KRITIKA: A Sólyom és a Tél Katonája, 1. évad, 2. rész

2021. március 26. - Marvel Magyarország

Pszichológia-szeánsz szuperkatonákkal.

fatws-still1.jpg

Figyelem! Az alábbi írás SPOILEREKET tartalmaz A Sólyom és a Tél Katonája S01E02-re vonatkozóan! Csakis saját felelősségre olvasd tovább!

Azt kell mondjam, hogy akit esetleg eltántorított a nyitóepizód lassú építkezése, az mindenképp adjon a sorozatnak egy újabb esélyt. A második fejezet egy pillanatra sem lassított, végig remekül egyensúlyozta a pörgősebb, izgalmasabb akciójeleneteket és az érzelmesebb karakterpillanatokat.

A kormány új Amerika Kapitányt nevezett ki, szóval kezdjük rögtön John Walkerrel, ha már az epizód is így tett: a karakter bemutatása szerintem pazarul sikerült. Az írók igyekeztek ellensúlyozni azt a természetes ellenszenvet, amit a címszereplőkön túl vélhetően a legtöbb néző is azonnal érzett Walker irányába. Izgul a rázúdított felelősségtől, többször is elpróbálja bemutatkozását a nagy interjú előtt, valamint empatikus és segítő Sam és Bucky irányába. Az epizód végén, amikor közli a főhősökkel, hogy az lesz a legjobb, ha nem állnak az útjába, persze megvillan, mi is lapulhat a többszörösen kitüntetett katona felszíne alatt, kíváncsian várom, mit kezdenek majd Walkerrel a sorozatban.

fatws-s01e02-still1.jpeg

Múlt héten kritizáltam, hogy Sam és Bucky nem találkoztak a pilotban és aggódtam, hogy itt is majd az epizód végéig kell várnunk erre a pillanatra. Imádok ilyen téren tévedni, Bucky ugyanis rögtön levadássza Samet a Walker-interjú után, felróva egykori kollégájának a döntését, vagyis a pajzs elutasítását, akit viszont éppen az dühít fel, hogy az egykori Tél Katonája nem érti, miért nem fogadhatta el Steve örökségét. Egy ismét remekül kivitelezett, közös akcióra készülve (no meg persze közben is) a készítők meglovagolták a két színész közti kémiát és csúcsra járatták a sorozat haver-zsaru felállását, ami vélhetően sokaknak a hat epizódosra tervezett évad kedvenc aspektusává válik majd.

A sikertelen akció után az epizód egyik, ha nem a legerősebb pillanata is ehhez köthető: a bohóckodást követően egy (hozzáteszem, rendkívül valótlan) párterápia során Bucky felrója Sam számára, hogy ha Steve tévedett a társával kapcsolatban, akkor mi van, ha vele is így tett? Mi van, ha ez a bűntudat hajtotta veterán tényleg nem érdemel több esélyt a bűntettei után?

fatws-s01e02-still2.jpeg

A Sam döntésének hátterében álló aktuálpolitikai kérdéseket is bemutatta az epizód, ami Isaiah Bradley jelenetében, illetve utána a rendőrökkel való összetűzésben csúcsosodott ki. Kíváncsi vagyok, hogy meddig mernek elmenni a készítők a "fekete Amerika Kapitány" kérdéskör körüljárásában, de egyelőre úgy tűnhet, bevállalósak lesznek. Az egyetlen negatívum, amit itt fel tudok emlegetni, hogy Isaiah és Bucky múltját egy flashback jelenetben hatásosabb lett volna bemutatni, mintsem az idős szuperkatona lakásában veszekedve. Az is kissé fura egyelőre, hogy róla senki sem tudott korábban (erre Sam is rávilágít a találkozás után), de ezt még nem rónám fel egyértelmű negatívumként, ugyanis szerintem ez a probléma a sorozatban átívelő témák szerves részét fogja képezni.

Ezeken felül még mindenképp érdemes szót ejteni a gonoszokról, vagyis a szuperkatonákból álló Flag Smashers csoportról, élükön Erin Kellyman karakterével. Imádtam a húzást, amit a "menedékházzal" megléptek az írók velük kapcsolatban – kissé klisés már, ha a gonoszok vezetője ész és bármiféle tisztelet nélkül lemészárolja a saját embereit. Az sokkalta izgibb, ha az antagonista részéről is látunk empátiát a társai felé, annál pedig kevés félelmetesebb van, ha a "fogdmegek" önként áldozzák fel magukat vezetőjükért a siker érdekében. Persze az még mindig elég homályos, mire mehet ki a játék, annyit mindenesetre megtudtunk, hogy roppantul nehezményezik a "visszapittyent" 50% túlzott segélyezését a világ vezető szervezetei részéről, és hogy hamarosan életbe lép valami, amit követően már nem lesz számukra visszaút. Ebből is érdekes dolgokat lehet kihozni, főleg úgy, hogy egy rejtélyes Power Broker neve is felvillant, mint leselkedő veszély a háttérben.

fatws-s01e02-still4.jpg

Az epizód végére pedig csak felvillantották a Daniel Brühl megformálta Zémó visszatérését (hiszen ugye ki tudhat nála többet a szuperkatonákról), akiből köszönjük szépen, bármennyit elviselünk a hátralévő fejezetekben. Már csak az a kérdés, hogy vajon Sharon Carter mikor teszi tiszteletét.

Apróságok ömlesztve: kaptunk Fehér Farkas utalást, illetve feltűnt egy újabb Ifjú Bosszúálló Eliah Bradley, azaz a későbbi Patrióta személyében.


A Sólyom és a Tél Katonája korábbi epizódjainak kritikái:

A Sólyom és a Tél Katonája S01E01

Pozitívum

(+) John Walker karakterének árnyalása
(+) A Sam és Bucky közti dinamika
(+) Kellő hangsúly fektetése a gonoszokra
(+) Átívelő témák mélyítése

Negatívum

(-) Az a párterápia helyenként már azért túlzás volt
(-) Isaiah Bradley és Bucky közös múltját hatásosabb lett volna konkrét flashbackekkel bemutatni

Goretity Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4416480870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2021.03.27. 22:09:55

engem csak az zavart hogy az első részben még nem is találkoztak most viszont már gyakorlott páros voltak - terápiával?
Mindenesetre a kamionos eksön nem volt semmi, bár egy-két vágással előbb még senkisem volt a kamion tetején.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.03.28. 07:42:32

mért is kell akció előtt leszakítani a kabátujját?
különben nem működik a robot keze?
süti beállítások módosítása