Thor: A mennydörgés istene – A modern kor vallási kérdései klasszikus hős toposzban

2019. július 28. - Marvel Magyarország

Jason Aaron kiváló munkát végzett Thor karakterével. 

thor-a-mennydorges-istene-kepregenyajanlo.jpg

A Fumax váratlan bejelentéséről mit sem sejtve már hónapokkal ezelőtt megvásároltam a God of Thunder széria jelentős részét eredeti nyelven, ami mostanáig a polcomon pihent. A Complete Collection tartalmazza többek között a hamarosan magyarul is megjelenő God Butcher és Godbomb című sztorikat is. Az előző hetekben meglepődve olvastam különböző fórumokon olyan kommenteket, hogy Thor unalmas karakter, valamint hogy csakis és kizárólag a filmeknek köszönhető a népszerűsége. Nos, aki ilyet írt, az még biztosan nem olvasta Jason Aaron képregényeit.

A mennydörgés istenét hatalmas dínom-dánom közepén találjuk. Hordószám fogy az ital, a teremben több nő jut egy férfira, mint amennyivel bárki elbírna. Ám nem tart sokáig az öröm: Egy hullát sodor partra a víz. A halott viszont nem akárki, hanem egy isten, akit kegyetlenül lemészároltak. Valaki halhatatlanokra vadászik, Thor arca pedig elsötétül, miközben felrémlik benne egy régi, ám annál élénkebb emlék: Ez csakis Gorr műve lehet!

Először is, hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy elmeséljem, Gorr, az Istenölő mennyire zseniálisan kitalált ellenfél. A Thor képregények, mint azt tudjuk, mindig is a skandináv mitológiát vették alapul, így nem újdonság, hogy istenek szerepelnek bennük, de a hit és a vallás kényes kérdését nem érintették komolyabban. Főleg a Comics Code Authority idején erre aligha volt lehetőség, mivel hamar lecsaptak volna rá a cenzorok. Aaron ezzel szemben páros lábbal állt bele a témába: Gorr egyetlen motivációja nem más, mint a színtiszta istengyűlölet, miután úgy érzi, azok cserben hagyták őt és népét. Amikor még manapság is olyan hírekkel szembesülünk, hogy a lengyeleknél Harry Potter könyveket égetnek, vagy hogy meghiúsították a Second Coming kiadását, el sem merem képzelni, mit szólhattak a vallásfanatikusok a God of Thunder szériához. Az viszont biztos, hogy aki akarna, az bőven találna rajta támadási felületet, szóval csodálom, hogy Aaron munkássága nem generált különösebb tömeghisztériát, vagy ha mégis, én nem tudok róla. Mindenesetre meglepne, ha Gorr valaha is tiszteletét tenné a Marvel Moziverzumban, mert az arra hajlamosaknál könnyen lehet, hogy kivágná a biztosítékot. A sztori zseniális, elgondolkodtató, mi pedig nagyon szerencsések vagyunk, hogy a Fumax jóvoltából magyarul is megjelent.

20190725_105448.jpg

A történet egyébként sokat ugrál az időben, láthatjuk a fiatal (a pörölyre még méltatlan) Thort, a jelenbéli Thort, valamint a jövőbéli öreg Thort is, ahogy szembeszállnak az Istenölővel. Support cast nem igazán van, a mennydörgés istene ezúttal csak magára számíthat, habár válaszokért kutatva felkeresi Lord Librariant, vagyis a Könyvtárost, aki a Mindentudás Csarnokának őrzője. Ez utóbbi szintén Jason Aaron saját karaktere. A történet végén felbukkannak Thor későbbi unokái is.

Az Istenölővel kapcsolatos sztori illusztrációt a horvát Esad Ribićnek köszönhetjük, akit a magyar olvasók a korábban szintén a Fumax gondozásában megjelent Loki minisorozat révén ismerhetnek. A God of Thunder ebből a szempontból is mestermű, a képek egyszerűen lélegzetelállítóak, gyönyörűek, a kicsit fakóbb színvilág pedig kiválóan passzol a történethez. A fantasy stílus minden kedvelője elégedetten fogja lapozgatni a képregényt, szinte már meg sem érdemeljük (na jó, de). A hatodik fejezetben beköszönt Butch Guice is, ebben a nagyon fontos részben ismerjük meg Gorr eredettörténetét. A váltás a megváltozott környezet miatt egyáltalán nem zavaró, a hetedik fejezettől pedig ismét Ribić műveit van lehetőségünk csodálni.

A God of Thunder sorozat a valaha volt egyik legszórakoztatóbb olvasmányom, őszintén remélem, hogy rengeteg fogy majd a keménytáblás Fumax kötetekből, és előbb-utóbb a teljes széria kiadásra kerül. A limitált, illetve a normál kiadású, 272 oldalas kötet a Thor: God of Thunder sorozat 1-11. számában megjelent, önálló történetet tartalmazza, és mindkettő beszerezhető a kiadó weboldaláról. 

3116594_big.jpgCím:
Thor: A mennydörgés istene
(Thor: God of Thunder)

Írta:
Jason Aaron
Rajzolta:
Esad Ribic

Eredeti megjelenés:
Thor: God of Thunder #1-11
Thor: God of Thunder Volume 1
2012-2013
Marvel Comics

Magyar megjelenés:
2019
Fumax Kiadó

Oldalszám: 272 oldal
Megrendelhető a borítóra kattintva.

Sághy Z.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4014981520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intelligensmosópor-jogi aktivista 2019.07.28. 14:17:29

"meghiúsították a Second Coming kiadását"

Ahhoz képest hogy "meghiúsították" már ki is jött az első füzet.

Annyi volt az egész, hogy új kiadót kellett keresni vele így késett pár hónapot és nem DC hanem Ahoy Comics logo van a borítón.

Marvel Magyarország 2019.07.28. 17:35:46

@Intelligensmosópor-jogi aktivista: Ez a részlet a cikkben a Second Comingot övező felháborodás-hullámra vonatkozik, amivel mint írod, azt el is érték, hogy a DC ne vállalja be a kiadását. Ennél részletesebben nem akartunk belemenni, mivel nem arról szól az ajánló.
süti beállítások módosítása