Íme minden rejtett kikacsintás az Iron Fist sorozatban

2017. április 08. - Marvel Magyarország

Szemezgettünk a Netflix és a Marvel új sorozatának kikacsintásaiból.

ironfist-fokep.jpg

Megérkezett Danny Rand, az utolsó Oltalmazó, aki közel sem olyan gyenge műsorral szolgált, mint amit az előzetes kritikák beharangoztak. Mi rögtön az első hétvégéjén kipörgettük a Finn Jones főszereplésével debütált Netflix produkciót (amit már a feliratra várók is megtehetnek), és nem győztük kapkodni a fejünket a jobbnál jobb kikacsintásokon a tizenhárom epizódot taglaló első évadban. Húsz kisebb-nagyobb utalást gyűjtöttünk nektek össze ezek közül, amiket a folytatásban olvashattok. A vészjelzést kitennénk, hiszen a cikk természetesen jelentős spoilereket tartalmaz a sorozat cselekményét illetően! 

1.jpg

New York lakói évekkel azután sem heverték ki a Chitauri támadását, a napot, amikor a Bosszúállók első alkalommal álltak össze megmenteni a világot. Az egész sorozat különböző pontjain találkozhatunk utalásokkal arra a bizonyos incidensre, amire az emberek érdekes módon továbbra sem idegen invázió vagy valami találóbb névvel hivatkoznak. Ezek az apró említések jól éreztetik a Marvel Filmes Univerzum nagy egészét illetően, hogy a világ jelentős fordulatot vett az esemény óta. 

3.jpg

A képregények rajongói számára nem újdonság, hogy Colleen Wing (Jessica Henwick) és a Luke Cage-ből ismerős Misty Knight (Simone Missick) egy nap összeáll saját szuperhős duójukat, az úgynevezett Sárkány lányait (Daughters of the Dragon) megalakítva. Amikor a sorozatban Colleen ketrecharcot vállal némi pénzkeresés érdekében, amellett, hogy a füzetekből jól ismert fehér kosztümét viseli, kérésének eleget téve a Sárkány lányának hívják őt. Remélhetőleg csak idő kérdése, hogy ő és Misty a filmes univerzumban is egyesítse erejét, mert bizony lenne lehetőség ebben a két badass női karakterben. Talán az Oltalmazókban kapunk majd erre utalást.

4.jpg

Amikor egy közös kiruccanás keretében Danny megmászik egy épületet a negyedik epizódban, Ward egy vicces utalást tesz a félelem nélküli emberre és a karakter hasonló szokásaira („Mint az az átkozott Fenegyerek!”). Ez azért is érdekes, mert Matt kifejezetten egy utcaszintű hős, aki az árnyékokban végzi a piszkos munkát, míg ezzel szemben Ward egy roppant elfoglalt üzletember. Fenegyerek jókora népszerűségre tehetett szert a kezdetektől, ha az olyanok is képben vannak vele, mint Ward Meachum.

2.jpg

Amikor a Meachumoknak köszönhetően Dannyt bezárják abba a bizonyos elmegyógyintézetbe, van egy beszélgetése a részleg pszichológusával. A jelenetben Danny a Vasökölről beszél, mire a doki az "incidensre" hivatkozva közli vele, hogy azóta találkozott már néhány hasonló emberrel, akik „úgy vélték”, szuperképességük van. Ez könnyen lehet, elvégre ott volt például A S.H.I.E.L.D. ügynökeiből ismert halolaj-járvány, mely emberek százait ölte meg vagy éppen juttatta különböző erők birtokába – valószínűleg a pszichológiai osztályokon dolgozók elég elfoglaltak, elvégre bármikor derült égből lehet szerencséjük egy-egy rémült civilhez, akit mindenki őrültnek tekint újonnan szerzett ereje miatt.

17.jpg

Nemcsak a füzetekben, de a Marvel Filmes Univerzumában is jelentős szerepet tulajdonítanak a Roxxon Vállalatnak, ebben a műsorban pedig különösen sokat utaltak rá, lévén, hogy a Rand miatt a céges világgal foglalkoznak a legtöbbet. A Roxxon a közelmúltban része volt kisebb-nagyobb mértékben A S.H.I.E.L.D. ügynökei, a Carter ügynök, a Fenegyerek, a Vasember 2 és 3, illetve az "A Funny Thing Happened on the Way to Thor’s Hammer" című kisfilmnek is. 

5.jpg

Valószínűleg mind megmosolyogtuk azokat a pillanatokat, amelyekben Claire Temple (Rosario Dawson) Luke Cage (Mike Colter) népszerű szlogenét, a „Sweet Christmas-t” használta, amikor épp igencsak meglepte valami. A páros kapcsolata Luke saját szériájában fonódott szorosra, ezek a kis egysorosok pedig egyértelművé tették, hogy bár jelen pillanatban a Seagate börtönben van, Claire-nak nagyon is eszében van Power Man.

6.jpg

Ahogy említettük és azt jól tudjátok, Luke-ot egy téves gyanú következtében ismét rácsok mögé zárták, de a közelgő Oltalmazók sorozat miatt nyilvánvaló, hogy nem fog ott ülni sokáig. Hiába lett volna menő látni, ahogy Danny a Vasököl záró képsoraiban áttöri Cage cellájának ajtaját és egy tőle megszokott gyerekes mosolyt ejt el, valószínűleg Fenegyerek jogi eszközei fognak megoldást jelenteni számára. Tettek helyett utalást kaptunk Luke jelen helyzetére levelek formájában, amiket először Claire otthonában láthattunk, majd Danny magángépén is olvasta őket. 

7.jpg

A Fenegyerek második évadának végén Karen Page a Bulletin nevű hírlapnál szerzett új állást, miután a Nelson & Murdock feloszlott. Látszólag azóta kifogástalan munkát végez, ugyanis a Vasökölben kétszer is utaltak rá és a munkájára: Először Danny említette meg, később pedig egy másik újságíró, aki sztorijával reményei szerint most ellopja Page-től a címlapot. 

13.jpg

Már a műsor előtt hetekkel megerősítést nyert, miszerint nem fogjuk látni a címszereplőt a klasszikus zöld és sárga színekben pompázó képregényes jelmezében. A rajongók ennek ellenére azzal a reménnyel ültek neki a szériának, hogy legalább egy, a Luke Cage-hez hasonló okos módon kapunk utalást az eredeti szerkóra, ami bizonyos módon végül is megtörtént. Ugyan a mi Danny Rand-ünk nem ölti magára a felszerelést, Bakuto megmutatja neki a kínai kormány régi propagandafilmjét, melyben katonák egy előző Vasököllel találkoznak – rajta a hagyományos ruhával, a fejpánttal, ráadásul két világító ököllel, ami jó eséllyel vetíti előre, hogy erre a későbbiekben Danny szintén képes lesz. Míg a kisfilm fekete-fehér volt és elég nehezen kivehető, egy hivatalos színfalak mögötti fotón szemügyre tudjátok venni a jelmezt. 

8.jpg

Bruce Banner-ről szinte egyik Netflix-féle Marvel sorozatban sem feledkeznek meg, de Hulk helyett ezúttal is csak a nagy zöld fickóként hivatkoztak rá. A Vasökölből kiderült, hogy jó néhány videó kering róla a YouTube-on, hiszen ki ne őt venné fel először egy nyilvános akció során? Ilyen tendenciával egyébként kaphatott volna egy említést akár Tom Holland falmászója, de erre sajnos nem került sor.

9.jpg

Habár feltűnt a szériában néhány epizód erejéig a Carrie-Anne Moss által életre keltett Jeri Hogarth a Jessica Jones-ból, mégsem ő, hanem Joy Meachum tett egy igen határozott utalást kedvenc részeges hősnőnkre. Név nélkül említette meg Krysten Ritter karakterét, mint egy személy, aki a Rand Corporation igazgatótanácsa után nyomozott a kérésére, és elég jó munkát végzett... már amikor józan volt.

10.jpg

A Fenegyerekből megtudhattuk, hogy A Kéz nevű szervezet egyes tagjai kvázi halhatatlanok (lásd Nobu), amit a Vasökölben még tovább boncolgattak Harold Meachum karakterével. Madame Gao és emberei betegségétől mentik meg őt a közös munka reményében, majd miután fia, Ward látszólag végez vele, ismét visszatér a halálból – ám ez minél többször fordul elő, annál sötétebb lesz az illető lelke. Ward ugyanúgy a "thing" (magyar jelentésében dolog, valami, izé...) szóval hivatkozik rá, ahogy azt Stick tette a Fenegyerekben.

19.png

A Kéz egy nindzsa kultuszként jelent meg a Fenegyerekben, azonban itt kiderült, hogy jóval kifinomultabbak, mint amire számítanánk. Egy részük nyilvános szervként van jelen, amely békés(nek látszó) életet biztosít a harcban tehetséges és örömet lelő fiatalok számára. Bakuto elnyeri Danny (és Colleen) bizalmát, magabiztosan állítva, hogy a gonosz frakciót Gao vezeti, a "többi pedig bonyolult". Végül persze kiderül, hogy ez A Kéz ugyanolyan rossz, mint a Gao-féle, Bakuto azonban a kultusz helyett inkább üzleti célokra használja szervezetét. Jó eséllyel találkozhatunk még velük a későbbiekben.

11.png

Miután Colleen elárulta A Kézt, egykori mestere, Bakuto megbüntette őt. Volt diákjai egy pincébe vitték, ahol ugyanazokat az orvosi kezeléseket alkalmazták rajta, mint amiket a Fenegyerekben láthattunk már korábban. Ott gyerekek vérét csapolták le, amivel Elektrát a Fekete Éggé, A Kéz élő fegyverévé változtatták. Ha nem tud időben lelécelni, valószínűleg Colleen-nal is hasonló módon végeztek volna...

12.jpg

Amikor Danny, Colleen és Claire Kínába érkeznek Madame Gao nyomában, a főhősnek először egy Zhuo Cheng nevű részeg testőrön kell átverekednie magát. Ez egy közvetlen tisztelgés Jackie Chan klasszikus "A részeges karatemester" című filmjei előtt, ahol a színész a szóban forgó harcstílust tökéletesíti. Bár Danny végül felülkerekedik ittas ellenfelén, ez a bunyó határozottan a sorozat egyik legjobbja, és az utalások között is nagyszerű. 

14.jpg

„Te vagy a valaha volt legrosszabb Vasököl.” Bemutatkozott a sorozatban Davos, Vasököl egyik legveszélyesebb ellensége a képregényekből, aki a Marvel Filmes Univerzum jellegzetes testvér a testvér ellen (Thor és Loki, Luke Cage és Diamondback stb.) vonalát követve Danny legjobb barátjából ellenségévé vált. Ahogy itt, Davos a füzetekben sem volt elég jó ahhoz, hogy kiérdemelje a Vasököl tisztséget, amiért határtalan gyűlöletet táplált Danny felé. A műsorban nem ez kettejük konfliktusának alapja, de az eredmény ugyanaz: Ha berendelik Vasököl saját kalandjának folytatását, minden bizonnyal Davos lesz a(z) (egyik) főellenség.

15.jpg

A sorozatban Danny név szerint megemlítette Lei-Kungot, a Mennydörgőt, mint egyik egykori mesterét K'un-L'unban. Ő a képregényekben egy rendkívül képzett harcművész, halhatatlan és Davos apja – ráadásul minden egyes embert tanított, aki elnyerte a Vasököl címet. A hatodik epizódban Danny Madame Gao egy sor emberével néz szembe, hogy megmentse a kémikus Radovan lányának életét, ahol a közönség kicsit részletesebb betekintést nyerhet a főhős edzésébe és Lei-Kung tanításaiba.

16.jpg

Amikor Danny elfogadja Gao kihívását az előbb szóba került hatodik részben, először két orosz gengszterrel találkozik. Ez egy apró kikacsintás lehet a Fenegyerek első évadjára, ahol Gao üzleteihez az orosz maffiának is köze volt. A másik két ellenség ezzel szemben klasszikus képregénykarakter: Egyikük egy nő, A Kilenc Pók Menyasszonya (valódi neve ismeretlen), egyben pedig a címszereplő legtöbb gondjának okozója. Ő szintén egy "halhatatlan fegyver" és képes manipulálni a chijét, míg a szériában harcművészeti tudása mellett a mérgezés mestere. Danny utoljára egy Scythe nevű zsoldossal szállt szembe, aki a képregényekben tíz millió dollárért próbált végezni hősünkkel.

18.jpg

A mozifilmekkel szemben a Netflix-féle Marvel produkciók földhözragadt keretek közé helyezik szereplőiket, és habár ez egy nagyon jól működő és egyedi recept, vannak bizonyos elemek, amikről sajnos le kell mondanunk miatta. Adott sorozatunk esetében ilyen például Shou-Lao, a halhatatlan sárkány, amely minden Vasököl erejének forrása; a képregényekben ő jelenti a végső megmérettetést a cím elnyerése érdekében. Nyilvánvalóan itt a költségvetési okok játszottak főként közre, de mindezek ellenére – óriási megkönnyebbülésünkre – nem írták ki Shou-Laot Danny történetéből. A sárkány többször lett említve, ráadásul láttuk tüzes szemeit, így ha igazi nem is, de azért megvolt a hatás.

20.png

Nincs Marvel/Netflix sorozat folyosós küzdelem nélkül. Fenegyerek harcolt már ott az orosz maffia és egy motoros banda ellen, Jessica Jones Trish-sel az oldalán Nuke-kal bunyózott, Luke Cage pedig Cottonmouth embereit tette helyre folyosón. A Vasökölben két ilyen jelenet is van: Az egyik egy liftben végződik a triád banda tagjaival, a másikban pedig Danny Davos-szal és Colleen-nal kiegészülve Bakutoval és néhány emberével néz szembe.

Az augusztus 18-án debütáló Oltalmazókban Fenegyerek, Jessica Jones, Luke Cage és Danny egy minden eddiginél nagyobb fenyegetés megállításának érdekében egyesíti erejét, amiben a hírek szerint egy folyosón zajló összecsapás során találkoznak először, ahol rengeteg ellenséget kell eltakarítaniuk az útból. Mi ezt a húsz utalást és érdekességet szedtük össze Vasököl saját sorozatából, de ha ti még találtatok volna valamit, ne habozzatok megírni itt vagy Facebookon!

(forrás: CBR)

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1712370451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása