Ismerkedj meg a Darazsakkal! – 2. rész: Hope Van Dyne

2018. július 24. - Marvel Magyarország

Ezúttal Hope képregényes eredetét tekintjük át.

hope-van-dyne-bemutato-index.jpg

A Hangya és a Darázsban Evangeline Lilly végre magára ölti a Darázs jelmezét, az általa megformált Hope Van Dyne pedig úgy vonul be a Marvel Moziverzum produkcióinak történetébe, mint az első női szuperhős, akinek a neve már a címben is szerepel. Éppen ezért sokak számára meglepő lehet, hogy ez a karakter gyakorlatilag sosem létezett a képregényekben. Ebben a formában legalábbis nem.

Hope Pym

Hope eredetének áttekintéséhez először az MC2 (Marvel Comics 2) univerzumról szükséges pár szót ejteni. Ez az alternatív valóság a kilencvenes évek végén indult el a fő idővonallal párhuzamosan (utóbbit hívjuk 616-os univerzumnak), ám sajnos hamar kifulladt. A koncepció lényege egy a hagyományos Marvel Univerzumhoz képest tizenöt évvel későbbi világ volt, melyben a legtöbb jól ismert szuperhős már vagy visszavonult, vagy meghalt, és a helyüket fiatal harcosok, nem egy esetben a saját gyerekeik vették át.

1232515-red_queen_01_1.jpg

Ebben a valóságban Hank Pymnek és Janet Van Dyne-nak született egy lányuk, Hope Pym, ő azonban nem sokban hasonlít a mozis verzióra. Darázs helyett Vörös Királynőnek hívja magát, a civil életében pedig az apja, és nem az anyja vezetéknevét használja. Még fontosabb különbség, hogy ez a Hope egy negatív karakter. Ő az A-Next, azaz az MC2-féle Bosszúállók egyik főellensége, és egyben a Revengers nevű szuperbűnözőkből álló csapat vezetője. Van egy ikertestvére, Henry Pym Jr., aki Big-Man néven szintén gaztevő.

5322685-2755531744-tumbl.png

Az alternatív idővonalon Scott Lang lánya, Cassie vitte tovább a Hangya és a Darázs örökségét egy Stinger nevű szuperhősként, ám a Vörös Királynő úgy vélte, hogy ehhez egyedül neki lenne joga. Az ő szemében Cassie csak meggyalázza a szülei emlékét, ahogyan az új Bosszúállók többi tagja is. Így hát a rendkívül vagyonos Hope összeállította saját gonosztevő-csapatát, és párszor megtámadta velük az A-Nextet, de minden egyes alkalommal felsült ellenük.

anext12al.jpg

Nadia Van Dyne

Manapság ha egy Marvel-filmben történik valami fontos, arra általában a képregények is reflektálnak valahogyan. Amikor tehát Hope Van Dyne bemutatkozott a mozivásznon, pusztán csak idő kérdése volt, hogy mikor találkozhatunk egy hasonló figurával nyomtatásban is. A már a 616-os univerzumban létező új Darázs, Nadia Van Dyne egy évvel a 2015-ös film után bukkant fel, és bár az orosz Nadia szó "Reményt", azaz angolul "Hope-ot" jelent, meglepő módon ő sem igazán hasonlít Evangeline Lilly karakteréhez.

d90eee72ccbdc1df626b281969dccb19.jpg

Sokan nem tudják, hogy amikor Hank Pym megismerte Janet Van Dyne-t, a férfi özvegy volt. A Magyarországról politikai menekültként az USA-ba érkező első felesége, Maria Trovaya Pym akkor halt meg, amikor a házaspár a nászútjuk alkalmával visszatért hazánkba. (Csak a miheztartás végett, ez a sztori még a hatvanas években íródott.) Pym abban a tudatban élt, hogy miután a feleségét a hatóságokat bíráló megmozdulásai miatt elhurcolták, azonnal ki is végezték, valójában azonban megkímélték őt mindaddig, amíg életet nem adott a kislányának, akinek a létezéséről Hank szintén nem tudott.

6105468-4cd5d39c-f175-4a2b-9561-2d78e1fc3f09.jpeg

A Nadia névre keresztelt gyerek ezután a Vörös Szobába, egy titkos orosz katonai programba került, ahol egyébként a Fekete Özvegyet is kiképezték. Kemény harci edzésben részesült, majd mikor kiderült, hogy Hank Pymhez hasonlóan neki is átlagon felüli érzéke van a tudományhoz, ezen a területen is elkezdték őt fejleszteni. Az oroszok abban reménykedtek, hogy a lány egy nap az ország csodafegyvere lesz, de miután Nadia megtudta, hogy Hank az apja, elhatározta, hogy megszökik a Vörös Szobából. Feketepiacról szerzett Pym részecskéken végzett kísérleteknek hála – melyekhez az apja jegyzeteit használta fel – sikerült szert tennie a méretváltoztatás képességére, így el tudott menekülni. Mikor azonban az Egyesült Államokba ért, szembesülnie kellett vele, hogy Hank Pym már meghalt.

96c5a442b552_1.jpg

A fiatal lány ezután betört néhai apja laborjába, és készített egy speciális ruhát, szintetikus szárnyakkal és egyéb technikai kiegészítőkkel. Az orosz "Oca" nevet adta magának, ami Darazsat jelent. Nadia következő állomása a Bosszúállók főhadiszállása volt, ahol az érkezése kisebb riadalmat okozott. Miután elmagyarázta, hogy ki ő, és hogy kik a szülei, azonnal bizonyíthatott is a csapatnak, a jövőből jött hódító, Kang szabotázsának köszönhetően ugyanis Vízió kis híján felrobbant. Hank Pym lánya lezsugorodva képes volt az android testén belülről elhárítani a veszélyt, és ezzel minden jelenlévő Bosszúálló életét megmentette.

ju1qe7v9tr0rpw8snvg6_1.png

Nadia később találkozott az eredeti Darázzsal, Janet Van Dyne-nal. Miután közösen megakadályozták egy az egész keleti partot fenyegető bomba felrobbanását, a két nő között nagyon erős barátság alakult ki. Hank exneje elmondta, hogy szerinte Nadiának sokkal több joga van a Pym-technológia használatához, mint neki valaha volt, és örömmel adta áldását arra, hogy a lány felvegye a Darázs nevet. Az új szárnyas hősnő a második Polgárháborút követően csatlakozott a Bosszúállókhoz, és az amerikai állampolgárságot is sikerült megszereznie. Közben egy másik példaképével, Barbara "Bobbi" Morse-szal, azaz a Seregéllyel is összebarátkozott, akinek a hatására elindította az úgynevezett "G.I.R.L." programot, melynek célja a világ legokosabb női tudósainak felkutatása.

b6e54311d76812df6edc4322acc5d82354c5be4e_hq_1.jpg

Mivel az igazi szüleit nem ismerte, Nadia úgy döntött, hogy a Van Dyne vezetéknevet veszi fel, hiszen Janet állt a legközelebb ahhoz, amit családnak nevezhetett. Az új Darázs nem sokkal később kivált a Bosszúállókból, és a fiatal hősök által újjászervezett Champions nevű csapat tagja lett, többek között a Sam Alexander-féle Nova, a Miles Morales-féle Pókember és a Kamala Khan-féle Ms. Marvel oldalán. Jelenleg a mozifilmekhez hasonlóan Scott Langgel, a második Hangyával fog össze a vadonatúj 'Ant-Man & The Wasp' sorozatban.

ahr0cdovl3d3dy5uzxdzyxjhbweuy29tl2ltywdlcy9plzawmc8ymjevodqxl2kwmi9btlrnqu5xqvnqmjaxof8wmdffy3zylmpwzw.jpg

Hope Van Dyne

Amikor a Marvel Studios Evangeline Lillyt szerződtette le A Hangya még meg nem nevezett női főszerepére, a legtöbb rajongó fejében valószínűleg az futott át, hogy a Lost és A hobbit sztárja mind külsőleg, mind egyéniségét tekintve tökéletes Janet Van Dyne lenne. Az arról szóló pletyka, hogy a színésznő Hank Pym lányát játssza majd, már korábban felreppent, de a Comic-Conon tett hivatalos bejelentés, miszerint a karakterét Hope-nak hívják, így is sokakat meglepett.

aa488977-0882-40d8-9918-41d159858ec5-antman2.jpg

Talán még a legnagyobb képregényfalóknak is guglizniuk kellett egy kicsit, hogy megtudják, kiről is van szó, a fentebb bemutatott Vörös Királynő ugyanis jó, ha összesen tizenöt füzetben szerepelt. A rajongók némileg csalódottak voltak, amiért egy ikonikus Marvel-hősnő helyett egy ilyen jelentéktelen karaktert ástak elő a sztorihoz, de mivel az apa-lánya kapcsolat mindkét eddigi Hangya-filmben központi elem volt, utólag érthető, hogy miért döntött így a stúdió. Hope képregényes névrokonától viszont semmit nem vettek át a forgatókönyvírók, és végső soron Evangeline Lilly valahol mégiscsak Jant játszotta el.

https_2f_2fblueprint-api-production_s3_amazonaws_com_2fuploads_2fcard_2fimage_2f806894_2fa2a44364-7c84-49b5-b56a-d5719129e8fa.jpg

Mind személyiségében, mind vizuálisan a későbbi füzetek kedves, de egyben határozott és felelősségteljes Janet Van Dyne-ját idézi ez a karakter. Hope szintén remek stratéga, aki gyorsan, de pontosan méri fel a harci helyzeteket, átgondoltan tervez, és kreatívan használja ki a környezet adta lehetőségeket. A különleges képességeket viszont a film többi szereplőjéhez hasonlóan a szuperhősruhájának köszönheti, ami dizájn tekintetében szintén a képregényes Janet gardróbjából származik.

Az Evangeline Lilly-féle Darázs a saját jogán is nagyon érdekes és dinamikus karakter, akit remélhetőleg hosszú ideig láthatunk még a Marvel Moziverzumban. Egy nap talán a Bosszúállók is tagjukká fogadják őt.

Összeállította: Szatyina Dávid

Ha tetszett a cikk, talán az "Ismerkedj meg a Darazsakkal!" sorozatunk első része is érdekelni fog, melyben a Michelle Pfeiffer alakította eredeti Darázs, azaz Janet Van Dyne képregényes hátterét elevenítettük fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr2014129055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása