Itt vannak a 2018-as Excelsior-díjátadó győztesei

2019. január 02. - Marvel Magyarország

Megszavaztátok a legjobbakat a legjobbak közül. 

excelsior-szavazas-2018-fokep.jpeg

Eljött az ideje, hogy végre bejelentsük tavaly harmadjára megrendezett házi díjátadónk, az Excelsior végeredményeit. Az egész decemberen átívelő szavazás során összesen tizenhét kategóriában 2018 legjobb Marvel-adaptációit ütköztettük filmes és tévés vásznon egyaránt, most pedig megosztjuk veletek, kik és mik bizonyultak a legjobbnak nemcsak olvasóink véleménye, de ahogy az minden évben lenni szokott, a Marvel Magyarország szerkesztőségének közös döntése szerint is.

Kategóriánként tehát két különböző díjat fogunk hirdetni a következőkben: Egyet a ti szavazataitok (ez a Közönségdíj), egyet pedig oldalunk szerkesztőinek voksai alapján (ez a Szerkesztődíj). Ennyi bevezető és magyarázat után lássuk végre, hogy kik viszik haza a képzeletbeli trófeákat, következzenek 2018 Excelsior-díjasai! 

“Legjobb színész - film” kategória

Közönségdíj: Robert Downey Jr. (Bosszúállók: Végtelen háború)
Szerkesztődíj: Josh Brolin (Bosszúállók: Végtelen háború, Deadpool 2.)

A Bosszúállók: Végtelen háborúban nyújtott alakításáért ti Robert Downey Jr.-t szavaztátok meg az év legjobb férfi színészének, abszolút nem érdemtelenül. Tony Stark rendkívül nagy fejlődésen ment keresztül a Vasemberrel útjára indított tíz év során, és Robert bámulatosan adta át a kissé megtört, de az univerzum védelme érdekében bármire elszánt karakter érzelmeit. Ennek ellenére a mi választásunk a tavaly két képregényfilmben is prominens szerepet játszó Josh Brolinra esett, túlnyomóan persze azért, mert képes volt a CGI monstrum Thanost annyira hatásosan megformálni, hogy sokak bizony együtt tudtak érezni a Bosszúállók eddigi legveszélyesebb ellenségével minden tettétől függetlenül. Érdekesség, hogy a második helyet mindkét listán a Mennydörgés Isteneként szuperáló Chris Hemsworth érdemelte ki.

“Legjobb színésznő - film” kategória

Közönségdíj: Zoe Saldana (Bosszúállók: Végtelen háború)
Szerkesztődíj: Zoe Saldana (Bosszúállók: Végtelen háború)

A második kategóriában nagy egyetértés született az első és a második helyezetteket illetően. A dobogó legfelső fokán mind a rajongói, mind a szerkesztői szavazásban Zoe Saldana végzett, aki a Tudástért megelőző, valamint az ottani “illúzió” jelenetben remekül mutatta be a Gamorában játszódó érzelmi vívódást, ráadásul a filmben mindvégig elképesztően jól működő kémia volt karaktere és Brolin Thanosa között. Szorosan utána a szintén egy mély érzelmi konfliktust nagyszerűen közvetítő Elizabeth Olsen következik (még mindig hihetetlenül erős látvány Wanda szinte megkönnyebbült arckifejezése az ominózus csettintés után).

“Legjobb új filmes karakter” kategória

Közönségdíj: 
Szerkesztődíj: Erik Stevens/A Koncoló (Fekete Párduc)

Sokat elmond a Marvel Moziverzumról, hogy évekkel ezelőtt az egyik leggyakrabban visszatérő kritika az egydimenziós ellenlábasokat emelte ki, most pedig két gonosztevőt választottunk meg az év legjobb filmes karaktereiként. Thanos a Bosszúállók: Végtelen háború valódi főszereplőjeként egy érző, komplikált, ugyanakkor kíméletlen, mégis elképesztően intelligens és korrekt karakter. Érezzük rajta az önként vállalt missziójával járó terheket, a döntéseinek súlyát, valamint a Gamora felé táplált apai szeretetét is. Hasonlóan komplex személyiség Michael B. Jordan Erik Killmongere, aki a Fekete Párduc legelgondolkodtatóbb sorait és legfeszültebb pillanatait szolgáltatta.

“Legjobb színész - sorozat” kategória

Közönségdíj: Clark Gregg (Agents of SHIELD, 5. évad)
Szerkesztődíj: Charlie Cox (Daredevil, 3. évad), Dan Stevens (Légió, 2. évad)

Míg nálatok a Matt Murdock karakterét életre keltő Charlie Cox felett Clark Gregg győzedelmeskedett kereken száz szavazati különbséggel, szerkesztői oldalon még holtverseny is kialakult, annyira szerettük tavaly Cox és a Légió címszerepében tündöklő Dan Stevens elborult alakítását egyaránt. Kifejezetten érdekes továbbá, hogy a tizenkét jelölt közül a rajongók Tom Pelphrey-re adták a legkevesebb voksot, nálunk viszont elsők között szerepel a színész, aki az Iron Fist második évadában ismét tanúbizonyságot tett kivételes tehetségéről.

image.jpg

“Legjobb színésznő - sorozat” kategória

Közönségdíj: Chloe Bennet (Agents of SHIELD, 5. évad)
Szerkesztődíj: Krysten Ritter (Jessica Jones, 2. évad)

Nehéz nem szeretni a rajongók által legjobb sorozatos színésznőnek megválasztott Chloe Bennetet, aki természetesen hozta a kötelezőt A SHIELD ügynökei ötödik évadában, és alig várjuk, hogy viszontlássuk a nyáron érkező folytatásban. A mi toplistánk élére Krysten Ritter került, mert habár a Jessica Jones második etapjában a Netflix sorozatokra jellemző, lassan építkező narratíva mérhetetlen végleteket öltött, a színésznő továbbra is remekel az alkoholproblémákkal küzdő magánnyomozó szerepében. 

“Legjobb új sorozatos karakter” kategória

Közönségdíj: Deke Shaw (Agents of SHIELD, 5. évad)
Szerkesztődíj: Tífusz Mary (Iron Fist, 2. évad), Benjamin ‘Dex’ Poindexter (Daredevil, 3. évad)

Deke Shaw egyértelműen kimagasló pontja A SHIELD ügynökei előző szezonjának. Érezhetően szükség volt már egy olyan karakterre, akinek legfőbb fegyvere a humor, és ezáltal - persze csak megfelelően adagolva - feldobjon néhány jelenetet a sokat megélt csapat soraiban. Nálunk ismét ketten osztoznak a képzeletbeli dobogó tetején, méghozzá két netflixes sorozat vadonatúj gonosztevői. A többszörös személyiségzavarban szenvedő Mary Walker számos emlékezetes pillanatért felelt az Iron Fistben, a bármilyen fegyverrel halálpontos, tragikus gyerekkora miatt mentálisan instabil Dex különleges ügynök pedig elérte, hogy minden feltűnésekor az összes karakter (no meg persze a néző is) remegjen, mint a nyárfalevél. 

“Legjobb Végtelen háború jelenet - akció” kategória

Közönségdíj: 
Szerkesztődíj: 

“Legjobb Végtelen háború jelenet - dráma” kategória

Közönségdíj: Peter halála a Titánon
Szerkesztődíj: Peter halála a Titánon, Gamora halála a Vormiron

Itt sem volt nehéz megjósolni a győztest, még ha nekünk sikerült is újabb holtversenyt kihozni a Végtelen háború legdrámaibbnak vélt képsoraiból. Mindkét listán előkelő helyen végzett a csettintést követő egyik leginkább szívszorító jelenet, ahogy Peter a pókösztönének köszönhetően hamarabb megérzi a bajt, összeroskad mentora karjaiban, és halála előtt bocsánatot kér. Nálunk hasonlóan kiemelkedett a Lélek Kő megszerzésével járó, szívszorító és Thanos karaktere szempontjából meghatározó áldozat, mert ha a film első tíz perce nem tette volna nyilvánvalóvá, Gamora zuhanása tökéletesen éreztette az egyre inkább elkerülhetetlen véget.

iw_ustoday.jpg

“Legjobb Végtelen háború jelenet - humor” kategória

Közönségdíj: Drax és a tökélyre fejlesztett látszólagos mozdulatlanság
Szerkesztődíj: “Ő nem csávó, te vagy csávó” - Thor az Őrzők hajóján

Talán a fentieket nem is kell hosszasan ragozni, a film legviccesebb pillanatairól gondoskodó Drax gyakorlatilag mindenkit megölt a nézőtéren, beszéljünk akármelyik megszólalásáról.  

“Legjobb filmes jelenet - akció” kategória

Közönségdíj: Deadpool és Domino vs. Kábel a kamionban (Deadpool 2.)
Szerkesztődíj: Kaszinóharc (Fekete Párduc)

Az X-Force szó szerint megismételhetetlen első küldetését követően Deadpool és Domino kezükbe vették az irányítást, hogy még Kábel előtt eljussanak a raboskodó mutánsokat szállító kamionhoz. Többek között ez a közúti akciójelenet éreztette, hogy a folytatáshoz végre rendes költségvetést is kapott a stáb. Teljesen megérdemelten szavaztátok meg legjobbnak, ámbár számunkra a Fekete Párduc kaszinóban játszódó, vágatlan(nak tűnő) összecsapása vitte ezt a kategóriát, amikor először nézhettük meg Vakanda legjobbjait bevetésen.

“Legjobb filmes jelenet - dráma” kategória

Közönségdíj: Vakandai naplemente - Killmonger halála (Fekete Párduc)
Szerkesztődíj: Erik újra találkozik apjával az asztrálsíkon (Fekete Párduc)

Miután a Végtelen háborúnak egy külön egységet szenteltünk legjobb jelenetek szempontjából, a frissen bemutatott Pókember – Irány a Pókverzumot pedig teljesen kihagytuk innen a spoilerek elkerülése végett, nem volt könnyű dolgunk drámai pillanatokat gyűjteni az elsősorban humorra hangsúlyt helyező mozifilmekből. Szerencsére azonban ott volt nekünk a Fekete Párduc, ami nincsen híján érzelmesebb képsoroknak, és mint azt a statisztikák is mutatják, rajongói és szerkesztői oldalon egyaránt ezek emelkedtek ki a többi közül.

“Legjobb filmes jelenet - humor” kategória

Közönségdíj: “Csak láttam a hirdetést” - Deadpool csapatot toboroz (Deadpool 2.)
Szerkesztődíj: X-Force bevetésen (Deadpool 2.)

Ezzel szemben a humornál még szelektálnunk is kellett, olyan sok rekeszizmokat nem kímélő vicces pillanat jutott eszünkbe a tavalyi felhozatalból. Ahogy a Végtelen háború esetében, úgy itt sem szolgálnak különösebb magyarázta a győztes jelenetek, a film közönség kedvencének számító Peter pályázása Deadpool saját csapatába hasonlóan szórakoztató, mint az ominózus társaság első (és persze utolsó) küldetése, amely a szándékosan félrevezető marketingnek köszönhetően derült égből villámcsapásként érte a nézőket a moziban ülve.

dp2_still3.jpg

“Legjobb betétdal” kategória

Közönségdíj: Eminem - Venom (Venom)
Szerkesztődíj: Céline Dion - Ashes (Deadpool 2.)

Habár nálunk is szorosan második helyen végzett az általatok legjobb betétdalnak megszavazott Eminem Venomja, nem tudjuk túltenni magunkat azon a tényen, miszerint Ryan Reynoldsék megszerezték a Titanic Oscar- és négy Grammy-díjas betétdalának előadóját, Céline Diont, hogy a Deadpool 2. kapcsán felénekeljen egy hasonlóan érzelmes számot. A James Bond-filmeket idéző deadpoolos "stáblista" feledhetetlenre sikeredett az Ashes aláfestésével.

“Legjobb filmzene” kategória

Közönségdíj: Alan Silvestri - Bosszúállók: Végtelen háború
Szerkesztődíj: Ludwig Göransson - Fekete Párduc

Bár sokan nem voltak megelégedve az első Bosszúállók zenéjével, a stúdiónál újfent mégis bizalmat szavaztak Alan Silvestrinek, aki összességében egész emlékezetes témákat szerzett a Marvel Moziverzum kicsúcsosodásához, legalábbis erre utal, hogy a közönségdíj legjobbjaként végzett. A szerkesztőség listáján Ludwig Göransson masszív hallgatnivalója kapta az első helyet, aki a Fekete Párduc esetében remekül vegyített tradicionális és modern hangszerelést, ezzel a marveles képregényfilmek egyik legegyedibb zenéjét megteremtve.

“Legjobb forgatókönyv” kategória

Közönségdíj: Christopher Markus & Stephen McFeely - Bosszúállók: Végtelen háború
Szerkesztődíj: Christopher Markus & Stephen McFeely - Bosszúállók: Végtelen háború

A rendezőpáros mellett nem kis részt Christopher Markus és Stephen McFeely forgatókönyvírók érdeme, hogy a korábbiakhoz képest kétszer-háromszor annyi karaktert mozgató Végtelen háború ennyire egyben volt, holott tíz év konklúzióját előkészíteni úgy, hogy az önállóan is megállja a helyét, felettébb könnyen, számos ponton megbukhatott volna hozzáértő kezek nélkül. Biztató előjel, hogy ők jegyzik a Végjáték szkriptjét is.

“Legjobb film” kategória

Közönségdíj: Bosszúállók: Végtelen háború
Szerkesztődíj: Bosszúállók: Végtelen háború

Nem meglepő mindkét tábor kedvenceként viszontlátni ezt a címet (noha nálunk csak nemsokkal maradt le a szintén nagyszerűen sikerült Pókember – Irány a Pókverzum). Nagyon hosszan értekezhetnénk róla, miért olyan jó a Végtelen háború, aminek értelemszerűen vannak hibái, gyengébb részei és karakterei, de az átfogó érzés, az élmény, amit nyújt, felbecsülhetetlen és kevesen próbálkoztak hasonlóval valaha is mozivásznon. (Ugyanitt mindenképp érdemes megemlíteni, hogy jóllehet egyesek már pusztán a jelölését megkérdőjelezték, rajongói oldalon a Fekete Párduc zsebelte be a második legtöbb voksot.)

“Legjobb sorozat” kategória

Közönségdíj: 
Szerkesztődíj: Daredevil, 3. évad

A SHIELD ügynökei egyetlen évad leforgása alatt jártak a jövőben, összecsaptak egy idegen konföderációval és egy félelmetes új ellenséggel is Graviton személyében, amivel szavazataitok alapján a legjobb szórakozást biztosították tavaly televíziós fronton. Számunkra a Daredevil harmadik, egyúttal utolsó szezonja lett a legkiemelkedőbb, ismét bebizonyítva, hogy messzemenőleg a legerősebb Marvel/Netflix és összességében képregényes sorozat, piszkosul erős alakításokkal, elsőosztályú akciójelenetekkel és feszült hangulattal. 

devil_of_new_york.jpg

Ezek voltak tehát 2018 legjobb marveles pillanatai, szerintetek és szerintünk. A ti szubjektív listátok hogy nézne ki a fenti kategóriák alapján? Egyetértetek a végeredménnyel, vagy másképp döntöttek volna néhány esetben? Ne habozzatok megírni a véleményeket itt vagy Facebookon! 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr2114508830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása