Megérkeztek az X-Men: Sötét Főnix első reakciói

2019. június 05. - Marvel Magyarország

A legtöbb vélemény meglehetősen egybehangzó.

t4ojdntrcrw21.jpg

A Fox felvásárlása révén az elmúlt hónapokban hivatalossá vált, hogy a Simon Kinberg rendezésében készülő, újfent a méltán híres Dark Phoenix-sztoriszálat adaptáló X-Men-film egyúttal a közel két teljes évtizede tartó franchise lezárása is lesz. A széria történetében egyaránt volt példa hullámhegyekre (X-Men 2., X-Men: Az eljövendő múlt napjai, Logan) és hullámvölgyekre (X-Men: Az ellenállás vége, X-Men kezdetek: Farkas), de végérvényben elmondható, sokat köszönhet neki a napjainkban gyakorlatilag aranykorát élő zsáner.

A Sötét Főnix kapcsán már idejekorán aggályok merültek fel, hiszen az eredetileg a tavalyi év novemberére kitűzött bemutatódátumot kétszer is elhalasztották azzal a céllal, hogy a film utolsó harmadát egészében forgassák újra, amely azért nem mindennapi jelenség ekkora költségvetésű szuperprodukcióknál. Hogy mindezek után mi sült ki az X-Men befejező részéből, arról a külföldi kritikusok már megoszthatták saját véleményüket, mi pedig ezekből szemezgetve hoztunk el néhányat, mielőtt magunk is bepróbálhatnánk az alkotást.  

Brandon Davist, a ComicBook.com újságíróját nem nyűgözte le a széria lezárása, aminek ugyan megvannak a maga kiemelkedő pontjai (ilyen például Michael Fassbender Magnetója, az akciójelenetek, valamint Hans Zimmer sokak által méltatott, csodálatos zenéje), de hiányzik belőle a kellő érzelmi töltet, és érezhetően megszenvedte a pótforgatásokat is. Jessica Chastain tehetségét többek között szerinte is elpazarolta a film, és nem túl rózsás előjel a karakterére nézve, hogy még a nevére sem emlékszik a kritikus jelen sorok írásakor.

A Variety írója úgy fogalmazott, hogy a Sötét Főnix egy "csalódást keltő összevisszaság". Az általa borzalmasnak tartott karakterfejlődés mellett szinte kézzel fogható, mennyire kifújt a színészekből a lelkesedés a Bestiát alakító Nicholas Hoult kivételével. Véleménye szerint habár a film érdekes koncepciókat lenget be, a készítők mégis kiaknázatlanul hagyják a legtöbbet ezek közül.

Scott Mendelson a Forbes-tól talán kevésbé nyersen írta ki magából első benyomásait, de összességében ő sincs túl jó véleménnyel a legújabb X-Men kalandról. Szerinte a film valamivel jobb annál, mint amitől mindenki tartott, ugyanakkor szinte minden tekintetben jelentéktelen, és a franchise ennél sokkal méltóságteljesebb befejezést érdemelt. Jobbnak tartja az X-Men: Az ellenállás végét, jóllehet ő alapjáraton sem gyűlöli sokakkal ellentétben.

Azért szép számmal találni olyanokat is, akik nem tartják katasztrofálisnak a Sötét Főnixet. Ilyen például a Collider munkatársa, Dorian Parks, aki sokkal jobban szórakozott, mint arra számítani mert. Ő is kiemelte a kreatívan megvalósított akciójeleneteket, amelyek ott vannak az X-Men-széria legjobbjai között, valamint hozzátette, hogy az Apokalipszisnél határozottan jobb filmet kaptunk, amely már önmagában jó hír lehet sokak számára.

Az io9 szerzője is azon a véleményen van, hogy a Sötét Főnix egyáltalán nem a legrosszabb X-Men-film, ami azért sokat elárul. Néhány nagyszerű ötlet és remek kivitelezés ellenére persze bőven akadnak benne olyan pillanatok is, amiken csak a szemét forgatta, és végérvényben egy felejthető alkotásról van szó. Egyetért azzal, hogy itt az ideje újraindítani a szériát.

A Nando v Movies szigorúan a zsáneren belül maradva egy hasonlattal élt, miszerint a Sötét Főnix olyan, mintha a Marvel Moziverzum a Bosszúállók első részében mutatta volna be Amerika Kapitányt, majd azt követően egyből megcsinálták volna a Polgárháborút. Szerinte is az a legnagyobb baj a filmmel, hogy nincs kellően megalapozva az érzelmi kötődés a karakterek irányába, amit viszont – alaptalanul – elvár a nézőtől. Még ha minden más tökéletes is lenne, ez a sztori egyszerűen nem tud ilyen hamar működni.

Az alakítások is hagynak kívánni valót maguk után néhány esetben, de McAvoy és Fassbender újfent remekelnek, hasonlóan az eddigieknél jóval hangsúlyosabb szerepet kapó Nicholas Houlthoz. Nagyon úgy fest, hogy nem is a címszereplőt megformáló Sophie Turneren csúszott el a film, ugyanis a játéka azon pozitívumok közé tartozik, amit többen kiemelnek. A Nando v Movies kritikusa azt írja, hogy a színésznő olyan érzelmekkel teli alakítást nyújt, amely elengedhetetlen az adaptált történet szempontjából.  

A Rotten Tomatoes kritikaösszesítő oldalon jelen pillanatban mindössze 17%-on áll Simon Kinberg mozifilmje, még az eddigi negatív rekordernek számító X-Men kezdetek: Farkas 37%-os értékelését is alulmúlva. Mindent összevetve úgy néz ki, hogy a 2000-ben elindított széria látott már szebb napokat is, és egyértelműen nem fogjuk emlegetni a Sötét Főnixet a legjobb lezárások között, hiába a látványos összecsapások, a komolyabb hangvétel és Hans Zimmer emlékezetes dallamai. 

Mindenesetre akiket nem tántorít el mások véleménye, nemsokára maguk is átélhetik az X-Men befejező részét, amely június 6-án debütál a hazai mozikban.

(forrás: Twitter)

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8114879242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása