KÖNYVAJÁNLÓ: Marvel – 5 perces Marvel történetek

2019. november 10. - Marvel Magyarország

Újabb jópofa mesekönyv a Marvel karaktereinek főszereplésével.

5-perces-marvel-tortenetek-top.jpg

Korábban már értekeztünk az 5 perces Pókember történetek című kicsiknek szóló kiadványról. Kvázi folytatásként érkezett most meg az 5 perces Marvel történetek, melyben Peter Parker mellett immár a tágabb képregényuniverzum egyéb hősei is főszerepet kapnak, de persze ezúttal is inkább azok, akik a filmek miatt nagyobb népszerűségnek örvendenek jelen pillanatban.  

Ahogy azt az előző ajánlóban is leírtam, ezek a mesekönyvek elsősorban olyan gyerekek körében találhatják meg a közönségüket, akik még semmit sem tudnak a Marvel világáról. Ez különösen igaz erre a kötetre, melynek 12 sztorija közül négy egy-egy közkedvelt figura (Miles Morales, Amerika Kapitány, Marvel Kapitány, Vasember) eredettörténetét meséli el, részben a filmes, részben a képregényes elemeket felhasználva. Szóval inkább bevezető jellegű olvasmányok ezek, nem pedig egy egységes történet összefüggő fejezetei.    

A rövid sztorikon keresztül a gyerekek kis ízelítőket kaphatnak azokból a karakterekből, akiknek a pályafutását mi már régóta figyelemmel követjük a füzetek lapjain és a mozivásznakon egyaránt. A cselekmény most sincs túlbonyolítva, a konfliktusok gyorsan feloldódnak, és többnyire inkább komikus, mintsem drámai alapszituációkról van szó (pl. Mordály halálos takarítógépe elszabadul; Sólyomszem átmenetileg elfelejti, hogy kicsoda; véletlenül Thanos kezébe kerül egy a Bosszúállók piknikpartijára szóló meghívó…). Arra pont jók ezek a kis anekdoták, hogy a gyerekekkel megszerettessék az élvonalbeli Marvel-hősöket, és a világot, amelyben élnek.

A sztorik összeválogatásával kapcsolatban egyedül az zavar, hogy gyakorlatilag csak az aktuális mozifilmes sztárkarakterek kapnak bennük rivaldafényt, ami a hype miatt persze érthető, ugyanakkor egy kicsivel több diverzitásnak örültem volna ezen a téren. Sok olyan kevésbé ismert vagy jelenleg nem annyira népszerű Marvel-szereplő van még a palettán, akik szerintem remekül beválnának a nagyon fiatal olvasók körében (példának okáért a Fantasztikus Négyes, Nova, Mókuslány vagy épp Ms. Marvel), ennélfogva nagy hibának tartom, hogy őket mellőzték a mesekönyv szerzői, csak mert a többségük most épp nem hoz be dollármilliókat a mozipénztáraknál.

Miles Morales-rajongóként ugyanakkor nagyon örülök neki, hogy a figura ilyen sok helyen bukkan fel, és jó érzéssel tölt el annak tudata, hogy a mai gyerekek számára ő is ugyanolyan szerves része lesz a Marvel világának, mint Peter Parker. Ezzel együtt muszáj megemlítenem, mennyire bosszant, hogy mostanság egyre több médiumban próbálják az írók egy Buckyhoz vagy Robinhoz hasonló sidekickként rendelni őt Peter mellé, ami véleményem szerint egyik karakternek sem tesz jót. Ebben a mesekönyvben még furcsább ez a felállás, tekintve, hogy itt mindketten gimnazista korban vannak.    

Az illusztrációk ismét szépen és ügyesen vegyítik a képregények dinamikusabb képi világát a szombat reggeli rajzfilmek puritánabb stílusával. Humor tekintetében érthető módon inkább a nagyon kicsiknek szóló poénokkal van tele a kötet, de azért helyenként akad egy-két sor, amin még felnőttként is el tud mosolyodni az ember. Ilyen például Sólyomszem benyögése, aki akció teljesítése közben lesz amnéziás, és mikor megtudja Fekete Özvegytől, hogy ők a Bosszúállók nevű csapat tagjai, ártatlanul megérdeklődi, hogy miért is állnak épp bosszút. 

Az 5 perces Marvel történeteket nyugodt szívvel tudom ajánlani azoknak a szülőknek, akiknek olyan 3-7 év közötti gyerekeik vannak, akik fogékonyak a szuperhősös téma iránt. Esti mesének pont jók ezek a rövid kis kalandok, később meg akár még igazi képregényrajongás is lehet a dologból.

5percesmarveltortenetek_b1_72.jpgCím:
5 perces Marvel történetek

Írta:
több író
Fordította:
Horváth Vivien

Eredeti megjelenés:
5-Minute Marvel Stories
2019
Marvel Press Book Group

Magyar megjelenés:
2019
Kolibri Kiadó

Formátum: Keménytáblás kötet

Oldalszám: 192 oldal
Megrendelhető a borítóra kattintva.

Szatyina Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3915283332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása