacsintást.

bp_newindex_001_update.jpg

Múlthéten világszerte debütált a mozikban a Marvel Studios első idei produkciója, a Fekete Párduc, amely a rendkívül pozitív kritikai visszhang mellett a pénztáraknál is felülmúlta a várakozásokat - olyannyira, hogy a közeljövőben a Marvel Filmes Univerzum harmadik önálló filmjeként lépheti át az egymilliárd dolláros összbevételt a Vasember 3 és az Amerika Kapitány: Polgárháború után. Mostanra talán már elég idő eltelt, hogy a film kikacsintásairól és képregényes utalásairól is szót ejtsünk spoileresen, ezért a továbbiakban csak az tartson velünk, aki látta a Fekete Párducot!

killmonger_mask.jpeg

1. Már a Fekete Párduc előzeteseiben szemügyre vehettünk egy nagy, szarvakkal ellátott törzsi maszkot a Michael B. Jordan által alakított Killmongernél, ami valójában egy képregények felé tett kikacsintás. A film eleji múzeumjelenetben Erik teljesen indokolatlanul veszi magához a maszkot, nem tudja kifejezni Klaue-nak (Andy Serkis), miért van rá szüksége. A karakter több iterációjában is hasonló maszkkal van ábrázolva, például Reginald Hudlin vagy Christopher Priest füzeteiben.

2. Winston Duke keltette életre a filmben M'Bakut, egy gorillaimádó rivális törzs vezetőjét. A képregényekben főként Man-Ape néven hivatkoznak rá, és egy hatalmas, fehér gorilla bundát viselve testesíti meg klánja gorilla istenségét. 1969-ben ez még nem jelentett problémát az olvasóknak, de a filmes változtatások ellenére is hűek maradtak a gyökerekhez. Az M'Baku vállain és alkarján viselt vastag szőrzet a csatolt páncélzattal az eredeti megjelenésre hajaz, nem beszélve a gorilla maszkról, amit a T'Challa (Chadwick Boseman) elleni ütközetben visel. Bár Man-Ape az egyik legnagyobb Fekete Párduc gonosz, kettejük kapcsolata a lapokon is barátsággal kezdődött - meglátjuk, mit hoz számára a folytatás...

3. Hiába Shuri (Letitia Wright) a Marvel Filmes Univerzum egyik legnagyobb agya, a "WHAT ARE THOSE?" felkiáltással azért emlékezteti rá a nézőt, hogy valójában csak egy 16 éves tinédzser, amikor finoman kifejezi nemtetszését T'Challa szandáljait látva. Szinkronnal sajnos nem jön át, de Shuri ezzel a poénnal a 2015-ben rendkívül felkapott videóra - és az abból készült végtelen mennyiségű mémre - tesz utalást.

4. Ugyanabban a jelenetben Shuri prezentál egy "régi amerikai film" ihlette új technológiát. A szóban forgó film nem lehet más, mint a Vissza a jövőbe második része, hiszen a T'Challának készült önmagától záruló csizma egyértelműen a futurisztikus 2015-ben Marty McFly által viselt Nike cipőre hajaz.

1518990993_tmp_duszmiyw4kaaxjjk.jpg

5. A filmre tagadhatatlanul Christopher Priest és Don McGregor, két különböző korszak írójának munkái voltak a legnagyobb hatással - valószínűleg felismeritek a fenti képről, melyik jelenet alapjául szolgált (Jungle Action #6). Priest sztorijában az újjáéledt Killmonger Wakanda trónját és a Fekete Párduc címet követeli, ezért kihívja T'Challát egy rituális harcra, a filmhez hasonlóan. McGregor 1973-as képregényében Killmonger győzedelmeskedik egy összecsapásban, ellenfelét pedig lehajítja Wakanda vízeséséről.

6. Miután átveszi a trónt, Erik egy saját, fekete-arany színekben pompázó Fekete Párduc kosztümöt ölt magára, amiről az embereknek már a bemutató előtt inkább egy leopárd jutott eszébe. Két okból is megeshet, hogy ez volt vele a készítők célja: A füzetekben T'Challa egy időben a Fekete Leopárd nevet viselte, szóval akár vehetjük ezt egy arra való utalásként, de még valószínűbb, hogy ezzel akartak tisztelegni Preyy, Killmonger hűséges leopárdja előtt.

7. Egyértelműen a Fekete Párduc egyik legemlékezetesebb pillanatai közé tartozik, amikor W'Kabi (Daniel Kaluuya) harci páncélt viselő orrszarvúi is beszállnak az összecsapásba. Ezt az elemet szintén a képregények ihlették, egész pontosan Peter B. Gillis és Denys Cowan 1988-as minije, ahol T'Challa hasonlóan szembekerült néhány dühöngő példánnyal, de akrobatikus képességeinek hála szerencsére sikerült felülkerekednie.

8. A filmet nyitó animált prológusban megjelenik Bastet, a párduc istennő. Az itt elhangzottak szerint a képregényekben is ő osztotta meg titkos ismereteit Bashengával, aki ezáltal Wakanda első Fekete Párduca lett. Előtte tisztelegve nevezték el a filmben szereplő Bashenga-hegyet, ahol Shuri laboratóriuma megtalálható.

9. A Kaliforniában található Oakland kulcsfontosságú szerepet játszik a filmben, hiszen itt nőtt fel az apját elvesztett Killmonger. Érdekesség, hogy a filmet író és rendező Ryan Coogler szintén Oaklandben nevelkedett, valamint ebben a városban alapították 1966-ban a Fekete Párducok nevű radikális polgárjogi mozgalmat (melynek célja az volt, hogy az Államokban emberszámba vegyék a feketéket), mindössze pár hónappal azután, hogy Stan Lee és Jack Kirby bevezették T'Challát a Fantasztikus Négyes egyik számában.

the-djalia-in-the-comics.jpeg

10. Amikor T'Challa keresztülmegy a szertartáson, hogy beszélgethessen elhunyt édesapjával a királyi felelősségekről, egy gyönyörű síkságon találja magát. Ez a helyszín az ún. Djaliát idézheti fel a képregényekben jártas rajongó fejében, amely a Ta-Nehisi Coates 2016-ban indult Fekete Párduc sorozatában bevezetett éteri birodalom Wakandában. Ez a transzcendens sík a nemzet kollektív emlékeit képviseli, és bár nem nevezik meg a filmben, valószínűleg ezt láthattuk megelevenedni.

11. A produkció elején látható hírek Baron Zemo letartóztatásáról szólnak, akit a Polgárháború végén T'Challa adott át Everett K. Ross (Martin Freeman) ügynökségének. A műsor pontosan tisztázza, hol helyezkedik el a Fekete Párduc a Marvel Filmes Univerzum idővonalán - csupán néhány nappal T'Chaka király meggyilkolását követően.

12. Bár a kísérteties hasonlóság miatt azt hinnénk, hogy az 1992-ben játszódó jelenetekben CGI segítségével fiatalították meg a T'Chakát alakító John Kanit, valójában ott a színész fia, Atandwa Kani bújt a karakter bőrébe. Még furcsább érdekesség, hogy az ugyanitt szereplő fiatalabb Zurit Denzel Whitaker játssza, aki viszont nem az idősebb iterációt életre keltő Forest Whitaker fia, csak névrokonok.

13. Amikor a koreai üldözéses jelenet végén sikeresen megállítja Klaue-t, T'Challa a következő szavakat intézi felé: "Every breath you take is a mercy from me", azaz "Minden lélegzetvételed a kegyelmem jele." Ezt az idézetet a New Avengers #22. számából ragadták ki, csak épp ott Namort illeti ez a mondat, mielőtt kettejük harca egy egészen új szintre emelkedik. (Ez a képregény egyébként Thanos és Black Dwarf érkezése után játszódik - utóbbi rohanja le Wakandát az Infinity című történetben, és vélhetően a közelgő Végtelen háborúban is hasonló szerepe lesz.)

will-bucky-become-the-white-wolf-in-the-mcu.jpeg

14. Miután Everett Ross bekap egy golyót Nakiát (Lupita Nyong'o) védve, saját szabályaikat felrúgva Wakandába viszik a CIA-ügynököt, hogy megmentsék az életét. A laborban Shuri megjegyzése ("Remek, egy újabb fehér fazon, akit helyre kell pofozni") egyértelműen a Wakandában tartózkodó Bucky Barnes-ra utal. A Bosszúállók: Végtelen háborúhoz kiadott előzmény képregény első számából kiderül, hogy T'Challa testvére törölte ki Bucky tudatából a Tél Katonájaként beprogramozott jelszavas indítósort, és mint a második stáblistás jelenetből kiderül, sikeresen. 

15. A szóban forgó kisfilmben Fehér Farkasként hivatkoznak Buckyra a wakandai gyerekek, ami nem légből kapott elnevezés: A forrásanyagban ez Hunter, T'Challa fehér bőrű, fogadott testvérének beceneve, akinek repülőgép balesetben haltak meg az igazi szülei Wakanda felett. T'Chaka király sajátjaként nevelte fel a fiút, aki később a Hatut Zeraze nevű wakandai titkosrendőrség vezetője lett Fehér Farkas néven (és bár csoportjával elhagyta Wakandát, továbbra is hűséges volt a koronához). Ha a filmekben nem kívánják bevezetni a karaktert, még az is lehet, hogy Bucky fog betölteni hasonló szerepet, hisz vélhetően az érte tettekért cserébe bármikor számíthat rá a későbbiekben a nemzet.

16. Ulysses Klaue fegyvere egy szónikus hullámokat kibocsátó eszköz, amit protézisként használ hiányzó karja helyén. Andy Serkis karakteréhez nemcsak ezzel voltak hűek az adaptációban, hanem mint kiderült, évekkel ezelőtt volt egy sikeres támadása Wakanda ellen, amikor eltulajdonította a Bosszúállók: Ultron korában látott vibrániumot. Míg a filmben W'Kabi vesztette el a szüleit, a képregényekben ekkor gyilkolták meg T'Chaka királyt, ami Klaue és T'Challa véget nem érő csatározásaihoz vezetett. 

17. Hogy mennyire képregényhű a Fekete Párduc, arra Erik Killmonger esetében is fel tudunk hozni példát. A karakter a filmben és a füzetekben egyaránt wakandai származású, és az igazi neve N’Jadaka – mindössze a körülményeken variáltak valamelyest. Eredetileg Eriket a családjával együtt száműzték Wakandából, miután kiderült, hogy apja T'Chaka ellen szövetkezett a háttérben. A filmben látottakhoz hasonlóan kemény katonai kiképzésben részesült az Államokban töltött ideje alatt, itt "nyerte el" a Killmonger nevet könyörtelen gyilkosságai után. Hogy trónkövetelése megalapozottabb legyen, királyi vérvonalat írtak neki a forgatókönyvben.

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3813681800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.02.26. 11:10:55

és a nyitó nóta oaklandben egy too short nóta. :P

Zsolt Bartus 2018.02.27. 22:06:02

Üdv!
Csak kérdezem, nem szándékozzátok a közeljövőben visszaadni a kommentelési lehetőségemet a face-csoportban?
süti beállítások módosítása