35 érdekesség, amit talán nem tudtál a Thorról

2018. január 19. - Marvel Magyarország

Így állt össze a Mennydörgés Istenének első szólófilmje.

roadtoextra-4.jpg

Mielőtt elhoznánk az Út a Végtelen háború című sorozatunk heti kritikáját vasárnap, a múlt héten elindított és hatalmas érdeklődést generáló érdekesség gyűjteményünk is új számmal jelentkezik. Ezúttal a jelenlegi Thor-trilógia első darabjáról, a 2011-ben debütált első részről szedtünk össze számotokra 35 többé-kevésbé köztudott, elsősorban kulisszák mögött információt. Fogadjátok szeretettel!

1. A végső döntés Thor szerepére a Hemsworth fivérek közt dőlt el, amit Chris viccesnek talált: "Mindketten Ausztráliából utaztunk oda, és végül egymás ellen küzdöttünk." Chrisben nem volt rosszindulat, szurkolt a testvérének, de mind tudjuk, hogyan alakult a választás. Liamnek mindenesetre nem volt oka szomorkodni, ugyanebben az időben mellékszerepet kapott Az éhezők viadala franchise-ban.

2. Amikor Chris Hemsworth és Sir Anthony Hopkins első alkalommal látták meg egymást a filmben viselt páncélokban, Hopkins csak ennyit tudott mondani "Egek, itt már nincs is szükség színészkedésre, nemde?"

3. Dr. Selvig (Stellan Skarsgård) megemlít egy S.H.I.E.L.D.-hez köthető tudóst, akit a gamma-sugárzás úttörőjeként ír le. Ez egyértelmű utalás Bruce Bannerre. Egy végül a vágószoba padlóján végzett jelenetben Hank Pym neve is elhangzik, akit csak négy évvel később láthattunk a vásznon A Hangyában.

4. Stan Lee mindig is el akarta játszani Odin karakterét, de nagyon boldog Sir Anthony Hopkins castingja és alakítása miatt.

5. Hogy felkészüljön a szerepre, Chris Hemsworth hatalmas mennyiségű izomzatot pakolt magára egy hat hónapon át tartó edzéstervvel. Szinte végig csak tojást, csirkét, szendvicseket, zöldségeket, barna rizst, steaket és fehérjeitalokat fogyasztott.

6. Kenneth Branagh rendező megkérte Sir Anthony Hopkinst, hogy improvizálja Odin reakcióját, amikor Thor rákiabál a száműzetési jelenet előtt. A színész beleegyezett, és a jelenet forgatásakor több stábtagot is könnyekig hatott az alakítás. Chris Hemsworth és Tom Hiddleston később elárulták, mindent meg kellett tenniük, hogy megőrizzék higgadtságukat a felvétel során.

7. Amikor Tom Hiddleston megtudta, hogy övé lett Loki szerepe, éppen egy észak-londoni kocsmában volt, ahol sikerült magára vonnia a figyelmet – elmondása szerint ugyanis nem bírta ki, hogy ne ordítsa el magát többször is az örömtől.

8. Elhangzik a filmben, hogy Thor pörölyét egy haldokló csillag szívében kovácsolták, ennek pedig tudományos háttere is van. A haldokló csillagok egy neutróniumnak nevezett szuper sűrű anyagot hoznak létre, amiből egy teáskanálnyi mennyiség is legalább egy milliárd tonna súlyú, ezzel magyarázatot adva a Mjölnir elképesztő tömegére. (További fun fact: A Mjölnir egy ősi norvég szó, jelentése "daráló".)

9. Tom Hiddleston roppant kényelmetlennek találta Loki sisakját, mert nehéz volt viselni és rosszul is látott ki belőle. Ezt a frusztráló érzést bele tudta vinni a harcjeleneteibe, hogy még jobban adja át a figurát.

10. Kenneth Branagh gyerekkora óta rajong Thorért. Amikor a Marvel Studios őt választotta rendezőnek, elküldtek neki egy teljes képregény gyűjteményt, amiből tudott meríteni forráshűség gyanánt.

11. Tom Hiddleston úgy írta le Loki karakterét, mint a Lear királyban szereplő Edmund egy ravaszabb, képregényes verzióját. William Shakespeare drámájában Edmund herceg becsapja apját, hogy az száműzze a testvérét, Edgart, akire rendkívül irigy volt.

12. Tom Hiddleston a capoeira nevű brazil harcművészetben is kipróbálta magát a Loki szerepére való felkészülés során.

2011_thor_025.jpg

13. Amikor a Pusztító megjelenik a Földön, a S.H.I.E.L.D. ügynökökben felmerül, hogy Tony Starké lehet. A "Fear Itself" című képregényes sztoriban Tony valóban készített magának egy páncélt, ami az asgardi Pusztító technológiáján alapult.

14. A film rengeteget merít a tényleges északi mitológiából, ami a Thor képregények alapját is szolgálja. A teljesség igénye nélkül pár példa: Odin hollói, Huginn és Muninn (feladatuk információk gyűjtése Midgardban; a Bosszúállókban is láthatóak egy pilalnatra) a trónján ülnek Thor koronázási ünnepségén. A Bifröstre eredetileg szivárványként gondoltak a norvégok, ezért a produkcióban látható híd a szivárvány színeit tükrözi. Amikor Odin megérkezik Jotunheimbe, a nyolclábú lován, Sleipniren lovagol. Thor azt hiszi az állatkereskedésben, hogy a macskákat is megülheti – ez utalás arra, hogy az anyja, Frigga a mitológiában két nagy kék macskával húzatja a szekerét.

15. Kenneth Branagh elárulta, hogy a film utolsó képkockáihoz (amikor Thor és Heimdall a Kilenc Birodalomra tekintenek) a Hubble űrtávcsövek képeit használták fel, és összesen tizennyolc hónapot vett igénybe a jelenet elkészítése.

16. Amikor Thor és Jane (Natalie Portman) elhagyják az éttermet, hogy a Mjölnir formálta kráter helyére menjenek, látni lehet egy kis víztornyot az utca végén a következő felirattal: "Isten hozott a vikingek otthonában."

17. Sir Anthony Hopkins úgy írt alá Odin szerepére, hogy egyetlen Thor képregényt sem olvasott életében és semmit sem tudott Thor mitológiájáról. Az apa-fia kapcsolat koncepciója volt az, ami miatt különösen érdekelte a lehetőség.

18. Jaimie Alexander a birkózó csapat tagja volt a középiskolában, így alig várta, hogy Sif szerepében kamatoztathassa az ott szerzett tudását.

19. Egy egész várost átépítettek Új-Mexikóban, hogy fiktív helyszínként szolgáljon a film cselekményének számára.

20. Idris Elba olyan Thor képregényeket olvasott felkészülés gyanánt, melyekben Heimdallnak kiemelkedő szerepe van. "Ő egy nagyon fontos karakter, úgy akartam reflektálni rá, ahogy a képregényekben is szerepel" – mondta.

21. Eredetileg a képregényekből ismert Dr. Donald Blake (Thor alternatív személyisége a Földön) is szerepet kapott volna a filmben, a szerepre Kevin McKidd nevét fontolgatták. Végül egy az egyben kiírták ezt a vonalat, és végül Thor egy hamis személyazonosságaként használták fel Blake-et egyfajta utalásként.

22. Chris Hemsworth elmondta, hogy az akció-koordinátorok különböző harci stílusokkal próbálkoztak, de végül a Thor által alkalmazott egy eredeti, boxoláson alapuló technika lett, erőteljes csípőmozgásokkal.

thor_movie_image-17.jpg

23. A film és a képregényes verzió tartalmaz néhány jelentős változtatást a valódi skandináv mitológiához képest. Odin például nem a Jutunok ellen vesztette el az egyik szemét, hanem a kozmikus bölcsesség megszerzéséért vált meg tőle. A skandináv legenda szerint Loki Odin fogadott testvére, nem Thoré, ráadásul a tűz istene is, és nem egy Jégóriás. Laufey eredetileg Loki anyja volt, nem az apja (ez a változtatás szórakoztatónak bizonyulhatott az Izlandon élők körében, ahol a Laufey egy máig népszerű női név).

24. Josh Dallas a híres kalandor, Errol Flynntől és a filmjeiből merített inspirációt Fandral szerepéhez: "Flynnek megvan az a kisfiús varázsa, ami Fandalról is elmondható." A karakter képregényes verziója szintén Flynnen alapul.

25. Natalie Portman azért vállalta el Jane Foster szerepét, mert nem tudott ellenállni egy képregényfilmnek. Előtte Fekete Özvegyért is versenyben volt számtalan másik színésznővel egyetemben.

26. Kenneth Branagh rendező elárulta, hogy a jelenetet, amiben Jane Foster és társai a laborban végzik a munkájukat, a film nyitányának, míg a végül zárásként szolgáló Kilenc Birodalomba tekintő jelenetet a film prológusának tervezték eredetileg.

27. Minden egyes forgatási nap összesen öt órát vett igénybe felrakni Colm Feore sminkjét Laufey szerepére.

28. A Thor pörölye által teremtett kráter egy az egyben Amerika Kapitány pajzsának felépítésén alapul. A középpontban, ahol a Mjölnir van, kirajzolódik egy durva csillag alakja, körülötte két körvonallal.

29. 2006 áprilisában Mark Protosevich írt egy forgatókönyvet a filmhez, amit úgy jellemzett, hogy egy "ószövetségi istenből újszövetségi válik". Azonban a szkriptje annyi vizuális effekteket igénylő jelenettel volt ellátva, hogy nagyjából egy 300 milló dolláros költségvetéssel kellett volna számolniuk. Végül Matthew Vaughn dolgozta át úgy, hogy egy kellemesebb 150 millió dolláros büdzsére legyen a készítőknek szüksége.

30. Alexander Skarsgård szintén jelentkezett Thor szerepére, elsősorban a karakterhez jól illő fizikai megjelenése miatt. Ugyan ő nem, de az apja, Stellan sikerrel járt, hiszen Erik Selvig professzor lett a filmben.

31. Thor szerepére felmerült továbbá Brad Pitt, Channing Tatum, Paul Levesque, Daniel Craig, Charlie Hunnam és Tom Hiddleston neve is. Utóbbiról a rendező úgy gondolta, hogy sokkal jobb gonosz válhatna belőle, ezért ajánlotta fel neki Loki karakterét.

32. Eredetileg a képregényes Thor egyik legnagyobb ellensége, Enchantress is feltűnt volna a filmben, mint azt kiszivárgott koncepciós képek bizonyították. Unokatestvére, Lorelei (Elena Satine) A SHIELD ügynökei 1. évadában szerepelt, míg Sif úrnő a sorozat két epizódjában is tiszteletét tette.

33. A norvég falu, amely flashback formájában látható, ugyanaz, mint ahonnan a Vörös Koponya ellopja a Tesseractot az Amerika Kapitány: Az első Bosszúállóban.

34. Az asgardi fegyverraktárban különböző misztikus erőkkel felruházott tárgyak láthatóak a Marvel világából. Ilyen például Az Élet és az Idő Táblája (meg tudja hosszabbítani valaki élettartamát), Agamotto szeme, Warlock szeme (a használója agykontrollra képes), az elolthatatlan Örök Láng (a Thor: Ragnarökben tulajdonítottak neki nagyobb jelentőséget), valamint az Ősi Telek Koporsója és a Végtelen Kesztyű is. Utóbbiról kiderül, hogy csak egy hamisítvány volt (az eredetit Thanos a Bosszúállók: Ultron kora stáblistás jelenetében szerzi meg), hasonlóan Agamotto szemével, mely a Doctor Strange eseményei szerint végig Kamar-Tajban volt.

35. Új Mexikóban látható egy tábla a "Journey into Mystery" felirattal. Ez egy easter egg az azonos címen futott képregény sorozatra, melynek #83 számában debütált első alkalommal Thor karaktere 1952-ben.

Összeállította: Kovács Gergő

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr613588881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása