30 dolog, amit talán nem tudtál a Fekete Párducról

2018. június 30. - Marvel Magyarország

Vakanda, légy áldott! 

black-panther-box-office.jpg

1. Kevin Feige elmondta, hogy Chadwick Boseman volt a Marvel első számú jelöltje Fekete Párduc szerepére: Azt hiszem, miután elhangzott a neve egy kreatív megbeszélésen, a következő 24 órában felhívtuk az ügynökét, utána pedig magát Chadwicket is, majd ahogy felajánlottuk neki a lehetőséget, azonnal rábólintott.

2. A vakandaiak által beszélt nyelv egy létező, eredetileg Dél-Afrikában használatos hivatalos nyelvek egyike, a xhosza. Történetesen ez a címszereplő édesapját alakító John Kani anyanyelve, így általa választották ki a xhoszát Vakanda filmes nyelvének az Amerika Kapitány: Polgárháború forgatásán.

3. Közvetlenül a film forgatása előtt a stábtagok részt vettek egy hathetes felkészülési programon, ahol a karakterek sajátos mozgását, a harci koreográfiákat és a különböző technikákat sajátították el.

4. Amennyire csak lehetett, Michael B. Jordan igyekezett tartani a távolságot a színészgárda többi tagjától a forgatási munkálatok alatt, ezzel még jobban átszellemülve Erik Killmonger szerepébe, aki szinte mindegyik központi karakterrel konfliktusban áll a filmben, és magányosan élte le az egész életét.

5. Ulysses Klaue fegyvere egy szónikus hullámokat kibocsátó eszköz, amit protézisként használ hiányzó karja helyén. Andy Serkis karakteréhez nem csupán ezzel voltak hűek az adaptációban, hanem mint kiderült, évekkel ezelőtt volt egy sikeres támadása Vakanda ellen, amikor eltulajdonította a Bosszúállók: Ultron korában látott vibrániumot. Míg a filmben W'Kabi vesztette el a szüleit, a képregényekben ekkor gyilkolták meg T'Chaka királyt, ami Klaue és T'Challa véget nem érő csatározásaihoz vezetett.

6. Letitia Wright kétszer is elutazott Los Angelesbe tesztfelvételek miatt, ahol Ryan Coogler rendezővel és Bosemannal dolgozott együtt. Csak néhány héttel később kapta a telefont, hogy övé lett Shuri szerepe – mindez elmondása szerint egy buszmegállóban történt, ahol azonnal sikoltozni kezdett örömében.

7. Lupita Nyong'o szorosan együtt dolgozott egy dialektus oktatóval, hogy megfelelően elsajátítsa a filmben beszélt xhosza nyelvet. A színésznőnek továbbá egy hete volt arra, hogy megtanulja a dél-koreai jelenetekhez írt koreai nyelvű sorait, de még így is jó pár alkalommal elrontotta a felvételkor, mire sikerült helyesen elmondania.

8. Válaszul arra a kérdésre, hogy milyen érzés a filmben szereplő kevés fehér színész egyikének lenni, Martin Freeman a következőt mondta: Arra gondolsz, hogy na igen, ilyen lehet a fekete színészeknek az esetek többségében.

9. A Killmonger testén lévő hegek egyfajta testmódosításnak számítanak, amely egyes afrikai törzsek halálos hagyománya. Egyesek az identitásukat, a társadalmi státuszukat jelölik, míg mások az életükben elért eredményeiknek állítanak emléket ezzel a technikával. Killmonger esetében minden heg egy általa megölt embert jelent, de a módszer egyúttal afrikai származását is képviseli.

10. Sebastian Stan stáblista utáni szerepét a munkálatok vége felé rögzítették egy Atlantához közeli erdőben, amely mindössze egyetlen napot vett igénybe.

11. A stáblista utáni jelenetben Fehér Farkasként hivatkoznak Bucky-ra a vakandai gyerekek, ami nem légből kapott elnevezés: a forrásanyagban ez Hunter, T'Challa fehér bőrű, fogadott testvérének beceneve, akinek repülőgép-szerencsétlenségben haltak meg valódi szülei Vakanda felett. T'Chaka király sajátjaként nevelte fel a fiút, aki később a Hatut Zeraze nevű vakandai titkosrendőrség vezetője lett Fehér Farkas néven (noha csoportjával elhagyta Vakandát, továbbra is hűséges volt a koronához).

12. A W'Kabit megformáló Daniel Kaluuya kifejezetten a film kedvéért megtanult lovagolni, hogy valamivel tapasztaltabb legyen a számítógépes szimuláció során, mikor a karaktere páncélozott orrszarvúját kell megülnie.

13. Lupita Nyong'o és Winston Duke (M'Baku) ugyanabba a színészképző iskolába jártak, és együtt látták megjelenésekor a legelső Bosszúállók-filmet. Elmondásuk alapján már akkor reménykedtek benne, hogy egy nap lehetőségük legyen ilyen volumenű mozifilmben szerepelni.

14. Bár a kísérteties hasonlóság miatt azt hinnénk, hogy az 1992-ben játszódó jelenetekben digitális úton fiatalították meg a T'Chakát alakító John Kanit, valójában ott a színész fia, Atandwa Kani bújt a karakter bőrébe. Még furcsább érdekesség, hogy az ugyanitt szereplő fiatalabb Zurit Denzel Whitaker játssza, aki viszont nem az idősebb iterációt életre keltő Forest Whitaker fia, csak névrokonok.

15. Letitia Wright szerint a legnagyobb fizikai megpróbáltatást igénylő jelenetek között is szakított időt a stáb némi szórakozásra, például rap csatákat rendeztek, elmentek együtt vacsorázni, vagy időnként bowlingozni.

image.jpg

16. A kaliforniai Oakland kulcsfontosságú szerepet játszik a filmben, hiszen itt nőtt fel az apját elvesztett Erik Stevens. A filmet író és rendező Ryan Coogler szintén Oaklandben nevelkedett, valamint ebben a városban alapították 1966-ban a Fekete Párducok nevű radikális polgárjogi mozgalmat (a mozgalom célja az volt, hogy az Államokban emberszámba vegyék a feketéket), mindössze pár hónappal azután, hogy Stan Lee és Jack Kirby bevezették T'Challát a Fantasztikus Négyes egyik számában.

17. A Vakandában látható civilek közül minden harmadik mezítláb jár, ami a jelmeztervező részleg szándékos döntése volt.

18. Michael B. Jordan már korábban is megpróbált csatlakozni a Marvel Moziverzumhoz, ugyanis 2013-ban versenyben volt Sam Wilson/Sólyom szerepéért az Amerika Kapitány: A tél katonája kapcsán. Mint tudjuk, a filmet rendező Russo tesók választása azonban végül Anthony Mackie-re esett.

19. Ludwig Göransson zeneszerző Dél-Afrikába utazott, és Grahamstownban egy erre specializálódott archívumban meghallgatta több ezer különböző törzs zenéit. Szenegálban és Dél-Afrikában helyi zenészek játékát rögzítette, melyekből szintén ihletet merített a munkájához. Mellette Kendrick Lamar is készített egy nagy sikerű, 14 eredeti dalból álló albumot a filmhez, akinek elég volt néhány jelenetet látnia a filmből, hogy elvállalja a munkát.

20. Ryan Coogler elmondta, hogy bizonyos mértékben az összes Fekete Párduc képregény-sorozatból merítettek inspirációt, Stan Lee és Jack Kirby történeteitől egészen Don McGregor, Christopher Priest, Jonathan Hickman és Brian Stelfreeze munkájáig. Példának okáért a Martin Freeman alakította Ross ügynök Priest, míg Shuri karaktere Reginald Hudlin sorozataiból lett átemelve.

21. Gorilla város, az M'Baku vezette Jabari törzs otthona eredetileg egy esőerdőben lett volna, ám Coogler szerint ez túlságosan adta magát, ezért azt javasolta, tegyék őket inkább egy hó borította hegységre.

22. Vakanda látványterve két híres vízesésen alapul: az Iguazu-vízeséseken (Brazília és Argentína határai között Dél-Amerikában) és a Victoria-vízeséseken (Zambia és Zimbabwe határai között Afrikában).

23. Coogler egy nyilatkozatában úgy írta le a Forest Whitaker alakította Zurit, mint „a vakandai Obi-Wan Kenobi”.

24. A filmben látható összecsapásokhoz különböző afrikai harcművészetek mozdulatait használták fel, és az akciójelenetekhez olyan filmekből merítettek többek közt inspirációt, mint a Creed: Apollo fia, vagy a Kingsman: A titkos szolgálat.

25. Miután átveszi a trónt, Killmonger egy fekete-arany színekben pompázó Fekete Párduc kosztümöt ölt magára, amiről az emberek már a bemutató előtt is egy leopárdra asszociáltak. Két okból is megeshet, miszerint ez volt vele a készítők célja: a füzetekben T'Challa egy időben a Fekete Leopárd nevet viselte, szóval vehetjük ezt egy arra való utalásként, de még valószínűbb, hogy ezzel akartak tisztelegni Preyy, Erik hűséges leopárdja és társa előtt a képregényekből.

26. Napi két és fél órát vett igénybe, hogy négy sminkes közel 90 önállóan kialakított szilikon formát helyezzen el Michael B. Jordan felsőtestén Killmonger hegeiként, majd fesse le őket egyesével a bőrszínének megfelelően. A nap végén Jordannek be kellett ülnie egy szaunába, hogy leizzadja magáról a sminket.

27. A trónra felesküdött női harcosokból álló Dora Milaje tagjait színésznőkből, Broadway-táncosokból és kaszkadőrnőkből válogatták össze, hogy ezáltal mindegyiküknek legyen egy sajátos mozgása.

28. A dél-koreai kaszinójelenetben Okoye vörös, míg Nakia zöld estélyi ruhát, T'Challa pedig fekete öltönyt visel. Ryan Coogler rendező elmondta, hogy ez a színválasztás szándékos volt, ezzel jelképezik ugyanis a pánafrikanizmus (afrikai összetartozás jegyében született mozgalom) vörös, fekete és zöld színekből álló zászlaját, valamint az egyes vakandai törzseket is más-más színű jelmezekkel különböztetik meg a filmben.

29. Lupita Nyong'o hatszáz gyermeknek vásárolt belépőt a Fekete Párduc vetítéseire kenyai szülővárosában, Kisumuban.

30. Kevin Feige elmondása szerint a Fekete Párduc-film már egészen a Marvel Moziverzum Első Fázisától fejlesztés alatt állt. A Vasember 2. végén utaltak is Vakandára, mikor egy szuperképességű egyéneket meghatározó térképen pontosan ott van jelölés Afrikán, ahol elhelyezkedik a fiktív Vakanda.

Összeállította: Kovács G.

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6914084367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása