Bosszúállók: Végtelen háború gyorstalpaló: Minden, amit nem árt, ha tudsz előtte

2018. április 07. - Marvel Magyarország

A Marvel eddigi legnagyobb vállalkozása előtt felelevenítjük a kezdeteket.

21-easter-egg.jpg

Miután a második Végtelen háború előzetes is alaposan felrobbantotta az internetet, arra gondoltunk, készülünk számotokra egy összefoglaló cikkel, mely tartalmaz minden olyan elengedhetetlen információt, ami a soron következő Bosszúállók film megértéséhez szükséges. 10 év és 18 film bizony nem kevés idő és történés, amire emlékezni kell, úgyhogy aki esetleg nem követi hétről hétre a nosztalgia kritika sorozatunkat, annak itt egy - viszonylag - tömör gyorstalpaló.

Mi ez az egész közös univerzumos dolog?

Habár korábban is láttunk már hasonló ötleteket a filmvásznon (Kevin Smith bácsi View Askewniverse-e Jay és Néma Bob párosával, a példának okáért), a Marvel Studios indította útjának a filmipar egyik legsikeresebb franchise-át a Marvel Filmes Univerzummal. Az MFU az első Vasemberrel robbant be a köztudatba, amit utána 10 év alatt azóta már 17 film követett… és is nem terveznek egy ideig lassítani.

pasted_image_0.png

Az alapötlet a 2005-ben Kevin Feige vezetésével alapított stúdió mögött igazából a képregényekből már ismerős formátum filmvásznon történő megvalósítása volt. Feige-ék szerették volna elérni, ha a karakterek nemcsak a saját szóló, hanem egymás filmjeiben is feltűnnek majd az idő előrehaladtával. Történeteik egy univerzumban játszódnak és a karakterek többször összeálltak közös csapatmozikra is. Némelyik szorosabban kapcsolódik a központi univerzumhoz, de akadnak olyanok is, akik kevésbé követik a főbb történéseket és önállóan is erősebben helytállnak.

Mik azok a fázisok, milyen filmek tartoznak az MFU-ba?

Az MFU filmjei úgynevezett fázisokba rendeződnek. Az eredeti tervek szerint mindegyik fázis végét egy Bosszúállók mozi zárta volna. Ez egészen az első fázisig sikerült is, a másodiknál azonban máris borult a terv (leginkább A Hangya körüli rendezőváltásnak és többszöri újraírásnak köszönhetően), ahogy azt az eddigi három fázist bemutató ábrákon láthatjátok a következőkben:

Az első fázis filmjei, megjelenési sorrendben:

  • Vasember (2008)
  • A hihetetlen Hulk (2008)
  • Vasember 2 (2010)
  • Thor (2011)
  • Amerika Kapitány: Az első bosszúálló (2011)
  • Bosszúállók (2012)

phase_one.jpg

A második fázis filmjei, megjelenési sorrendben:

  • Vasember 3 (2013)
  • Thor: Sötét világ (2013)
  • Amerika Kapitány: A tél katonája (2014)
  • A galaxis őrzői (2014)
  • Bosszúállók: Ultron kora (2015)
  • A Hangya (2015)

phase_two.jpg

Végül pedig, a harmadik fázis filmjei, megjelenési sorrendben:

  • Amerika Kapitány: Polgárháború (2016)
  • Doctor Strange (2016)
  • A galaxis őrzői vol. 2 (2017)
  • Pókember: Hazatérés (2017)
  • Thor: Ragnarök (2017)
  • Fekete Párduc (2018)
  • Bosszúállók: Végtelen háború (2018)
  • A Hangya és a Darázs (2018)
  • Marvel Kapitány (2019)
  • Bosszúállók 4 (2019) (a képen nem szerepel)

phase_three_v2.jpg

(Megjegyzés: Minden más, Marvel logóval ellátott film nem az MFU része, csak a karakterekkel járó jogi herce-hurcák miatt más filmstúdióé még jó pár hős megfilmesítési joga - ilyenek voltak például az X-Men, a Fantasztikus Négyes, vagy a Pókember is 2015-ig. Illetve az még mindig elég fura helyzetben van… ehh, ebbe inkább ne is menjünk bele, itt ülnétek hajnalig - és egy másik cikkben már beszéltünk róla.)

Szóval, igen, jól érzitek: aki még egy filmet sem látott, annak bizony a közelgő Végtelen háború előtt összesen 18 filmet kell pótolnia. A harmadik Bosszúállókat követi majd egy A Hangya és a Darázs, egy Marvel Kapitány (a Marvel első, női szuperhőst főszerepeltető szóló mozija) és a Harmadik Fázis zárásaként a negyedik, egyelőre még ismeretlen alcímmel rendelkező Bosszúállók film.

Eredetileg “Végtelen háború - 2. rész” lett volna a címe (két részesre tervezték anno a zárást), végül azonban ezt eltörölték, ugyanis habár a két film nagy mértékben kapcsolódik majd egymáshoz, nem egészen ugyanazt a sztorit fogják bemutatni - mint például tette azt a Harry Potter 7. része. A cím a mai napig ismeretlen, ugyanis Feige és a rendezőpáros elmondása szerint spoileres a Végtelen háború cselekményére nézve - úgyhogy ezt bizony gyanúsan csak nyáron tudjuk meg.

Ezek az alapok. A következő sorokban feltételezzük, hogy az említett, eddig megjelent 18 filmet sikerült legalább egyszer meglesni.

Hol találjuk meg kedvenc karaktereinket a Bosszúállók: Végtelen háború kezdetén?

Az elmúlt filmek történései alapján a Bosszúállók karakterei alaposan szétszóródtak a világ (és univerzum) különböző pontjain. Összeszedtük számotokra, hogy a Végtelen háború elején vélhetően melyik karakter épp hol és hogyan tengeti mindennapjait.

A Polgárháború történései alaposan szétzúzták a csapatot. Tony (Vasember) gyakorlatilag egyedül maradt, a Pókember: Hazatérés alapján viszont Pepper-rel újra szent a béke és eljegyezték egymást. A Végtelen háború előzmény képregényei lapjain szüntelenül fejleszti tovább a saját, és kedves mentoráltja, Peter ruháit. Sántikáló barátja, az új exoszkeletont használó Rhodey (Hadigép) a közelében maradt, Vízió azonban szemlátomást más vizekre evezett. Pókember mint tudjuk, visszautasította Tony ajánlatát és nem csatlakozott a Bosszúállók szegényes csapatához, hagyományos szerkójában védelmezi a kisembereket Queen utcáin és próbál átlagos iskolás tinédzserként is megfelelni.

A Polgárháború “bűnösei” is alaposan szétszóródtak a sikeres szökés után. Steve (Amerika Kapitány), Natasha (Fekete Özvegy) és Sam (Sólyom) a szökevény élet külön útjait járják és titkos missziók során igyekeznek védelmezni a világot, ahol csak tudják. Wanda az előzetes alapján valahol Edinborough-ban bujkál és az emberi formát öltő Vízióval együtt tengeti mindennapjait. Clint (Sólyomszem) és Scott (Hangya) is visszatért a családjaikhoz, egyelőre erősen úgy néz ki, hogy ők ketten a Végtelen háború történéseit kihagyják - vagy valami egészen titokzatos indok miatt hagyták őket ki az eddigi előzetesekből és a poszterről egyaránt.

Thor és Hulk, Lokival a fedélzeten a Ragnarök során megsemmisült Asgard-ot elhagyva hajójukon a Föld felé tartanak. A stáblistás jelenet és az előzetesek alapján azonban nem jutottak túl messzire, hiszen Thanos rájuk talált és bizony szeretné begyűjteni a Tesseract-ot, amivel Loki pár évnyi elmaradásban van...

Doctor Strange a New York-i szentélyt védelmezi társa, Wong segítségével, aki továbbra is próbálja Strange-t okítani a világot fenyegető kozmikus és misztikus veszélyekről - mint például a Végtelen Kövekről, ahogy azt az előzmény képregényben is olvashattuk.

A Polgárháborúban, majd legfrisebb szólófilmjében megismert Fekete Párduc Wakanda uralkodásával van alaposan elfoglalva. Alig vette át sikeresen az irányítást országa felett, rögtön készülhet a következő megmérettetésre Thanos ellen. Húga, Shuri a legutóbbi stáblistás jelenet alapján sikeresen felszabadította Bucky elméjét a Hydra agymosása alól. Steve gyerekkori barátját a wakandai gyerekek a Tél Katonája helyett a Fehér Farkas kódnéven kezdték el szólítani. Az előzetesek alapján a Dora Milaje vezetője, Okoye is okoz majd pár kellemetlen percet Thanos seregének.

Végül, de nem utolsó sorban pedig a galaxis őrzői - Űrlord, Gamora, Drax, Mordály, Groot és Mantis - az űrt járják szüntelenül, hogy négy évvel a második rész történései és Yondu halála után is valami jót és valami rosszat műveljenek közösen. Nebularól keveset tudunk, vélhetően nem tett le apja, Thanos ellen irányuló terveiről, hogy az Őrült Titán megfizessen minden apai bűnéért.

infinitywarteaser-104_bright.jpg

Ki az a csúnya lila bácsi az előzetesből?

Ő a szteroidon és áfonyán nevelkedett Bruce Willis CGI változata. Viccet félretéve ő Thanos, a képregényekben az egyik-ha-nem legmeghatározóbb ellenfele a Bosszúállók csapatának. Láthattuk már a két Bosszúállók film végén a stáblistás jelenetben, valamint A galaxis őrzőiben is feltűnt egy rövidke jelenet erejéig. Tőle kapta Loki a jogarát, ő Gamora és Nebula, valamint az előzetesben feltűnő Fekete Rend - Corvus Glaive, Proxima Midnight, Cull Obsidian és Ebony Maw (róluk máskor beszélünk részletesebben) apja, és valami elképesztő vágyat érez a rajos, Swarosvki-val kirakott kesztyűkért.

Célja, hogy megszerezze a Végtelen Kesztyűt, amivel uralni képes az összesen 6 darab Végtelen Követ, hogy aztán végtelen pénzt hozzon a Disney kasszájára. A pontos motivációját és tervét egyelőre nem ismerjük, annyit tudunk egyelőre, hogy szülőhazájának (mely nem más, mint a Szaturnusz legnagyobb holdja, Titán) komoly szerepe lesz a történetben. Azon túl, hogy az univerzum felét ki akarja irtani, elhozva az egyensúlyt az összes galaxisba.

Mire jó az a kesztyű és mik azok a csili-vili színes kövek?

Kaptunk már némi mitológiai hátteret az első Amerika Kapitány filmben, a második Thor-ban, valamint leginkább A galaxis őrzőiben és az Ultron korában azzal kapcsolatban, hogy mik is azok a Végtelen Kövek.

collectorinfinitystones.png

Az univerzum teremtésekor 6 darab szingularitás létezett, melyek anyagi formát öltve megalkották a Végtelen Köveket. Mindegyik más-más erővel bír, halandó ember számára pedig nem túl tanácsos érintkezni velük - nem árt, ha az ember vagy Titán fia, vagy rendelkezik tehát valamilyen kesztyűféleséggel, ha uralni akarja őket. A szóban forgó csecsebecsék a Tér, az Idő, az Elme, a Valóság, a Hatalom és a Lélek Kövek. A kövek az évmilliók alatt szétszóródtak az univerzumban, hogy aztán a 18 film alatt a 6-ból egészen 5 előkerüljön és közelebből is megismerjük őket.

Most sorra vesszük, hogy melyik filmben is találkoztunk velük korábban, milyen képességgel bírnak és mit tudunk jelenlegi tartózkodási helyükről vagy gazdájukról.

A Tér Kő

  • Filmek, melyekben feltűnt: Thor (stáblistás jelenet), Amerika Kapitány: Az első Bosszúálló, Bosszúállók, Thor: Ragnarök (Odin kincseskamrája). Prominens szerepet az első Amcsi Kapcsi filmben és persze a Bosszúállókban kapott.
  • Tartalmazó ereklye: Tesseract
  • Képesség: Használója képes uralni a teret, vagyis a különböző dimenziók között utazni és teleportálni szerte az univerzumban egy pillantás alatt. Loki ennek segítségével nyitotta a kaput a Bosszúállók filmben, illetve a film végén Thor is a kocka segítségével vitte haza háborús bűnös öcsikéjét Asgard-ra. Egy teória szerint az első Amerika Kapitányban a Kő energiáját használó fegyverek is elteleportálták az áldozatul esett katonákat az univerzum egy ismeretlen pontjára.
  • Szín: kék
  • Jelenlegi fellelhetőség: Loki (Thor: Ragnarök alapján) és minden második magyar kisváros utcájában (bocs, tényleg…)

infinitywarteaser-037_3.jpg

Az Elme Kő

  • Filmek, melyekben feltűnt: Az első két Bosszúállók film (illetve az Amerika Kapitány: Polgárháborúban is, Vízió homlokán).
  • Tartalmazó ereklye: korábban Loki jogara, jelenleg Vízió
  • Képesség: Használója képes valaki elméjén uralkodni: belelátni a gondolataiba és teljesen átvenni felette az irányítást, ahogy azt az első Bosszóállók filmben tette Loki a jogara segítségével. Bizonyos alanyokon elméjük kiaknázatlan területeit is képes felerősíteni, ezt láthattuk is az Ultron korában a Maximoff-ikreknél - ők az egyetlen ismert emberek, akik túlélték a Kő hatásait és különleges képességeket (telekinézis Wandánál és emberfeletti gyorsaság Pietronál) szereztek a jóvoltából.
  • Szín: citromsárga
  • Jelenlegi fellelhetőség: Vízió

infinitywart2-028_4.jpg

A Valóság Kő

  • Filmek, melyekben feltűnt: Thor: Sötét Világ
  • Tartalmazó ereklye: Aether
  • Képesség: A Valóság Kő az egyetlen, amit eddig nem koncentrált (szilárd), hanem folyékony állapotban ismerhettünk meg. A sötét elfek vezetője, Malekith a segítségével akarta az univerzumot a Nagy Bumm előtti örök sötétségbe borítani, hiszen a Kő képes gazdája kívánságait teljesíteni - legyen szó akár az általunk ismert valóságon is túlmutató dolgokról. Alternatív valóságok, a fizika törvényeinek átlépése - mind-mind elérhető a Valóság Kőnek köszönhetően.
  • Szín: piros
  • Jelenlegi fellelhetőség: Taneleer Tivan-nál, a Gyűjtőnél (immáron tárolt, szilárd formában)

collector-ttdw_2.jpg

A Hatalom Kő

  • Filmek, melyekben feltűnt: A galaxis őrzői
  • Tartalmazó ereklye: Gömb
  • Képesség: Gyakorlatilag mérhetetlen erővel ruházza fel a birtokosát. A galaxis őrzőiben megismerhettük azt a pusztítást, melyre képes a Kő az arra méltó kezekben - Ronan kis híján a nullával tette egyenlővé egész Xandar-t, mint ahogy azt bemutatta számunkra a Gyűjtő egy múltbéli bolygó példájával. Sokak szerint a szóban forgó képsorokban épp Titán pusztulását láthattuk egy ősi Celestial-nak köszönhetően - nem véletlenül lenne ennyire pipa Thanos.
  • Szín: lila
  • Jelenlegi fellelhetőség: Xandar-on, a Nova Hadtest őrzi

novacorp_1.jpg

Az Idő Kő

  • Filmek, melyekben feltűnt: Doctor Strange
  • Tartalmazó ereklye: Agamotto Szeme (tudjátok, az az amulett Strange doki nyakában)
  • Képesség: Az Idő Kő birtokosa képes kénye-kedve szerint játszani az idővel: vissza- és előretekerheti, lelassíthatja, megállíthatja, vagy akár időhurkokat is létrehozhat vele. Rendkívül veszélyes játékszer, mivel könnyen paradoxonokat hozhat vele létre, aki felelőtlenül használja - ugye kedves Stephen?
  • Szín: zöld
  • Jelenlegi fellelhetőség: a New York-i szentélyben (Sanctum Sanctorum), Doctor Strange-nél, az Agamotto Szemébe zárva

infinitywart2-023_5.jpg

A Lélek Kő

  • Filmek, melyekben feltűnt: ???
  • Tartalmazó ereklye: ???
  • Képesség: A képregények alapján talán a legerősebbik kő mind közül. Gazdája képes vele uralni az élők és holtak lelkét egyaránt. A benne rejlő lehetőségekről és azok határairól a filmvásznon egyelőre nincs tudomásunk.
  • Szín: narancssárga
  • Jelenlegi fellelhetőség: ??? - A Lélek Kő holléte egyelőre ismeretlen. Az évek során több tipp is a felszínre került, egyelőre azonban egyik sem nyert megerősítést. A legfrissebb, wakandai vibránium-meteorral kapcsolatos feltételezéseket személyesen a Fekete Párduc rendezője, Ryan Coogler cáfolta meg. Legvalószínűbbnek Heimdall-t tartják a Thor filmekben bemutatott képessége miatt, miszerint “ő lát minden lelket az univerzumban”. Narancssárga szemei különösen erősítik a teóriát.

Nem mellesleg még a Russo-tesók (A tél katonája, a Polgárháború és a soron következő két Bosszúállók film rendezőpárosa) is húzzák a rajongók agyát a Lélek Kő kapcsán elég rendesen…

russo_soulstone.JPG

És ha nekem ennyi nem elég? Mi a szitu a sorozatokkal?

Ha esetleg valaki eddig kihagyta volna az MFU televíziós divízióját, és időmilliomosként tengeti mindennapjait, az nyugodtan csemegézhet a 2013 óta megannyi sorozatos tartalom kínálatából is. Viszont előre szólunk, hogy habár egy univerzumban játszódnak a sorozatok a filmekkel, ne várjatok komolyabb megjelenést egyik filmes karaktertől sem…

Az ABC csatorna sorozatai:

  • A S.H.I.E.L.D. ügynökei - Jelenleg az 5. évad közepénél jár, több, mint 100 darab, egyenként 40-45 perces epizód. Az első évad kifejezetten gyengén indul a “freak-of-the-week” formátumnak köszönhetően, viszont a 16. rész megrázó történései után évadról évadra jobb a sorozat. A legtöbb filmes kapcsolódást egyértelműen a S.H.I.E.L.D. mutatja, és már a mozivásznakról is beköszönt pár karakter.
  • Carter ügynök - Két évad után elkaszálták, évadonként 8 és 10 darab 40-45 perces rész. Az első évad kifejezetten szórakoztató, a második sajnos óriási minőségbeli visszalépés.
  • Embertelenek (Inhumans) - Az eredetileg Harmadik Fázis során debütáló filmet végül elkaszálták és sorozat formájában valósították meg - bár ne tették volna. Egy évad, szumma 8 darab 40-45 perces résszel, a Marvel Filmes Univerzum vélhetően leggyengébb terméke a 10 év alatt.

A Netflix sorozatai:

  • Daredevil - A Marvel/Netflix első sorozata a vak ügyvéd, Matt Murdock főszereplésével. Két évad, 13-13 résszel, az egyik legjobb marveles sorozat a piacon. Kingpin, Elektra és a Punisher is tiszteletét teszi ebben a bűnügyi drámában, melynek élén Charlie Cox brillírozik a szerepben.
  • Jessica Jones - Kőkemény pszichológiai dráma, amely az első évadban remekelt, a másodikra viszont elég erősen visszaesett. Az első évad viszont méltán nyert el megannyi díjat, a főszereplő Krysten Ritter, valamint az egyik legjobb marveles gonoszt alakító David Tennant is zseniálisak a szerepükben.
  • Luke Cage - Eddig egy évadot kaptunk Harlem védelmezőjéről, amely erősen megosztóra sikeredett - de a harlemi atmoszféra és hangulat telitalálat.
  • Iron Fist - Az Embertelenek és a Carter ügynök 2. évada mellett a 3. dobogós a “Legrosszabb Marvel tartalmak” listáján az eddig egy évadot megélt Danny Rand sorozata. Ha tényleg nincs más, meg lehet nézni, de ne ezzel kezdjétek…
  • The Defenders - Az előző 4 hőst összeeresztő csapatsorozat, amely alaposan alulmúlta a rajongók elvárásait, de egynek elment. Valószínűleg nem kapunk több évadot, be kell érnünk ezzel a 8 epizóddal.
    The Punisher - A Daredevil 2. évadában bemutatott híres antihős önálló spin-off sorozata, amely habár lassan építkezik, de kegyetlen és brutális a szezon java részében, Charlie Cox Matt Murdock-ja mellett ráadásul az egyik legjobb alakítást láthatjuk Jon Bernthal Frank Castle-jének köszönhetően.

A Hulu sorozatai:

Runaways - A népszerű, gonosz szüleik elől menekülő különleges tinédzserek 10 részes kalandja eddig egy évadot élt meg, és habár elképesztően elszigetelt az univerzum történéseitől, kifejezetten minőségire és szórakoztatóra sikeredett.

(Megjegyzés: A Légió és a The Gifted - Kiválasztottak című X-Men sorozatok nem tartoznak az MFU-hoz.)

Szóval aki többre vágyik a Végtelen háborúig, az tud magának bőven válogatni a hősök közül.

Mi ennyivel készültünk számotokra, reméljük, sikerült kicsit felfrissíteni a memóriátok és kellően képbe hozni mindenkit a közelgő Végtelen háború kapcsán. Találkozunk április 26-án a mozikban!

Írta: Goretity D.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3713816120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása