Összeszedtük a Pókember: Hazatérés rejtett kikacsintásait

2017. július 13. - Marvel Magyarország

Nem kevés filmes és képregényes kikacsintást rejtettek el a készítők a filmben.

pokember-hazateres-legujabb-fokep.jpeg

Javában tarol a mozikban Pókember legújabb kalandja, a Hazatérés, melyben ezúttal már a Marvel univerzum többi hősével közös világban létezik együtt a hálószövő. Ennek következtében számos utalást kapunk a korábbi MCU-filmekre (Marvel Cinematic Universe), valamint néhány főhajtás is felbukkan a karakter korábbi iterációi, illetve a képregények felé. Ezeket mi most mind egy csokorba gyűjtöttük nektek, ugyanakkor mondanom sem kell, a cikk jelentős része SPOILER-es lesz, így elolvasását elsősorban azoknak ajánljuk, akik már látták a filmet.

FILMES UTALÁSOK

toomes_schultz_battle_of_new_york_homecoming.png

"Változik a világ, fiúk. Alkalmazkodnunk kell."

1.) BOSSZÚÁLLÓK

A film első jelenetei már kapásból egy korábbi filmre utalnak vissza, amikor az első Bosszúállók-filmben zajlott New York-i csata maradványait feltakarító Adrian Toomes-t (Michael Keaton) és csapatát láthatjuk. Őket aztán a Stark és a kormány által alapított Kárelhárítási Hivatal kitúrja a munkájából, elindítva ezzel a társaságot a bűnözés útján.

Kis érdekesség, hogy a Hazatérés ezután időugrást alkalmaz, mely során a kiírt dátum szerint nyolc év telik el a két film között. Ez ugyanakkor hibás, hiszen a Bosszúállók 2012-ben játszódik, míg a Hazatérés 2016-ban, két hónappal az Amerika Kapitány: Polgárháború eseményei után.

Ezen kívül a film során bejátszásra kerülő Amerika Kapitány oktatóvideók is valószínűleg a két Bosszúállók-film között kerültek rögzítésre, mivel a Kapitány itt még a 2012-es filmben látott jelmezét viseli.

shm_relaxing_web.png

2.) BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA

A Kárelhárítási Hivatal raktárában Peter megtalálja egy Ultron-robot fejét (meg is jegyzi, hogy milyen menő - a Bosszúállók valószínűleg nem találták volna annak), illetve a Rengető egy hasonló robot karjából készült fegyvert próbál eladni a Donald Glover által játszott Aaron Davis-nek (róla később). Ezeken kívül a Happy (Jon Favreau) által repülőre pakolt felszerelések között megtalálható Tony Hulkbuster páncélja.

smh_trailer3_13.png

"Bazi nagy lett!"

3.) AMERIKA KAPITÁNY: POLGÁRHÁBORÚ

A film első negyedében újra láthatjuk a Polgárháború sokat emlegetett reptéri harcát, ezúttal már Peter vlog videóján keresztül, valamint később a Keselyű emberei között hallható beszélgetések során említésre kerül a 2016-os film elején lévő lagosi incidens is. Továbbá valószínűleg mindenki kiszúrta, amikor az egyik iskolai tanórán Peterék a Szokóviai Egyezményről tanulnak.

smh_reflecting_pool.png

"Bal oldal!"

4.) AMERIKA KAPITÁNY: A TÉL KATONÁJA

A Hazatérés egy pontján Peter (Tom Holland) és osztálya egy tanulmányi verseny miatt ellátogatnak Washingtonba is, ahol utalásokat kapunk A tél katonája eseményeire: a Keselyű bandája által említésre kerül, hogy a Triskelion romjainak eltakarítása még mindig folyamatban van.

smh_fan_s_guide_21.png

5.) A VASEMBER-TRILÓGIA

Peter és Tony Stark (Robert Downey Jr.) összekötő embere az első két Vasember-film rendezője által játszott Happy Hogan, ezen kívül hosszú kimaradás (egész pontosan négy év) után visszatér Pepper Potts (Gwyneth Paltorw), még ha csak egy pár másodperces jelenet erejéig is. De milyen jelenet volt az! Ezen kívül maga a film végi sajtótájékoztató is eléggé hasonló az első Vasember befejezésére, csak míg ott Tony felfedte magát, mint Vasember, itt Peter nem él a lehetőséggel, ami az egyik legzseniálisabb pillanat volt, és elég meghatározó a karakter szempontjából.

smh_fan_s_guide_53.png

"Itt az esély, Peter. Csókold meg."

6.) PÓKEMBER-TRILÓGIA (SAM RAIMI)

A Hazatérés két kisebb utalással is adózik az eredeti Pókember-trilógiának, hiszen Kevin Feige producer óriási rajongója azoknak a filmeknek. Az első azután történik, amikor Peter megmenti osztálytársait a Washington-emlékmű liftjében, és fejjel lefelé lógva néz szembe Lizzel. Ekkor a pókszerkó mesterséges intelligenciája, Karen megjegyzi, hogy most remek alkalom lenne megcsókolnia a lányt. Ez egyértelmű kikacsintás a 2002-es első Pókember-filmben látható ikonikus csókjelenetre Tobey Maguire Pókembere és Kirsten Dunst Mary Jane-je között az esőben. A második utalás a kompos jelenet klimaxa, ami a Pókember 2 magasvasutas akciójára utal vissza.

7.) AMERIKA KAPITÁNY: AZ ELSŐ BOSSZÚÁLLÓ

A Marvel Filmes Univerzumban már nem először történt olyan, hogy több kisebb szerepet ugyanaz a színész játszik, ugyanakkor most először esett meg, hogy ezt elismerték, sőt, univerzumon belül is megmagyarázták: Peter iskolaigazgatóját, Morita igazgató urat ugyanis ugyanaz a Kenneth Choi alakítja, aki Amerika Kapitány egykori katonatársát, Jim Moritát. Az igazgató irodájában látható bekeretezett kitüntetések, fényképek, valamint a szándékos névegyezés alapján arra következtethetünk, hogy a két karakter rokonságban áll.

smh_fan_s_guide_10.png

8.) JOHN HUGHES-FILMEK

John Watts rendező több interjúban megemlítette, hogy a Hazatérés forgatása során szándékában állt adózni John Hughes '80-as évekbeli, klasszikus gimis tematikájú filmjei előtt. Ez különösen két film esetében szembetűnő.

Az első a "Meglógtam a Ferrarival": Miközben Pókember a Keselyű két emberét üldözi, ugyanúgy a kerteken vágja le az utat, ahogy egy hasonló jelenetben teszi ezt az említett film főhőse, Ferris Bueller. Sőt, az egyik udvaron láthatjuk is az említett jelenetsort egy plazmatévén, amiről Pókember megjegyzi, hogy "Menő film!" A másik ilyen produkció a "Nulladik óra", amire az iskolai büntetőszoba mellett utalás lehet még Michelle, kinek személyiségét tekintve sokban hasonlít a film egyik női főszereplőjére, Allison Reynolds-ra.

KÉPREGÉNYES UTALÁSOK

spider-manhomecomingdamagecontrol.jpg

1.) KÁRELHÁRÍTÁSI ÜGYOSZTÁLY

A Damage Control a Marvel-képregények egy humorosabb oldalát képviseli, és mint ilyen, pár évvel ezelőtt tervben volt velük egy szitkom sorozat az ABC csatornára. Az ötletből többek között a hasonló premisszájú DC-s sorozat, a "Powerless" miatt nem lett semmi, de a céget végül mégis sikerült felhasználnia a készítőknek az MCU-ban. A szervezet vezetője, Anne Marie Hoag a füzetekből ismerős zöld felsőjét viselve közölte Toomes-szal, hogy átveszik a helyüket a takarításban. 

donald_glover_smh_trailer_3.png

"Még gyakorold a meló ezen részét."

2.) MILES MORALES

Akik otthon vannak a képregények világában, azok tudhatják, hogy Peter Parker mellett több másik Pókember is megfordult már a lapokon. Ezek közül az egyik legismertebb Miles Morales, a fekete-latinó félvér srác, aki az Újvilág Pókember-füzetekben vette át Peter helyét, annak halála után.

A Hazatérésben találkozhattunk nagybátyjával, Aaron Davis-sel, aki a Portyázó nevű, kisstílű bűnöző, és akit az a Donald Glover játszik, aki a rajzfilmekben Miles szinkronhangja. Ha esetleg ez nem lenne elég, Davis konkrétan meg is említi, hogy nem akarja, ha a Keselyű high-tech fegyverei az utcára kerülnének, mert van egy unokaöccse, aki a környéken él, és nem szeretné veszélyben tudni.

smh_fan_s_guide_76.png

3.) A GONOSZTEVŐK

A Keselyű emberei szintén mind a képregényekből ismerős Pókember ellenfelek. Egyrészt ott van a Rengető (avagy angolul Shocker), akinek kétféle iterációját is láthatjuk, de Toomes házi McGuyvere is egy D-listás Marvel-karakter, a Pléhsuszter (avagy eredetiben Tinkerer). Ugyanakkor hosszútávon érdekesebb lehet Mac Gargan, azaz a Skorpió felbukkanása, aki a film végén a Keselyűnek tett ajánlata alapján nagyon úgy tűnik, hogy még visszatérhet a későbbi filmekben is, mint gonosztevő. Akár a Baljós Hatos (Sinister Six) tagjaként.

smh_peter_parker_s_phone_1.png

"Petét is raksz?"

4.) PETER OSZTÁLYTÁRSAI

A Midtown Gimi több diákja is ismerős lehet a Pókember-képregények hardcore rajongóinak. Felbukkan többek között Betty Brant (Angourie Rice), aki a későbbiekben J. Jonah Jameson titkárnője lesz a Hírharsonánál. Peter legjobb barátja, Ned Leeds két karakter elegyének tűnik: Neve ugyanis megegyezik a képregények későbbi Vészmanójával, míg külsőre és viselkedésre egy az egyben Miles Morales Ganke nevű haverjára hasonlít.

Flash Thompson (Tony Revolori) bár jelentős modernizáláson esett át, de még így is ő tölti be Peter iskolai szivatójának szerepét.

Liz Allan a rajzolt változatban nem a Keselyű lánya, de még így is egy gonosztevő rokona, a bátyja ugyanis Mark Raxton, avagy az Olvasztár (Molten Man), míg későbbi férje  Harry Osborn lesz, akiről mind tudjuk, hogy idővel követte apja példáját a Zöld Manóként.

És persze ott van Michelle (Zendaya), kinek utolsó pillanatban megemlített beceneve (MJ) miatt sokan úgy gondolták, hogy egyfajta Mary Jane pótlék lesz, de ezt az egészet a folytatásig még nem érdemes tényként kezelni.

maxresdefault.jpg

5.) A VASPÓK RUHA

A film végén Tony felajánlja Peter számára, hogy a Bosszúállók tagja lehessen, valamint egy új ruhát is készít neki az alkalomra. Ez a szerelés sok tekintetben hasonlít a képregényekből ismerős Vaspók jelmezre, amit a füzetekben Tony a Polgárháború során ad Peternek azután, hogy egy sajtótájékoztatón felfedni a kilétét.

smh_trailer2_26.png

6.) EGYÉB KÉPREGÉNYES UTALÁSOK

A filmben több apróbb, elrejtett utalás is található a Pókember-képregények konkrét számaira vonatkozóan. Aaron Davis autójának rendszáma a "UCS-M01", ami elég valószínű, hogy az Ultimate Comics Spider-Man #1 rövidítése. Ez volt ugyanis az Újvilág Pókember-képregények azon száma, ahol Davis unokaöccse, Miles Morales először jelent meg a falmászóként.

Hasonló rendszámtáblás utalás lehet a kompos csata során, amikor a Keselyű felbukkanásakor a Pókember háta mögött látható egyik autó rendszáma "SM2-0562". Ez a Keselyű és a Pléhsuszter első képregényes felbukkanására utal, ami az Amazing Spider-Man #2. számában történet, 1962 májusában.

A jelenet pedig, ahol Peter kimászik a Keselyű által ráborított épület romjai alól, egyértelmű tisztelgés a The Amazing Spider-Man 33. számában látható képsorok előtt. 

TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK

1.) A film elején a Marvel Studios intro alatt az 1960-as évekbeli Pókember-rajzfilmsorozat klasszikus főtémája hallható a film zeneszerzője, Michael Giacchino feldolgozásában.

2.) A Stark által feltuningolt Pókruha mesterséges intelligenciájának, Karennek eredetileg nem más kölcsönzi a hangját, mint Jennifer Connelly, aki az Aang Lee-féle Hulkban játszotta Betty Ross-t. Elmaradhatatlan információ vele kapcsolatban, hogy Paul Bettany felesége, aki ugyebár a Vasember-filmekben Jarvis hangját kölcsönözte, majd a Bosszúállók: Ultron korától kezdve ő formálja meg Víziót is.

spider-man-homecoming-iron-man-3-easter-egg.jpg

3.) A film végén, amikor Peter meglátogatja a Bosszúállók új bázisát, akkor egy ugyanolyan póló van rajta, mint amilyet Pepper Potts is visel a Vasember 3 egyik jelenetében.

4.) És végül természetesen most sem ússzuk meg Stan Lee cameo nélkül. Pókember megalkotója ezúttal a film elején jelenik meg. Peter tévedésből megállít valakit, amikor az el akarja "lopni" a saját autóját. A riasztó zajára az egész szomszédság felfigyel, és Pókember nem győz bocsánatot kérni a lakóktól, köztük Stan igen morcos nagypapa karakterétől.

Mint láthatjátok, a Pókember: Hazatérés csak úgy hemzseg a különféle kikacsintásoktól és utalásoktól. Ti ezek közül mennyit vettetek észre? Van olyan, amiről esetleg most hallotok először? Netán kifelejtettünk valamit? Ne habozzatok megírni hozzászólásban itt vagy Facebookon!

Balogh Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5012661021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása