20+1 érdekesség, amit a filmek nézői talán eddig nem tudtak Thorról

2017. október 26. - Marvel Magyarország

A képregényes Thor kapcsán szedtünk össze néhány érdekességet.

thor_ragnarok_erdekessegek.jpg

A Thor: Ragnarök várva várt bemutatójához közeledvén magáról a címszereplőről, azaz a mennydörgés istenéről készültünk nektek 20+1 – főként képregényes jellegű – érdekességgel, amelyekkel talán tudunk némi újat mondani azoknak, akik elsősorban a filmekből vagy a mitológiából ismerik a karaktert.

1. Thor és Pókember egyazon év egyazon hónapjában debütáltak a Marvelnél: mindketten 1962 augusztusában jelentek meg először nyomtatásban.

2. Thor eredettörténete alapján apja, Odin emberi testben a Földre száműzi, és elveszi tőle az emlékeit. Ezzel az a célja, hogy az egyébként meglehetősen pökhendi fiúba neveljen némi empátiát. Thor egy Donald Blake nevű orvos testében él, így ismerkedik meg Jane Fosterrel is (aki a filmes háttérrel ellentétben nem kutató, hanem nővér). Egy skandináviai utazás során Blake véletlenül lel rá a Mjölnirre, amivel lesújtva visszanyeri isteni alakját.

3. Thor (és a többi asgardi isten) élete ciklikus. Az isteneket náluk is magasabb rendű lények teremtették (Those Who Sit Above in Shadow – Azok, akik odafent ülnek az árnyékban). Ezek a lények létrehoztak egy végtelen körforgást, melyben bár az apróbb események eltérhetnek, a főbb pontok mindig ugyanazok: megszületik Thor, Lokit örökbe fogadják, felnőnek, Baldr meghal, beindul a Ragnarök és Asgard istenei elpusztulnak… majd újjászületnek, és az egész ciklus elölről kezdődik. A felsőbbrendű lények pedig a ciklus során felszabaduló energiákból táplálkoznak.

4. Az eredeti mitológiában Thor és a többi asgardi isten úgy tesz szert halhatatlanságra, hogy mágikus almát esznek, ami csak Asgardban terem. A képregényekben – hogy közelítsenek a mitológiai alaphoz – Thor időről időre visszatér Asgardba, hogy egyen az ottani almákból, amiket egyébként rendkívüli zamatuk miatt is kedvel.

5. Úgy tartják, Thor kalapácsát, a Mjölnirt egy haldokló csillag szívében kovácsolták. Ez tudományos alapon is megállná a helyét, mivel a haldokló csillagok egy neutróniumnak nevezett szupersűrű anyagot hoznak létre, amiből egy teáskanálnyi mennyiség is legalább egy milliárd tonna súlyú. Így már érthető, miért nem olyan könnyű felemelni Thor pörölyét…

6. És ha már Mjölnir: azt mindenki tudja, hogy Thor kalapácsát csak az arra méltók emelhetik fel, a méltóság azonban relatívnak bizonyult. Az évtizedek során a képregényekben már számos karakter volt képes a Mjölnir megemelésére, többek közt egy földönkívüli lény, Beta Ray Bill is. Bill egy Korbinita, aki egyszer összeütközésbe került Thorral. Kettejük harca során Bill megragadta a pörölyt, ami bizony méltónak találta őt, így Billre szállt minden ereje. Ezután Odin Thort és Billt is Asgardba repítette, ahol azt parancsolta nekik, hogy küzdjenek meg egymással utolsó vérig a Mjölnir birtoklásának jogáért. A harcot Bill nyerte, azonban megtagadta, hogy megölje Thort. Odin ezután a Mjölnirt visszaadta Thornak, Bill számára pedig egy új kalapácsot kovácsolt. Bill kalapácsa, a Stormbreaker (Vihartörő) nevet kapta, és többek közt arra is képes, hogy Billt odarepítse, ahol Thor vagy egy más asgardi isten épp bajban van.

7. Thornak a skandináv mitológiában van két kis kedvencként tartott kecskéje: Toothgnasher és Toothgrinder. Ezek a kecskék tudnak repülni, és harci szekéren vontatják a vihar istenét. A kecskéket a Marvel is átemelte a mitológiából.

8. Loki egyik csínye során békává változtatta Thort – méghozzá a szó legszorosabb értelmében. Thor ebben az alakjában részt is vett a békák és patkányok közti háborúban, New Yorkban, a Central Parkban. Miután visszaszerezte a Mjölnirt, az átkot részben képes volt megtörni, de így is csak félig tudott visszaváltozni, békaember alakba. Végül barátja, Volstagg változtatta őt vissza eredeti alakjába. Amikor Thor békaként harcolt, volt egy társa is egy Simon Walterson nevű volt futball játékos személyében. Simon elvesztette a családját, és egy boszorkány segítségével próbált halott felesége szellemével kapcsolatba lépni. Azonban nem tudott fizetni a boszorkánynak a szolgáltatásaiért, így az békává változtatta őt. Simon békaként a Central Parkba ment, ahol a többi béka befogadta, és a Puddlegulp nevet adták neki. A béka formájában szenvedő Thor elsőként Puddlegulppal találkozott, aki elvezette őt a békák királyához, így szállt be Thor az ő oldalukon a patkányok elleni harcba. Puddlegulp később megtalálta a Mjolnir egy letörött darabkáját, és méltónak bizonyult rá. (A pörölyről egyébként pont Thor egyik kecskéjének patája pattintott le egy darabot, mikor rátiport.) Az apró pörölydarabka Puddlegulp kezeiben mini-Mjölnirré, azaz Frogjölnirré változott, Puddlegulpból pedig Throg (Thor+Frog) lett.

9. Thor évtizedeken át egy hippi álcájában élt a Földön. Könyveket írt a hadiipar veszélyeiről és Amerika gondjairól. Ő és a követői számára Amerika kapitány testesített meg mindent, amit elleneztek.

thor_ragnarok_oct17_still_2.jpg

10. Egyszer Superman is képes volt megemelni a pörölyt. A méltóság mint mérce ugyanis Odin varázslata. Odin egy alkalommal kénytelen volt egy kis időre megszüntetni ezt a mágiát, hogy minden erejével ellenfele, Krona megölésére összpontosítson. Ezalatt a rövid idő alatt Superman megemelte a Mjölnirt, de mivel nem méltó rá (a szívében nem egy harcos lakozik), így csak igen rövid ideig tudta megtartani. Superman azonban nem állt meg a Mjölnirnél: ezzel egy időben Amerika Kapitány pajzsát is megszerezte.

11. Thor nemrégiben méltatlanná vált a Mjölnirre, így kénytelen volt új fegyvert választani magának. Thor másik fegyvere egy Jarnbjorn nevű óriási fejsze, ami képes kivédeni az energia alapú támadásokat, és szinte mindenen áthatol… többek közt magán Thoron is, akinek Malekith épp a Jarnbjornnal vágta le a bal karját. Thor azóta fekete Uruból készült protézissel kénytelen pótolni a hiányzó végtagot.

12. Az első Thor film kedvéért harminc kalapácsot gyártottak, különféle anyagokból, különféle súlyúra. A “fő” kalapács alumíniumból készült, de készült egy puha verzió is a kaszkadőröknek. A harmincból legtöbbször ugyanazt az öt példányt használták, köztük egy olyat is, ami valóban képes volt fényt kibocsájtani.

13. A Polgárháború képregényes történetszálában Tony Stark felhasználta Thor korábban megszerzett hajszálát, hogy klónozza őt. Thor klónja a Ragnarok nevet kapta, de a kísérlet balul sült el, így végül kiiktatták.

14. Thor egyszer harcolt egy kommunista kínai szupergonosszal, akinek Radioactive Man volt a neve, és New York elpusztítása volt a célja. Thor egy tornádót idézett meg, hogy visszafújja a férfit Kínába. Radioactive Man figyelmeztette őt, hogy ha a tornádó ereje földhöz csapja, beindul a maghasadás, és atombombaként fog felrobbanni. Thor azonban csak megvonta a vállát, és annyit mondott: “Ez a te bajod, radioaktív barátom.” Így pusztította el Thor egy atomtámadással Kína jelentős részét.

15. Ahogy láthatjuk, a Marvel sem volt mindig politikailag korrekt. Thor egyszer például segített Hitlernek és a náciknak, hogy megöljék Sztálint. Hogy hogy érte el ezt Hitler? Egyszerűen: szépen kérte őt… Thor egy villámmal megölte Sztálint, akiről azonban utólag kiderült, hogy Union Jack volt, álcázva.

16. Thor nem tud repülni. Valójában a Mjölnir repül, Thor mindössze emberfeletti erővel kapaszkodik bele, hogy le ne essen.

thor_ragnarok_112.jpg

17. Sőt, ha már itt tartunk: Thor képességeinek nagy része valójában nem belőle, hanem a pörölyből erednek. Ez könnyíti meg számára az időjárás irányítását, és ennek köszönhető, hogy az űrben is képes vihart generálni. Az írók aktuális igényeihez alkalmazkodva lesz újabb és újabb képessége a Mjölnirnek. Így adódott hozzá az évek során a teleportálás, a holtak feltámasztása vagy épp a vámpírölő képesség is.

18. Thornak nem csak pörölye (és fejszéje) van, hanem övé az Erő Öve is (Belt of Strength), ami megduplázza az amúgy sem elhanyagolható mértékű erejét.

19. Ahogy már említettük, Thor méltatlanná vált a Mjölnirre – nem is akárhogy. Thor összecsapott Nick Furyval a Hold felszínén. A harc során Nick a fülébe súgott valamit, és ez az egyetlen mondat elég volt ahhoz, hogy kedvenc szőke istenünk azonnal elveszítse a méltóságát. A pöröly azonnal kiesett a kezéből, ő maga pedig a Hold felszínén ragadt. Hogy mi lehetett az az egyetlen mondat, amit Fury a fülébe suttogott? Ma már ez sem rejtély. “Gorrnak igaza volt.” Gorr, az Istenek Mészárosa Thor egyik főellensége volt. Azt mondta Thornak, hogy az istenek soha nem törődtek magukon kívül semmi mással, nem méltóak a beléjük vetett hitre, az emberek teremtése nem nekik köszönhető, de az emberi faj kihalása egy napon majd bizton az istenek nevéhez lesz köthető. A kételkedés magvai Fury suttogásának köszönhetően szárba szöktek, Thor pedig méltatlan lett.

20. Thor szerepére nem csak Chris Hemsworth, hanem a testvére, Liam is pályázott. A végső “harc” a két Hemsworth fiú közt dőlt el. De nem csak ők jártak a meghallgatáson: Tom Hiddleston is megpályázta Thor szerepét, azonban jobbnak találták őt Loki bőrébe bújtatni. Lokiként Tom végül ellopta a showt, és annyira népszerű volt, hogy a folytatásokba már pusztán emiatt írták őt bele (Loki ugyanis eredetileg csak az első Thor filmben kapott volna szerepet).

+1 A Pókember filmek rendezője, Sam Raimi is majdnem rendezett egy Thor filmet. Bár már 1990-ben elég érettnek érezte magát a feladathoz, de további tizenegy évébe telt, mire sikerült leülnie Stan Lee-vel, és közösen megalkottak egy Thor filmkoncepciót a FOX számára. Azonban a stúdió fejesei nem igazán fogták fel a filmben rejlő potenciált. Azt hitték, hogy ez is csak valami Herkules-koppintás lesz, nem ismerték Thor karakterét, és visszautasították az ötletét, mondván, hogy a kutya sem kíváncsi egy északi istenre. Végül azt javasolták, inkább Pókembert vigye Raimi filmvászonra, innen pedig már ismerjük a történetet.

A Thor: Ragnarökre már csak kevesebb mint egy hetet kell várnunk, ugyanis november 1-jétől a hazai mozikba is berobban.

Rékasi Nóra

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr2613091640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása