KRITIKA: Volt egyszer egy Deadpool

2019. március 02. - Marvel Magyarország

Vajon még hányszor vágják újra ezt a filmet?

once-upon-a-deadpool-fokep.jpg

A Deadpool 2. családbarát, az USA-ban Karácsony tájékán bemutatott változata a hazai mozikat ugyan elkerülte, most viszont az iTunes kínálatában magyar szinkronnal is elérhetővé vált a Volt egyszer egy Deadpool címre keresztelt alternatív verzió. De vajon megéri harmadszor is végignézni ugyanazt a filmet?

Ezen a ponton már komikus a Deadpool 2. pályafutása, melyet egy év alatt három különböző formában is megtekinthettek a nézők. A moziba szánt, R-besorolású vágással kezdődött a sor még májusban, melyet a kizárólag blu-rayen beszerezhető, tizenöt perccel hosszabb, és helyenként még elborultabb Szipi-Szupi $@%!#& Verzió követett szeptemberben. Végül a PG-13-as Volt egyszer egy Deadpool zárta az évet, megörvendeztetve azokat a gyerekeket, akik az első rész óta hiába könyörögtek a szüleiknek mozijegyekért. Ez utóbbi verzióra talán tekinthetünk egy a foxos karakterek Marvel Moziverzumba való integrálásának tesztjeként is. Eléggé világos, hogy a Disney számára elérhetővé váló szereplők közül egyedül Deadpoolnak van esélye rá, hogy rebootolás nélkül kerüljön át a Bosszúállók játszóterére, és habár az egeres cégnél váltig állítják, hogy folytatni fogják az R-besorolású Marvel-produktumok gyártását, üzleti szempontból mégiscsak az lenne a legjobb, ha a nagyszájú zsoldos néhanapján a családbarát szuperhősökkel is együtt bulizhatna majd.

Na de mit nyújt ez a verzió azon felül, hogy megnyugtatja a Disney fejeseit? Nos, azt kell mondanom, igazából nem sokat. Mi itt a szerkesztőségben kifejezetten szerettük a Deadpool 2-t, ahogy annak "Szipi-Szupi $@%!#& Verzióját" is, ugyanakkor kénytelen vagyok kimondani, hogy a mű harmadik megtekintésre már rendesen veszít a lendületéből, és ebből kifolyólag a rosszabbul sikerült poénokat is egyre nehezebb tolerálni. (Ha még egyszer végig kell szenvednem a főhős kicsit sem vicces, örökkévalóságnak tűnő haláltusáját, sírva fakadok.) Ami a fő cselekményt illeti, a Volt egyszer egy Deadpool nem tartalmaz egy olyan képsort sem, amelyet ne láthattunk volna az előző két verzió valamelyikében, ellenben számos remek pillanattól foszt meg minket a vágóolló, köztük a világkörüli nyitómontázstól és a Céline Dion-zenével kísért főcímtől is. A cenzúrázás helyenként kimondottan kreatív és vicces (pl. mikor Deadpool saját magát sípolja ki egy távirányítóval), máskor viszont teljesen fantáziátlan (pl. Wade lábnövesztős mutatványánál szimpla kikockázással takarták el az illetlen elemeket).

A legtöbb nézőt ugyanakkor nem is a már bemutatott jelenetek vonzzák majd a műhöz, hanem sokkal inkább Ryan Reynolds és Fred Savage fergeteges szócsatái, melyeket kifejezetten ehhez a verzióhoz forgattak le. A sztori szerint Deadpool elrabolja A herceg menyasszonyának egykori gyereksztárját, hogy aztán – tudomást nem véve róla, hogy Savage közben felnőtt – az említett film díszletei között elmesélhesse neki a teljes történetet (ahogy anno a nagypapa regélte el meséjét a kisfiú Savage-nek). A fogságba esett színész előszeretettel poénkodik azon, hogy a Deadpool nem is igazi Marvel-film, illetve kendőzetlenül vágja a főhős képébe azokat a nyilvánvaló hibákat, amelyek minden rajongó orrát piszkálják. Így például rávilágít arra, hogy szegény Vanessát (Morena Baccarin) bizony jegelték a készítők (ez a képregényes kifejezés arra utal, amikor egy női szereplőt pusztán azért ölnek meg, hogy ezzel drámai történetszálat szolgáltassanak a férfi főhősnek), illetve kérdőre vonja Reynolds-ot Kábel képregénytörténelmének kukába hajítása miatt is. Ezen kívül felhívja a figyelmet például arra is, hogy ha Deadpool felsőteste az ominózus Buldózeres eset után új lábakat növeszt, akkor az alsótestének meg új törzset és fejet kellene produkálnia, így pedig két Deadpool jönne létre. Ezek a párbeszédek kifejezetten viccesek, de sajnos meglepően kevés van belőlük a filmben (és azok egy részét már az előzetesben is láthattuk), éppen ezért nem mondanám, hogy pusztán Savage és Reynolds közös jelenetei miatt érdemes végigülni ezt a két órát.

A vérbeli rajongók valószínűleg így is, úgy is sort kerítenek majd a Volt egyszer egy Deadpoolra, de mindenki másnak azt javaslom, hogy csak akkor próbálkozzon vele, ha még nem látta a Szipi-Szupi $@%!#& Verziót, vagy ha szeretné a gyerkőcöknek is megmutatni a filmet. Egyébként megjegyzem, hogy bár a vérpatak és a kilógó belek hiányoznak, de Deadpoolt attól még itt is kettétépik, és Peter karja is leolvad a savtól. Azért vicces belegondolni, hogy a szexuális tartalmaktól és a káromkodásoktól jobban ódzkodnak a cenzorok, mint a csonkítástól.

Szatyina Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5414663605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása