30 filmes kikacsintás, amit talán nem vettél észre a Bosszúállók: Végtelen háborúban

2018. május 05. - Marvel Magyarország

Univerzumépítés a tetőfokon.

infinity-war-directors-play-coy-about-character-deaths-update.jpg

Figyelem! Az alábbi cikk SPOILEREKET tartalmaz a Végtelen háború cselekményére vonatkozóan! Csakis saját felelősségre olvasd tovább!

A Bosszúállók: Végtelen háború készítőinek nem volt könnyű dolga, hiszen a filmnek rengeteg szempontból meg kellett állnia a helyét: megfelelően mozgatni több mint 25 karaktert, kellően kibontani és megismertetni a nézővel a hat éve belengetett főgonoszt, önállóan is működő produkció alkotni, amely egyszerre felvezeti a folytatást és a megelőző 18 film konklúziója. Természetesen mindenkinek a saját döntése, hogy szerinte mennyire sikerült megugrani ezeket az elvárásokat, de az tagadhatatlan, hogy a Marvel Moziverzum első 10 évét nagyon jól összefonta az alkotógárda, amit következő cikkünk is bizonyít. 

A 25 képregényes utalást összegyűjtő írásunk után ugyanis arra vállalkoztunk, hogy kiragadjuk a Végtelen háború legjobb, korábbi Marvel vagy egyéb másik filmekre tett kikacsintásait. Mint már olvashattátok a figyelmeztetést, a következő 30+1 érdekesség spoileres lehet a film eseményeire való tekintettel. 

infinity_war_252.jpg

1. Az Amerika Kapitány: Polgárháború végén Tony Steve-től kapott mobiltelefonja rögtön a film elején felbukkan. Sajnos a várva várt hívás és az első beszélgetés a két karakter között végül azonban elmarad.

2. Lassan nincs Galaxis Őrzői Kevin Bacon és a "Footloose" nélkül, ám ezúttal Pókember világosítja fel Űrlordot - mint Peter a Peternek - hogy bizony ez a film közel sem olyan legendás, mint ahogy arra Quill emlékszik.

3. A Polgárháború és Fekete Párduc filmek stáblistás jelenetei és értelmet nyernek, ahogy a láthatóan immáron tiszta elméjű Bucky megkapja új, vélhetően vibrániumból készült karját. “Hol van a balhé?”, kérdezi rögtön, visszautalva a Polgárháborús beszélgetésre Steve-vel a romániai apartmanjában.

4. Doctor Strange és Wong továbbra is a New York-i szentélyben őrzik az Agamotto Szemét, ahogy azt láthattuk a mágus filmjének záró képsoraiban, valamint a Ragnarökben is.

5. Wanda és Vízió kapcsolata egymással az Elme Kőn keresztül, ami elkezdődött a Bosszúállók: Ultron korában és a Polgárháborúban folytatódott, ezúttal egyszerre romantikus és tragikus módon ért körbe.

6. A Polgárháborúban Hangya legyőzésekor Pókember már bizonyította, hogy popkulturális tudásban sem szenved hiányt. Ezúttal ennek Áspis Száj itta meg a levét, ahogy Peter "A bolygó neve: A halál" című klasszikusból merített ötletet.

7. Natasha és Bruce első találkozására is sor kerül az Ultron kora óta, amit Sam foglal össze tökéletesen a “hát ez kínos” megjegyzéssel.

thor-star-lord_and_gamora_iw.jpg

"Meg kellett ölnöm apámat. Talán nehezebb, mint egy nővért kinyiffantani..." 

9. Thor saját trilógiájának tragikus történéseit remekül összefoglalja az Őrzőknek és később Mordálynak is. Quill, hogy csávóként is felvegye a versenyt az igazi férfival, szintén elmeséli az Őrzők korábbi kalandjait.

8. Clint és Scott is házi őrizetben vannak, ami megmagyarázza, miért nem szerepeltek a filmben, valamint egyben tökéletes folytatása a Polgárháború végi szökésüknek.

10. Amikor Űrlord megkérdőjelezi, hogy ugyan milyen idióta bízna egy Végtelen követ a Gyűjtőre, Thor inkább zseniálisként könyveli el egykori húzását, amely visszautalás a Sötét világ stáblista utáni jelenetére.

11. A Végtelen háborúban is sikerült két karaktert megfosztani a karjától, mint ahogy azt jó pár korábbi MFU filmben, egyfajta "A Birodalom visszavág" tisztelgésként: Cull Obsidian és a Hulkbuster páncél is szegényebb lesz egy-egy végtaggal.

12. Vízió, Bruce és Shuri tisztázza valamennyire az Ultron kora történéseit és felelevenítik, hogy az androidot JARVIS, Ultron, Bruce, Tony és az Elme Kő együttese alkotja egyszerre. Kellett is az emlékeztető, ugyanis az Ultron korában Vízió születése rendkívül komplikáltan lett megvalósítva.

13. Gamora és Nebula kapcsolata Thanos-szal a korábbi két A galaxis őrzői filmből már ismerős lehetett, ezúttal azonban igazán kifejtették az apa-lánya(i) szálat.

14. Talán az egyik legnagyobb és legmeglepőbb visszautalást a filmben Vörös Koponya feltűnése jelentette, aki egészen az első, 2011-es Amerika Kapitány film óta most tűnt fel újra a filmvásznon. Hogy mennyire játszottak közre vajon a rajongók és az elméleteik az egykoron a Tesseractnak köszönhetően sebesen az űrbe távozó Hydra vezér visszahozásában, az egy remek kérdés.

infinity_war_232.jpg

15. M’Baku feltűnése a wakandai ütközetben szép visszautalás a Fekete Párduc történéseire, ahol a Jabari törzs vezetője szövetségesként harcolt T’Challa és Okoye oldalán - csak akkor még saját népe, ezúttal pedig a Fullajtárok és Thanos gyermekei ellen.

16. Loki “Velünk van Hulk” visszautalása Tony egykori soraira a Bosszúállókban is egy ötletes húzás volt a készítők részéről.

17. Peter Vaspók páncélját már megszemlélhettük a Pókember: Hazatérés legvégén, ám most láthattuk először a benne rejlő négy fémkart működés közben.

18. Apropó Tesseract: Loki kudarcba fulladó hadjáratát az első Bosszúállók filmben rögtön a nyitójelenetben felemlegeti neki Thanos. Thor tudatlanul úgy hiszi, a kocka elpusztult hazájával együtt, ám Loki bebizonyítja, amit mindenki sejtett a Ragnarök fináléjában: a Csínytevés Istene bizony nem hagyta ott a Tér Kövét Asgardon...

19. “Add, hogy a sötét mágia még egyszer, utoljára átjárjon” - hangzik Heimdall-tól az ima, ahogy a Hulkot kimenekíti a Földre. Egykoron a Bosszúállókban említette Loki a sötét árát annak, hogy fivére újra a Földre utazhasson a Bifröszt elpusztítása után, az első Thor film történéseit követve. Remek visszautalás a Russo tesók részéről, hogy az egykori, 2012-es történeti lyukat betömték.

20. Tony és Pepper telefonhívása újra megszakad, ahogy azt láthattuk szintén első Bosszúállók film záró csatajelenetében.

21. Loki felemlegeti a jégóriás örökségét is Thanosnak, mint Jotünheim jogos trónörököse az első Thor film alapján.

22. Tony legsötétebb félelme - miszerint ő túléli, de mindenki más meghal körülötte - a két Bosszúállók alapján valóra válik a film végén. A “That’s up there, that’s the end game” idézet is visszaköszön Strange-nek köszönhetően: “Ez már a végjáték.”

23. Thor epikus érkezése a wakandai harctérre egy az egyben a Sötét világ kezdetének replikája, ahogy Thor kilép a Bifrösztből, követve a Vihartörőt, ahogy egykoron a Mjölnir is megelőzte tulajdonosa érkezését.

infinity_war_230_1.jpg

24. Banner nagy félelme a Ragnarökben, hogy ha Hulkká változik, talán soha többé nem lesz újra ember. Ezzel ellentétben a Végtelen háborúban épp azzal szembesül, hogy lehet a Hulk lesz az, aki nem tér vissza többé.

25. Ross tábornok is visszatér hologram formájában a Polgárháborús megjelenése után (érdekesség: az egyik titkárát az asztalnál az egyik író, Stephen McFeely alakítja), aki elég keményen le is lett lőve Rhodey és Kapi által.

26. A Gyűjtő gyűjteménye a Tudástérben már A galaxis őrzőiben is láthattuk, hogy megannyi vicces utalást rejt. Ahogy egykoron Gunn rakta bele a “Slither - Féltél már nevetve?” meztelen csigákhoz hasonlító szörnyeit az egyik kalitkába, úgy ezúttal a Russó tesóknál gurult el a gyógyszer: ők “Az ítélet: család” című szitkomjuk egyik röhejes karakterét, a kékre festett Tobias Fünkét csempészték bele a film képsoraiba.

27. Strange kezei, ahogy átadja az Idő Követ Thanosnak látszik, hogy ugyanolyan ramaty állapotban vannak, mint a saját filmje végén. A Tony életéért hozott áldozat a kővel is pazarul reflektált az Ősmágus utolsó szavaira: “Ez nem rólad szól.”

28. Thor új, Mordálytól kapott szeme narancssárga, épp úgy, mint Heimdallé is volt. Érdekes párhuzam, főleg, hogy a Vihartörővel Thor most már képes megidézni a Bifrösztöt, ahogy barátja tette egykoron.

29. Nidavellir már korábban is említésre került Selvig teleírt tábláján a Sötét világ röhejes jelenetében.

30. A stáblistás jelenetben Nick Furyt alakító Samuel L. Jackson híres “Motherf*cker” mondása jó pár filmjéből visszaköszön, ilyen például a "Kígyók a fedélzeten!" vagy a "Ponyvaregény". Ugyanitt, Nick Fury 10 év után újra egy fontos Marvel film egyetlen stáblistás jelenetének főszereplője lett.

+1 Végül, de nem utolsó sorban: Habár nem vissza, hanem előreutalás, de szót érdemel: a stáblistás jelenetben feltűnik Marvel Kapitány szimbóluma, mint utolsó mentsvár, akire az el-nem-porladt Bosszúállók számíthatnak. A karaktert Brie Larson fogja életre kelteni az MFU-ban, aki a márciusban érkező saját filmje után a következő Bosszúállókban is visszatér, bizonyára központi figuraként Thanos legyőzésében.

Összeállította: Goretity Dániel

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr9913894082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása