Ismerkedj meg a Darazsakkal! – 1. rész: Janet Van Dyne

2018. július 18. - Marvel Magyarország

Janet képregényes eredetét tekintjük át.

janet-van-dyne-bemutato.jpg

A jövő héten – de premier előtt már holnaptól – mozikba kerülő A Hangya és a Darázsban Janet Van Dyne végre teljes egészében tiszteletét teszi a filmvásznon, és nem más kelti őt életre, mint a többszörösen Oscar-díjra jelölt Michelle Pfeiffer. Az eredeti Darázs mozis debütálása kapcsán azonban nem árt megismerni a karakter képregényes hátterét, a két verzió ugyanis több szempontból is gyökeresen eltér egymástól.

A Darázs születése

Az 1963-as Tales to Astonish 44. számában debütáló Janet Van Dyne a világhírű tudós, Vernon Van Dyne lánya. Miután az édesapja egy Kosmosian nevű földönkívüli lényt szabadított a Földre, ami azonnal végzett vele, Janet néhai apja kollégájához, Dr. Hank Pymhez, azaz Hangyához fordult segítségért, bár ekkor még nem tudott Pym titkos személyazonosságáról. Hank felfedte előtte a kilétét, és felajánlotta Janetnek, hogy az övéhez hasonló képességekkel ruházza fel, mert így közösen legyőzhetik a szörnyet. A nő igent mondott a lehetőségre, ezért hát Hank besugározta Janetet a Pym-részecskékkel, melyek képessé tették őt a zsugorodásra. Ilyen állapotban szárnyakat is tudott növeszteni. Ezen felül speciális karpereceket is kapott Hanktől, melyek segítségével energianyalábokat lőhetett ki. Később ehhez már nem kellettek karperecek.

wasp_origin.jpg

Janet felvette a Darázs nevet, és miután a duó legyőzte a földönkívüli szörnyet, csapatként folytatták pályafutásukat. Még ebben az évben csatlakoztak Thorhoz, Vasemberhez és Hulkhoz a Loki elleni harcban, és együtt megalapították a Bosszúállókat. Tekintve, hogy Darázs nemcsak alapító tag, de egyben az első női Bosszúálló is, sőt maga a csapatnév is tőle származik, ironikus, hogy még egyetlen Bosszúállók-filmben sem szerepelt. Janet egyébként nemcsak szuperhős, de sikeres divattervező is, aki a saját jelmezei mellett több alkalommal tervezett szuperhősruhát a csapattársainak is.

jan0.png

Egy toxikus szuperhőskapcsolat

Hank és Jan hamar egymásba szerettek, ám az eleinte felhőtlen viszonyuk később viharossá vált. Miután a Hangya akaratán kívül létrehozta a gyilkos robotot, Ultront, Pym érzelmileg labilis lett, majd egy baleset során kísérleti gázok jutottak a szervezetébe, melyek skizofréniát idéztek elő nála. Ennek eredményeként egy Fullánk nevű gonosztevőnek képzelve magát megtámadta a Bosszúállókat. Az eset után Janet megbocsátott neki, és nem sokkal később hozzáment feleségül. Pym állapota azonban tovább romlott. Ultron agymosását követően ismét rátámadt a Bosszúállókra, és végül Darázs győzte le őt, akit Ultron ezután elrabolt. A nő tudatát saját robotfelesége, Jocasta testébe akarta feltölteni, de Jocasta ellene fordult. A robotot legyőzték, Hank elméjét pedig sikerült megszabadítani Ultron befolyásától.

hank3.jpg

Hangya ezután még jobban szétesett. Agresszívvé és paranoiássá vált, és egyre féltékenyebb lett a feleségére. Személyes problémái a szuperhősmunkájára is kihatottak. Egy alkalommal felelőtlen módon provokált egy Elfqueen nevű gonosztevőt, és ezzel rengeteg embert veszélybe sodort. Amerika Kapitány felelősségre vonta Hangyát, aki válaszul épített egy újabb robotot, amit ráuszított a Bosszúállókra. A terve az volt, hogy mindenki szeme láttára legyőzi saját alkotását, és ezáltal ismét a csapat bizalmába férkőzik. Janet rájött erre, és amikor megpróbált hatni a férjére, Hank olyan erősen megütötte őt, hogy a földre zuhant.

07-antman-douglas-2_nocrop_w529_h323.jpg

Az olvasó nem először találkozhatott valós társadalmi problémával egy Marvel-képregény lapjain (pl. Vasember alkoholizmusa, Harry Osborn drogfüggősége...), de a családon belüli erőszak a nyolcvanas évek elején még ezzel együtt is sokkoló húzás volt, ami miatt számos dühös levelet kapott a kiadó. Akárhogy is, Hank terve nem sikerült. A Bosszúállók legyőzték a robotot, Pym pedig lelepleződött. Miután a tagok meglátták Darázs feldagadt szemét, végleg kitették Hangyát a csapatból, Janet pedig beadta a válókeresetet. Később még egyszer összejöttek, és Hank újból megkérte Jan kezét, ám a nő kijelentette, hogy a történtek után soha többé nem fog hozzámenni.

lhsgunz.png

Darázs a Bosszúállók élén

Janet Van Dyne-t később a Bosszúállók vezetőjévé választották, és ezen a poszton hosszú ideig nagyon sikeres volt. Az Under Siege című történetben (magyarul a Marvel Extra 2-6. számaiban) bizonyította leginkább a rátermettségét, amikor sikeres mentőakciót szervezett a Bosszúállók fogságba esett tagjainak kiszabadítására a Zémó báró vezette Mesterbűnözők rajtaütését követően. Darázs később elvesztette, majd újból visszaszerezte vezetői rangját, ám A Bosszú Angyalai: Káosz történései után a csapat végleg feloszlott, és a helyébe lépő Új Bosszú Angyalainak Janet már nem lett a tagja. A Polgárháború eseményeit követően azonban Vasember beszervezte őt a saját Bosszúállók-formációjába.

4p9sbd.jpg

A Titkos Invázió során Janet egy növekedést serkentő szérumot kapott az exférjétől – merthogy időközben ő is szert tett az óriássá válás képességére – ám nem tudta, hogy a valódi Hanket az alakváltó skrullok tartják fogva, és a helyébe egy imposztor lépett. A szérum, amit az ál-Hangyától kapott, élő bombává változtatta Janetet, aki a harc közben megállíthatatlan növekedésnek indult. Utolsó leheletével annyi skrullt rántott magával, amennyit csak tudott, és mielőtt felrobbant, Thor egy másik dimenzióba teleportálta őt, megmentve ezzel New Yorkot. Janet látszólag meghalt, de valójában egy Mikroverzum nevű helyre került (ami megegyezik a moziban látott Kvantumvilággal, ahol a filmes Janet is raboskodik). Később sikerült visszatérnie.

the-wasp-dies-1.jpg

Az újvilági Darázs

A kétezres évek elején a Marvel elindította az Újvilág (Ultimate) univerzumot, ami lényegében egy párhuzamos valóság, melyben a jól ismert karaktereket modern környezetbe helyezték, és ismét a nulláról indították el őket (kvázi, mint a Filmes Univerzum). Ezek a történetek jóval nyersebbek és aktuálisabbak voltak, mint a korábbiak, így nem csoda, hogy A Különítmény című sorozat írója, Mark Millar szinte azonnal ráugrott a családon belüli erőszak témájára. A hatodik számban Hank nem csupán megütötte, de kis híján meg is ölte a feleségét, amiért Amerika Kapitány később félholtra verte a férfit. Ezt követően a Kapitány és Janet egy ideig jártak is.

janetvandyne.jpg

Darázs újvilági verziója maga is tudós, emellett pedig mutáns, azaz a képességei veleszületettek. Janet ebben a világban egy ázsiai karakter, ám nála az etnikumváltás nem bizonyult olyan népszerűnek, mint az ugyanitt bemutatkozó, Samuel L. Jacksonról mintázott Nick Fury esetében. Olyannyira nem, hogy később a rajzolók már meg sem próbáltak ázsiai vonásokat adni neki. Az újvilági Janet egyébként nem volt hosszú életű karakter. Az Ultimatum című sztoriban halt meg alig hét évvel a debütálását követően, méghozzá nagyon brutális módon: mikor rábukkantak a holttestére, éppen a Haspók nevű mutáns gonosztevő ette azt.

wasp.jpg

The Avengers: A Föld legnagyobb hősei

Miután a Disney megvette a Marvelt, rögtön elindítottak egy animációs sorozatot A Föld legnagyobb hősei címmel. Ebben a képregényekhez hűen Hangya és Darázs alapító tagjai voltak a Bosszúállóknak. Mivel a műsor gyerekeknek készült, az írók természetesen hanyagolták a családon belüli erőszak témáját. Hanket és Janetet inkább olyan szerethető, aranyosan civakodó párként mutatták be, amilyenek a hatvanas években futó képregényekben voltak.

3752013-aemh_ss33.jpg

A mozifilmes Janet Van Dyne

A Michelle Pfeiffer alakította Darázs nagyon különbözik a korábbi verzióktól. Mivel megint egy családbarát produkcióról van szó, a Disney érthető módon nem akarta előtérbe helyezni Hank Pym karakterét. Helyette a második Hangyát, Scott Langet tették meg főhősnek, Hanket pedig visszaminősítették mellékszereplővé. Továbbá jócskán meg is öregítettek őt a képregényes megfelelőjéhez képest, csakúgy, mint Janet karakterét, akinek ugyebár a nyolcvanas években még nyoma is veszett. Fontos különbség még, hogy a filmekkel szemben a képregényes Hanknek és Janetnek csak alternatív idővonalakon született valaha közös gyermeke.

wasp-janet_van_dyne_3.jpg

A mozis Darázs képességei genetikai helyett technológiai eredetűek, azaz kizárólag a szuperhősruha segítségével tud méretet váltani, és mind a szárnyai, mind a sugárvetői a gúnya részét képezik. Az outfit az eredeti vörös jelmezt idézi a hatvanas évekből, míg a képregényekben később jellemzővé váló aranyszínű Darázs-ruhát az ikonikus hajviselettel együtt Janet filmbéli lánya, Hope kapta meg. A karakter mozis inkarnációja az újvilági változathoz hasonlóan szintén tudós, és nem divattervező.

A Michelle Pfeiffer-féle Darazsat még nem láttuk eleget ahhoz, hogy ítéletet mondhassunk felette, de az már most nyilvánvaló, hogy Evangeline Lilly Hope-ja sokkal közelebb áll a képregényekből ismert Janethez, mint Pfeiffer verziója.

Összeállította: Szatyina Dávid

Ha tetszett a cikk, talán az "Ismerkedj meg a Darazsakkal!" sorozatunk második része is érdekelni fog, melyben az Evangeline Lilly alakította új Darázs, azaz Hope Van Dyne képregényes hátterét elevenítettük fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4314119405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása